Keresés

Részletes keresés

memorix Creative Commons License 2022.03.16 0 0 469

Teljesen Normális dolog. 14-e is munkanap volt. A szállító cég simán ki tudta volna vinni. Persze ha MPL a szállító akkor én onnét nem szoktam általában rendelni .... A megrendelésnél lehet jelezni, hogy mikor kéred a csomagot....

Nedvesen kell tartani...nem kell, hogy csöpögjön .... jellemzően fürésporos szállítás van .... kivéve ha konténerest kérsz ... garancia akkor is van ... ha nem indul el a fa , készits fényképet és ird meg nekik... cserélniük kell... 

Előzmény: marmande (468)
marmande Creative Commons License 2022.03.16 0 0 468

Megrendeltem a feketicsit. De szerintetek normális dolog az, hogy megrendelés után egy jónevű faiskola március 11.-én pénteken ad fel egy csomagot (3 db szabadgyökerű meggyfa), ami a hétvége és ünnepnapok miatt a következő munkanapon, március 16.-án, 5 nap elteltével kapok meg?

Azt hittem legalább jó nedvesen voltak tartva a gyökerek, de csak nagyon enyhén nedves (alig érezhetően nyirkos) fűrészpor volt a gyökereken.

Mindenesetre 24 órára beáztatom a töveket.

marmande Creative Commons License 2022.03.09 0 0 467

Sziasztok!

Feketicsi meggyet kitől érdemes rendelni? Elég sokan árulnak  5 ezer ft körüli áron, de nem tudom megbízhatóak-e?

fehérkutya Creative Commons License 2022.02.01 0 0 466

Több olcsót is próbáltam, számomra használhatatlanok. Nekem az ívesek jöttek be. Fiskarsok (SW )nagyon jól vágnak, de csavaros rögzítésük nekem sokszor kilazult. Könnyen törnek. Erdőn hecht 900813-at használok.Olcsó ( fikars harmada), nagyon jó éle van, jól vág, de pengéjéről 2-3 év alatt pattog le felület. Metszéshez egy japán ichibant használok. Az annyira nem olcsó, de jó. 

Előzmény: TINTUS (463)
TINTUS Creative Commons License 2022.02.01 0 0 465

5023 ft. Én elmennék kb 10 ezerig.

Előzmény: alfi13 (464)
alfi13 Creative Commons License 2022.02.01 0 0 464

Több ágvágó fűrészt próbáltam de szerintem ez volt a legjobb. IRWIN Jack.https://www.hart.hu/kerteszeti-szerszamok/agvago-fureszek/ske-jackagvf330-jack-agvago-furesz-na2072-330-ivelt-penge

Úgy van kialakítva a nyele hogy egy hosszú rúdra is rá lehet tenni. Könnyű vele vágni. 

Előzmény: TINTUS (463)
TINTUS Creative Commons License 2022.02.01 0 0 463

Sziasztok ! Több helyen kérdezem mert mennék vásárolni.  Közeledik a metszés  ki milyen kézi ágvágó fűrészre esküszik max alsókar vastagságú ágaknál.  Fiskars vagy esetleg más ?

firpoliono2 Creative Commons License 2021.12.04 0 0 462

Én most már nem lemosóznék. Tavasszal kéne inkább alkalmazni a lemosó permetet.

Szakirodalmat sajnos nem tudok ajánlani, viszont azt tapasztalatból mondom, hogy virágzáskor mindenképpen kell permetezni monília ellen. Meggynél ez az egyik legfontosabb növényvédelmi teendő.

Előzmény: dafabia (461)
dafabia Creative Commons License 2021.11.29 0 0 461

Sziasztok!

A napokban vásároltam egy kis meggyest (0,2 hektár, 40 db meggyfa), kedvet kaptam egy kis "beruházásra" ilyen téren. Sajnos nem tudom milyen fajták, az előző tulajdonos sem tudta megmondani. Annyit tudok, hogy 5 évesek. A kérdésem pedig az, hogy mivel kezdő vagyok, szeretnék a télen minél többet tanulgatni erről a "műfajról". Tudtok esetleg olyan weboldalt, videókat, könyvet, ahol megfelelő szakirodalmat találok, az alapoktól kezdve?

Ja, és egy kérdés, a fákat most érdemes permetezni valami lemosóval? Nyáron volt utoljára permetezve szedés előtt. Ha igen, milyen szer az, ami nektek bevált ilyen célra?

firpoliono2 Creative Commons License 2021.11.01 0 0 460

Az Újfehértói fürtöst is permetezni kell monília ellen. Nekem van Érdi bőtermő is és a két fajta között monília ellenállóság tekintetében nem sok különbséget látok.

Előzmény: TINTUS (459)
TINTUS Creative Commons License 2021.10.27 0 0 459

újfehértói fürtös   lenne a téma.  A debreceni bőtermőt elengedtem -  moniliára ő is érzékeny mint az érdi.

Előzmény: james69 (458)
james69 Creative Commons License 2021.10.27 0 0 458

Valami más lehet a háttérben nem jellemző az érdi pusztulása ,miért váltanál debrecenire?Ami ezeket a fajtákat veri minden szempontbol az a petri meg az éva.

Előzmény: TINTUS (455)
TINTUS Creative Commons License 2021.10.26 0 0 457

Még mindig a beszerzendő meggyfán agonizálok : Ha van valakinek  "újfehértói fürtös"  fája leírná mi az igaz a fellelt gyári ajánlásból: 

Ökológiai tűrőképessége kiemelkedő: a virágrügyei jól tűrik a hideget, moníliára mérsékelten fogékony, a blumeriellás levélfoltosságra közepesen érzékeny. Tápanyag és vízigénye a többi meggyfajtánál nagyobb. Alkalmas friss fogyasztásra és konzervipari feldolgozásra. Szabó Tibor fajtaleírása.

kései virágzású, virágai öntermékenyek.

Termőképesség

Rendszeresen és igen bőven terem. Hajlamos a túlkötődésre, ilyenkor gyümölcse apró marad.

Érési ideje

július első napjaiban érik, érése elhúzódó.

Gyümölcs jellemzői

Gyümölcse 5-6 g tömegű, a berakódástól függően átlagosan 22-24 mm átmérőjű, lapított gömb alakú. Héjszíne fénylő sötétpiros. Húsa közepesen kemény - kemény, vérpiros, enyhén festőlevű. Íze harmonikus. Középhosszú kocsánya erősen pálhaleveles. Gyümölcse géppel jól betakarítható. Magja nagy, mag-hús arány 6-8%.

Fa jellemzői

Fája közepesnél kissé erősebb növekedésű, idősebb korban felkopaszodásra kissé hajlamos. Koronája felfelé törő, megnyúlt gömb. Vesszői csüngőek, ostorosodó jellegűek. Sajmeggy és vadmeggy alanyokon egyaránt jól fejlődik. Rendszeres metszést igényel.

Minden véleményt megköszönök :))

TINTUS Creative Commons License 2021.10.08 0 0 455

Van egy 20 éves és egy 6 éves érdim  egymás mellett. A fiatal tavasszal kivirágzott aztán mint ha leforrázták volna. Ki kell vágnom. Pedig egyformán kapták a védekezést a monilia ellen. Ezért inkább váltanék a debreceni bőtermőre.

Előzmény: james69 (454)
james69 Creative Commons License 2021.10.07 0 0 454

Bocsi még korán van én az érdi bötermöröl irtam véletlenül.

Előzmény: james69 (453)
james69 Creative Commons License 2021.10.07 0 0 453

Házkerti ill ipari termelés szempontjábol a legjobb választás korai nagy termésekre képes szép darabos a gyümölcse konzervgyárak is szeretik legjobban értékesithetö fajta koraisága miatt a fa lombkoronája is kezelhetöbb mint pl a fürtös v debreceni fajta ..

TINTUS Creative Commons License 2021.10.07 0 0 452

Sziasztok  !  A debreceni bőtermő-vel vannak tapasztalatok??

firpoliono2 Creative Commons License 2021.07.23 0 0 451

Az ostorszerű hajtásokra gondoltam. Nagyon küzdök velük.

Előzmény: james69 (450)
james69 Creative Commons License 2021.07.23 0 0 450

Nem  hajlamos rá de lenne egy kérdésem a felkopaszodásra mire gondolsz csak a félreértések elkerülése miatt ágrendszerre v az ostor szerü hajtásokra  a debreceni hajlamosabb de az is csak azért mert tul közel ültetik egymáshoz +  a sortáv igy egymást leárnyekolják nem ritka 8m magas fáknál 3-4 m magasságig nincs normális termörész és igy kopaszodnak fel és öregednek el idö elött.Az ostorszerü hajtások igaz a fürtös esetében ,de ha van rá kapacitás vissza kell vágni ezeket a  logo 50cm v még hosszabb hajtásokat  a következö termörészig ezeknek nincs értelme 50cm szünet után megint 3-4 szem meggy rázáskor ezeken az inda szerü hajtásokon meg se mozdul a meggy igy marad fen a fán .

Előzmény: firpoliono2 (449)
firpoliono2 Creative Commons License 2021.07.22 0 0 449

Petri mennyire hajlamos felkopaszodni?

Azért kérdezem, mert az Újfehértói nagyon ostorosodik a rendszeres metszés ellenére. Kicsit bosszant a dolog, hogy nem tudom ügyesebben megmetszeni.

Előzmény: james69 (446)
firpoliono2 Creative Commons License 2021.07.11 0 0 448

Egyre szimpatikusabb a Petri. Mindenképpen nagyon bőtermő fajtát szeretnék.

Előzmény: james69 (446)
james69 Creative Commons License 2021.07.11 0 0 447

Az iagazság az hogy sokáig nem volt a kedvencem az újfehértói és szerintem az telepítsen aki tudja öntözni mert hatalmas terméseknél a gyümölcse elaprósodik mint a borso szem méret de ennek ellenére most sok gazdát ez a fajta huzza ki a sárból a tavaszi fagyhatás miatt az érdin ugy ahogy volt  termés a debreceni ezt még überelte negativan ,de a fürtösön kiemelkedö termés lett na persze ez sem éri el a legjobb éveket söt még a közelében sincs.

james69 Creative Commons License 2021.07.11 0 0 446

Petri jó választás ,de porzóként évát ajánlják össze lehet téveszteni a kettöt  .Szereti a vizet hatalmas termésekre képes egy 10 cm törzs vastagságu fárol  8-10  láda (m 10) a nagyobb fákrol 21 láda meggy lejön fája szép gömb korona  nem olyan mint az újfehértói v debreceni ágrendszere megy felfele mint a villany oszlop .Kritikus években is rekord termés a többi fajtához képest biztos a kései virágzás miatt.Az íze kb olyan mint az érdi kicsit gumisabb konzervgyári tapasztalat .Ha öntözve van termése méretben verhetettlen bármennyi is van a fán a legkönnyebben rázható fajta ellentétben az újfehértóival szemben azt rázhatod egy hétig is akkor is marad rajta  10 -20 -30%.

Előzmény: firpoliono2 (445)
firpoliono2 Creative Commons License 2021.07.11 0 0 445

Olyan meggyfajtát keresek, amely öntermékeny és nagyon bőven terem.

Van már Érdi bőtermőm, Újfehértói fürtösöm. Előbbi nálam csak közepes termőképességű, viszont az íze nekem finomabb, mert kevésbé savanyú, mint az Újfehértói. Újfehértói nálam többet terem.

Petri és Achat fajtákban gondolkodok. Van esetleg bármilyen tapasztalatotok ezzel a két fajtával?

evodia2010 Creative Commons License 2021.07.08 0 0 444

Nekem ilyen volt a feketicsi meggy néhány szem termése (elég apró)

Ilyen (világos és hosszúkás) a levele, betegség nem fogja:

Összehasonlításképp a meteor korai levele:

zsorsz Creative Commons License 2021.07.08 0 0 443

Próbáltam átoltani, de a törzset valami gomba pusztította le

Előzmény: evodia2010 (440)
madpapa2 Creative Commons License 2021.07.08 0 0 442

Bizony, nem is kicsit volt kukacos a Feketicsi. Június elejével érik és ha nem permetezed, bizony kukacos lesz.

Előzmény: evodia2010 (441)
evodia2010 Creative Commons License 2021.07.07 0 0 441

Mivel egyszerre érik a meteor korai meggyel, piramissal, bigarreau cserkóval stb. gondolom a cseresznyelégynek azért áll ellen, mert ezeken a korai fajtákon nem jelenik meg. Vagy valaki látott már kukacos feketicsit? Nekem még csak pár szem termésem volt. Elég apróra sikerült egyébként. Ezekre a koraiakra a rigók, seregélyek jelentenek komoly veszélyt.

Előzmény: madpapa2 (438)
evodia2010 Creative Commons License 2021.07.07 0 0 440

Idén valahogy a monilia tarolt rendesen, meggyen, kajszin is.

Én a meteoron eddig nem láttam moniliát, csak idén. De idén a többi meggyfajta is rendesen bekapta.

Kivágni meg kár egy fát, át kell oltani.

Előzmény: zsorsz (439)
zsorsz Creative Commons License 2021.07.07 0 0 439

De még mennyire, a francba ki is vágtam.

Előzmény: alfi13 (435)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!