Keresés

Részletes keresés

d_feco Creative Commons License 2024.12.12 0 0 93376

Az őszintét megvallva - fogalmam sincs. Itthon volt minden jött-ment fajta erős, bolti pritaminból lopott, magból kelő palántától minden is, de pont fűszerpaprikát nem termesztettem. 1-2 kiló őrleményért nem éri meg már a vesződség. :(

Előzmény: 55judit (93375)
55judit Creative Commons License 2024.12.12 0 0 93375

Köszi. A szárát nem daráltam volna bele. A magot akkor benne hagyom majd. A chilinél is benne hagytam, finom lett. :)

Még azt mondd meg légyszi, a Palotás mellé kell karó? magas lesz? Vagy szétterülő? meg kell tervezni jól mindent, mert kicsi a helyem.

Előzmény: d_feco (93374)
d_feco Creative Commons License 2024.12.12 0 0 93374

A magban van a paprikaolaj és a csípősség - a csípősebbeknél. Ki lehet szedni, de nem muszáj. A szárát azonban le kell csipedni.

Előzmény: 55judit (93373)
55judit Creative Commons License 2024.12.12 0 0 93373

Macerás. Idén először szárítottam-őröltem chilit, benne hagytam a magját is, mégis elég szép színe lett. nem tudom Tintus hogy csinálta, de szerintem szárítás után egyszerűen megőrölte olyan darálóval mint nekem van. nem variálok én se. megszárítom 50 fokon, leadarálom és kész.

A magot ki kell szedni belőle?

Előzmény: d_feco (93371)
alfi13 Creative Commons License 2024.12.12 0 0 93372

Én fölfűztem egy zsák varró tű segítségével a leszedett paprikát és egy félárnyékos szellős esőtől védett helyen szárítottam. Száritás után félbevágtam és egy elektromos aszalóban 50c fokon még 8 óráig szárogattam. Erre a célra készített darálóba ledaráltam.

d_feco Creative Commons License 2024.12.12 0 0 93371

Nem gond az a felfűzés, csak macerás - a szár fedje a szárat, egymáshoz képest el kell forgatni a termést -ne nagyon érjenek össze- és jó napot (én így csináltam a csilivel anno). Régebben az édespaprikát pont erre a célra gyártott zsákokba töltötték, nem abba a bazi nagy zsákba, amikre szerintem gondolsz (bár chili esetében szerintem abban is bizton megrohadna, mert apró, mint a ménkű, így nem tudna megfelelőképpen szellőzni). Háztájiban úgy készítették, hogy volt egy erre a célra rendszeresített kályhacső, arra ráhúzták a pont passzentos zsákot, oszt' parika bele, kályhacső feljebb. Zsák tele, beköt, felakaszt. Nem igazán volt rohadt benne az őrlés előtt.

 

"Persze hogy érdekel mitől lesz szép piros a paprika."

Ez kérem szépen szakmai titok. :) Háztájiban nem tudom, hogy miféleképen lehetne kivitelezni... Amúgy meg 50-60 fokon kíméletesen szárítják, majd beleküldik egy darálóba, ami annyira összedarálja a paprikát, hogy azzal már képes legyen a malomkő elbánni (de mehet egyből a malomkövek közé is, csak akkor lassabb a folyamat). Az őrleményt ezután nedvesítik, majd átküldik egy ún. pirosítőkövön, szitálják, s mehet a csomagba. A 'titok' az az, hogy ha túl száraz a paprika, akkor kifakul. De az őrlés közben kiváló színanyagokat a nedvesség némileg oldja, a 'pirosítókő' meg rámajzolja a felületre. Így visszapirosodik az amúgy megfakult paprika - és jól fog kinézni.

 

Láttam már olyan őrölt paprikát is, ami szinte sárga volt, de olyan szép színt adott a hallevesnek, hogy az már szinte szörnyű. :) Kevés volt a nedvességtartalma, meg pirosítókövet sem használtak. Nem mindig a szemnek a legkívánatosabb paprika a legjobb...

Előzmény: 55judit (93370)
55judit Creative Commons License 2024.12.12 0 0 93370

A chilit leszedés után próbáltam felfűzni de össze gubancolódott.😀 Ezért kettévagdosva aszalóban szárítottam.

 

Ha raschel zsákban fellógatom nem fog a belseje megrohadni?

Persze hogy érdekel mitől lesz szép piros a paprika. Szerintem mindenki szeretné aki még nem tudja. Légyszi áruld el.

Előzmény: d_feco (93369)
d_feco Creative Commons License 2024.12.12 0 0 93369

Felfűzöd, vagy raschel-zsákba rakod és csapadéktól mentes, huzatos helyen tárolod*. Ilyenkor a paprika nedvességtartalma lecsökken, növekszik a cukortartalma és egyéb számunkra kedvező dolgok is történnek vele.**

 

*Gondolom láttad már, hogy eleink fellógatták az eresz alá - körülbelül emigyen kell.

**A jelenlegi szakmám megköveteli, hogy nagyobb léptékben lássam a dolgokat, mint eddig. [nem csak géptani ismeretek, hegesztés, meg ilyen hülyeségek, hanem a különféle fűszerek feldolgozása, blablabla - ha érdekel valakit, hogy mitől lesz szép piros az őrölt paprika, akkor jelezze bátran, leírhatom, nem szakmai titok]

Előzmény: 55judit (93368)
55judit Creative Commons License 2024.12.12 0 0 93368

Azt írja, betakarítás után 5-6 hét marad utóérésre. Ez mit jelent?

Ha leszedem puhán, és 5-6 hétig kiterítem? Felfűzöm?

Előzmény: krnemarika (93367)
krnemarika Creative Commons License 2024.12.12 0 0 93367

Idén kipróbáltam én is. A gazdaboltban ARDEI PENTRU BOIA magot kaptam. (Kertimagos). Szép termése volt, Egy kis karót tettem mindegyikhez. Szépen termett.

Előzmény: 55judit (93358)
55judit Creative Commons License 2024.12.12 0 0 93366

Nálad van Palotás rendszeresen?  Mikor szoktad vetni? Milyen magasra nő? Kell mellé karó?

Előzmény: Imperator23 (93364)
55judit Creative Commons License 2024.12.12 0 0 93365

Köszönöm, megnéztem a Híröst is. Csípős. Édeset keresek, így a Palotás mellett teszem le a voksomat.

Csípőset nem vetek, mert annyi chili porom lett, hogy amíg élek elég lesz.

Előzmény: Imperator23 (93364)
Imperator23 Creative Commons License 2024.12.12 0 0 93364

Hírős F1 és Palotás F1 bevált típusok. Nagy mennyiség tud rajtuk teremni szabadföldön is.

 

Előzmény: 55judit (93358)
55judit Creative Commons License 2024.12.11 0 0 93363

Meg is néztem. A Boleró volt az 1.000 szemes, de Palotás F1 van kis kiszerelésben is. Akkor ezt fogom keresni. Ellenálló fajta.

Előzmény: alfi13 (93360)
55judit Creative Commons License 2024.12.11 0 0 93362

Megnézem, ezeket kisebb kiszerelésben lehet-e kapni.

Előzmény: alfi13 (93360)
55judit Creative Commons License 2024.12.11 0 0 93361

Igen, emlékszem én is de valami 1.000 szemes magja volt neki. Hát én huszon ezerért nem fogok magot venni. 

Előzmény: alfi13 (93359)
alfi13 Creative Commons License 2024.12.11 0 0 93360

Sikerült visszaolvasni. Tintus szerint a Bolerónak jobb a színe a Palotásnak nagyobb a mérete de alapjába véve ezt a kettőt termesztette. 130tövön 43kg paprika termett amiből kb 4-5kg őrölt paprika lett.

Előzmény: alfi13 (93359)
alfi13 Creative Commons License 2024.12.11 0 0 93359

Idén én Kaldom ot próbáltam de "eeddie" a Palotást javasolta. Jövőre megpróbálom. Sajnos akire ilyen kérdésekben tanácsot szoktam kérni TINTUS már nem tud segíteni. Kaldom nem volt rossz csak kevés volt a termés kb 40 tövet öltettem és kb fél kiló őrölt paprika lett a végeredmény. De most jutott eszembe vissza kellene olvasni a fórumot mert kb 5-6 éve Tintus nagyon nagy mennyiségű fűszerpaprikát termelt én 5-6 kg ra emlékszem biztos leírta hogyan csinálta. Ha te előbb megtalálód légy szíves írjál.

Előzmény: 55judit (93358)
55judit Creative Commons License 2024.12.11 0 0 93358

Tényleg senkinek nincs tapasztalata fűszerpaprikával?

Előzmény: 55judit (93357)
55judit Creative Commons License 2024.12.10 0 0 93357

Ki milyen fűszerpaprikát ajánl vetésre? A chilim jól sikerült, most kipróbálnám ezt is.

lahuba Creative Commons License 2024.12.03 0 0 93356

Ma megettük az utolsó adag spenótot, amit felszedtem a fóliában.

Ilyen még eddig nem volt, őszre vetettem, ettük is végig, de most már a hideg miatt leállt a fejlődése, már nem akartak nőni a levelek.

Gondolkodtam rajta, hogy átteleltetem, de meggondoltam, mert már nagyon letermette magát az ősz folyamán, esélyes, hogy már nem hozott volna sokat tavasszal sem.

Inkább szokás szerint februárban újat vetek, és jöhet a korai spenót.

Egyébként sokkal finomabb, mint a szabadföldi, amellett,hogy gyorsan nő, még zsengébbek is a levelei a magas páratartalom miatt.

alfi13 Creative Commons License 2024.11.26 0 0 93355

Köszönöm! Elég jókat írnak róla jövőre kipróbálom.

Előzmény: eeddie (93344)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.26 0 0 93354

Nem én locsoltam, hanem az eső. Pár napja még kinnt voltak a kertben.

Fahamu nem árt a penésznek? Mivel fával tüzelünk, van sok hamum. Tudom az lúgos kémhatású, a citrom pedig a savanyút szereti.

Előzmény: beetee (93348)
Belohin Creative Commons License 2024.11.24 0 0 93353

Simán lehet.

Előzmény: piro para (93352)
piro para Creative Commons License 2024.11.24 0 0 93352

Ez érdekes!

 

Akkor lehet nekem is ezért világos zöld a vadcitromom levele? Bár főként esővízzel locsolom, de nyáron bőven kapott közvizet,

és szó szerint világoszöldek voltak a levelei. Amit idén magról ültettem cserépbe van, az méregzöld, de csak esővizet kapott.

Előzmény: Belohin (93350)
Belohin Creative Commons License 2024.11.24 0 0 93351

Azt kifelejtettem, hogy a forralás nem a keménység miatt kell, hanem hogy az esetleges klór távozzon. A citrusok a Cl- -okat sem szeretik.

Előzmény: Belohin (93350)
Belohin Creative Commons License 2024.11.24 0 0 93350

A citrus azért nem szereti a kemény vizet, mert túl magas a pH-ja. Ca2++-ra szüksége van. A problémája, hogy lúgosabb közegből pl. nem tud elég vasat felvenni. Tehát nekem nem a Ca2++ ellen kell az ecet, hanem a pH csökkentésére.

Konkrét tapasztalat: ültettem vadcitromot (Poncirus trifoliata). Mivel a leírások nem hívták fel a figyelmemet arra, hogy ő is érzékeny a fentebb írtakra, kútvízzel locsoltam, és nemcsakhogy sárgult, de már fehéredett is. Amióta lágy, vagy ecettel savanyított vizet kap, szép zöld a lombja.

Előzmény: öreg_néne_b (93349)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.11.24 0 0 93349

Az ecet nem lágyítja a vizet. Amit csinálsz, az teljesen értelmetlen. A víz felforralásával lehet csökkenteni a víz keménységét, (ez au ún. változó keménység), de, ha ecetet adsz hozzá, akkor az feloldja a kivált kalcium-karbonátot és ugyanott van a keménység, mint előtte volt.

Előzmény: Belohin (93345)
beetee Creative Commons License 2024.11.24 0 0 93348

Ha egy citrusnak penészedik a födje, akkor az nagyon túl van locsolva. 

Általános ökölszabály, hogy teleltetés alatt két öntözés között ki kell száradnia és nem is csak a felszínnek. 

Öntözés alulról, és éppen csak annyit, hogy nedves lehessen a földlabda, véletlenül se vizes.

 

CBNora Creative Commons License 2024.11.24 0 0 93347

Nem locsolgatnám, ha penészedik, valószínűleg nem oda plusz víz.

Előzmény: Belohin (93345)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!