Virágzás kezdetén még nem lehet találni érett virágport, de később az elhuzódó virágzás miatt igen. Éretlen virágportok zöld, de később érett állapotban a színe sötetebb és lazává válik.
Köszönöm. Nem láttam külömbséget a portokok színe közt és meglehetősen óvatosan nyúltam hozzá az ecsettel. A portokok még vagy éretlenek, vagy nem tudom. A bibék megfelelők. Az zavart kissé, hogy a videókban a sziromlevelek virágporosak voltak már eleve, tehát a portokok maguktól felszakadtak.
7-8 évesen a magoncok is elérik már a termő kort, ezért ecseteléssel lehet segíteni a megporzást. Amikor a bibe fogékony, akkor a kürülötte lévő virágpor éretlen zöld színű, ezért még az öntermékeny fajták is csak másik már érett virágporával termékenyíthetők. Figyelni kell, mert a virágzás elején és virágzás végén lévő virágok is vannak egy fán belül. Érett virágpor azokból a virágokból szedhető ahol a portok sötétebb színű és ecset érintésére a portok felszakad. Ezt a virágport kell egy kis edénybe össze gyűjteni és másik fa fogékony virágait finom ecset segítségével kell megporozni. Fogékony bibe azokban a virágokban található amelyek a virágzás elején tartanak. Csak, hogy világos legyen a bibe vége kissé szétnyílik amikor biztonságosan termékenyíthetők. Méhek nem látogatják a virágokat a rovarok pedig kevésbé hatékony beporzók, ezért 2-3 naponta kell ecsetelgetni.
Üdv! Tudom, hogy már többször volt téma a paw paw kézi beporzása. Tavaly volt először virág a két egymás mellett álló fán. 7-8 évesek, szerintem magoncok, a fajtájukat nem tuidom. Nem nyúltam hozzá, mert itt azt olvastam, hogy nem szükséges a kézi beporzás. Nem volt egy darab termés sem. Most virágoznak újra, gondoltam, hogy pár virágot megpróbálok kézzel beporozni. A problémám csak az, hogy a kinyílt virágokból nem tudok ecsettel virágport szerezni. Ha belenézek a virágba, akkor sem látok virágport. Nem tudom más csinált-e ilyet. Várni kell még, hogy "érjenek" a virágok? Ahogy kinyíltak a színes virágok, mennyivel később lehet a kézi beporzást elvégezni. Sokat nem akarok várni, nehogy lepotyogjanak a virágok.
Üdv ! Pécs havazás ,széllel(Árpád-tető környéke) ,hát mit mondjak ..........!? Novembernek időnek tűnik ,ha nem lenne a kutya kint ,még azt sem zavarnám ki az udvarba !:D)D
Metszéskor biztos lesz aki ajánl fel vesszőket. Az én Nikitám még kicsi, a Rosseyankáról adnék, de annak meg nagyon vékony ágai vannak, szerintem nem biztos hogy jó. De érdeklődjél itt is:
Nemigazán van kis hazánkban szaporítóanyag árusításra. Egyrészt a becsülendő szakemberek tapossák a hivatalos szaporítás ás eladás útját a kóklerek miatt, és nem is adnak emiatt oltóvesszőt senkinek (majd 2-3 év múlva talán oltványt, ha az első nagy virgi-re oltott szaporulat árusításra kerül tőlük). Másrészt az egyik ilyen ember távozni fog Magyarból. De azért akad 1-2 házikerti segítőkész ember, őket keresem fel most, hogy a néhány darab virgi alanyomra, hadd tudjak már megpróbálni oltani valami fagytűrőbb hibridet. Egyenlőre 1-2 Nikita vessző van kilátásban, meg talán még valamit kapok egy másik nagy kertész embertől, de egyenlőre ennyi.
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, bocsássatok meg érte akkor kérlek.
Elvileg a virginiai szilva a később induló alany (lótusz helyett), és a ráoltott hibrid nemes a (D. kaki x D. virginiana) keresztezéséből létrejött fajtákból jön ki, így fagytűrőbb fajtát kapunk mind télen (-25 -35 környéke) , mind tavasszal.
Szerintem még kellene aszalni mert ha túl puha megpenészedik a dobozba.A doboz jól zárható legyen visszapuhulás elkerülése miatt.Nem mindegyik fajta Jujuba aszalódik magától.Az idei meleg miatt megfonnyadtak ,ráncosodtak a gyümölcsök de ez így még nem eltartható.
Egyik lányom félkilós zacskóba csomagolt jujubát talált az egyik boltban (külföldön). Ezt írta: "olaszul giuggiolának hívják, spanyolul jinjol (hú mik lehetnek a kiejtések...) S az angol neve a jujube...Fél kiló, úgy néz ki magostul, majd 6 euró. ;))" Fotót is küldött amin látszik, hogy elég sok Szelént tartalmaz!
Megérné ültetvényt csinálni belőle! Se permetezni, se öntözni nem kell, a gyümölcsét le lehet rázni egy fóliára és magától megaszalódik, nem kell fűteni rá.