gondolom ez nem a felig atereszto tukor. akkor egy nem tul szep megoldas, szerzel egy tukorreflexes gepet, celszeruen valami rossz zenitet, kiszeded a tukret es kivagod a megfelelo mereture. csuf lesz de mukodik, es mivel nem latszik igy sokat nem szamit. advanced megoldas ha valahol belecsiszoltatod. azt ne kerdezd hol, talan tavcsocentrum vagy ilyesmi tud helyet.
Vettem hétvégén olcsón egy Gamma távmérőt. Hibás darab, a kis tükörlap levált a tartófülről és ketté van törve. A nagyobbik darabot a helyére téve erős szellemképnek örülhettem, így reményteljes a darab. Azt szeretném megkérdezni, lenne-e Valakinek ötlete, honnan tudnám pótolni a kis tükröt?
A legtobb Krisztus utan szuletett vakunak van sajat szenzorra alapaulo szenzorautomatikaja. Az is eleg megbizhato, ha pedig nagyon tutira kell menni, loni kell egy sorozatot eltero ertekekkel.
hat sztem ne tedd tonkere mindenfele regi vakuval, azoknak siman 250V feletti is lehet a talpfeszultsege, ez meg egy modern elektronikus gep, nem biztos hogy jo neven vette az ilyen magas feszejt. biztosan lehet jo vakus kepeket is csinalni, de ki kell pocsolni, gn szam, tavolsag es rekesz szamitas alapjan minden geppel lehet jol exponalt kepeket csinalni, a gond inkabb ott van hogy ha valtozoak a korulmenyek akkor neked kezzel kell besaccolni mi is lenne a jo (pl ha valtozik a tavolsag akkor eleg nehez mindig utana menni kezi rekeszelessel). egy dedikalt beepitett vakus gepnel ezt automatan a vaz szamolja es allitja a rekeszt es/vagy a vakuteljesitmenyt. sztem az egyik ilyen legjobb rendszer az olympuse (is gepek). kulso vakuval sem lehetetlen otf modon, pl az m6ttl vagy a cle is kommunikal a vakuval es leallitja ha elegendo a feny. mas kerdes hogy pl az m6ttl-nel eleg hasra megy a dolog (vagy sikerul vagy nem) cserebe zabalja az elemet. en a hexarnal is eleve a gyari vakuval probalkoznek mert az valamennyire kommunikal a vazzal, az meg ismeri a tavolsaginfot.
Köszi a gyors válaszokat! Igazából az interneten is erre jutottam, pedig volt egy-két forrás ahol elképesztő módon sikerült neki a vakuval deríteni... Írták is, hogy diások imádják... Egyenlőre 2 manuális vakut raktam rá, egyiket sem süti el... Ma átmegyek a szomszédba Nikon vakukért, meglátjuk... A gépet egy 6 ASa-s projekthez választottam, a fénymérése, használhatósága, gyorsasága egyenlőre felfoghatatlan számomra, pedig fogtam már ezt azt... Töltöttem egy 12kockányit, 12 tökéletes szép fedett expó lett, élesek mind. Ilyet a Nikon FE-vel tudtam, de ott azért beakadt mindig 1-2 alexpós...
egyenlőre a géppel alszok :D
Ezt a vaku dolgot hanyagolni fogom! Igazábol a kisfiamat szerettem volna normálisan kiexponálni vakuval otthon, de akkor marad az eredeti felállás!
egyebkent nem kell "elbaltazni" 10-20 tekit, felesleges. en ugy szoktam hogy levagok kb 6 kockanyit, azt beteszem elohivom, megnezem. ha nagyon xar akkor korrigalok megismeltem. ez utan mar tudom mi merre es meg mindig maradt min fel teki.
hat ez pont nem az a gep aminek erossege lenne a vakuzas. sot inkabb gyengesege. ha ezert szerettel volna ilyen gepet akkor nem volt egy jo valsztas. legjobban a sajat vakujaval mukodik mert le tudja allitani a fenykibocsajtast. de meg azzal se az igazi... en kiserleteztem mindenfele beallitasokkal de valahogy nem akart sehogy se mukodni. az amit mas gep megold kulonosebb varazslas nelkul (esetleg a fill-in beallitassal) az ezen sehogy se akart jo lenni, pedig ez a gyari vaku volt.
sztem legjobb ha full manualban hasznalod a gepet es a vaku gn szamahoz es targytavolsaghoz kezzel allitasz rekeszt (zarat meg ahogy tetszik, foleg hogy minden zarido szinkronizalt). ha tud a vaku osztast akkor az meg praktikusabb de ugy is maceras.
"Fill-in flash
Set camera to mode A
Choose a correct aperture for the available light and use the same aperture value for your flash unit. To get a more subtle effect set the work aperture on the flash unit one or two stops larger than the aperture on your camera. E.g. camera aperture F8 set flash unit to F5.6 or F4. Depending on your flash unit you may also reduce the flash output instead of changing the aperture. Try different combinations of aperture settings on your camera and flash unit to see what is best in your situation. This mode is very well suited for outdoor photography with fill-in flash."
magyarul probalgasd aztan nezd meg milyen lett...
neha lehet kapni szoloban hx14-et, legutobb 40eur korul volt egy.
Keserűen elmosolyodtam magamon. Jó, hogy minden fotós vackomat nyilvántartom egy táblázatban a laptopon. Gondolom, azt is elvinnék. Ma feltöltöm valahova az excel fájlt.
No egy kicsit határozottabb mozdulatra megindult, igy egyre biztosabb hogy nem bontanám meg. Esetleg nem érdekelne valakit cserére egy hibás vázra és némi egész mogyorós csoki fejében?
Az az igazság hogy Sony E-re gyártok Kiev adaptert a Heliosokhoz. A bajonettet lebontom a vázról, de ez egy szép váz és nem herélném ki ha nem muszáj. Ha működőképessé lehet tenni akkor még valaki boldog lehet vele. Még logós plexilap is van a vakusinben :-)
Van egy szép Kievem, viszont záridőt nem lehet rajta állítani (látszólag). Ez szériahibája lehet az állástól, van értelme javíttatni? Mert amúgy a zár szépen lefut. Gondolom felhúzott állapotban kellene kiemelve forgatni a záridős gyűrűt, de nem mozdul egyik irányba sem. Vagy a B verzió hogy rosszul gondolom és máshogy kellene. köszönöm: km
Van két Olympus 35RC-m és feltünt, hogy az egyik keresője sokkal kékesebb színű. Szerintem tisztítani kéne a másikat. Tudtok ajánlani olyan helyet, ahol lehet tisztíttatni, neadjisten záridőket ellenőriztetni, kalibrálni?
syrexben rendelni kell, raktaron nem szokott lenni, a rendeles meg 3-4 het jo esetben (de lehet hogy most nyaron meg tobb).
amugy sztem nem sokat fox majd rajta, mert ha kiszamolod akkor alig olcsobb mint a kazis film, plusz nem art hozza egy bulk tolto es egy par tiszta kazetta (az idot es a macerat mar nem is mondom).
sztem a bulk filmnek ott van elonye ha nem standard hosszra fotozol es azt rendszeresen csinalod.