A hideg nyomása teljesen rendben, ahogy fordítom a meleg felé úgy a fél-állástól elkezd leesni a víznyomás, mintha a melegvíz átfolyási keresztmetszete, vagy talán a víz nyomása lenne a szűk keresztmetszet?! Megnéztem melegvíz kivételkor 1.3bar nyomást mutat a kazán, mikor elzárom visszaáll 1bar-ra, nem tudom de az 1.3 bar nem tűnik soknak. Tavaly épült a ház, mivel panelből jöttünk nekem is furcsa volt elsőre, de azt mondták ez ennyit tud. A hátsó szomszédnál ugyanez a kazán van, megnéztem és szemre úgy tűnt hogy nála se nagyobb a nyomás.
Na kipróbáltam 40-48-60C-on, és sajnos hiába állítom alacsonyabb hőmérsékletre, mindig kb. 2.4 liter vizet ad percenként a legmelegebb álláson. Akkor nálam ezek szerint más lesz a szűk keresztmetszet?!
M3 HellRot: Neked hány l/percet tud legmelegebb állásban?! A hangja nálam nem probléma, a kazán egy tárolóhelységben van, a fürdő a kis wc és a konyha közt, szerencsére elég közel van mindegyik vizkiállás.
Nekem ilyen van, kettő is. Egyik 48 fokra van állítva, nagy kádhoz, a másik pedig 44 fokra ami két zuhanyzáshoz bőséges. Érdekes, hogy idővel melegszik a víz mielőtt kifogyna, azaz tényleg leadja a névlegeset.
Kicsit hangos ahogy kattog a szelep benne.
Értem köszi! Nos igen, az a szerencse hogy a mosogatásra ott a mosogatógép. Amikor meg legmelegebbre állítom valoban nagyon forró a 60C, és kicsi a nyomás. így most ha hazaérek nagy reményekkel átállítom 48Cra, hátha az valoban megoldja a problémát!
Köszönöm a hasznos infókat, vezérelt áram nincs de napelem van, úgyhogy a fogyasztása nekem igazából teljesen mindegy, bőven többet termelek mint a fogyasztásunk..
Szakember allitotta be, 60Cra van állitva, és szerintem nem tud 10l/percet, a leírásában 2l/p a minimális vízmennyiség, 35C-on tud 10liter körül adni. ha legmelegebbre állitom akkor tényleg elég alacsony a nyomás, csordogal a víz. Zuhanyban határeset, esöztetőn elég gyenge.. Amikor rákérdeztem azt mondták h ez ennyit tud. Ariston clas premium evo 24 tipus, itt a teljes leírása.
Rengetegféle bojler van. Akár térfogatra akár kialakításra.
Ha van vezérelt áram akkor jó nagyot, ha nincs tehát csak a 24 órás van akkor valamivel kisebb is elég, mert állandóan utántölt az elektromosság. pl, akkor elég a 80 literes.
Én pl. a napokban szereltetem fel egy bosch 50 literest , vezéreltre. A célnak megfelel. 35 eft a készülék, 27 eft a szerelés némi kiegészítő alkatrésszel. Sarok szelep, flexi bekötők.
Bojlerekben hatalmas a választék !!
És viszonylag tartós jószágok, főleg a gázkazánokhoz képest.
Ja a kérdése :
Egy 80-100 literes elég lehet erre a felhasználásra?!
Ariston átfolyós kazánunk van, a gyenge teljesítménye miatt gondolkodom egy elektromos vízmelegítőn, így a kazán a padlófűtést látná el, a fürdéshez meg a villany adná a használati melegvizet. Mivel 5-en vagyunk, a 3 gyerek fürdetése után nem sokkal mi is szoktunk zuhanyozni, ezért gondolom nagyobb kapacitásúra lenne szükségem. Egy 80-100 literes elég lehet erre a felhasználásra?!
Ismerősöm az Ariston-okat ajánlotta, azt mondja azokban (nem tom h minden tipusnál igy van-e) 2db tartály van, ami miatt jobban is használható, vagy valami ilyesmi. Nem tudom pontosan, de én kinéztem egy ilyet: Velis EVO 100
Ez ajánlott lehet, vagy ebben az árkategóriában van ami ajánlottabb esetleg?!
Kínáltak persze dupla ennyiért is, csacsogtak mindenféle okosságról, nos nálam melléfogtak !!
Nem érdemes drágábbat venni, nem tudnak többet. Korábbi bojlereim : hajdú horganytartályos, tartott 15 évig, hajdú 120 literes 10 évig, majd újabb hadú 120 liter már 27 éve működik.
Olasz - perla - 22 évig működött /na erre legyintett mindenki. /
Van egy szabadkifolyású Elekthermax gyártmány, már 47 éve működik, van egy hajdú 10 éven felüli és volt egy szlovák az félév múlva kijukadt.
Villanybojlerből ha nappali áram van / 24 órás / csak kicsit érdemes venni.
Könnyen felszerehető és olcsó.
Vízkőtlenítés ??
Az ajánlásokkal szemben csak úgy 5, de inkább 8 -10 évente érdemes.
A többi pénzkidobás. Igaz a szerelők mást mondanak, de azért nem kell rájuk hallgatni.
Az én 27 éves hajdúm csak egyszer lett vízkőtlenítve. Most már nem érdemes. Ha kilukad, új könnyen felszerehető, tart mondjuk 15 évet. Elég ecceri vízkőtlenítés.
Ja volt egyszer egy másik hajdúm is, 80 literes , nos annak kb. 6 éves korára zárlatos lett a fűtő eleme, Kicseréltettem és egy vízkőtlenítés is. Így tartott az 18 évig.
Átfolyós ??
Olyan is van azzal vásároltam egy lakást. de csak a mosogatóhoz mert viszi a lakás elektromos kapacitásának a felét. Kb. 12 éves.
Amúgy az átfolyós a magyarlakások többségébe nem való. Nem rendelkeznek annyi elektromos teljesítménnyel.
A többség 7-8 kW-tal, az meg kell sok más egyébre.
Persze balekokat néha rávesznek ilyenekre. Ugyan így a csodás norvég panel fűtésre !
Igen azt olvastam róla hogy dupla tartályos de nekem éjszakai áramról menne ,így ez az előfűtős dolog nem igazán jó nekem .Az éjszakai áram miatt gyakorlatilag maximumra van állítva a mostani bojler azért hogy amikor van áram akkor fűtse,mert ha elfogy a melegvíz akkor ez nem fog bekapcsolni csak ha adnak éjszakai áramot.Azzal meg nem érek semmit ha van 60 liter forró vizem meg van előkészítve 60 l x fokos
Ez olyan mintha egy 60 l es bojlerem lenne,mert az előkészítettet áram hiányában nem fogja felfűteni .
Igen 120 literes. Ezek duplatartályos kivitelűek ami azt jelenti, hogy két fűtőszál van benne és az egyik tartályba előfűti a vizet a másikba meg készre. Az alján egy takarólemez mögött van a hőfokszabályzója, de azt mondták, hogy be kell állítani tán 50-60 fokra és nem kell hozzányúlni. A vízkőmentesítő egy éve van fenn és még nem tudom, hogy hatékony-e, de szakember mondta, hogy jó termék, nem lágyítja a vizet hanem más módon működik. Egyelőre semmi baja a bojlernek sem meg a csaptelepeknek sem, nem vízkövesedik a kifolyóknál a szűrő sem.
Idén felujítás során le lenne cserélve egy régi kb 30 éves 120l es hajdu bojler (amivel amugy elégedett vagyok ,csak a kötelező pucolás stb volt ,1-2 alkatrész csere apró pénzért)
Szögletes kialakítású kellene viszont 120 l es ből csak hajdú aqustic flat ot találtam ,ill lenne még ami ettől szebb az a drazice okh125.
Viszont ezt nemtudom milyen minőség ,mennyi a fentartása,és mennyi van alkatrész hozzá itthon.
Nekem a bejövőn van egy jóval nagyobb, de neked lehet ez is jó lenne a melegítő után, kérdés mennyire bírja ez a meleget. Nézz sztem utána, érdemes lehet.