Keresés

Részletes keresés

kormos* Creative Commons License 2023.10.06 -1 0 27467

Szakik!

 

Ésszerű elgondolás, ha pár tőke csemegeszőlő esetén a melléjük elhelyezett 2 méteres fém csövekre futtatom fel őket? Tehát egy szál vesszőt felengedek 1,5-2 m magasra?

IsKol Creative Commons License 2023.09.12 0 0 27466

Korrigálom az előző hozzászólásom...

 

"Normál" 200-210 gr/l cukortartalomra igaz amit írtam, akkor a "fogyást" kb. 8 Brix-ig lehet nyomon követni refraktométerrel 

 

260 gr/l cukornál (26 Brix; 22 MM) már 11,5-12 Brix körül nem mutat csökkenő értéket.

 

Tehát, kóstolgatni kell a házi pét-natot ;-)))

Előzmény: IsKol (27465)
IsKol Creative Commons License 2023.09.03 0 0 27465

Héjon erjesztésnél a refraktométer a cukorfogyás/erjedés mértékét mutatja kb. 8 Brix-ig és kiegészíti a kóstolás eredményét...  

Előzmény: van_Persil (27463)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.03 0 0 27464

 

Gondolj bele, milyen lesz az, amiből magunknak készítünk bort?!?!?! Micsoda illatorgia lesz itt is?!?!?!

Jelenleg éretlen, a magja is teljesen zöld, de ma szedtem mintát. Cukor szerintem már van annyi amennyi kellene.

Előzmény: IsKol (27462)
van_Persil Creative Commons License 2023.09.03 -16 0 27463

Forrás közben igazából nem sok értelme van refraktózni a gázok miatt, az nagyban csökkenti a mérési eredményt, ugyanez igaz a fajsúlymérö úszó fokolóra is.

Nekem volt olyan mustom, amit a 32,5° KMW-ig mérö fokolóm már nem tudott mérni,olyan magas volt a cukortartalma. Persze ehhez olyan fajta kell.

Előzmény: IsKol (27462)
IsKol Creative Commons License 2023.09.03 0 0 27462

Hét elejéig el sem tudtam képzelni ilyen cukortartalmat mesterséges napfény hozzáadása nélkül ...

 

A rozi tegnap reggelre mintha elindult volna, kis világos habképződés a barnás-selymes habrétegben bár ez nem csoda mert 14-15°C között van a must hőmérséklete tartva. Valószínűleg télen nem kell forralt bort készíteni mert a 15-ös alkohol (ha kierjed teljesen) "tüzessé" teszi a bort ;-)

 

A maradék cefre meg erjed rendesen, valószínűleg elérte a zajos erjedés csúcsát mert 24 óra alatt veszített 6 Brix egység cukrot illetve a hőmérséklete felszaladt 22,6 °C-ról 26,2°C-ra.

 

De ez mind semmi a pincében (előtérben) tapasztalható, mindent belengő szedres/meggyes/fűszeres/lekváros illathoz képest. Megfordult pár kékszőlő a pincében de ilyen mesés illatot még egyik sem adott.

 

Szóval, a Néro eddig tetszik...

Előzmény: szervezkedő (27461)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.02 0 0 27461

Jajj a rosszindulat mindig!

 

Mi a helyzet a Néróval?

 

 

(Az én alföldi receptemmel a rozé lassan már iható lenne!)

:-))))

Előzmény: IsKol (27460)
IsKol Creative Commons License 2023.09.02 0 0 27460

Tán "megszaladt" az ársapkás cukor a mustban? ;-)))

Előzmény: szervezkedő (27459)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.02 0 0 27459

Ha nálunk lenne hegy, az én szőlő szerető és borivó embereim hogy jutának fel dolgozni, mikor reggel először 1+1pohar pálinkával fohászkodunk az égieknek, majd fröccsözés folyik?

 

Nálam nem olyan híg "homoki" borok vannak mint ami a közvélekedésben bolyong.

 

Ma nem volt csatak, szerintem köd sem, de a reggeli/délelőtti permetezést bealudtam.

Teljesen más a levegő mint a városban.

:-)))))

 

 

Előzmény: van_Persil (27458)
van_Persil Creative Commons License 2023.09.01 -16 0 27458

Látod, felénk ezért nem ültettek szölöt a szántóföldre, csak a hegybe, mert az ilyen köd/pára szépen megáll a hegy lábánál. A szántó meg a hegy között meg ott volt a gyepü, kapukkal, amiket zárni lehetett, nehogy valaki akkor akarjon dolgozni, amikor az úr (annak, aki hisz a létezésében: az Úr) tiltotta.

Előzmény: szervezkedő (27457)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.01 0 0 27457

Annak aki nem látja csak nappal a területét, halkan elmondom, hatalmas köd van éjszaka a szőlőben!

...és gyakorlatilag este 8kor már éjszaka van. Előtte meleg van. Reggel jó időbe telik mire felszárad minden.

Nálam még van egy permetezés hátra.

Utálatos dolog egyik nap szüretelni, másik nap a permetezőt rángatni.

szervezkedő Creative Commons License 2023.08.30 0 0 27456

Nevettek csak ti is rajta, de azt hiszem lassan be kell látnotok az igazamat, amikor azt mondom, "nálunk a Nap is másképp süt- az emberek is barnábbak"!

 

Az alfoldi napsütés vad tüze ott van a szőlőben. Leégette a festéket!

 

Én géppel mosom el mindig, szétszedve az utolsó porcikájáig. Nálam minden csavar rozsdamentes, ha nálad nem, azt célszerű kicserélni mert ha összerohad, akkor kínlódás lesz szétszedni jövőre.

+célszerű nem a pincében tárolni, hanem valami száraz helyen.

Előzmény: IsKol (27453)
Maci_P Creative Commons License 2023.08.30 0 0 27455

A Néróm még sajnos kint van, de van nálam egy bogyózó, hasonló problémákkal terhes. Mivel feltehetőleg az enyém lesz, gondolkodtam már én is rajta, hogy valamit kell vele csinálni. Van présfesték, kétkomponensű, alapozós, több réteges, de mivel ez lemez, nem biztos, hogy tartós lenne rajta. Van Klórkaucsuk, az talán jó lenne, de még nem vágtam bele...

Előzmény: IsKol (27453)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.30 -16 0 27454

A gond az, hogy akármilyen festékkel nem festheted le, mert savállónak kell lennie, ill. élelmiszeriparban használhatónak, azaz oldószermentesnek. én a helyedben meggondolnám, hogy mégiscsak inoxra váltsak, ugyanis a nem inox nyers vassal találkozó mustból könnyen lehet fehértöréses bor, amit csak nagyon körülményesen lehet kikezeltetni (csempézett helyiség, megfelelö végzettségü szakember, az utána keletkezö zagy veszélyes hulladék, amit csak körülményes úton lehet eljuttatni a megsemmisítöbe).

pl.:

https://www.szerszamkell.hu/inox_motors_zuzo-_bogyozo_behordo_csigas_szivattyus_dvep20i_41710

de ha ez nagy, vannak kisebbek ott, ahol ez van (nem ismerem öket, nem is vagyok érdekelt az üzletben)

Előzmény: IsKol (27453)
IsKol Creative Commons License 2023.08.30 0 0 27453

Pár nappal ezelőtt Szervezkedő olvtást felhívta a figyelmet az érésben lévő szőlő és az eső lehetséges "kölcsönhatásaira".

 

Nálam megtörtént...

 

Néró szőlő (pincében) + eső (odakint)  megroppant bogyókat eredményezett, igaz a bogyózó-zúzó áldott tevékenységének köszönhetően ;-)

 

Hanem, ami már nem okozott felhőtlen örömöt az a ENO3 elektromos meghajtású bogyózó-zúzó fizikai állapota... 

 

Pereg a festék a sz@r felületkezelés miatt, az összes csavar/anya/alátét rozsdásodik.

 

1. Akinek van lehetősége, vásároljon Inox szerkezetű gépeket még ha qrva drágának is tűnik

2. A csavarokat kitudom cserélni, de mi legyen a festett, rozsdásodó elemekkel? Szedjem szét a gépet és takaríttassam  le a lemezeket homokfúvással és színtereztessem le azokat vagy esetleg valami más megoldás is lehet? (új, Inox vásárlásba most nem mennék bele)

van_Persil Creative Commons License 2023.08.29 -16 0 27452

ide is:

MEGHÍVÓ

 

 

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusa, a MATE Tangazdaság Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány meghívja Önt és Munkatársait a

 

2023. szeptember 8-án 10:00 órától tartandó

Szőlőfajta bemutató Szőlészeti – Borászati Szakmai Nap

című rendezvényünkre!

 

 

Helyszín: MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti telepe

Cserszegtomaj, Porkoláb u. 39., GPS koordináta: 46.795283 17.260051

https://goo.gl/maps/C8LED6pUytHijTZo9

 

Program:

10:00 Köszöntők

  • Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet, igazgató
  • Sáringer-Kenyeres Marcell, Keszthely Város Önkormányzat képviselő
  • Dr. Brazsil József, Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymester
  • Dr. Szabó Péter, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus, általános campus főigazgató-helyettes

 

10:15-12:00 Szakmai előadások

10:15 Dr. Mikóczy Nárcisz: Gyakorlati tapasztalatok a szőlő öntözésében

10:30 Makra Máté, szaktanácsadó YARA: A szőlő tápanyag utánpótlási tapasztalatai 2023-ban

10:45 Dr. Bodor-Pesti Péter, egyetemi docens, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet: Precíziós technológiai lehetőségek a szőlőtermesztésben

11:00 Vaszily Zsolt, Huminisz Kft.: Növénykondícionálás és lombtrágyázás szerepe a mustminőség javításában

11:15 Mag Zoltán, Tarján Acél Kft.: A fém támrendszer előnyei (Salgó-fém szőlőtámrendszer)

 

11:30 Dr. Varga Zsuzsanna, egyetemi docens, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet: Gyakorlati szőlőfajta bemutató

 

12:15 AXIÁL Kft. GREGOIRE szőlőkombájn bemutató

 

13:00 Dr. Szőke Barna, állomásvezető, MATE Szőlészeti és Borászati Intézet, valamint Szládovics László, telepvezető, MATE Tangazdaság Nonprofit Kft: Borbemutató az egyetem saját nemesítésű fajtáiból

 

A részvétel ingyenes, de regisztráció köteles.

 

Regisztráció: https://forms.gle/nVFPUirXie3p4wdt6

Facebook esemény: https://fb.me/e/11v1EPj3h

laca5 Creative Commons License 2023.08.16 0 0 27451

Én nem értek hozzá ilyen szinten, ez már növényorvosi kérdés. (Esetleg meg lehet keresni egyet)

Ha én azt tapasztaltam, hogy egy pontból indulva egy sor elemei elpusztulnak egyik a másik után akkor valószínűleg úgy próbálnám menteni hogy meghatároznék egy szintet ami után ha nem áll meg akkor az egészségesnek tűnő szomszédokat (1-1 vagy 2-2) likvidálnám. Az a baj az ilyen terjedő kórsággal hogy kezelni nem lehet egyiket sem. 

A meghatározásában is csak a pusztulás előtti tünetek és az levágott törzs segít de nekem is purcant már ki tőke tünet nélkül.

Előzmény: Flanell (27450)
Flanell Creative Commons License 2023.08.15 0 0 27450

Sárgabarack éppen nincs, más gyümölcsök vannak a közelben. Orgona is, de az is 20 éve.

De akkor akármitől is van, az ott fog maradni, tehát a többi szőlő is ugyanúgy el tudja kapni, mint ez a kettő. (Jó, nyilván csökkenti a veszélyt egy kicsivel, ha ezek már nem fertőznek.)

van_Persil Creative Commons License 2023.08.14 -16 0 27449

A hirtelen (egy-két nap alatti) elszáradás eutipózis lesz, ugyanaz a betegség/gomba, ami a sárgabarackot is kinyiffantja, elsösorban annak a betegsége, ezért nem szerencsés a szölöben a sárgabarack. Amúgy is: ami a szölöben nem szölö, az mind gaz.

https://de.wikipedia.org/wiki/Eutypiose

Előzmény: Maci_P (27448)
Maci_P Creative Commons License 2023.08.14 0 0 27448

Képek hiányában, a leírásod alapján a már említett fás betegség (ESCA/Eutypa Lata...) lehet a ludas. Amit olvasgattam róla: gombák sokasága okozza/okozhatja. Elhalt tőkerészek, korhadó fadarabok a környéken. Szóval a levegőben lévő spórák. Sebzéseken jutnak be, ami lehet a metszés, lehet a drót benövése, vagy rozsdás drót általi kidörzsölődés is... át lehet vinni egyik tőkéről a másikra metszőollóval is akár. Szóval az is lehet, hogy már egy adag tőkéd fertőzött azon a részen. És még az is lehet 10-20 évig tünetmentesek lesznek. Mindenesetre amiben a keringés összeomlik, ki kell vágni, kiásva a gyökereket is alatta, eltüzelni. Szerszámokat fertőtleníteni kell, és metszőollót se árt tőkénként is akár.

Előzmény: Flanell (27446)
laca5 Creative Commons License 2023.08.14 0 0 27447

Vannak olyan pl vírusok amiket rovarok terjesztenek és talán olyan is, aminek több gazdanövénye is van.

Előzmény: Flanell (27446)
Flanell Creative Commons License 2023.08.14 0 0 27446

Hát, két hónap után beteg lett az első beteg tőke melletti.

A kérdés az, hogy az elsőtől lett beteg, vagy egyszerre fertőződtek meg régebben.

Meg hogy egyáltalán hogy jött oda bármi, mikor, mint írtam, nem egy szőlőtermelő vidék, kicsi az esélye, hogy beteg szőlő legyen a közelben. Egészséges is alig van.

Előzmény: van_Persil (27444)
laca5 Creative Commons License 2023.08.12 0 0 27445

Amit bele kell számolni az az un. világos rügy. Elvileg jól látszik dd számomra sem mindig egyértelmű. Amúgy a 2 nem szentírás, ha olyan a fajta 1 is elég  és még a 3 is rövid csap. A világos rügyek nagyok, duzzadtak, kb egyformán.

Előzmény: koffeinmentes sör (27430)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.12 -16 0 27444

Olyan gyorsan nem terjed, ez nem az aranyszínü sárgaság fitoplazma, hogy két év alatt kipurcantson egy komplett ültetvényt. De fö az óvatosság.

Előzmény: Flanell (27443)
Flanell Creative Commons License 2023.08.12 0 0 27443

Rendben, köszönöm.

Nagyon remélem, hogy nem pusztul ki az összes szőlő.

Előzmény: van_Persil (27442)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.12 -16 0 27442

Nincs semmilyen permetszer ellene. Valamikor, akar évekkel ezelőtt fertőződtek meg, sajnos senki nem tudja, pontosan hogyan is terjed, mert több opció is van ezügyben.

Amit tehetsz, ezeket a töveket csákánnyal kiszedni és minden részüket elégetni. Hiába hajtott ki tőből, a fertőzés ott van a növényben, ha meghagyod, a következő években más tőkéket is megfertőzhet (így is nagy a valószínűsége, hogy még van köztük beteg, de jelenleg és még akár évekig egészségesnek látszó tőke.

Előzmény: Flanell (27441)
Flanell Creative Commons License 2023.08.12 0 0 27441

A szülői háznál, a kert végében van 3 db 10 m-es sor vegyes korú és fajtájú szőlő.

Egy 30 éves Szőlőskertek királynője egyszer csak fogta magát, és (a rengeteg eső miatt) nagyon erős, teljesen egészséges hajtások elkezdtek fonnyadni. Egy hét után a levelek leestek, újabb hét múlva a szárak is elszáradtak. Gondoltam, valami élettani dolog, ami pont most ütött be. Egy hónap után talajszintről hajtani kezdett a nemes. Nem szép hajtás, de már 70 cm körül van.

Erre tegnap azt láttam, hogy a közvetlenül mellette lévő 25 éves Pölöskei ugyanezt kezdte, a levelek lógnak. Ezen is nagyon erős hajtások voltak, szép nagy fürtökkel, szemekkel.

Jobb ötlet híján, mindkét tőkét kb. 30 cm magasságban elvágtam (metszőollóval ott sikerült csak), és a levágott részeket eltakarítottam.

Valami gutaütésszerű dolognak tűnik, ezek szerint akut fertőző betegség. Gomba termőtest nincs.

A betegség a középső sor közepén jelentkezett. Új szőlő nem lett ültetve, utoljára máshonnan származó oltóvessző is vagy 7 éve lett itt felhasználva, átoltáshoz, de ezeknek nincs bajuk. Gabonatermelő alföldi falu, szőlő csak csak családi házaknál van, kb. minden tizedik udvaron pár darab, tehát ötletem sincs, honnan jött a betegség.

Mit tudnék most csinálni még? Egy rezes permetezés nem tudom, érne-e még valamit, de amúgy is, már érnek egyes fajták.

paradisso Creative Commons License 2023.08.11 0 0 27440

Köszönöm a segítséget

van_Persil Creative Commons License 2023.08.11 -16 0 27439

A strobilurin hatóanyagcsoport (ebbe tartozik a quadris és a mistral hatóanyaga is, de a kettö nem ugyanaz aza anyag) szölöben nem a legjobb választás, mert a sok házikerti felhasználó nemmegfelelöen használta, és rezisztencia alakult ki. Nem tudom, de elképzelhetö, hogy a mistral hatóanyagával szemben a legnagyobb a rezisztencia szölöben (más hatóanyagokkal kombinálva I-es szerként engedélyezett, talán pont a rezisztencia miatt van így) az összes strobilurin közül.

ha nem engedélyezett, akkor sajnos nem tudhatod, hogy pontosan mennyi is kellene belöle a területedre, mikortól fogyasztható a szölöd, de mint mondtam, most már igazából felesleges kijuttatnod, akármi is történt. Egy rothadás elleniszerrel többre mész, ill. a sérült bogyók óvatos eltávolításával.

Előzmény: paradisso (27437)
van_Persil Creative Commons License 2023.08.11 -16 0 27438

Az a helyzet, hogy ilyenkor a felszívódó már gyak semmit sem ér. A bogyókat nem tudod megvédeni vele, mert zsendüléskor ott nem tud felszívódni, a réz jó választás volt. Ha nem engedélyezett szölöben, akkor nem engedélyezett, ezen nincs mit ragozni.

Előzmény: paradisso (27437)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!