"Ez a könyv a Carnegie Institute of Technology, Pittsburgh, Pennsylvania eredeti feljegyzésein alapul. Megmutatja, hogy a hajótulajdonosok, akik a négereket Amerikába hozták, túlnyomó részben zsidók voltak.
A könyv a következő adatokra emlékeztet: "Körülbelül száztíz millió feketét fogtak meg és szállítottak el afrikai hazájából. Ezekből csak tizenegy millió érkezett meg élve a gyarmatokra." Ideje, hogy a négerek megtudják az igazságot a visszataszító rabszolgakereskedelemről." "
De valahol hallottam hasonló adatokat, talán az Amistat c. filmből.
Igen, én pl. nagyon sajnálom. Egyébként tudod, hogy ez mikor, hogyan, és milyen következményekkel történt, vagy eddig abban a hiszemben éltél, hogy győzött a '48?:)))
No meg az arabok. Tőlük bocsánatkérés előtt az is elvárható lenne, hogy hagyják abba, még most is tömegesen rabolnak el fekete-afrikai gyerekeket, és adják el őket Mauritániától a Közel-Keletig.
A Brittanica Hungarica 'Afrika' szócikke szerint az elhurcolt feketék száma 10 000 000 körül lehetett. Ez egy nagyságrenddel kisebb, mint amit te állítottál.
Hagyd, szerintem csak sportból vitázik. Ahhoz képest jól csinálja. (Én például elsőre nem akadtam fenn ezen a 100 milliós blöffön. Mekkora lehetett a világ teljes népessége a XVII. század végén?)
Mellesleg honnan az adat? A XIX. század közepére - ekkoriban ért véget a gyalázatos kereskedelem - amerikában mintegy 4 millió fekete rabszolga volt. (Nem 14.) A kereskedelmet - aminek szerinted 100 millió áldozata volt - a spanyolok és a hollandok űzték leginkább. nem nekik kellene elnézést kérniük, ha egyáltalán?
Szerintem kisebb lepesekkel kellene elindulni. A rabszolgak tobb mint szaz eve voltak. Vegyunk olyan eseteket amik 10-20 eve tortentek:
Mikor ker elnezest az USA, hogy egy Szaddam Husszein diktatort tamogatott?
Mikor ker elnezest az USA, hogy egy Oszama bin Laden terroristat tamogatott?
1. Honnan ez a 110 milliós adat? Egy picit túlzásnak rémlik ahhoz képest, hogy pl. egész Nyugat-Afrika lakossága kb. 25 millió lehetett abban az időben.
2. A rabszolga-kereskedelemért talán saját maguknak is bocsánatot kellene kérniük, mivelhogy egy csomó afrikai város, kereskedő, törzsi csoport a rabszolga-kereskedelemből élt (fel is lendült a gazdaság).
1. Honnan ez a 110 milliós adat? Egy picit túlzásnak rémlik ahhoz képest, hogy pl. egész Nyugat-Afrika lakossága kb. 25 millió lehetett abban az időben.
2. A rabszolgakereskedelemért talán saját maguknak is bocsánatot kellene kérniük, mivelhogy egy csomó afrikai város, kereskedő, törzsi csoport a rabszolga-kereskedelemből élt (fel is lendült a gazdaság).
Hogy mi lett volna az egyben maradó Monarchia sorsa, azt nem tudhatjuk. Az USA-ban élő rabszolga- leszármazottak, és az Afrikában élő feketék átlagos sorsát viszont ismerjük.
Egyébként sokan vannak, akik hibának tartják, hogy 1918-ban felbomlott az osztrák-magyar-horvát államközösség. De ez itt OFF
Természetesen túloztam és egyszerűsítettem. Tettem ezt azért, hogy hatásosabban mutassak rá, hogy ez a "kérjen bocsánatot" a sehova nem vezető sérelmi politika tipikus megnyilvánulása. ("A nagyahatalmak kérjenek elnézést Trianonért; azért mert Jaltában odadobtak minket az oroszoknak; mert 56-ban nem jöttek a segítségünkre...")
Bocsánatot kérni csak az élőktől lehet. Az áldozatok emlékét pedig ápolni lehet és kell. Ezt az USA meg is teszi. Hogy magáról a rabszolgaságról mi a véleményük, azt is eléggé nyilvánvalóvá tették már, a további önostorozásra nincs szükség.
Sorry, folks! ELnézést kérek, hogy most a világ egyik leggazdagabb országának polgárai lehettek, pedig ha annak idején nem hozzák át az őseiteket rabszolgának, akkor most Afrikában még választhatnátok is, hogy AIDS-ben, éhínségben vagy polgárháborús népirtásban akartok-e inkább elpusztulni... Szóval, very sorry...
Kompromisszumos záródokumentumokkal, de több ország különvéleményének hangoztatásával ért véget dél-afrikai Durbanben az ENSZ rasszizmus elleni konferenciája.
A legtöbb vita a rabszolgaságról, valamint a Közel-keletről szóló nyilatkozat körül folyt.
A záródokumentum a rabszolgaságot az "emberiség elleni bűntettnek" ismeri el, és hozzáteszi: mindig is annak kellett volna tekinteni.
Az afrikai államok azt követelték, hogy a konferencia ünnepélyesen kérjen bocsánatot a fekete kontinensről évszázadokon át elhurcoltak miatt, ez azonban végül nem került bele a szövegbe.
Az Usa, Izrael Kanada kivonult a konferenciáról!