Szia Ében, A gambiaflights.co.uk honlapon rendeltük, ill. foglaltuk le a jegyet. Bármilyen dombornyomású hitelkártya jó hozzá. A fontnak megfelelő forint összeget emelik le a kártyátokról. Kaptok visszaigazolást róla. Sőt! 3 napon belül kaptunk egy számlát is tőlük postán, amely szintén igazolta a nevünkre vásárolt két repülőjegyet. Még mindig nem tudom, hogy jutunk el a szállásunkra a Gatwick-ről. Holnap lesz időm írni a hotelnek, hogy segítsenek infóval minket. Europa Hotel 2,7 km-re Gatwick-től. Reggeli benne van az árban és van egy úszómedence. Ettől függetlenül gondolom, hogy teljesen egyszerű lesz, épp olyan, amilyen egy éjszakára tökéletesen megfelel. Jövőhéten 26-án indulunk itthonról. 27-én 15.30-kor vagyunk Banjul-ban. Irj, ha még valamiben segíthetek. Egy kérdés, ha bárki olvasná még a soraimat; Malarone-t vennénk olcsóbban, ha van valakinek.
Kösz az eddigieket,látom,azóta nem jutottál ide.Szóval a fő kérdés:itthon meg lehet venni forintban a London -Banjul jegyet?Sok ajánlatot találtam a neten:600-888 fontig/2 fő-de ha nincs devizakártyánk ez hogy intézhető?Ti hogy vettétek meg?A Gatwick kártyát látom a Lupus travelnél meg lehet veni 10100 ft/fő retur,ami a reptérről bevisz a Victoria pu-ra.Szállás?Találtam jó áruakat a neten,de az nem derül ki hogyan lehet odajutni a reptérről.Szóval,ha van infod,légyszí!Amugy jókészülődést,aztán majd beszámolunk az élményekről!Szia:Ében
Szia Fornit1, Valóban téves volt az infóm a Gatwick-ről induló metróval kapcsolatban. Éppen ma derült ki számomra és néztem meg interneten is a metró útvonalakat. Ugyanerre a következtetésre jutottam, hogy a Victoria Expressel fogunk bemenni a városba. Köszi a megerősítést!!! 15 percenként jár. 30 perces menetidőt ír a végállomásig. Nem olcsó valóban. kb. 10 eFt /fő a retur jegy. Szia Ében, olvastam a soraidat. Igyekszem majd válaszolni a kérdéseidre. Egyelőre fogalmam sincs, hogy a londoni szállásunkhoz hogyan jutunk el Gatwick-ről és hogyan jutunk vissza a repülőtérre. Onnan ugyebár már visz a Vikctoria Express. A végállomás: 1 ZONE a Piccadilly Circus, Trafalgar tér, Soho, CoventGarden már pillanatok alatt megközelíthető metróval. Néhány megálló. Az utolsó Express, mellyel vissza tudunk jutni a Gatwick-re éjfélkor indul a végállomásról. Úgy kell hát majd sörözgetni, csavarogni, hogy azért ne fussunk ki az időből. A többi kérdésedre holnap tudok visszatérni, mert nem akarok hülyeségeket írni. Ma voltunk az Johan Béla oltóközpontban. H-Cs: 9-12 Érdemes fél 9-re menni. 10 után már elfogynak a sorszámok. Sárgaláz és Fertőző agyhártyagyulladás ellen kértünk szurit. nagyon ajánlgatták még a hepatitis-A-t is, de nem csábultunk el. A párom a Lariam mellett maradt, felirattuk. Én a Malarone mellett. Ezt is felirattuk. 55 Euro/doboz. 2 doboz kell belőle. Két fő részére 3 doboz, ha egy hétre mennek. A Pharma Expressz 3 napon belül meghozza.
... Bar az valami akcios ar lehetett. Normalisan 340font korul vannak, gondolom erre meg rajon a nem elhanyagolhato ez meg az. Raadasul ezeknek a hoteleknek annyi koze lehet az orszaghoz, hogy a szemelyzet onnan valo.
A tavoli jovoben az en terveim kozt is szerepel gambia, ezert emlekszem erre:
Nemreg lattam a bristol airporton, hogy onnan is megy gep gambiaba. Esetleg megerhet egy utananezest. Itt az irodak (UK) 279fontert/fo aruljak a gambiai utakat, bar az tutira resort lehet, de baromi olcso. Olcsobb mint a repjegyarak, amiket irtatok.
Tavaly a gatwick repter kornyeken laktam. Ez 40 perc vonattal a Victoriatol, 30 perc a gatwick expressel, de az eleg draga, viszont nonstop. Metro nem megy londonba onnan.
Kedves Nyinyike!Kösz az infot.A honlapot megnéztem,ápr.-tól már 9.30-kor indul a gép,két fő részére 888 font.Valóban olcsóbb,meg lehet ft-ban is rendelni és hol?A szállást még nem néztem meg.Ti pontosan mikor mentek?A szállást hol fizetitek be?Csak online lehet?A reptérről megnéztétek a közlekedést a szállóba?Tudod a nevét pontosan?Gambiában megvan a helyünk,sajnos a kényelmesebb út nagyon drága,mert Frankfurtból sem lehet összehozni a fapadost,mert hiába nagyon olcsó,másik reptérre megy,s az messze van,nem éri el.Várom válaszod,előre is köszönöm.szia
Szia Ében, Nézzétek meg az alábbi honlapot; http://www.gambia.co.uk/ mi itt foglaltuk a londoni repülőjegyeket. Két főre kerül annyiba, sőt kevesebbe, mintha Brüsszelből mennénk. Tranzit szállást foglaltunk az Easyjet honlapján keresztül 1-1 éjszakára 2,7 km-re Gatwick-től. Ledobjuk a csomagokat a szálláson, visszamegyünk repülőtérre és úgy tervezzük, hogy onnan metróval bemegyünk a központba egy kicsit csavarogni. Londonból egyébként ha jól emlékszem háromszor megy hetente charterjárat Banjulba. Rendkívül népszerű náluk Gambia, hiszen mindössze 6 óra alatt már ott is vannak a finom melegben. Az EasyJet 16 órakkor száll le a Gatwick-en. A londoni charter pedig 9.15-kor indul másnap reggel Gambiába és délután fél 4-kor száll le Banjulban.
Most tévedtem erre a fórumra és nagyon örülök nektek.Mi áprilisban készülünk Gambiába,s jelenleg a repjegyvadászatnál tartunk.Brüsszelből 285 900 ft /fő illetékekkel,mert a fapados csatlakozás sajnos nem jó,Frankfurtból kicsit olcsóbb 266 600,de oda talán lehet fapadossal is ,ha az időpontokat össze lehet hozni.Érdekelne a londoni járat,hol tudtok megszállni és hogy juttok oda,mivel nem vagyunk ismerősek Londonban.Örülnék,ha írnátok.Üdv.Ében
Orulok, hogy ilyen jol alakulnak a dolgok. A malaria elleni Lariamot szerintem nem szabad kihagyni. 8 nap alatt nem is igen jonnek ki a mellekhatasok, de legjobb, ha az orvossal beszeltek errol. Nekem 3 het alatt semmi bajom nem volt (egy kis mandulagyulladason kivul, de az nem szerepelt a mellekhatasok kozt :)), a tesom 5 hetig maradt, oneki a 4. heten volt egy kis rosszullete, de akkor a bushban voltak, es lehet, hogy az ottani korulmenyeket nem birta. Meg jol ossze is martak a szunyogok, ugyhogy igencsak kellett a vedelem.
Ja, az alkohol+Lariam viszonyarol csak annyit, hogy mivel Gambiaban a tobbseg iszlam vallasu, nem szokas az ivaszat. Lehet kapni, de inkabb csak sort es azt is csak barban. Nekem nem is hianyzott, a 3 het alatt 2 uveg sort ittam meg.
Ha pihenni akartok, akkor telleg a legjobb amit tehettek, hogy a part kozeleben maradtok. Lehet biciklit is berelni, csak lehetoleg sotetedes elott erjetek haza, mert a kozvilagitas eleg hianyos. Egyebkent nem kell meglepodni, ha az este elmegy az aram, ez sajnos arrafele normalis, bar a hotelok beinditjak ilyenkor a generatoraikat, nem okoz gondot, csak a lakoknak... Nappal viz, este aram nem volt akkoriban, remelem, hogy ez azota valtozott.
A minap meg elfelejtettem irni arrol a kis muzeumrol Tanji kozeleben, amit a linken is emlitenek, azt is erdemes megnezni. Affele skanzen kunyhokkal. A leirasok bemutatjak a szokasokat, betekintest engednek a szabalyokba, segit megerteni, mit miert csinalnak. A kozepen van egy kavezo, ahol egy griot enekel, koraval. (Nem tudom, ismeritek-e ezt a gyonyoru nyugat-afrikai hangszert) Megkerdezte a nevunket, honnan jottunk, es megenekelt minket is egy kis hozzajarulas fejeben :) Nekem nagyon tetszett. Gambiaban egyebkent a szabalyok szerint nem szabad koldulni, adomanyt csak a griotok (enekesek, kronikasok) es a fogyatekkal elok kerhetnek. Ezt be is tartjak. Egyebkent nem a legszigorubb, de iszlam szabalyok szerint elnek. Ezeknek is erdemes utanaolvasni.
Szia Cincogi! Köszi a sok-sok infót! Még egy párszor el fogom olvasni, hogy elmerüljek a részletekben. Addig is írok néhány sort, hogy miért is döntöttünk a párommal Gambia mellett. A Corinthia-nál voltak pontjaink, melyet beválthatunk szállásra és ellátásra bármely országban, ahol van szállodájuk. Tavaly év elején Tunézia merült fel, majd hiúsult meg. Évvége felé pedig úgy döntöttünk a nagy hajtások után, hogy ez így nem mehet tovább elmegyünk pihizni! Barátaink említették, hogy nagyon sok szépet, jót hallottak Gambiáról egy kedves ismerősüktől. Mi pedig mondtuk, hogy oké, de elég kicsi a valószínüsége, hogy éppen Gambiában lenne Corinthia... Tévedtünk. Kettesben utazunk a férjemmel, 8 napot leszünk kint, többet nem akartunk távol lenni a kislányunktól. A vízumot és az oltást is a héten intézzük. Beadatjuk a sárgaláz és agyhártyagyulladás ellenit is. Abban reménykedtem, hogy megússzuk a Lariamot. Nektek előjöttek a mellékhatásai? Szívritmuszavar, álmatlanság, nem lehet alkoholt fogyasztani mellette...és még ezer más fincsiség. A konzulátustól már megkaptuk postán a magyar és angol nyelvű útmutató füzeteket. Vettem a Térképkirálynál Gambia térképet. Átböngésztem "ezer" honlapot, olvastam a Trvtko legújabb könyvét, melyben ír gambiai élményeikről. Bijilo-ra rettenetesen kiváncsi vagyok, olvastam, hogy egy 4,5 km-es sétálóút van egy kis pálmaerdőn keresztül, no meg ott van az a sok kismajom is.. Az Abuko rezervátumot, Bakaut, Serrakundát mi sem hagyjuk ki. A "bush" szafari azért még nem tuti, nem tudom, mire számíthatunk.. A repülőjegyet nagyon olcsón sikerült vennünk. EasyJet-tel megyünk London Gatwick-re. Eltöltünk egy bódult estét Londonban (szállás 25 eFt egy éj) és másnap reggel 9-kor indul a charter Banjul-ba. Az út kb. 6 óra. Most kettőnknek 240 eFt volt a London-Banjul repülőjegy. Brüsszelből idén sajnos egy főre lett volna ennyi. Az EasyJet kedvezményes árával és a kétszeri londoni szállással is sokat spórolunk. Mérlegeltünk hát és inkább felrepülünk Londonba, hogy utána visszarepüljünk. Charlie-nak átadom az üdvözletedet, a simogatást nem ígérem, gondolom nőtt azóta.. Nagyon klassz, hogy írtál. Köszönöm.
Örülök, hogy végre megint eljut egy-két hazánkfia ebbe a kedves országba!
Mi ismerösökhöz mentünk, így a kocsibérlés nem volt téma, de én személy szerint nem javaslom. Sokkal izgalmasabb a bus taxik igénybevétele. Serakundából (gondolom ott kezdtek egy kis strandolással, ismerkedéssel) vannak vállalkozók, akik elvisznek különbözö rezervátumokba. Nincsenek nagy távolságok, az utak meg... Nem tudom, mi iránt érdeklödtök, voltatok-e már egyáltalán Afrikában, mennyire akartok és tudtok bemenni a "bushba" (nem egy sétagalopp)... A védöoltásokat feltétlenül adassátok be (a határon el is kérhetik az ezt igazoló sárga könyvet, bár tölünk nem kérték) és írassatok fel Lariamot (ez a malária elleni gyógyszer) és szedjétek elöírás szerint.
Miböl készültök? Javaslom a Lonely Planet Senegal and Gambia kiadványát, sok hasznos info van benne, képet kaptok az ottani állapotokról. Nagyon kedvesek az emberek, de trükkösek is, nem szabad mindent megvenni, naivan elsö árat megadni és mindenkivel szóba állni, mert néha elég nehéz lekaparni a beach boyokat. Nekem ez volt a legnehezebb, ellenállni. Látni, hogy milyen kevés pénzböl élnek az emberek, de sajnos nem segíthetünk mindenkinek.
Többen mennétek? Milyen az ivararány a csapatban? Vízumotok van már? Milyen szállásmegoldásra gondoltatok?
Èn 3 éve (hú, de rég volt) jártam ott és akkor a Brussels Air volt a legolcsóbb (Bécs-Brüsszel-Banjul).
A köv. linken elég jól össze vannak foglalva a látnivalók:
Mi Serakunda mellett, Kerr-Sheringben laktunk a barátainknál, a Bijilo forest (egy icipici kis park egy csomó majommal) és az óceán közelében. Egy hetet töltöttünk el teljes boldogságban egy udvarban (kunda), a mangófa árnyékában, fözöcskézve, beszélgetve a rokonokkal, betérö szomszédokkal - jöttek csöstül - mire ráébredtünk, hogy még nem is fürödtünk az óceánban. Voltunk az Abuko rezervátumban egy napos túra keretében, ahová egy guide vitt minket kocsival, majd csónakkal a folyón a mangroveerdön át, át a rizsföldeken, találkoztunk pálmabort készítö férfiakkal, aztán nökkel, akik kagylót tisztítottak, majd megérkeztünk a rezervátumba. Ez nekem felejthetetlen nap volt, de a Bakau resort is tetszett, itt krokodilokat (Charliet üdvözlöm:)) lehet simogatni. Nekem minden nap élmény volt. Banjul nem egy nagy durranás, egy délután elég rá, kiábrándító, szinte csak egy kikötö az egész.
Mi nem tömtük tele programokkal azt a 3 hetet, amit ott töltöttünk, inkább élveztük a meleget, a napfényt, a zenét, a tiszta csillagos eget éjszaka az udvarban, (örületesek a csillagok, nincs semmi fényszennyezés - magyarul utcai világítás nuku), a rengeteg új kedves ismerös társaságát.
Bárcsak olvasnátok a soraimat! Három hét múlva indulunk Gambiába és úgy örülnék egy kis levélváltásnak. Szerettük volna a repülőjegyet minél olcsóbban megúszni, ezért mi is úgy döntöttünk, hogy Londonból repülünk. Elsőkörben olyan kérdések merültek fel bennem, hogy béreltetek-e kint kocsit, érdemes-e egyénileg beutazgatni a különböző térségeket Gambiában. Hogyan döntöttetek annak idején a védőoltásokat és malária elleni gyógyszert illetően? Mennyi időt töltöttek kint és mi volt a legjobb élményetek a látnivalók közül?
Nem kínáltak meg a kajájukból? Szerintem a gambiai ételek isteniek. Kóstoltátok a "birkapörköltjüket" földimogyorószószban? Természetesen rizzsel, mint mindent. Olyan gambiaival még nem találkoztam, aki itt Babylonban átszokott volna az európai kosztra. Rizs "szósszal". Nem tudják megunni. Èn sem :)
Több mint egy év telt el az utolsó hsz óta, nem volt senki azóta Gambiában? Ùgy olvasnék újabb rajongóktól :)
Kedvcsinálónak hadd csatoljak egy képet tavalyelötti utunkról.
A zöldellö rizsföld mögött kivételesen nem kókuszpálmák sorakoznak, hanem az a fajta, amit megcsapolva édeskés folyadékot nyernek a helyiek, ebböl készül a pálmabor. Ez legföképpen a murcira emlékeztet, föleg az erejében. A szüret elég megeröltetö: a 15-20 méteres pálmákat mezítláb, egy övszerü készség segítségével kell megmászni, hogy a megtelt üvegeket összegyüjtsék (és persze azokat egyszer fel is kell oda kötözni) Nekünk 2 képést sem sikerült megtennünk a lomb irányába, amin a szüretelök igen jól szórakoztak.
Kösz az infót, ezt jövőre elraktározzuk, más is ajánlotta már, hogy nem itthonról kellene az ilyesmit szervezni, hát azt hiszem, igazatok van!
Nekünk itthonról a marokkó életünk legbonyolultabb utazása volt, úgyhogy a jövőben mi is inkább megróbálunk körülnézni a kinti irodáknál. Helyesebben már most is néztük a kinti teletextet, interneten is keresgettünk, de akkor már késő volt a szevezéshez, de sokat tanultunk most, és legközelebb körültekintőek leszünk, a Te leveled is ezt igazolja...
Hálás köszönet!
Azért ha van időd, mesélj, merre jártatok, mit láttatok, milyen volt!
Sziasztok!
Én két éve március végén voltam Gambiában és szerintem felejthetetlen. Ilyenkor érdemes menni az esős évszak előtt. Áprilisban bezárnak a szállodák.
Jómagam egy angol barátommal voltam és ő intézte az egészet kinn Angliában. Egy First Choice nevű utazási iroda szervezésében két hét szálloda a Smiling Coast-on. Nagyon korrekt volt és kb.féláron mentünk az eredeti árhoz képest, mert februártól egyre lejjebb mentek az árak. Szerintem olcsóbb volt lényegesen, mintha itthon próbáltam volna szervezni ugyanezt. Bocs, de az árakra már nem nagyon emlékszem, érdemes megkeresni az említett irodát.Londonból repültünk charterrel (kb.6óra)és még úgy, hogy én Bp.-ről repültem először Londonba sem volt drága.
A vízum egyszerűen beszerezhető itthon a Gambiai Konzulátuson,kb.30USD és a szálloda címe OK volt.
Kösz, most egy kicsit megrettentünk Marokkóban, mert a francia az hiányosságunk, végül keverék nyelven azért elvoltunk, de rájöttünk, hogy Togóban talán tényleg hátrány lett volna...
Gambiában hivatalos nyelv az angol, amit majd mindenki beszél a 2-3 törzsi nyelv mellett. (Hihetetlen, mintha nálunk mindenki beszélne csehül, szlovákul meg románul az 1 nyugati nyelv mellett) Az interneten találtam egy tekintélyes mandinka szótárat és nyelvtankönyvet, azt esetleg forgathatjátok :) Szerahuliul, ahogy a mi kundánk (udvarunk) tagjai beszéltek, nincs semmi írásos dokumentum a neten, sajna.
A francia csak akkor kell, ha Szenegálba is át akartok ugrani.
Ilyen a sors, milyen jó lett volna ez úgy 2 hónappal ezelőtt!
Apropó, mi a tapasztalatod, itt is a francia nyelvet részesítik előnyben? Ha az alaptársalgáson kívül nem tudunk francuául, elboldogulunk azért, vagy inkább tanuljunk egy kicsit még?
Ha mégis úgy dönt valaki, hogy menni akar, szállásügyben segíthetek. Magánháznál, a hotel töredékéért, kedves fiatal segítőkész házigazdákkal, Bijilotól/óceántól 10 percre gyalog.
Na, szóval az úgy volt, hogy novemberben mentünk 3 hétre. A jegy a Sabenánál (Bécs-Brüsszel-Banjul) a legolcsóbb. A gambiai vízum nem nagy kunszt, semmi nem kell hozzá tulajdonképpen. Persze, kell kontakt személy + cím, de simán beirsz egy nevet a Gyökerekből, (minden 2. férfit Laminnak hívnak) egy nagyobb várost és ennyi, Gambiában nincs cím. Tök rugalmasan kezelik a dolgokat. Csak virítsd a lóvét :)
Gambia: Afrika kezdőknek
Nagyon jó hely, a legjobb emberek, sunshine, reggae...
Szia, nem, nem voltunk Ny-A-ban, most szerettünk volna, de későn kaptunk észbe,
sok minden volt az év elején.
Valóban több országban voltunk, de sajnos nem elég helyen, és a pénztárcánk igen csak kötött.
De majd szeretnénk...