"az irgalmas szamaritánus megdöbbentő módon szeretett. Az ellenség szereteténél nagyobb szeretet nincs! Erre tanít bennünket Jézus Krisztus, arra kér ama galileai hegyen, hogy imádkozzunk ellenségeinkért. A példázatbeli ember nem ezt tette? Hiszen a szamaritánusok voltak a legközelebbi ellenségek a zsidók számára! Meg tudták volna egymást ölni egy kanál vízben. A gyűlölet apáról fiúra szállt. És az irgalmas szamaritánus megáll a bajbajutott zsidó ember láttán - mert a szeretet számára nem érzelem csupán, hanem cselekedet! Úgy szeret, hogy megáll, fölibe hajol és teszi azt, ami tőle telik. Előveszi a borát és olaját, és azzal fertőtleníti ellensége sebeit. Nem adja ki bérbe ezt a feladatot; nem azt a megoldást választotta, hogy a vendégfogadó házban egy dénárral többet tesz le az asztalra, mondván: Menjetek ki, ott fekszik egy ember, de öten menjetek ki, mert elég veszélyes az út és én minden költséget kifizetek. Itt ápoljátok, majd ha visszajövök, megnézem, mi is lett vele.
- Ezt is megtehette volna a szamaritánus! És ez is nagy dolog lett volna. Hiszen a pap is és a levita is elmentek a vendégfogadó ház előtt. Ók is beszólhattak volna, hogy jöjjetek, ott fekszik vérben egy ember.
Ha valaki azt kérdezné, hogy mi a krisztusi evangéliumi szeretet, akkor azt mondanám, hogy ez: Valaki mellett megállni, aki mellett meg kell állni. Valaki fölibe odahajolni, aki fölibe oda kell hajolni. Hiszen sikolt a szem, hogy hajolj fölém, ne hagyj egyedül!"
(Gyökössy Endre)
Ilyen értelemben érdemes lenne átgondolni, mit is mondunk akkor, amikor a Bibliával azt mondjuk: szeresd Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből. Miféle szeretet ez? Kötelesség, akarat, gondolat?
Jezus itt arra buzdit, hogy teljes erodbol szeresd Istent. Adj bele mindent, apait-anyait. Ez a szeretet egyreszt kotelesseg (ld. lentebb), masreszt akarat, oda kell szannunk magunkat Istennek engedelmes elo aldozatkent, mert ehhez akarat kell.
Ugyanarra gondolt az evangélium író, maga Jézus, amire mi gondolunk ma?
A te szeretet-fogalmad lattan nem.
Lehet, hogy az eredeti kifejezés csupán egy közösség vállalást jelent? Mit jelent, hogy Istenedet szeretni? Az elvont, meg nem ismerhető Istent kell szeretni, vagy a megtestesült, felfogható isteni dolgokat, például a törvényeket kell szeretni, a szabályokat teljes valónkkal?
Nem kozossegvallalasrol van szo. Kicsit fura is lenne az a bekepzelt kijelentes, hogy en "kozosseget vallalok Istennel". Az meg nagy tevedes, hogy Isten elvont es nem megismerheto lenne. Isten valosagos, (mar-mar) kezzel foghato. Isten kijelentette magat (leginkabb Jezusban). Aki Jezust megismerte, latta, hallotta, az magat az elo Istent ismerte meg, hallotta es latta (ld. Filep furcsa kerdeset).
Nem igazan ugy fogalmaznam meg, hogy *szeretni kell* Isten torvenyeit. De egy biztos, a menny aszerint mukodik. Ha pedig mi valoban igyekszunk, akkor nem art, ha - legalabbis - osszebaratkoztunk ezekkel a torvenyekkel. Aki nem szereti ezeket a torvenyeket, az nyilvan azert (nem) teszi, mert a torveny folyton ravilagit a buneire, ami valljuk be: kellemetlen.
Mit jelent Istent szeretni? Felel ra maga Jezus: engedelmeskedni Istennek, hinni obenne. Ennyi. Meglepoen sok keresztyen ember is ugy gondolja, hogy ha olyan kellemes, meleg erzesekkel van Isten irant, akkor Isten is olyan kellemes erzesekkek van felejuk, es minden rendben van. Oriasi tevedes! Isten 1 dolgot fog nezni az itelet soran: van-e valodi, elo hited? Mas szavakkal: engedelmes kovetom voltal? Valoban ismersz engem? Tenyleg Uradnak fogadtal el az eletedben? Nagy pofara eses lesz majd 1-2 ugymond keresztyennek, akik ugy hiszik, hogy olyan jol elvannak, ha ok erzelmekkel szeretik Istent. Jezus pedig hanyszor rotta meg az irastudokat: miert mondjatok nekem, hogy "Uram, Uram", ha nem engedelmeskedtek az en beszedemnek? Ha cselekszed az Istennek beszedet, akkor szereted ot, ha nem, akkor nem szereted. Ennyi.
Mit jelent, hogy szeresd, mint tenmagadat? Nyilván itt másként kell szeretni, vagy netán mást kell szeretni mint Isten esetében. Isten esetében netán a törvényeket, felebarát esetén netán embert? Hogyan szeretjük magunkat?
Minden ember szereti onmagat. Semmi gond nincs is eddig. Ha onnan van a gond, ha az egyen szeretetebol masnak mar nem jut (Isten+embertarsak). A helyes sorrend ez lenne: Isten - embertarsak - en. Manapsag ez azonban kb. igy nez ki: EN. Neha meg igy: EN, embertarsak(, Isten).
Nem kell itt sem nagy dolgokra gondolni. Az embertarsakat szeretni annyit tesz, mint jot tenni veluk. Mert hogyan szereti az ember onmagat? Pl. finom eteleket eszik - szereti a hasat. Ravesz masokat, hogy neki szolgaljanak (verrel, verejtekkel, elomunkaval, penzzel, elettel, stb.), azaz szamara hasznot hozzanak. Nem is lenne ezzel az egvilagon semmi baj, ha ez - embertarsaink fele - kolcsonos lenne. Ezt jelenti a felebarat szeretete.
Hallottam mar a platoi (meg mittomenmilyen) szeretetrol. Azonban a szeretet alatt en a Biblia szeretet-fogalmat ertem. Marpedig az nem elvont (es gyakran valtozo) erzelem, hanem tettek dolga. Jot teszel valakivel? Akkor szereted ot. Nem teszel vele jot (sot inkabb a rosszat)? Akkor nem szereted ot. Ennyi. Errol szol a dal.
Btw a (769)-re meg ados vagy egy valasszal. Persze, csak ha akarsz meg beszelgetni...
Megfelelo tavolsagbol nezve mindketto. Mind a ketten bunos emberek, akik ra vannak utalva a kegyelemre. Ha azonban csak ezt a zaklatasi(?) ugyet nezzuk, ennek semmi koze az irgalom gyakorlasahoz. Csabito a lehetoseg, hogy engedjuk futni a tanart, de itt az igazsagot kell gyakorolni. Isten vegtelen szeretete nem letezik az o igazsagossaga nelkul. Ezert a keresztyen embernek is egyszerre kell igazsagosnak es szeretonek lennie.
A legeslegelső leckém: az anyag vagy energia megmaradás - gazdálkozás elve, nos anyi energia kell, leküzdeni magunkat, pontosan mint fel, s mi döntjókel, hogy hogyan gazdálodunk a nekünk adott, amink van?
most a törényeket, se fel, se le, nem lehet kijátszani, mert mindennek ára, van, mindig ggőztes nem lehetsz, s vesziteni tudni kell?
cikkis nem?
Szia. Bocs, hogy közbeszólok. ...most viszont egy nagyon nagy igazságot mondtál!!!!
ha...föltenném, se lenne ám ingyen:) ...akkor mindenki tegyen föl magáról, aki pedig nem tud, annak meg a felebarátja tegyen föl (hogy ne legyek OFF:)))
te kedves gyerek lehetsz, s rögtön érted a tréfát ugyi? A legeslegelső leckém: az anyag vagy energia megmaradás - gazdálkozás elve, nos anyi energia kell, leküzdeni magunkat, pontosan mint fel, s mi döntjókel, hogy hogyan gazdálodunk a nekünk adott, amink van?
most a törényeket, se fel, se le, nem lehet kijátszani, mert mindennek ára, van, mindig ggőztes nem lehetsz, s vesziteni tudni kell?
ténleg igaz, kedveseimet akartam irni, mindenkinek, s csak a mondanilóm, mert még a nickét se akarom megbántani, senkinek, mert többre megyünk megértéssel szeretettel, mint nélküle?
kétség hozzá nem fér, olyanoknak kell lennünk mint Jézus, egyszer ugyis mindenkinek el kell kezdeni? nem irigylek senkit, mert az ördög ténleg elnézőbb?
ha férfi vagy, légy férfi ne fuffus? Amit Jézus leirt a porba, NŐNEK GYEREKNEK NEM LEHET BÜNE, SE FELELŐSSÉGRE VONNI, hanem a mérges kigyódat, kellene mérlegteleniteni, azaz kikapcsolod meg bekapcsolod, akinek nem megy, jobb sterilizálni, ami megint nem e legjobb megoldás, mint most OLYAN KÖRNYEZET, AHOL A MAGYAROK ISTENENNYILLA BELEVÁG, ha ANNYA VÓT ANNYA URISTENÉT, EGY EMBERNEK MEG KELL TANULIA - TUDNIA URALNI MAGÁT, ne itt van a magyar összeütközése, minden leányossal, vagyis bigyóssal, nem bugyissal?
Most buzi vagyok (ugg nézzek gi?) vagy nem mindegy, URRALNI MEG KELL TANULNI MAGUNKAT, ez lenne az itteni lecke, vagy mi? Az embert szerenünk kell, de ami embertellené tesz bennünket, azt először?
Na ezek a magyarok, most voltam 2000ben otthon, kis falumba, egy páran összejöttünk, még a tanárom is aki nagyon de nagyon szigoru volt hozzám, még mindig pipa voltam rá, s fiam, szerettelek, s ime itt van az értelme, s kezdjük el ezt a családi - szervezkedést, de Édesanyám, ahoz vagy van elég pénzed, vagy anyagid, mert nagycsládosdit másképpen nem lehet játszani?
Na valamit kieszkábálunk, akkor is, ha sivit a szél, a sivatagba, szánkázni lehet?
Sz'tem is a lányok a fôbûnösek pl. a kihívó öltözködésükkel. Nehéz a fiúkat önmegtartóztatásra tanítani, ha a lányok feszes vagy átlátszó ruhában (vagy anélkül...) kelletik magukat....
persze nem kell átesniük a ló túloldalára sem, mint ahogy azt én tettem 16-17 évesen, (banyaruhában jártam a megtérésem után..) , de létezik jó ízlés vagy jóérzés is... nem? Szóval a lányokat tanítani kell...meg a fiúkat is persze..
a feleségemtől megkaptam ma d.u. nagy pofád van, s abban a pillanatba rátok gondoltam, s csak immádkozni lehet, a gyerek érdekében, meg a szerencsétlen ember érdekében, mert ha megoldódhatna, semmi nem történt, mivel értintve van annak is a családja, inkább csatlakozok H.H.Szóló-hoz, valóban rengetek olyan helyzetben voltam, amikor csak a tábla szimpatinzásait kértem meg, immádkozzunk!?
A megoldás az lenne, mivel vannak leánygyermekes magyar testvéreim szép számmal, ha okos leány gyerekeket tudnunk neveleni, mert én ugy vagyok vele, sorrendbe minden leány gyerek is az én gyerekem, persze fiaim vannak, s kerek perec megmondják, nem tudnak parancsolni maguknak, de ha lányainkat megtudnuk ugy nevelni, hogy nincs szexxx abszolutli, csak házasság, s csak Isten - Szülők - Emberek előtt is, kinyilatkoztattva, hogy örökké a mennyekbe egekebe ügetünk együtt, meg erkölcsi tisztaság mindenek előtt fellet, már itt is mennyekországa, kicsibe? Persze jól tudájátok hogy csak rajtunk keresztül jöhet el, jól tudjátok?
Most ez bizon nem egy kis dolog, de ha a kislány okos, szüleinek, mint az én fiaim gengekkel háboruztak éjjel nappal, (még én is)na most mit csináltam, ráadásul meg kellett tudni magukat védeni, ami irtózatos volt, mert nem ismersz rájuk egy összexcsapás után, tudtottal történik minden, s IMMMMA segitett, a gengek leaszálltak a dalliás fiaimről? Nos nem sokat lehet ténleg csinálni, mert ez a legrothadtab démonyok csinálják velünk, s mondom, ha olyan magyar szülői közösséget, ahol most ezt a világnézetet tudnuk átadni, mert a magyarok mindenütt igen igen, ha semmi más nincs, mégegyszer egésszéges magyar közösségekbe élni, lehet a jobb? sRégi messe... régi mese, magyarok közt élni....
Tehát ima, meg a lányunknak, keményen tanulni, szerintem hogy milyen osztályzatot ad, nem nagyon érdekes, persze én kihivnám, mint ahogy ki is hivtam a tanáromat, nekem ne adjál 4est, mikor az egész könyvet kivülrül elmondom, s igy muszály, mert csak nem azért, te vén buzi - pedesztriás, hogy nem fotogárffolhattál?
Na akkor is a kislánynak, (ne hagyd magad) aki 16 éves, bizon a mai lányok?
Kedves Sophia, lehet hogy (rosta szavival élve) a falvédőről jöttem, de legalább koromra való tekintettel hidd el: mérgezi a lelket a megalkuvás.
Meg aztán, amikor a gyerekeket arra buzdítod, hogy tanuljanak játék helyett, hogy gondoljanak a jövőjükre a jelen kényelmük helyett - nem túl általános és elvont dolgot kívánsz tőlük? Amikor a helytlen magatartásukért bünteted őket - nem gondolsz arra, hogy néhány kollégád ilyesmiből él és biztos pozícióban? Pontosan tudom, hogy egy fecske nem csinál nyarat - de mindig voltak első fecskék és azt hiszem te is vársz egyet...
Kedves coxfox, lehell igen békés, senkit nem küld sehova és szinte senkit nem zavar a maga mondókájával. Ha téged igen - ne olvasd. Megteheted anélkül, hogy bárhová kellene ehhez menned...
Ha indulatosan közelíted meg a kérdést (mint ha veled vagy szeretteiddel történne) akkor nem fogod látni amegoldást mert elhomályosítja az indulat a szemedet.
És még valami : előfordulhat hogy némelyeknél működik a kijelentés szelleme, de csk is indulatmentes lélekkel lehet venni - továbbítani az adást.