Keresés

Részletes keresés

JFEry Creative Commons License 2002.09.25 0 0 23
Kellene valaki aki az agyi hullámok modulációiról tudna nyilatkozni. Ha létezik a gondolat vezérelt számítógép, akkor az csakis valmiféle jelalakfelismerővel egybekötött EEG szerű lehet.
Különben valami módon azt is ki kellene deríteni tud e venni egy ilyen modulált jelet az agy. lhet, hogy mondekinek egyedi "kódolása" van. De akkor mit éltünk át a leírt esetekben?

:-)

Előzmény: V.László (22)
V.László Creative Commons License 2002.09.25 0 0 22
Mivan, mivan! Valaki feltett egy kérdést az előadás végén, nem válaszolt rá senki, mi meg megpróbáljuk kitalálni a kérdező gondolatát, hogy miért tette fel a kérdést. Ennyi hozzászólás egy meg sem válaszolt kérdésre nem is rossz.
Ennek ellenére érdekes a téma, még ha az okoskodásainknak semmi alapja sincs, akkor is érdemes beszélni róla.
Előzmény: JFEry (21)
JFEry Creative Commons License 2002.09.25 0 0 21
NA!

Most megfogtál!
Ismerem, és tapasztalati okokból hozzád hasonlóan kezelem is a dolgot, de valahogy nem tudom biztosra venni, hogy az eseménysor valós, mert nem következetes! Ha akarom használni, nem vagy csak a véletlen szintjén működik!
Volt egy lány...
Közös telekbaráti társasághoz tartoztunk. Ez ugye azt jelenti, hogy egy Bp környéki üdülő övezetben az egykorú és hasonló érdeklődési körű fiatalok együtt lébecolnak. Ebbe aztán a közös horgászattól a helyi kis szerelmi és egyébb ügyekig minden belefér ami egy tizen-huszonéves társaság kitalál. Erősen érdelődtem a hölgyemény iránt, de ő legfeljebb havernak tartott. De most nem is ez a lényeg. Szinte túrkáltunk egymás fejében. (ezt a fajta kommunikációt azóta is igyekszem gyakorolni, és gyakran be is jön, de kiszámíthatatlan)(ja és ez így nem megy a klavin keresztűl, és ez zavar mert megszoktam már)(senkinek nem szabad ezt tudni mert hülyének néznek) Szóval a kis hölggyel valahog az ő kevéssé heves szimpátiája ellenére is nagyon megértettük egymást. Vissza gondolva a mostani ez irányú tapasztalatommal sokszor e beszélgetési téma volt az oka, hogy tudtuk egymás gondolatait, de egyébb esetben , mikor valami nem odaillő jutott az egyikünk eszébe, a másik mondta ki, vagy csak egyszerűen tudott róla , esetleg szó nélkül megtette. Néha olyan érzésünk volt, hogy egy harmadik valaki beszélgetését egymás közt egy szó nélkül meghánytuk vettetük, és a végén ugyan úgy beszélve, szinte egymás szájából kivéve folytattuk, vagy kritizáltuk a szöveget.
Azóta is a leghatékonyabbnak azt tartom a dologgal kapcsolatban, mikor is a beszélgető ellenfelem gyengeségét, pillanatnyi zavarát, koncentráció csökkenését kihasználva elbizonytalanítom, össze zavarom. Csak szükség esetén élek vele, mert etikátlannak tartom, és ráadásul csak akkor működik igazán, ha az ellenfél nem sokkal összeszedettebb a témában mint én! Akkor viszont könnyű győzelmet ad!

Ez is egy olyasmi para amivel nem sokat tudunk kezdeni!
Most mivan?

Előzmény: V.László (20)
V.László Creative Commons License 2002.09.24 0 0 20
Biztos vagy benne, hogy nem észleljük egymás elektromos agyi impulzusait?
Gyakran, heti 1-2 alkalommal is előfordul, hogy a közelemben levő személy pont akkor kezd olyasmiről beszélni, amiről éppen gondolkodom. Ilyenkor előtte mindig elbambulva gondolok valamire, a külvilág azokra a pillanatokra szinte megszűnik, csak arra eszmélek, hogy a másik (gyerek, feleség, ismerős, mindegy) elkezd beszélni arról, amin elbambultam. Sőt, gyakran azt csinálom, ha számomra kínos esemény jut az eszembe, akkor inkább gyorsan másra gondolok, mert ha így alámerülök a gondolatba, a mellettem levő már mondja is. Gyanítom még ennél is sokkal gyakoribb jelenségről van szó, csak éppen nem szólal meg a másik, vagy éppen én vagyok a vevő, és azt hiszem közben, hogy az én gondolataim amikben elmerülök. Nyilván ezekből az esetekből sok minden nem vonható le, arra jó csupán, én biztos legyek abban, hogy van ilyen. Aztán ez elektromágneses úton történik-e, vagy valami egészen más módon, azt nagyon nehéz lenne eldönteni.
Előzmény: JFEry (19)
JFEry Creative Commons License 2002.09.24 0 0 19
Nem csoda, műszaki vagy!

Azért elégé elgondolkoztató, hogy nem észleljük egymás elektromos agyi impulzusait, Vacakok lehetnek a veőink, vagy mi.

Perzse lehet, hogy jobb így!
Képzeld el mit érezhetnél egy beteg emberekkel teli kórház, vagy egy kupi elött

Előzmény: V.László (18)
V.László Creative Commons License 2002.09.24 0 0 18
Ez első előadás végén kérdezte valaki az előadótól. Ez a kérdés volt a legérdekfeszítőbb (számomra) az egész előadásból.
Előzmény: JFEry (17)
JFEry Creative Commons License 2002.09.24 0 0 17
Ha a koax mechanikáját nézed, akkor látszik, hogy ez egy erőltettet hasonlat, mert az értékek a határok között tetszőlegesek lehetnek. Ezért nem csoda hogy zavar. De ha nem lennének tetszőlegesek a kokának sem lenne nagy a sávszélessége megfelelő lezárással. Ha nem impedanciájában zárod le akkor persze más a helyzet. De azt most hagyjuk...

A rezgőkör sor más tészta. Ezt Te említetted, de ez csak erősen meghatározott körülmények közt áteresztő. Ezt a legegyszerűbben mágneses csatolással képzeld el ahogy egymás mágneses körében álva várják, teszik a dolgukat. Ahogy mechanikusan ott álldogálnak a sor két vége közt kapcsolatot alakítanak, ki mint az idegsejtek.

Azért ez a dolog az idegsejtekkel megint nem egészen stimmel, mert ott nem csak elektromos a kapcsolat.
Tényleg, honnan jött elő ez a rezgőkör dolog?

Előzmény: V.László (16)
V.László Creative Commons License 2002.09.24 0 0 16
A rezgőkör SOR zavar engem...
Előzmény: V.László (15)
V.László Creative Commons License 2002.09.24 0 0 15
Jó a képzelőerőm, de valahogy nem tudtam azonnal asszocicázni az idegrostot ilyetén formában a koax kábellel.
Előzmény: JFEry (14)
JFEry Creative Commons License 2002.09.24 0 0 14
miért, te is ampervadász vagy, nem?
Előzmény: V.László (13)
V.László Creative Commons License 2002.09.24 0 0 13
Nem csoda, ha nem értettem....!
:-)
Előzmény: JFEry (12)
JFEry Creative Commons License 2002.09.24 0 0 12
A koaxiális elrendezést felfoghatod mint soros L és párhuzamos C tagokként. Ha ezt a "létrát " lerajzolod, akkor láthatóak benne a soros és párhuzamos rezgőkörök ahogyan egymást az impedaciájukkal terhelik. (csatolás)

Ha csatorna szűrőt építek, akkor az egymással csatolásban lévő rezgőkörök az idegen frekvenciákat nem csak a be és kimenetükön zárják. H a sok tag között rámérsz a zavarvédettségre, ott is hasonló a zárás mit a két végen. Mintegy frekialagút...

Előzmény: V.László (11)
V.László Creative Commons License 2002.09.24 0 0 11
Ezt nem értem! Lehetne kicsit bővebben?
Előzmény: JFEry (10)
JFEry Creative Commons License 2002.09.24 0 0 10
A rezgőkőr sor engem a koax kábel felépítésésre emlékeztett. Ad egyfajta zavarvédettséget is...
Előzmény: V.László (9)
V.László Creative Commons License 2002.09.24 0 0 9
Ha valóban van ilyen rezonancia (Ezt gyakran hozzáteszem, mert végül is ez a rezgőkör dolog egy kérdés volt, nem állítás. Igaz, egy jó kérdés fél válasz.), sokkal jelentősebb lehet az agyon belüli sejtek közti gyors kommunikációban, mint a távolhatásban. Olyasmi lehet ez, mint a földi hírközlés. Van vezetékes és sugárzott kapcsolat vegyesen. Azonban a kapcsolatok elsősorban belső használatra vannak, a külvilág számára kevés szolgál.
Előzmény: JFEry (4)
JFEry Creative Commons License 2002.09.24 0 0 8
Nem nem nem.
A gondolatátviteli és akaratátviteli kisérleteknél csinálták ezt mert a rádió jelekkel való kommunikációra gyanakodtak az agyak közt. Az egész palit földelt fémfalu szobába zárták és a dolog így is működött( már amenyire nyitottan is működött)!
Előzmény: NevemTeve (7)
NevemTeve Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7
Marmint valakinek a fejere tettek egy femdobozt, de ugy is tudott gondolkozni?
Előzmény: JFEry (4)
JFEry Creative Commons License 2002.09.24 0 0 6
És kockafejű kis pingvineket szülhetnek!
Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.24 0 0 5
A Windows operacios rendszerem egy 600Mhz-es gepen fut, es van egy Linuxom, ami szinten 600Mhz-es gepen fut.
Az lenne a kerdesem, hogy lehetseges-e valamifele komolyabb kapcsolat, netalan szerelem a ket operacios rendszer kozott.
JFEry Creative Commons License 2002.09.24 0 0 4
Faraday kaltitka Amennyit erről hallottam, olvastam!
Előzmény: NevemTeve (3)
NevemTeve Creative Commons License 2002.09.24 0 0 3
Minden tiszta, kiveve azt, hogy milyen 'learnyekolasrol' van szo?
JFEry Creative Commons License 2002.09.24 0 0 2
Tudod, ha végig gondolod, ez nehezen lesz bizonyítható. De nekem is nagyon szimpi a dolog.

Még valami! A gondolatnak nincs tömege! Ezért lehet a fénynél is gyorsabb! A létrejöttéhez energia kell, de nem ad le energiát! Ezek is érdekes gondolatok, bár talán nem is nehezen cáfolhatóak!

Előzmény: vpe (1)
vpe Creative Commons License 2002.09.24 0 0 1
ez Király elmélet:-)
ezzel az elmélettel lehetne magyarázni az agykontrollt, ha egyáltalán hisztek benne. az agy nemcsak vevő de adó is egyben. ez még racionálisabb szerintem.
Előzmény: JFEry (0)
JFEry Creative Commons License 2002.09.24 0 0 0
Kedves V.László!
Örülök, hogy újra aktív vagy!

A rézdrótban mozgó elektronokra az univerzum miden más létező anyaga és energiája hat, legfeljebb az irdatlan távolság miatt olyan kicsiny a hatás, hogy az már elhanyagolható!

De nem 0!

Az agyról, mint antennáról folytatott elmélkedés engem is érdekel!
Pár éve hallottam valami kutatótól, egy olyan elképzelés vázlatát, hogy az agy nem is a gondolatok forrása, csak valamiféle csatolás, csatlakozás, valahová ami nem is a 3D világban van. Az agytekervények völgyeiben kialakuló elektromos terektől várta, vélte ezt a jelenséget az illető!
Nekem ez, ha nehezen is hihető, mégis érdekes feltevésnek tűnik! Ez magyarázná, pl. a gondolatok le nem árnyékolhatóságát.

Üdv!
JF

Előzmény: V.László (-)
V.László Creative Commons License 2002.09.24 0 0 topiknyitó

Teljes mértékben hozzá nem értő vagyok a témához, egyszerűen csak megkapott újszerűségével a kérdés. Bízom abban, hogy mások tovább tudják gondolni, és megosztják velünk gondolataikat!

BeR válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-24 07:24:38 (54)

:-) most látom: a Delta egyébként épp megelőzte vasárnap a ME adását ;-)
[előzmény : (52) V.László, 2002.09.24 06:52]

BeR válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-24 07:23:52 (53)

Félreértettél: ha jól látom, én épp diskuráltam Veled, s arról is írtam, hogy folytatom is szívesen. Arra is kell azonban gondolni, hogy hetente lesz új téma, ezek mindegyikének is lehet topic-ot nyitni, hogy ne mosódjanak egybe. Erre való ez a fórum. Remélem most jobban fogalmaztam, s helyrecsúszik, amit talán nem fogalmaztam pontosan meg :-)

Az a gondolat, amit felvetettél, többet is megér talán és egészen biztos, hogy találó témacímmel - esetleg némi nem túl offtopic "hírveréssel", mint tettem azt ma reggel az evolúciós témáknál :-) - többen is bekapcsolódnának pár gondolat erejéig! Én is megnyitnám, de Tiéd volt a felvetés, Téged illet a téma nyitása, rajta!

[előzmény : (52) V.László, 2002.09.24 06:52]

V.László válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-24 06:52:42 (52)

" kérlek maradjon meg ez a topic a ME témáinak rövid diskurzusánál"
Eddig azt hittem erről diskurálunk! Lehet, hogy nem a ME adásánál kapcsoltam be a tévét, hanem a Deltát láttam? Akkor elnézést...

[előzmény : (51) BeR, 2002.09.24 06:20]

BeR válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-24 06:20:48 (51)

Kedves László, szerintem is kicsit elkalandoztunk ketten, s kérlek maradjon meg ez a topic a ME témáinak rövid diskurzusánál, OK? Ha van kedved, nyissunk egy témát, s vonuljunk át oda, én pl. valszeg benézek oda is.

A tegnap estéről: elég kacifántosan sikerült eljutnom, mert a BME-ra gondolva az előadótermet a régi BME részen kerestem, s bizony a halovány esőben elég sokat kóricáltam, mire megleltem a hatalmas sor végét!!! Szerencsére bejutottam, az előadás érdekes volt, akinek nem volt alkalma megnézni, s érdekli a gondolkodás kutatása, feltétlenül javaslom a TV-adások egyikét, gondolom ki lesz írva a honlapon az időpont!

[előzmény : (50) V.László, 2002.09.23 21:36]

V.László válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 21:36:23 (50)

Nekem speciel nem tetszett a professzor úr öltönye, meg az sem ahogy mosolyogva adott elő.
Az eladó terem is kicsi egy ekkora projekthez, egymás ölében ültek a hallgatók. Mi is volt még az eredeti téma? Ja, a nyakkendője. Szerintem tűrhető...

[előzmény : (49) ControlDenied, 2002.09.23 21:24]

ControlDenied válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 21:24:53 (49)

maradjunk a témánál.

V.László válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 21:02:39 (48)

Jó, persze, tudom. Ezért is írtam a 39-es kiegészítést. Végül is egy elektromos rezgőkört rezgésbe lehet hozni elektromágneses hullámmal is, és galvanikus csatolás útján áramimpulzussal is.
Ha erről a szinapszisról valóban elképzelhető, hogy rezonanciára képes, akkor mindkét gerjesztési típus szóba jöhet, akár. Valószínűbbnek tartom azonban a galvanikus csatolást, mert valamilyen típusú rezgések eredőjét EEG készülékkel is könnyedén mérhetjük, míg elektromágneses agyhullámok biztos hogy vannak, de én gyakorlati alkalmazásást nem hallottam. Az is lehet azonban, hogy ilyen szempont szerint még nem is vizsgálták az agysejtek közti kommunikációt. Lényeges, hogy Vizy E. nem utasította el hasból a kérdést, igaz konkrét választ sem adott rá.
[előzmény : (47) Paul Denton, 2002.09.23 19:34]

Paul Denton válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 19:34:44 (47)

Nem csak az a baj... Az elektroenkefalogram nem rádióvevő-készülék, csak elektromos szerkentyű, pont mint az elektrokardiogram. Feszültséget mér.
[előzmény : (42) V.László, 2002.09.23 15:05]

V.László válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 15:52:52 (46)

Most gyártsak egy harmadik fokozatú teóriát is? :-)
Annyi minden molekuláris vicik-vacak van egy sejtben...!
[előzmény : (45) BeR, 2002.09.23 15:36]

BeR válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 15:36:59 (45)

Igen, ez elképzelhető, de mi lehetne az, ami észleli ezeket a rezgőkörököket, s ugyanakkor nem nyer belőlük túl sok energiát, hogy ne zavarja meg a működésüket?
[előzmény : (44) V.László, 2002.09.23 15:20]

V.László válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 15:20:26 (44)

Mivel ezek nagyon kis méretű rezgőkörök lennének, elképzelhető, hogy a rezonanciájuk környékén jelenleg nincs olyan külső forrás, ami zavarni tudná a működésüket. Persze ez már csak egy teóriára ráépített újabb teória.
[előzmény : (43) BeR, 2002.09.23 15:11]

BeR válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 15:11:31 (43)

:-))) én is bamba voltam, de nincs jelentősége...

A kicsi energiát én csak amiatt említettem, hogy nagyon nehéz ilyet észlelni, mert az észlelés ilyen alacsony energiákon és elemi szinten összemérhető magával az észlelendő eseménnyel, ettől jóval magasabb energiájú zavarás származik a környezetből.

[előzmény : (42) V.László, 2002.09.23 15:05]

V.László válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 15:05:18 (42)

De nagy marha vagyok, azt nem is EKG-nak, hanem EEG-nak nevezik! Mindegy, pályaudvar, pályaudvar! :-)
Ennyit a hozzáértésemről...
Nézd, az előadás végén aki a hallgatósából feltette a kérdést, az úgy tűnt, nem egy hirtelen ötlettől vezérelve kérdezte ezt a rezgőkör dolgot. Nem tudom ki volt, de eléggé komoly orcának látszott. Lehet, hogy egy elképzelésnél többre alapozta a kérdést. Ha azonban csak egy légbőlkapott ötlet, akkor is látszik annyira bombasztikusnak a dolog, hogy érdemes elgondolkodni rajta.
Az, hogy sejt szinten mi a kevés meg a sok elektronból, nagyságrendileg sem tudom megbecsülni. A szaglósejtek pl. állítólag akár egy db. molekulát is képesek azonosítani, az idegsejtekben néhány elektron mozgásba hozása sem igényel túl nagy energiát.

[előzmény : (40) BeR, 2002.09.23 14:02]

Kismy válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 14:48:18 (41)

köszi az infokat, közben magam is utánanézegettem a dolgoknak

BeR válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 14:02:35 (40)

Érdekes az EKG-s zsongás felvetésed, s tetszik a megfogalmazás is, még akkor is, ha az én ismereteimmel - mint írtam ma reggel - az elképzelés kivitelezhetelennek tűnik. Gondolj a számokra és az energiákra: hány ilyen bioantenna működik szerinted az agyadban, s milyen energiaszinten adhatnak ezek? Minden mérés beleavatkozik a mért rendszerbe, s minél mikroszkópikusabb egy megfigyelt jelenség, ez annál fokozottaban így van! Az idegsejtekben pár elektron kóricálhat csak, amit észlelni - s nem csak egyszer, mert ugye akár egyetlen elektront is mérni lehet olajcseppekkel is :-) -, amivel kommunikálni kell, s ezek bizony nem valami hatalmas térerőt jelentenek... szóval ha tetszik is a gondolat, nem látom a megvalósulás esélyét... no de ki kell csak találni, s meg kell valósítani :-)))
[előzmény : (39) V.László, 2002.09.23 08:28]

V.László válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 08:28:15 (39)

Ja, és persze ezt az EKG-s zsongás ötletet továbbgondolva elegendő az egyszerűbb galvanikus kapcsolat a sejtek közt, nem kell feltétlenül elektromágneses térben gondolkodni.
[előzmény : (38) V.László, 2002.09.23 08:23]

V.László válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 08:23:04 (38)

A kicsi térerő nem lehet gond, ha érzékeny a feltételezett vevő.
Az, meg hogy nem összehangolt, annál jobb, több lehet a sugárzott információ. A korábban általam említett rézdrótban sem összehangolt a térerő, éppen ezért lehet benne a fél világ. Ha ennek a rezgőkör dolognak csak morzsányi igazságtartalma is van, az is új alapokra helyezné az agykutatást. Most csak a sok adás eredőjét érzékeljük kívülről (EKG), de lehet, hogy ebből a zsongásból minden sejt ki tudja rezonálni magának a rá vonatkozó információt!
Érdekes lehetne még megsaccolni a hullámhossz tartományt.
[előzmény : (37) BeR, 2002.09.23 07:28]

BeR válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-23 07:28:53 (37)

Igen, ahol van vezető, van áram, ott van sugárzás is, csakhogy kicsi a térerő, s a sok adás eredője is létezik, ami szintén nagyon kicsi, mert nem összehangolt. Ez az "antenna" nem rádiózásra "készült" :-)
Egyébként még az is lehet, hogy vevő is van, "házon" - és ugye hatósugáron - belül... csak olyan műszert nehéz elképzelni, ami sejt-méretben ott a közelben vevőként működhetne... de a nanorobotok világában akár lehetséges is... ki kell várni, mást a mi eszközeinkkel nemigen tehetünk :-) No persze gondolkodni azt lehet, sőt kell is!
[előzmény : (36) V.László, 2002.09.22 22:18]

V.László válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-22 22:18:56 (36)

Talán nem is kell csinálni, mert készen van!

[előzmény : (35) Paul Denton, 2002.09.22 21:50]

Paul Denton válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-22 21:50:52 (35)

Rádiót is tudsz belőle csinálni?:)
[előzmény : (34) V.László, 2002.09.22 20:43]

V.László válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-22 20:43:58 (34)

Debizony, ez a szakasza a sejtnek úgy néz ki, mégis az!

Ha hasonló elrendezésű fizikai eszközre (tehát egy kondenzátor lapra egy vékony szál erősítve, ahol a kondenzátor a szinapszis 'talpa', a vékony szál pedig az odavezető idegrost) elektromos impulzust adsz, az bizony rezgőkör.

[előzmény : (33) Paul Denton, 2002.09.22 20:35]

Paul Denton válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-22 20:35:12 (33)

Azért egy sejt nem pont úgy vezet, mint egy fémdrót, de ha pontosan megmondja valaki, mitől lesz a rezgőkör rezgőkör, rajta.
[előzmény : (32) V.László, 2002.09.22 20:28]

V.László válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-22 20:28:34 (32)

Ott igen, de az odavezető, arányában hosszú idegnyúlványon elektromos impulzus halad végig egészen a szinapszis jellegzetesen kiszélesedő részéig, ami egy kondenzátor lemeznek is felfogható. Én úgy értettem a kérdező ezt a szakaszt tekintette egy piciny rezgőkörnek.

[előzmény : (31) Paul Denton, 2002.09.22 20:16]

Paul Denton válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-22 20:16:29 (31)

A szinapszisok között kémiai kapcsolat van, nem elektromos.
[előzmény : (30) V.László, 2002.09.22 20:05]

V.László válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-22 20:05:38 (30)

A teljes igazsághoz tartozik, hogy aki az előadáson feltette a kérdést, ő olyan értelemben kérdezett a rezgőkörre, hogy pl. két egymásnak szimpatikus személy közt lehetnek-e rezonanciák a hasonló hangoltságú körökből adódóan. Így felvetve is nagyon érdekes a kérdés!

[előzmény : (28) Iván Gábor, 2002.09.22 19:05]

BeR válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-22 20:00:51 (29)

Szia!

Érdekes párhuzam, amit leírtál, s nyilván nem is alaptalan, csak az agyunk végtelenül sokkal bonyolultabb elemi "szerkezetek"-ből tevődik össze, amelyekben mindenféle potenciál kialakul és eredőjében semlegesíti egymást. Ettől függetlenül a hasonlat képletesen mégis megállja a helyét, ha fizikailag nyilván nem is, hiszen érzékszerveinken keresztül áramlanak az információk, amiket be is fogadunk, jól-rosszul meg is őrzünk, arra így-úgy reflektálunk is: lám még interneten keresztül is :-)))

Kíváncsi vagyok nagyon a holnapi előadásra, remélem eljutok.

Tudja valaki hogy pontosan hol is van az az előadóterem?

[előzmény : (27) V.László, 2002.09.22 18:48]

Iván Gábor válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-22 19:05:19 (28)

Kedves Laci!

Gondolkoztam én is rajta és úgyanarra is jutottam mint Te, hogy nagyon is lehetséges.

Csak egy gond van most itt, hogy a sok szélhámos és esetlegesen lelki beteg embert el kellene tudni különíteni a valós érzékeléseket kapóktól.

Ez a nehéz.

[előzmény : (27) V.László, 2002.09.22 18:48]

V.László válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-22 18:48:36 (27)

Nézem az előző előadás ismétlését élet és halál kérdéséről. Örülök, hogy végre ilyen műsor is van, de sajnos még annyira sem köt le, mint egy piff-puff film, és ez nem csak az én hibám.
A végén kérdezhet a hallgatóság. Feláll valaki prof. kinézetű (rövid ősz szakáll, haj, stb), és olyasmit kérdez, lehetne-e rezgőkörnek tekintetni az idegsejtek közti elektromos kapcsolatot, hiszen minden adott hozzá: elektromos impulzus, vezető, kondenzátor. Hiába no, ez mégis csak a Műegyetem.
Konkrét válasz nemigen érkezik a kérdésre, nekem azonban eszembe jut egy régi elmerengésem (Szálka az agyban 35). Bemásolom ide:
"Figyeljünk meg egy 20 cm hosszú rézdrótot. Vannak benne réz atomok, és szabad elektronok, stb. Az elektronok látszólag össze-vissza nyüzsögnek benne. Tedd ezt az elektronoktól nyüzsgo drótot egy rádió antenna bemenetére. Hirtelen a nyüzsgésbol rádió adások százait lehet kihangolni, csak jó vevo kérdése az egész. Lehet ugyanez a drót mobil telefon antennája is. Akkor meg a fél világ információja benne van(?) csak vevo kérdése az egész. Hát ha még internetezik is a mobilod! Menjünk tovább! Legyen ez a drót most egy olyan speciális vevo antennája, ami a világurbol érkezo zajokat szuri ki. A kis drótban ez is benne(?) van. Ez hihetetlen. Azt, hogy hogyan lehetséges ez, megtanultam, de lehet, hogy teljesen mégsem értem. Nem a rádió technikájára gondolok, hanem a dolog filozófiájára! Hiszen csak nyüzsgo elektronok látszólag kaotikus mozgásáról van szó, mégis minden pici mozgási irány a világ ráhatásának eredoje.
És most jön a Svédcsavar: az emberi agy nem egy ilyen antenna lehet? A világ 'káoszából' sok-sok pici hangolt körök arra rezonálnak, ami az adott agy felépítésébol következik. Ezért mindenki 'vevokészüléke' egy picit más adást vesz, mint a másik. De tulajdonképpen a kozmoszban meglévo zagyvaságbol hangol ki valamilyen bonyolult adást.
Jó, tudom, akkor miért nem lehet leárnyékolni, stb. Nem is akarom eröltetni a tudományos megalapozottságát az agyrémemnek, csak úgy megfogott, hogy egy rézdrótban mi minden van, az egyszeru szerkezete ellenére. Akkor az agyban miért ne lehetne hasonló: káoszból rend. "
Lehet, hogy más is elgondolkodott már ezen?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!