Ma reggel megsétáltattam a szelektívnek szánt papírhulladékot, három gyűjtőnél is jártam, de mind tele volt, mellé tenni pedig nem volt pofám, mint azt néhányan szokták, így aztán hazavittem. Holnap az Állatkertbe megyünk :)
Mivel a többiek gyakorlatilag már mindent elmondtak, csak annyit tennék hozzá, hogy talán nem kizárólag a vásárlást érdemes számításba venned, ha biztos vagy benne, hogy csupán 5-6 évre tervezed az ittlakást. A lakosság sajnos fogy ebben az országban, a lakóparkok meg egyre csak épülnek, plusz zsugorodik a fizetőképes kereslet is. Ilyen körülmények között talán érdemesebb a pénzedet bankban tartani, kamatoztatni. 5-6 év múlva, amikor majd a végleges lakásodat keresed, szükséged lesz a pénzedre, mégpedig nagyon gyorsan, mert az igazán jó lakásokból akkor sem lesz sok. És előfordulhat, hogy lecsúszol róla, mert nincsen likvid tőkéd, hanem előbb el kell adnod azt az ingatlant, amelyet most tervezel megvenni. Ha biztos lennék benne, hogy csak 5-6 évig akarok egy adott helyen lakni, valószínűleg inkább bérelnék. Persze, te tudod. Ha sok a pénzed, akkor megértem, hogy be akarsz fektetni és bérbe akarod adni a lakást. Már a padlón van az ingatlanpiac, az árak már sokat nem fognak csökkenni, tehát, ha pl. egyetemista gyerekednek a tnulmányai idejére veszel lakást, hogy aztán további diákoknak kiadjon 1-2 félszobát, és így keresse meg a rezsire meg mozira valót, az nagyon racionális döntés, én is ezt tenném kellően jó anyagi helyzetben és egyetemre menő gyerekkel. De ha te magad akarsz benne lakni a családoddal, akkor a bérlet sem elvetendő alternatíva. Szerintem.
Én annyit tudok hozzátenni, hogy sok éve lakom itt, cseréptetős háromemeletesben.
A radiátorokat és a nyilászárókat itt már igazság szerint cserélni kellene, csak a jelenlegi eszement fűtési rendszer miatt nincs értelme (Hiába költenék rá súlyos százezreket, minimálisan csökkenne csak az igencsak borsos fűtésszáma, mert a mi házunkban nincs egyedi mérés). De műszakilag bizony erősen el vannak használódva. Ugyanez igaz a csapokra-szerelvényekre, azok ki is lesznek cserélve hamarosan. Meg a redőnyök is le vannak harcolva rendesen.
...és igen, egyvalamit kifelejtettem. Hagyományosan alakult így, igény nem volt rá, vagy lakossági hiszti miatt - de gyakorlatilag a telepen számottevő kereskedelmi élet nincs. Este egy doboz cigi, egy üdítő autó közreműködését igényli.
1. ha 5-6 évre tervezem az ottlakást, vajon ennyi idő után ki tudom-e venni a lakás értékét, vagy hiába a Pók utca, a panel ára csak csökkenni fog?
Ezt előre senki nem tudja Neked megmondani. Egyelőre nem látszik semmi olyan jel, ami arra mutatna, hogy megint elkezdenének tömegesen lakást venni az emberek. Valószínűleg fékezni fogja a dolgokat az is, hogy sokan meggondolják, mikor menjenek bele egy 30 éves hitelbe még egyszer. A Pók utcai lakótelep egyes részei sajnos még mindig túlértékeltek, úgyhogy nyugodtan alkudj - közel a a Duna, jó a levegő, úgy-ahogy szellős, de ez is csak egy lakótelep, amihez átadása óta gyakorlatilag nem nyúltak. Drága a Duna közelsége, viszonylagos fiatalsága miatt tud lenni, illetve azért, mert anno a "válogatottabb" réteg tudott itt lakást venni. Én a sátortetősökben vennék, ha a helyedben lennék.
2. valaki írta itt, hogy a Pók utcai (négy szintes, lapostetős) házak is most kezdik elérni azt a kort, hogy számolni lehet a gépészeti felújítás szükségességvével. az ottlakók szerint, mi a tapasztalat? milyen felújítás válhat mostanság esedékessé ezekben a házakban? mit nézzek meg a vásárlásnál?
Mindent. Sok az optikai felújítás, ahol kifestenek élénk színekre, lemegy a padlószőnyeg, egy kis szidol, új villanykapcsolók - de belül minden a régi.
4. van-e olyan fejlesztési terv, amely ha megvalósukl, nagymértkben ronthatja a jelenleg azért vonzó életfeltételeket a lakótelepen? gondolok itt a Duna-part még fokozottabb beépítésére (hülyeség volt oda lakóépületeket engedélyezni eleve!) vagy egyéb projektekre (új Duna-híd)
A lakótelep közvetlen környékén nem nagyon van hely bármit is építeni, egyébként is egy alvóváros az egész, nulla élet - ide senki nem fog plázát csinálni. Duna-part építkezések nem valószínűek, a 2005-2006-ban átadott épületekben is van még lakás bőven. A legutolsó ilyet a Rozgonyi Piroskánál építették - csak nem néztek körül, mert a legdrágább Dunára panorámás lakások épp a legnagyobb zsivajra néznek nyaranta + garantált hal és sütésszag egész nap :)
Duna-híd van tervezve a vasútvonal mellé, megvalósulására azt gondolom a következő 10 évben nincs esély. Ha költözöl, számítsd be a megnövekedett időtényezőt! Igaz, hogy sokkal jobb a levegő, mint a Belvárosban, viszont mindezért IDŐVEL fizetsz. A víz felöli oldal tömegközlekedése gyakorlatilag értékelhetetlen, a 106-os busz legsűrűbb követési ideje 10 perc, de jobban szeret inkább 20 percenként járni a nap nagy részében - mire eljutsz vele mondjuk az Árpád-híd metróállomásig, várakozással és utazással együtt 30-40 perc is eltelhet! A Szentendrei út felőli oldal a HÉV miatt jobb, de az sem jár 3 percenként, főleg nem estefelé és hétvégén. Nekem gyakori tapasztalatom volt reggelente, hogy mire gyalog kiértem a HÉV-hez, és az megérkezett - na annyi idő alatt autóval már a Blaha Lujza térnél jártam...:)
Van ott iskola, próbálkoznak is (angol "kétnyelvű" már elsőtől az egyik osztályban), de nagyon esetleges, hullámzó a színvonal, ahogy a volt meg jelenlegi ovistársak szüleitől halljuk, meg az előkészítőn látjuk.
Mi kicsit messzebb, kifelé (Csillaghegy, Fodros) járunk, az eddig nagyon jó választásnak bizonyult.
az ált. iskolával mi a heéyzet egyébként? ott van hely? (az, amelyik emlékeim szerint a lakótelep kb. közepén van). jó az oktatás, vagy messzebb kell hordani a gyereket?
1. Nem vagyok jós, meg egyébként is ki tud bármi biztosat 5-6 évre modnani, de állítólag lesz még egy ingatlan visszaesés úgy általában. Szóval ki tudja.
2. Az egész ltp. pár éven belül épült, a 80-as évek második felében, már egyből "öröklakásnak". Én is négyemeletes lapostetősben lakom, nincs különösebb gond a gépészeti-villamos cuccokkal, de most hogy így kérdezet: lehet, hogy az 5-6 éves időtávban már benne lehet egy alaposabb felújítás.
Sok lakást annyira átalakítottak, hogy ezt is megcsinálták; ha ilyet veszel, akkor ezt megspórolod.
3. Szerintem nem.
4. Elvileg az Aquincumi híd lenne ilyen, de hogy abból mikor lesz bármi is, az kérdéses.
+1 Ha bölcsis-ovis korú gyerekkel jösz (vagy tervezel), akkor közelharcra számíts a férőhelyekért.
Az utóbbi kb. 5 évben felhúztak pár lakóparkot a környéken, de ezt nem követték ezzel az infrastruktúrával. Bár újra kinyitották az egyszer már gyerekhiány miatt bezárt bölcsit, egy harmadik "fióktelepet" is nyitottak az ovinak, de ez is nagyon kevés, továbbra is csak kullognak a gyerekhullám után.
Ez igaz, viszont a belvárosi lakásokból nem tudsz majd 3-5 perc alatt a Duna partjára menni sétálni, vagy tudsz, de ott is rossz lesz a levegő (pl. V. ker.).
1.) Ez nagyon sok tényezőn múlik. Elsősorban azon, hogy a mostani eladatlan lakóparkokat piacra dobják-e az építtetők akár dömpingáron is, vagy addig reménykednek, amíg végül bedöntik őket a hitelező bankok. Az tuti, hogy a magas árak miatt a Pók mindig vonzó lesz a felső középosztály számára, és a szükséges felújításokra is futni fogja. A panel - minden híresztelés dacára - még mindig nem olyan rossz, mint pl. egyes lakóparkok, különösen a Csillaghegyi Strand melletti lakópark. Agyagában a panel elnyűhetetlen, gépészetileg felújítható, és a Pókon nincsenek a házak egymás szájába építve.
2.) Erre senki sem tud válaszolni, mert attól függ minden, hogy mit újítottak az előző tulajok az adott lakásban. Mi a beköltözés után kicseréltünk rézre minden vízvezetéket, amit csak tudtunk, beleértve a WC mögötti strang régi, elaggott, folyton törő műanyagját is, plusz a teljes lakás át lett vezetékelve, életvédelmi relé stb. Azt, hogy a tető mikor lett felújítva és milyen technológiával, csak a közös képviselő tudja.
3.) Radiátorhoz nem is nyúlhatsz akárhogy, mert nem szereltethetsz fel akármilyet. Egyre több házban, ahol részt vettek az ÖKO PLUSZ programban, van termószelep a radiátorokon, akkor költségkímélő a dolog. Ha a villamos vezetékekhez a ház átadása óta nem nyúltak, akkor azok 1987 óta előregedtek, kuka. Félreértés ne essék, még 20 évig jól elvannak, de te, ugye, 100% biztonságot akarsz. Még mindig sokkal jobb helyzetben vagy, mint anno a Bátyámék, akik a patinás körúti bérházba költözvén azt vették észre, hogy a 3 éves gyerek azzal játszott, hogy kiöntötte a vizét a falra, és mókás kis tüzijáték lett tőle. A falban az élő vezetékeken rég elporladtak a műa. szigetelő hüvelyek, gyakorlatilag meztelen drótokban mászkált a 220. Na, neki is álltak kivés(et)ni az egészet. Brrr...
4.) Tervek lehetnek, de már most sem lehet eladni a Rozgonyi Piroska u. új lakásait, úgyhogy fizetőképes kereslet hiányában, a banki hitelezési kedv lanyhulása miatt és persze, azért is, mert egyre kevesebben vagyunk, csökkenni fog a kereslet, és nem lesz az a marha, aki további lakóparkokat akarjon építeni. Vagy ha lesz is, legfeljebb saját zsebből, mert a bankok erre már nem adnak.
gondolkodom ott lakásvásárláson, de következő félelmeim vannak.
a havi költségek kalkulálhatok, és az az igazság, hogy sajnos kezd versenyképes lenni a belvárosi lakásokkal, mert hiába alacsonyabb a fűtés, a közös ktség rendületlenül nő.
de:
1. ha 5-6 évre tervezem az ottlakást, vajon ennyi idő után ki tudom-e venni a lakás értékét, vagy hiába a Pók utca, a panel ára csak csökkenni fog?
2. valaki írta itt, hogy a Pók utcai (négy szintes, lapostetős) házak is most kezdik elérni azt a kort, hogy számolni lehet a gépészeti felújítás szükségességvével. az ottlakók szerint, mi a tapasztalat? milyen felújítás válhat mostanság esedékessé ezekben a házakban? mit nézzek meg a vásárlásnál?
3. a beköltözésnél az ilyenkor szokásos felújítások mellett (festés, esetleg fürdőszoba, konyha) számolnom kell azzal, hogy pl. a villamosvezeték-hálózathoz is hozzá kell nyúlnom? vagy pl radiátorokhoz, vízvezetékhez?
4. van-e olyan fejlesztési terv, amely ha megvalósukl, nagymértkben ronthatja a jelenleg azért vonzó életfeltételeket a lakótelepen? gondolok itt a Duna-part még fokozottabb beépítésére (hülyeség volt oda lakóépületeket engedélyezni eleve!) vagy egyéb projektekre (új Duna-híd)
Attól is függ a közös ktg., hogy vannak-e boltok jó sokan a ház aljában. A befolyó bérleti díjak sokat lendítenek a ház gazdálkodásán. Ha vannak boltok, akkor akár 6-7ezerből is megvan a havi közös ktg., különben felmehet 10-11ezerre is.
A távfűtés nyáron 15-16ezer, télen elérheti a 35ezret is. Akiknél már megcsinálták a szabályozható radiátorokat (ÖKO Plusz Program), ott 15-20% csökkenés várható. Persze, ez függ attól, hogy a lakók reggel elmennek-e, és letekerik a termófejet minden radiátoron, plusz elmennek télen sielni is pár hétre, vagy pedig egész nap otthon vannak. Ha az előbbi, akkor lehet a megtaki akár 30%+ is. Viszont ha kisbaba van, vagy fázós öregek lakják a lakást, akkor lehet, hogy ezután is ugyanannyiba fog kerülni.
Esetleg létre lehetne hozni egy vagy több valódi komposztálót azon a részen, ahol a Nánási út mellett park van. Csak a hazai "kulturáltsági" szint miatt félő, hogy szemétdombokká alakulnának, mindenki válogatás nélkül odadobálna mindent a használt akksitól a döglött macskáig. :-(
Azok, akiknek a környékben vegyes tüzelésű kazánjuk vagy kandallójuk van, már úgyis kiszedegették a tüzelhető rönköket, faágakat belőle. Jól tették, annyival is kevesebb a szemét. Mert így csak szemét.
Mellesleg ki bízta meg ezt az amatőr csapatot a kertészkedéssel? Az önkormi? Milyen alapon választotta épp ezeket? Hol a kiírt pályázat? Miért nincsen benne a kidőléssel fenyegető fák kivágása és eltakarítása? Miért nincsen benne a parkolóhelyekre belógó ágak eltávolítása, hogy a parkolókban lehessen parkolni? Ha benne van, miért nem végzik el? Stb. Megannyi érdekes kérdés... Ráadásul mind közérdekű adat, úgyhogy érdeklődj az önkorminál meg a közös képviselődnél.
Engem spec a szatíroknál sokkal jobban zavar, hogy a lakótelep kezd átalakulni egy nagy komposztálóvá vagy szerveshulladék-lerakóvá. Akárhova megyek, eltakarítatlan, többségében kerti hulladékba szaladok. A telepen elképesztő színvonalon "dolgozó" kertész cég ötösével teríti be a parkolóhelyeket a fűről eltakarított avarral (amit persze el sem kellene takarítani, mert így meg kimerül a föld, akkor lehet műtrágyázni). A nyáron a lenyírt füvet volt, hogy hetekig otthagyták rothadni az iskolánál, hányinger volt az a szag.
Bocs, de nem hihető, amit előadtál. Az ilyen megrázó események konkrét helyen és időpontban szoktak megtörténni: nem "délután", "az egyik kihalt kis utcában", hanem mondjuk fél három után pár perccel a Kadosa u. x. számú ház előtt/mögött/mellett/sarkán.
Ha balladai homályban adsz elő valamit, akkor ne csodálkozz, ha balladának is tekintik ...
Röhögni fogtok, de erre van alkotmánybírósági határozat vagy mi az istennyila, és az azt mondja, hogy a kutyának elválaszthatatlan tulajdonsága az ugatás, kutyát tartani meg jogunk van, tehát ha valaki egy komplett kutyafalkát tart, akkor azt neked el kell viselned.
Ráadásul az érvelés is hamis. A lakótelep 1987-ben lett kész, mi is akkor költöztünk ide. A befogadott kutyák csak 10 éve jöttek, tehát a lakók voltak itt előbb.
Amúgy meg mindegy is. Mindenkinek joga van a tulajdonát élvezni, akkor is, ha csak tegnap vette a lakását.
Jól olvasom? Még az állatvédők védők a gazdát? Ezek az állatok egymást bántják, tele vannak sebekkel. Nem hinném, hogy ez normális helyzet. A cikkhez meg egy olyan illusztráció kellett volna, ahol az összes kutya látszik. A kutyák egy része már saját szaporulat.