Keresés

Részletes keresés

1 valaki Creative Commons License 2025.03.18 0 0 21971

Amikor 6 perc vagy 8 a leolvasztás, akkor mi van?

11 kwos gép,80as puffer,  és esik a vízhőfok 5 fokot a végére.

Előzmény: peterch (21969)
Szudan88 Creative Commons License 2025.03.18 0 0 21970

Üdv èn is venni szeretnèk egy monoblokk hőszivattyút fűtèsre. Van 1 szabad csőkígyóm a pufferben. Ha csak átmeneti időben használnám a hőszivattyút, (Van ingyen fűtèsem). A pufferben mindig 25 fok felett van A víz. Nekem èrdemesebb fagyállóznom, vagy jó a sima víz is? Ugye a nagy hidegben ha áll a hőszivattyú keringetője akkor szètfagyhat e a gèp? Illetve már foglalkoztam ezzel  a kèrdèssel, hogy csak 8 fok felett használnám a hőszivattyút, vehetek e medencefűtő hőszivattyút? Be lehet e kötni zárt rendszerbe? Nagyon ördögtől való ez az ötlet? Pusztán kènyelmi okból ruháznèk be hőszivattyúra. Egy monoblokk hőszivattyú 1.2milió HUF egy medencefűtő 350e HUF.

peterch Creative Commons License 2025.03.18 0 0 21969

Én hiszek a Kínai mérnökökben és a saját elgondolásomban .

A hőszivattyúban modulálni tudó keringetőszivattyú van gyárilag . A fűtésrendszerben is van egy . A kettőnek szinkronban kellene működnie , hogy ne " üssék " egymást . A puffer direkt hőszivattyúhoz tervezett . A belső kialakítása is ezt szolgálja .  Valamint mivel jobb , ha van egy sima 30 literes puffer a visszatérőben ? Az sokáig félrevezeti a vezérlést .  https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2012/marcius/2240-mire-is-jo-a-hidraulikus-valto

" 2.4.2 Puffertartály kiválasztása 

A vízfűtési rendszernek figyelembe kell vennie a rendszer vízkapacitásának a  rendszer stabilitására gyakorolt ​​hatását , léghőszivattyús fűtési rendszernél a legnagyobb befolyásoló tényező a téli kültéri egység leolvasztása. A kültéri hőszivattyús egység leolvasztási ideje 3-8 perc, a tárolótartály térfogatának kiszámításához vegye a leolvasztási időt 4 percre ! A kültéri leolvasztási ideje 4 perc , a vízhőmérséklet legfeljebb 3°C-kal csökkenhet ! "

A kínai mérnöki leírásból ollózva .

" Leolvasztáskor is adódhat érdekesség. "

Mire gondolsz ?

Előzmény: Törölt nick (21968)
Törölt nick Creative Commons License 2025.03.18 -3 0 21968

Mindegy, mert a monoblokk rendszerben...

A fűtés primer/szekunder hőcserélőben NINCS hűtőzeg és nincs FAGY sem a leolvasztáskor.
Ergo nem tud elfagyni sem, ennyi.

------

Látom hidrováltó módban használt pufferrel akarsz full fagyállozott rendszert.

Szerintem a hidrováltónak kötés nem jó ötlet a hőszivattyús rendszerben.
Nincs rá érdemi ok, hogy NE DIREKTBEN forgassa a folyadékot körbe a gép a fölösleges hidrováltós szarakodás nélkül.
A hidrováltó csak rontja a COP értéket.

Leolvasztáskor is adódhat érdekesség.

Előzmény: peterch (21967)
peterch Creative Commons License 2025.03.18 -1 0 21967

Szia !

Tudom nem nekem válaszoltál !

Hány monoblokkos hőszivattyú volt régebben és van ma is szerelve fagyállóval ?  Ha visszaolvasol , sokan fagycsapot és vizet használtak , használnak . :-( 

Előzmény: Törölt nick (21966)
Törölt nick Creative Commons License 2025.03.18 -3 0 21966

Dehát ott nincs is hűtőközeg  ...hisz MONOBLOKK a rendszer.

Ott csak a fagyállós cucc van ez egyik oldalon (gép oldal) és a nem fagyállós cucc a másik oldalon (fűtés oldal).
és
EZ MIND meleg, mert ÉPPEN LEOLVASZT azaz mindenképpen NULLA fok fölötti jóval :-)

Előzmény: 1 valaki (21964)
peterch Creative Commons License 2025.03.18 -1 0 21965

Szia !

Köszönöm a hozzászólásodat !

Erre nem is gondoltam , amikor a fagyállós rendszert választottam . :-)

Ez is egy komoly  plusz érv a fagyálló használatához és a hőszivattyú védelméhez !

Előzmény: 1 valaki (21964)
1 valaki Creative Commons License 2025.03.18 0 2 21964

Kérdezd meg a lemezes hőcserélőt, miért van a sarokban kevesebb áramlás. Fizika.

ÉS szerinted ha a hűtőközeg hideg, akkor mennyire marad meleg a víz benne?

Csak nem átadja a hőt a hűtőközegnek, és lehűl?

Miért szakad át a lemezes hőcserélő? Miért kell egész hőszivattyút kidobni miatta? Csak nem azért, mert a víz bejárta az egészet?

Magyarázd meg.

És miért nem fűtésnél, mért mindig leolvasztásnál?

Azért mert nem hallottál róla / láttál ilyet, még létezik. ÉS elég sűrűn.

Előzmény: Törölt nick (21963)
Törölt nick Creative Commons License 2025.03.17 -2 0 21963

Leolvasztás közben szétfagyottat ?!
Azt hogyan is lehet összehozni .... mesélj.

Miközben éppen meleg a víz a rendszerben, hiszen fűtés közben van a leolvasztáskor, ugye ?

Előzmény: 1 valaki (21960)
peterch Creative Commons License 2025.03.17 0 0 21962

Szia !

Megkérdezhetem , hogy szerinted amit írtam : " 1kW=10 liter folyadék a rendszerben az olvasztáshoz ( a pufferban van egy 2kW-os fűtőpatron , ha netalántán túl sok jég lenne a kinti hőcserélőn , ezt a hőszivattyú vezérlése kapcsolja , ha kell . A puffer valójában a hidrováltó szerepét is betölti , 60 literes lesz . "

Ezt ugye a Kínai mérnöki leírásból idéztem saját szavakkal . Szerinted megfelel az optimális mennyiségnek ?

Törölt nick Creative Commons License 2025.03.17 -2 0 21961

GREE VERSATI (és sok más néven is, pl. "komoly" német-francia márkázással is) 

Miért nem kellene komolyan venni?
Csak mert te mondod... ugyanmár.

-----------

A leolvasztáshoz csak egy kicsi puffer kell akkor, ha nincs elég hőtartalék a primerköri vízben.

Erre a PANASONICNAK pl. 50 liter az ajánlása a max 16 kW-os gép esetén.
azért, hogy
A rendszer egyéb részeinek vizsgálata nélkül is garantáltan meglegyen a leolvasztási hőmennyiség.

1 valaki Creative Commons License 2025.03.17 0 0 21960

Azért a kínai gépkönyvet/ adatokat illik feltétellel elhinni.

Te tudod, de világ precízebbik fele mást mond.

Helyi fagyás. Lemezes hőcserélő sajátja, nem ok nélkül haszálnak otthoni építetthez is már csö a csőben hőcserélőt.

De 1,65 Megawattos csőköteges is el tudott fagyni, és ott mások a dimenziók.

Nem állok neki magyarázkodni, láttam elég szétfagyottat.

Mindenki úgy szórja a pénzt, ahogy jól esik.

Előzmény: Törölt nick (21958)
Törölt nick Creative Commons License 2025.03.17 -3 0 21959

A lényeg az ELÉG NAGY m2 hőcserélő felület... 

Ökölszabály: 2,5-3,0 m2 hőcserelő felület adódik jellemzően 
a szokásos 
6-10-14 kW meleg átviteléhez a csak 3-5 fokos hőfok eséssel.

De méretezendő, természtesen.

Előzmény: kushido11 (21956)
Törölt nick Creative Commons License 2025.03.17 -3 0 21958

Még jó, hogy ennyi a gyártói javaslat a gépkönyvben  :-)
A 16 kW-os gépre ennyi ráadásul !!!

-----

Egyébként miért fagyna le ?

A 30 liter puffer és a többi lötyi a csövekben+hőcserélőben+gépben jó meleg
Vagyis úgy 1 kWh hasznosítható meleg van a fagypontig, saccra.
Legyen már elég .... 

Plusz esélyes, hogy a fűtésoldalon IS forog a jó meleg víz!
Hiszen tipikusan éppen fűt a gép amikor eljön a leolvasztás ideje.

Előzmény: 1 valaki (21954)
peterch Creative Commons License 2025.03.17 -1 0 21957

Szia kushido11 !

Igen , a tervem a következő . 

Megjáratom a rendszert külső szivattyúval , nagyobb térfogatárammal , közben egy kis idő után kezdem leereszteni a rendszerből a vizet , de közben a pótlás is folyamatban lesz . Mikor a víz már elég tiszta lesz , akkor teljes leeresztés . 

Rendszert a kínai rendszerrajz szerint fogom kialakítani . Hőcserélő nem jöhet számításba !  Szerintem nagyon optimális a megoldás , én is úgy oldottam volna meg . Általam kibővítve még a turbós gázkazán csatlakoztatásával a puffertároló hőszivattyús oldalára ( primer oldal ) . A szekunder oldalról csak a radiátorok lesznek betáplálva . A hőszivattyú és a gázkazán is egy-egy háromutas szelepen keresztül fogja felfűteni a HMV-t ( a hőszivattyú esetében a háromutas szelep után még egy keringetőszivattyú fog besegíteni ) . Mindkét körbe visszacsapószelep . A radiátorkörbe egy mágneses szűrő , a két primer oldali körbe finomszűrő mágnessel ( Y szűrő ) . A -17°C-nál nem magasabb  30%-nál ?  A kínaiak 30% fölé nem javasolják hígítani a propilén-glikolt , mert minden számításnál a 30%-os fagyálló paramétereit használják a számításoknál ( hidraulikus ellenállás , hőközlés , szivattyúterhelés , hőcserélő méretezés , stb. ). 

Előzmény: kushido11 (21955)
kushido11 Creative Commons License 2025.03.17 -2 0 21956

Keresd meg euzt az oldalat VEVOR és keress rá 100 lemezes hőcserélő 108,000 ft.

Előzmény: kushido11 (21955)
kushido11 Creative Commons License 2025.03.17 0 0 21955

Üdv  peterch.

Mint előzőekben is irtam, nem vagyok szerelő de megítélésem szerint a meglevő rendszeredet összekötöd a hőszivattyúval, á rendszerben keringő üledék miatt feltétlenül építs be egy durvább és egy finom szűrőt, ha lehet egy mágneses iszapleválasztót is. A régebbi radiátorokban felgyülemlik, vagy felgyülemlett sok kosz és más apró törmelék, ami ha bekerül a hőszivattyuba az akár tönkre is mehet tőle.

Az én rendszeremben  a primer oldal Propilén - glikollal van töltve, azért javasolta a szerelő a 17 re higitást mert a 32 ( nekem eredetileg ez volt)szerinte jobban igénybe vette volna a szivattyűt.

Előzmény: peterch (21950)
1 valaki Creative Commons License 2025.03.17 0 0 21954

A gond akkor van, ha a sarkokban elfagy, és átenged.

A 30 literes puffer kevés 10-12 kwra, el fogy nyúlni a leolvasztás.

Előzmény: Törölt nick (21951)
peterch Creative Commons License 2025.03.17 0 0 21953

Szia !

Köszönöm neked is a választ !

Maradok a fagyállónál az egész rendszerben . Filléres tétel a hőcserélőhöz képest . 1kW=10 liter folyadék a rendszerben az olvasztáshoz ( a pufferban van egy 2kW-os fűtőpatron , ha netalántán túl sok jég lenne a kinti hőcserélőn , ezt a hőszivattyú vezérlése kapcsolja , ha kell . A puffer valójában a hidrováltó szerepét is betölti , 60 literes lesz .

Igen , a radiátorok már 1998-ban úgy lettek méretezve , hogy 35°C-os vízzel a fűtésszezon nagy részén képesek lennének a házat kifűteni .  A hőcserélőt pontosan azért nem akarom , mert mindent ront : COP , hőfokesés .

Előzmény: Törölt nick (21951)
Törölt nick Creative Commons License 2025.03.17 -1 0 21952

fagyálló tan...

Törölt nick Creative Commons License 2025.03.17 0 0 21951

Mondjuk a sok fagyálló helyett inkább beraknék kb. 200 eFt-ért egy jó nagy m2 felületű lemezes hőcserelőt.
Ilyesmit ez 10-12 kW-ig bizonyosan elég 

https://www.watts.hu/ttz-zc43-40h-lemezes-hocserelo-677  
https://bolthely.hu/beijerref/id/01169-SWEP-B16Hx601P-SC-S-futestechnikai-lemezes-hocserelo-14872-060

(vagy ha ez is elég,mert kicsi a kW  https://www.watts.hu/ttz-zc43-30h-lemezes-hocserelo-676 Ö

Plusz kb. 70 eFt-ért egy fűtésköri keringetőt, ha most nincs...

----

Hőcserélővel elválasztva
- csak a hőszivattyú-csővezés-hőcserélő részbe kell a fagyálló
- a fűtéskör pedig lehet víz, fagyálló mentesen

Hátrány a hőcserélő hőfok esése, ami a COP értéken is ront egy kicsit.
Az R290 esetén már ez is kevésbé számít.

----
Leolvasztó puffer kérdése.
HA hőcserélővel van elvásztva egymástól hőszivattyú(fagyállós) és a fűtés(vizes) oldala.
Akkor egy cirka 30 literes "belül üres" csak átfolyós puffer kellhet hőszivattyú(fagyállós) oldalra.
Ha nincs a leolvasztáshoz elegendő liter fagyállós víz a gép+csövezés+hőcserélő körben.

-----
Radiátor kérdése.
Ahogy elnézem jó nagy radiátoraid vannak
Amik a kevésbé meleg vízzel is elegek lesznek gondolom.
Azaz a hőcserélő hőfokesése nem okoz fűtési gondot, vélhetően.
De érdemes végig számolni és/vagy letesztelni a meglévő fűtési rendszerben a vizet hidegebbre állítva.

------
Tájkép

peterch Creative Commons License 2025.03.17 -1 0 21950

Szia !

Köszönöm a válaszod !

A propilén-glikol 30% az a Kínai gyártó ajánlása a mérnöki leírásból olvasva . Az durván -13°C-ig folyékony . Az etilén-glikol az 30%-nál -17°C . Nálad gondolom ez van , mert ha csak fűtésre használod , akkor ott szabad használni . Nálam a HMV-t is a hőszipka fogja készíteni , így propilén-glikol lesz , mint a napkollektoros rendszeremben .

https://www.samato.hu/a-hutofolyadek

Igen , az R290 magasabb hőfokra melegít , nálam radiátorok vannak , mint már írtam  és nem kell hozzá klímás papír , szerelhetem magamnak .

Nincs hiba a leírásomban , mert az egész rendszerben propilén-glikol lesz , durván 180 liter .

" Nálam az egész rendszerben 30%-os propilén - glikol lesz . "

Ezt írtam a 21944 hsz-ben .

Üdv, Péter .

Előzmény: kushido11 (21949)
kushido11 Creative Commons License 2025.03.17 -1 1 21949

Üdv,  peterch. Bocs hogy csak most válaszolok,  de kissé  el voltam foglalva egy kedves főrumtárs kioktatása kapcsán.

Igen. A hőszivattyú és a hőcserélő között van élelmiszeripari fagyálló 17 fokosra higitva. Természetesen van puffertároló a hőszivattyú és a hőcserélő rendszerében is, hogy ne kapcsolagasson állandóan a gép. Ide egy 80 literes puffer van beépitve. Én a használati melegviz részt nem használom, tul sok átalakitást igényelt volna, hogy a három  lakrészre is eljuttassam a melegvizet. 

Kérdezz rá, más hozzáértőktöl de ugy tudom a 30 % os fagyálló közege kicsit sok. Aki nekem segitett a szerelésben Ö max 17 fokra higitottat ajánlotta. A csőrendszert  a primer oldalon kekelit csővel szereltük. Az R 290 jobb mint az R32 sokkal magasabb fűtésiviz hőfok érhető  el vele. De nekem az 55 fokos is eddig megfelelt.  Van egy 99 éves édesanyám  aki velünk lakik és ő sem fázott, pedig az idősek azért kényesebbek általában a hidegre.

Én nem vagyok szerelő, de szívesen adok tanácsolt  ha kérdezel, olyan dolgot amire tudok válaszolni.

Üdv, Jenő

Ps.: Most figyelmesebben átolvasva  leveledet, valami hiba van a leirásban, hiszen ha nincs hőcserélő akkor a hőszivattyús rendszered összeköttetében van  a fűtésrendszereddel?

Vagy a pufferbe van beépitve a hőcserélő?  A két rendszernek külön kell válnia.

Előzmény: peterch (21944)
1 valaki Creative Commons License 2025.03.16 0 0 21948

Nem foglalkozom afánimportból származó készülékekkel, sőt, kínaiakkal sem.

Én csak a végeredményét látom ennek a szeletnek.

Csak ennyi: Sok sikert az új tulajnak vele, menjen legalább 10 évet.

Előzmény: kushido11 (21947)
kushido11 Creative Commons License 2025.03.16 0 2 21947

Tisztelt 1 valaki.

Megbocsáts de a hozzászólásaid alapján másra sem tudok  gondolni, hogy bizonyára kiváló hőszivattyú szerelő lévén véded a saját Magyarországon kapható  esetleg hasonlóképpen magán importból beszerzett készülékeid elsőbbségét, biztositó garantáltan kb. 800,000 és 1,000,000 m Forintos beszerelési ár igényedet, és ellene vagy minden jó szándékú ajánlatnak, aki esetleg a te érdekeidet sérti.

Én nem vagyok hőszivattyú  szerelő. 

Mint előzékeny , kedves és korrekt megnyilvánulásaidat olvasva kiderült,  még hülye is vagyok. Sőt még át is akarok verni bárkit, aki az általam eladni kívánt készüléket megvásárolni akarja. De legnagyobb hibám, hogy nem az általad preferált számitások alapján vásároltam gépeket.

Nem is akarok senkinek hőszivattyút szerelni. eladásra kínáltam  egy készüléket kb. fél áron, akár cégem garanciájával, aki egy létező entitás nem úgy mint te akiről  senki azt sem tudja létező személy vagy e vagy esetleg egy AI, bár azt hiszem  egy mesterséges intelligencia nem tudna eljutni erre a színvonalra. és nem avatkozna be egy parttalan vitába.

Köszönöm a sokat segítő és mások számára  kifejezetten építő jellegű hozzászólásaidat, én  ezzel   ezt a témát megköszönve minden fórumtárs türelmét befejezem.

Jó egészséget kívánok neked és családodnak, maradj továbbra is  építő tagja a fórumnak.

Üdv Mészáros jenő

Budapest 1152 Vécsey Károly u. 21.

+36209758051

WWW. solverman .hu

1 valaki Creative Commons License 2025.03.16 -1 0 21945

Veszettül zavar.

Ja, nem. Látom a piacot, még most, nyaralásból hazafelé is.

Levél megjön. Üzenetek is.

(Az zavar, ha valaki megveszi, és azt hiszi, legális jótállást kap olyan cégtől, akinek van hozzá alkatrésze, ha megkotlik.

Mert ha lejár a gyári 1 év, hogy lesz japán kompresszora, gép áron. Eladó negveszi, és fizeti a cserét? Hiba keresés,  , hűtőközeg lefejtés, kompreszor csere, nitrogénes nyomáspróba, visszatöltés ára, beüzemelés.sacc 200.000 Ft)

Szerinted hogy kap magánstemélytől legális jótállást, alkatrésszel, szervíz támogatással, 3 évre?

Hány kínainak, és japánnak látrad a belsejét?

Hányat javítottál?

Esetleg 4 utas, kompresszor csere volt?

Előzmény: Törölt nick (21943)
peterch Creative Commons License 2025.03.16 0 0 21944

Szia !

Engedj meg pár kérdést !

Szeretném megkérdezni , hogy a 120kW-os hőcserélő a monoblokk és a fűtésrendszer közé van beszerelve és propilén-glikol van a hőszipka és a hőcserélő között ?  Leolvasztáshoz nincs beiktatva puffertároló ? 

Csak azért kérdezem , hogy április közepére ígéri a kínai gyártó a hőszipkát R290-es gázzal és a puffertárolót . Az általuk átküldött bekötési rajzokban náluk szerepel a puffertároló , de nincs hőcserélő . Igaz az én rendszerem a Te fűtésrendszeredhez viszonyítva egy kis rendszer , 4 radiátor 22K ( 2x 600x2000 és 2x 600x1400 ) és a 300 literes HMV tároló . Nálam az egész rendszerben 30%-os propilén - glikol lesz .

Előzmény: kushido11 (21941)
1 valaki Creative Commons License 2025.03.16 -1 0 21942

Az a gond, hogy félrevezető, megtévesztő a gyártói garancia.

És ezek szerint nincs is benne japán fődarab?

És mivel nincs fgáz vizsgád, gondolom nagykerként sem vagy beregisztrálva, ha valaki megveszi, nem kap legális jótállást.

És mehet veled bíróságra.

Csak hogy más is értse, ez nem rendes magyar jótállásos cucc.

Előzmény: kushido11 (21938)
kushido11 Creative Commons License 2025.03.16 0 1 21941

Kedves Capt. IQ229.

Én az előbbiekben említett vásárlások okán már több alkalommal jártam náluk, hidd el ott a komolyabb cégek ugy vigyáznak a becsületre, hogy kevés olyan ország van. Természetesen mint irtam ott is vannak gagyi árut gyártók, de azok nem nemzetstratégiai cégek. Ott ha valaki a céége renoméját elbittyenti nyakkendőt kap. Ez a cég az egyik legnagyobb gyártó ha  kiderülne, hogy a prospektusában hamis adatokat ir, lógna vagy 5 ember, mert ezt ott úgy veszik, hogy a nemzetet szégyenitette meg. Tudni kell velük tárgyalni, nehéz de ha megkötötted az üzletet kínosan vigyáznak a becsületre, sőtt ha kell ráfizetnek csak véletlenül se essen folt a nevükön.

Nincs igazán jelentősége de kimásoltam a lényeges alkatrész listát:

PART LIST FOR KINKAI HEAT PUMP SN

Part Name Brand Country

1 Compressor Panasonic JAPAN

2 Plate Exchange Danfoss DANMARK

3 Electronic Expansion Valve Fujikoki JAPAN

4 Circuit Board Ele Chico CHINA

5 Drying Evaporator KIINKAI CHINA (Self-produced)

6 Four-way valve SANHUA CHINA

7 High pressure switch Low pressure switch MQW CHINA

Alkatrész problémával kapcsolatban a hőszivattyú vonatkozásában sem nekem, sem a barátomnak nincs tapasztalata, mert eddig nem kellett semmi. A telepitésénél nagyon készségesek és segítőkészek voltak.  De a fű nyírógéppel kapcsolatban volt tapasztalatom. Saját figyelmetlenségem miatt eltörtem egy vezérlő panelt és megrendeltem tőlük. Szinte azonnal megkerestek, hogy miképpen törlhetett el a panel mert, hogy az szinte lehetetlen. Megírtam  hogy én voltam a ludas és természetesen nem ingyen kérem fizetek érte. Az volt a válasz, szó sem lehet róla repülővel küldtek egy panelt, majdnem 400 USD és egy fillért sem kellett fizetnem.

De az érdekesség kedvéért egy korrektség példa Európából. Svédországból vásároltam egy árverésen szintén egy fűnyiró traktort, átutaltam a pénzt megbíztam egy magyar nemzetközi fuvarozó céget, hogy hozza be, amikor megérkezett a telephelyre a fuvarozó  közölték, hogy 15 nap volt az átvételre de ez lejárt, ezért a gépet értékesítették és a pénzt visszautalják nekem de egyrészt a fuvarozó költségét  meg kellett fizetnem (persze nem a Svédország-Magyarországot csak a kitérőt) és a pénzböl 11000 Svéd koronát levontak mindenféle  lehet jogos, lehet kitalált jogcímen.

Előzmény: Capt.IQ229 (21940)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.03.16 -2 1 21940

Meglátásom szerint az alábbi mondattal volt/van problémája többeknek:

"  A fontos  belső alkatrészek japán gyártmányok. "

Fogadd el, hogy ez valószínűleg nem igaz. Innen pedig félrevezetés szagú.

Ettől függetlenül senki nem mondta, hogy baj lenne a kínai gépekkel, sem hőszivattyú, sem kertitraktor témakörben.

Kérdéses lehet a garancia, a alkatrészutánpótlás, a support. De ezek mint megválaszolható tervezhető dolgok.

A példád pedig nagyon jól felmutatható orvosi ló esete. EZ egy hőszivattyús topic ahol a te esetedhez hasonló történetek nagyon jól felhasználhatók példaként, hogy az ide látogatók tanulhassanak belőle.

Az elbaszott tervezésekhez kivitelezésekhez pedig vég nélkül lehet hozni (sajnos) az eseteket.

Legutóbbi nálam pl. egy 1600-1800kW-os hűtési rendszer átalakítása SZARABBRA (energetikai oldalon) sokszáz millióért, úgy, hogy mára már nem lehet tenni semmit. Kifizetve, használva, működik rendben. Újra átalakítani értelmetlen, csak pénzlapátolás az ablakon. A vélt/ígért megtakarításhoz képest az én általam eszközölt kézi beállítások az automatika (ez is szar) ellenében 14-15% megtakarítást hoztak. Eredeti állapotról nincs fogyasztási chartom, de elméleteim szerint valahol a kettő között lehetett, nem volt rosszabb.

Előzmény: kushido11 (21938)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!