Keresés

Részletes keresés

zsuzsa Creative Commons License 2001.11.24 0 0 30
pl tessék megemelni a családi pótlékot 20K per gyerekre havonta, abból már ennivalóra telik, ha nem vesz neki akkor legyenek komoly szankciók, helyezzék el a gyereket nevelőszülőknél, legyen ingyenes képzés, olcsó bérlakások meg minden amit szociális hálónak hivnak attól valamennyire javulna a helyzet, nem?

PuPu Creative Commons License 2001.11.24 0 0 29
Miért pont a cigány ember ne vállaljon három gyereket? Hátha vallásos, hátha ilyenek a nemzetiségi tradiciói, - ezen gondolkodtál már?
És azon, hogy a nemcigány lumpen ügyében mi a véleményed?
Az se nagyon foglalkozik a születésszabályozással, - hacsak nem tekinted annak, hogy hasbarugdalja az asszonyt...
És ez a "majd meglátjuk",,, - ez kissé laza pőrogram, - nem gondolod?
:O)))
Előzmény: RATINOX_HUNGARICUS (17)
zsuzsa Creative Commons License 2001.11.24 0 0 28
Csak akkor fog emelkedni a cigányok életszinvonala, ha az összes többi szabolcsi munkanélkülinek, nekem és nektek is, szóval mindenkinek. Nekem ugyanolyan nehéz nevelnem a gyerekeimet, mint a tizgyerekes romáknak, tehát nem örülnék, ha ők ingyen megkapnának, amiért nekem keményen meg kell dolgoznom pl huszonezer forintba kerülnek a gyerekeim tankönyvei szeptemberben stb Nálunk gazdagabb országokban, pl Finnországban is erősen eltér az ottani cigányok életmódja az átlagos finn állampolgároktól. Nem csipik különösebben őket, de azon az életszinvonalon sem a cigányoktól nem kell irigyelni a családi pótlékot és a cigányok sem kényszerülnek lopni / bár a helybeliek szerint autót lopni azért szeretnek :-) /

Korovioff Creative Commons License 2001.11.24 0 0 27
Nem könnyu eset. Nem túl nehéz betanított munka, vagy átképzés.
Előzmény: PuPu (26)
PuPu Creative Commons License 2001.11.24 0 0 26
No!
8 osztályt végeztem, 38 éves vagyok, meglehetősen gyenge fizikumú, a rendszerváltás előtt a helyi TSZ-ben voltam traktoros. Jogosítványom gépkocsira nincsen, - az árát nem tudom megfizetni.
Nemigen szeretek nálam műveltebb emberekkel beszélgetni, mert mindíg az az érzésem, hogy kinevetnek amiatt, ahogy beszélek. Amikor traktoros voltam, akkor még jutalmat is kaptam.
Mit tudsz ajánlani?
Előzmény: NZ 350 (16)
Korovioff Creative Commons License 2001.11.24 0 0 25
Nekem is kapásból a 22-es csapdája jutott az eszembe, nyilván nem véletlenül.
Ahhoz, hogy értsd a tanultság értékét, bizonyos mértéku tanultság szükséges. Aki viszont ezzel nem rendelkezik, mint a cigányság domináns része, az egyszeruen nem képes megérteni, hogy tanulnia kell. Nincsenek elottük életminták, mert ok is ugyanúgy megkülönböztetik magukat a nemcigányoktól, mint ahogy azok megkülönböztetik oket.
Ha pedig nincsenek olyan felemelkedési-túlélési minták, amelyek a tanulást és a munkát tekintik alapfeltételnek, találnak maguknak más túlélési mintákat. Nekik ezek túlélést jelentenek, az eltéro értékrendu többség számára pedig élosködést.
És itt van a gyulölködés forrása, az ördögi kör, amit valamilyen módon meg kell szakítani.
A magam részérol nem értem, hogy lehet az, hogy a társadalom tudatáig nem jut el, mekkora problémáról van szó.
Az amit eddig láttunk a köztudatot mintázni hivatott médiában, az egyszeruen röhej. A magyar közélet jelen pillanatig is teljes mértékekben pártpolitikai érdekeknek rendeli alá a kérdést. Az utóbbi néhány évben arról szólt a dolog, hogyan lehet a kérdésre majdnem teljesen süket baloldal épolitikai érdekeit szolgálva a kormány nyakába varrni, hogy elnyomja a cigányokat.
Ahelyett, hogy a probléma valós okait, a megoldás módjait és az eddig történt erofeszítéseket értékeltük volna. Nem a cigányok süketek a problémákra, hanem mi magunk, akiknek hosszú ido alatt kiépült, és kielégítoen finanszírozott anyanyelvu intézményrendszer áll a rendelkezésére arra, hogy kitisztítsa az agyát.

A dolog lényegi részérol egyelore csak annyit. mert már kezdek hosszadalmas lenni, hogy a cigány munkavállalókkal szemben diszkrimináció tény, és - nagyon kegyetlenül fog hangzani - jelentos mértékben jogos is. Ahogy a cigányság jelen pillanatban életkörülményekben, hagyományokban, társadalmi habitusban áll, jogos bármelyik munkaadó félelme, hogy egy cigány munkavállaló nem fogja ugyanazt nyújtani, mint egy nem cigány.
Amíg az országnak vannak olyan régiói, ahol a nem cigányok közt is magas a munkanélküliség, és alacsony a kereset, addig a romáknak alacsonyabb marad az esélyük a munkavállalásra. Magyarul csak akkor mehet jól nekik, ha mindenkinek jól megy, mert a jelen helyzetben - ok az utolsók.
Ami nem azt jelenti, hogy ezt a helyzetet fátumnak kellene tekinteni. Az államnak meg kell találnia a módját, hogy a pozitív diszkrimináció útján jelentos eroforrásokat fordítson a romák oktatására, és pozitív életminták megteremtésére a cigányságon belül.
Ugyanakkor, lehet, hogy ez is nagyon keményen fog hangzani, de a pozitív diszkriminációnak sok területen kemény korlátokat kell állítani. Például nem lehetséges az, hogy valaki roma származása miatt könnyebben jusson lakáshoz, vagy ellenszolgáltatés nélküli állami pénzhez, mint akárki más.

Előzmény: Törölt nick (13)
NZ 350 Creative Commons License 2001.11.24 0 0 24
Üdv!
"Mi az a rendes neveles?"
Átadja az utódnak az élethez szükséges erkölcsi normákat.
"Szerinted ez ugy megy, hogy X leul es elhatarozza, hogy holnaptol rendesen neveli a fiat?"
Szerintem már a tervezéskor el kell határozni.
"Ez sajnos csak ugy megy, ha mindket fel megbizik a masikban."
Igaz!De ki teszi az első lépést?
Előzmény: Törölt nick (21)
NZ 350 Creative Commons License 2001.11.24 0 0 23
Üdv!
" Na ez változhat, pl. attól, hogy elválsz, vagy elveszíted a munkahelyed, beteg lehetsz, meghalhatsz, elviheti a víz a házadat és még sorolhatnám"
Ez így igaz.Pont most írtad le a lényeget "változás".Van egy elért egzisztenciám és ez egy külső körülmény hatására negatív irányba változott.Jogos hogy minden segítséget megkapjon az illető.Függetlenül attól hogy roma vagy nem és mennyi a gyerekek száma.De itt másról van szó.Adott a kopasz valagam és mégis 10 gyereket csinálok.Nincs olyan körülményem hogy 10 gyereket felneveljek és mégis belevágok, majd csak lessz valahogy alapon.Ha már induláskor nincs megfelelő körülmény, akkor a gyerekek gyarapodásával csak rosszabb lesz.
"Úgyhogy azt ajánlom, annyi gyereked legyen, amennyit szeretni tudsz."
Ez egy rossz megfogalmazás.Én 30 gyereket is tudnék szeretni de mégsem csinálok.Bár az élvezetben benne lennék.:-)))
Előzmény: jaklancs (22)
jaklancs Creative Commons License 2001.11.24 0 0 22
Azt gondolod, hogy annyit szülsz, amennyit el tudsz tartani. Na ez változhat, pl. attól, hogy elválsz, vagy elveszíted a munkahelyed, beteg lehetsz, meghalhatsz, elviheti a víz a házadat és még sorolhatnám. Úgyhogy azt ajánlom, annyi gyereked legyen, amennyit szeretni tudsz.
Ne felejtsük el, hogy a többségnek van módjában a kezdő lépéseket megtenni, nem segélyezni, hanem valódi esélyeket biztosítani. Először is elfogadni, hogy az itt élő romák is magyar állampolgárok, ez az ő hazájuk is, nemcsak a miénk.
Előzmény: NZ 350 (18)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.24 0 0 21
Szerinted ez ugy megy, hogy X leul es elhatarozza, hogy holnaptol rendesen neveli a fiat? Mi az a rendes neveles? Hogy tud valaki egy modern tarsadalomba beilleszkedo gyereket felnevelni, mikozben maga sem igy nevelkedett?
Ez kb olyan, mintha a 40 eve az amerikaiak megkerdeztek volna a magyarokat, hogy miert nem tudnak jobb termekeket csinalni es jobban elni? Erre mondhatnad, hogy mert az allam, mire ok, hogy abban nem tart vissza senki, hogy jobbandolgozz, jobb termeket talalj fel. Mire te, hogy "de hat a lehetosegek.." Mire O, hogy "teremtsd meg magadnak" ....stb ertelmetlen parbeszed.

Hidd el, hogy ez nem csak elhatarozas kerdese. Ez sajnos csak ugy megy, ha mindket fel megbizik a masikban.

Előzmény: NZ 350 (18)
RATINOX_HUNGARICUS Creative Commons License 2001.11.24 0 0 20

Ne azt kutasd ki vagyok, ghanem azt figyeld, mit írok.
Előzmény: Your DEvil (19)
Your DEvil Creative Commons License 2001.11.24 0 0 19
"Csökkenteni a gyerekszüléseket."

Mintha a kormány éppen a gyerekszülések gyarapításával lenne elfoglalva. Ezek szerint ellenzéki lennél?

Előzmény: RATINOX_HUNGARICUS (17)
NZ 350 Creative Commons License 2001.11.24 0 0 18
Üdv!
A ket topicban ugyanazok vetettek a ciganysag szemere a sokgyermekiseget, mint akik azon a velemenyen voltak, hogy gyerekek kellenek es minel tobb, ha lehet, mert ez biztositja a magyarsag jovojet, es anyagi gond nem lehet ennek gatja.
Erre nem reagáltam.
Sajna az említett bejegyzéseket nem láttam. Szerintem nem a gyerekek száma a gond , hanem a felnevelés.Igen legyen sok gyerek de legyenek felnevelve becsülettel és ne szenvedjenek semmiből hiányt.Az hogy én megcsinálok 10 gyereket és az állam köteles gondoskodni a jólétükről, nem járható út.Eldöntöm hogy hány gyereket tudok válalni, felnevelni és annyit csinálok.Na ez a tudatos tervezés.
"anyagi gond nem lehet ennek"
Na ezt megfogadták.:-)
RATINOX_HUNGARICUS Creative Commons License 2001.11.24 0 0 17

Csökkenteni a gyerekszüléseket.
Aztán majd meglátjuk.
Előzmény: PuPu (11)
NZ 350 Creative Commons License 2001.11.24 0 0 16
Üdv!
Mihez értesz?
Rátértünk az oktatás témára!:-)))
Előzmény: PuPu (14)
NZ 350 Creative Commons License 2001.11.24 0 0 15
Üdv!
"Hidd el enm olyan egyszeu ez, nem csak akaras kerdese. kicsit 22 csapda esete: Mi nem fogadjuk bizalmunkba oket, amig nem javitanak eletstilusokon, de ok nem tudnak javitani addig, amig mi nem bizunk meg bennuk."
Ez (is) igaz.De hogyan tovább?
Marad minden így és segélyezzük őket életük végéig?Indítsunk programokat/már indult/?Miért csak nekik indul program?Hiszen van más /nem roma/
hátrányos is.Hangoztatják hogy a magyarok nem fogadják be őket, de ugyanakkor különálló/kultúra/ népcsoportként akarnak élni.Ez a kint is vagyok, bent is vagyok verzió szintén egy 22-es csapda.

PuPu Creative Commons License 2001.11.24 0 0 14
Jó. Elmegyek hozzád dolgozni, a lakásomtól száz kilométerre. Mennyit fizetsz, és milyern munkarendben?
Előzmény: NZ 350 (12)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.24 0 0 13
Majd ha egyszer kissebbsegben leszel, akkor megetes, hogy ez nem, ugy megy, hogy akarom azt annyi.

Valoszinuleg pont azok, akik leginkabb szamonkerik a ciganyoktol a sajat erobol valo felemelkedest, nem vennenek fel ciganyt a sajat vallalatukhoz.

Erre egy jo pelda a gyerekszam. Soxor a ciganysag szemere vetik, hogy miert kell annyi gyerek.
Ugyanakkor, volt itt egy topic regen, ami arrol szolt, hogy egy csalad tartsa-e vissza magat az utodnemzesben, ha nem latja elore gyermekei jovojenek biztos anyagi felteteleit.
A ket topicban ugyanazok vetettek a ciganysag szemere a sokgyermekiseget, mint akik azon a velemenyen voltak, hogy gyerekek kellenek es minel tobb, ha lehet, mert ez biztositja a magyarsag jovojet, es anyagi gond nem lehet ennek gatja.

Hidd el enm olyan egyszeu ez, nem csak akaras kerdese. kicsit 22 csapda esete: Mi nem fogadjuk bizalmunkba oket, amig nem javitanak eletstilusokon, de ok nem tudnak javitani addig, amig mi nem bizunk meg bennuk.

Előzmény: NZ 350 (12)
NZ 350 Creative Commons License 2001.11.24 0 0 12
Üdv!
"Mongyuk én egy cigányember vagyok a Nyírségben, - a környékben 50 kilométeren belül nincs munkalehetőség,"
Sok olyan embert ismerek aki többet utazik.Olyant is ismerek aki rendszeresen járja az egész országot és úgy küldi haza a fizetését.Az 50Km-es táv miért kizáró ok?Ha a faluban nincs munka el kell menni és máshol kell keresni.Senki nem fog bekopogni és munkát kínálni.Ha van munka akkor meg van oldva a tüzelő, gyerek és más probléma.
Persze egyszerűbb sírni és várni a segélyt.
Ez egy kicsi álom volt.:-)))
Előzmény: PuPu (11)
PuPu Creative Commons License 2001.11.24 0 0 11
És mit értesz "akaráson"?
Mongyuk én egy cigányember vagyok a Nyírségben, - a környékben 50 kilométeren belül nincs munkalehetőség, viszont van három gyerekem, karonülő, óvodáskorú és kisiskolás, - a kerekek meg a szobák száma még nemigen stimmel, de már dolgozok a négykerekű talicskán, és a szobák számát csak azért nem szaporítom, mert úgysem tudnám fűteni. Mongyuk árvíz ne is legyen, és ne kelljen még eltartanom a nagyanyámat sem...
Alkalmi munkákból élek, a tüzelőmet az erdőn gyüjtöm, a gyerekeim téli ruháit a rányi kéregeti össze.
No, akkor segítsél, - hogyan akarjak?
Csak azt kérem, hogy ne kezdjél el nagyot álmodni, - maradjunk a realitásoknál...
Előzmény: NZ 350 (10)
NZ 350 Creative Commons License 2001.11.24 0 0 10
Üdv!
Megható sorok.Ez mind szép és jó, csak kevés.Én hiába pofázok a katedráról, ha nincs aki meghalgasson.A cigányságnak egy kicsit pozitívabban kellene a témához viszonyulni.Egy kicsit "akarni" is kellene.Nem csak a segítséget kell várni, tenni is kell valamit.Ha a társadalom azt látná hogy akarnak, talán másként viszonyulna a roma problémához.
Előzmény: kaleb (3)
Bastardo Creative Commons License 2001.11.22 0 0 9
és nem középiskolás fokon!
Előzmény: Vokálpatrióta (8)
Vokálpatrióta Creative Commons License 2001.11.22 0 0 8
Tanítani. És nem két évig...
Előzmény: jarlaxe (6)
jackgibson Creative Commons License 2001.11.22 0 0 7
Ugyan hagyd már...ez a topic ettől a kérdéstől kezdve: utópia

üdv: jackgibson

Előzmény: jarlaxe (6)
jarlaxe Creative Commons License 2001.11.22 0 0 6
és mit kellene csinyáni, hogy ez tejjesülhessen?
hogyan kéne nekikezdeni?
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.22 0 0 5
Amen
jarlaxe Creative Commons License 2001.11.22 0 0 4
a szívemből szóltál kedves kaleb.
:)))
kaleb Creative Commons License 2001.11.22 0 0 3
Legyenek vidámak, műveltek és gazdagok. Szépek és egészségesek.

Legyen továbbra is sok gyerekük, nőjön mind nagyra, járjanak iskolába, kapjanak utána állást és menjenek nyáron nyaralni, télen síelni.

Virágozzon ki a cigány nyelvű kultúra és egyre több nem cigány kapjon kedvet, hogy megtanulja nyelvüket, csupán érdeklődésből.

Ha így lesz, jó lesz. Akkor Magyarország egy vidám hely lesz. Cigányoknak is, meg nem cigányoknak is.

Úgy legyen.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.22 0 0 2
Ami a magyarokkal...
Előzmény: Liam Gallagher (-)
Alan Shearer Creative Commons License 2001.11.22 0 0 1
Jó kérdés Liam.:)
Előzmény: Liam Gallagher (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!