A nádrazi Stred nem a leánykori neve volt. Leánykorában Masarykovo nadrazinak hívták. A szocializmus alatt keresztelték át Stredre, majd 1989 után kapta vissza eredeti nevét.
A 16 koronás hasáb az sekaná lehet? Egyszer egy ilyen hideg időszakban ettem valahol a Spalená utca környékén gőzölgő, csöpögős fasírtot - stanicliből, kézzel. Utána be is kellett mennem valami kocsmába, kizárólag kézmosási céllal.
Amúgy a Spalená utcai fasírtevés komoly irodalmi feldolgozottsággal bíró téma...
De ez a pályaudvari krimó is csábító, nagyon bírom az ilyen ősi kövületeket.
Igen, valóban a gömböc a sörgyári modern puccosban van - de a finom szűretlenért bizony érdemes volt ide betérni arra a kb. negyedórára, persze az is igaz, hogy a büfében (1. kép) kb. két és fél órát sikerült kellemesen elüldögélnünk....
Aki ennél is jobban el kíván merülni a múlt időknek, no nem a homályában, hanem büféiben annak ajánlatos a Masarikovo pályaudvaron ( leánykori nevén Praha-tred....) az utcáról nyíló egység meglátogatása (2, 3 kép)
Ne is mondd, úgy izgulok, mint egy gyerek, ami nem is értek, és bár még messze van az indulás, én nap mint nap számba veszem, hogy mit kell vinni (fényképezőgép, elem stb. stb.) hogy megörökíthessem az emléket. ...valahogy úgy érzem, hogy nagyon jó lesz. :)
Megnéztem a honlapját a sörfőzdének, amit ajánlottál, és nagyon barátságosnak tűnik. A "nagy" serfőzde látogatásáról lemondtam, de ide, ha csak lesz rá idő, elmegyünk.
Én is figyelmetlen voltam, nekem is úgy jött le a szöveg és a képek alapján, hogy a gömböc korsó a bistro-ban van. De nem, a kép nyilvánvalóan a sörgyári étteremben készült, ott ilyen a bútor, és a fakeretes étlap is ottani.
Na de a bistro ettől még jó hely, százszor inkább az, mint a sörgyári puccparádé szűretlenestül.
Szerintem a prágai nevezetességekre és nevezetlenségekre harminckét év sem elég, legalábbis saját tapasztalatom szerint. A smíchovi Staropramen sörözőt viszont egy szempontból meg kell védenem, ez pedig a szűretlen Staropramen, ami sehol másutt nincs. Épp ezért én mindig elmegyek oda, kikapcsolom a dizájnszenzoromat, és egész jól elvagyok pár korsó sör erejéig. Két hete pl. csak csehek voltak a helyiségben, a kisebbik, sörbár részen. A szöszi csapláros leány pedig már kérés nélkül hozza a szűretlent...
"Szerintem nem azért kéne Prágába menni, hogy az ember sört igyon"
Lehet CSAK sörözni menni is, hiszen a sörözőiről IS híres Prága. Nem kicsit. A "nevezetességekre" szerintem bőven elég két nap, erőltetett menetbe, de végig lehet nézni. A prágai kocsmák feltérképezéséhez viszont nagyon kevés a két nap. Szerencsére :)
Én múlt héten voltam Prágában, szintén 2 napos úton, amiböl 1 szinte az oda-vissza út. Szerintem nem azért kéne Prágába menni, hogy az ember sört igyon, hanem hogy körülnézzen. A legtöbb nevezetességet végigjártuk, de hogy sörgyár "2 napban" nem futja ki az biztos. Max ha csak sörözni megy valaki. Szép város, de jó hideg volt.
Szerintem kihagyhatod nyugodtan. Nem ajánlok programot :) a bibliád már megvan hozzá, egyébként is sétálj, töltsd tele a szíved Prága hangulatával, egyél jókat igyál sok tankból csapolt sört. Hogy ezt az U medviku-ban, vagy az Andel-ben teszed az majdnem mindegy. (nekem ez a két kedvenc tankos helyem).
Konzultáltam a kocsmakalauz szerzőjével. Ilyen rövid időbe nem zsúfolna bele gyárlátogatást, főleg az első néhány prágai utazás során. Persze lebeszélni sem akar róla senkit, de a smíchovi főzde csak a futottak még élmények közé tartozik a városban. Felkeresne viszont helyette egy kis sörfőzdét, mondjuk a Pivovarský dům-ot, ahol jobb a főzet, látni lehet a sört erjedés közben és a környék is tele van jobbnál jobb kocsmákkal. (Igaz, ez Smíchovban is fennáll.)
Nahh, most jól elvetted a kedvem ettől! Ha semmi maradandó élményt nem nyújt a látogatás, akkor lehet, hogy ki kéne hagynom,..nem is tudom. Túl sok időt nem akarok feleslegesen vesztegetni, ha előre látható az "eredmény".
Mivel péntek 2 körül érkezem, és vasárnap a déli órákban már indulás vissza, jól szeretném beosztani az időm, már ha lehet ilyet egyáltalán.
Most a kocsmakalauzt tanulmányozom, de ha van még valami javaslatod, köszönettel veszem. :)
A doktor úr szerintem alapvetően nem a nagyok sörözőire izgul. Ellenben lelkesedik minden ötezer fő alatti település évi néhány tízezer litert kibocsátó főzdéjéért és azok kocsmáiért.
Hát a Starop gyári sörözője se egy Na Splice (bár annak a tetszési faktora is nagyon megosztja a népet). Viszont ha gyári sörözőnek számoljuk a Na Parkanut is...abban nem sok hiba van. (ami van az meg mind koreai és kólát iszik)
Smíchovban én vagy nyolc éve voltam, akkor még olyan volt, mint amilyen a hetvenes években lehetett egy gyárlátogatás. Palackozást nem mutattak, de akkor még használatban voltak a régi sörfőző berendezések, nyitott kádak, stb., az jó volt. Plzeň összehasonlíthatatlanul profibb, igaz, ott kb. két éve jártam.
Nem nagyon kell szervezni, bemész, adnak egy papírt mikor milyen nyelvű séta van, feliratkozol és mész.
Az én személyes tapasztalatom szerint a leggyengébb sörgyártúra ahol jártam, palackozást nem mutatnak, a működő gyár területére nem engednek be.
Elején filmvetítés, utána a régi főzőüstök megtekintése, árpakóstolás ("mennyivel finomabb, mint a pilseni" fikázással), egy üvegajtón keresztül gyárudvarnézés (semmit sem lehet látni), majd a kóstolás és kötetlen beszélgetés. A kóstolás viszont gyakorlatilag korlátlan, ha a túra közben jópofizol a kísérővel :)
Ezzel együtt nekem csalódás volt, a pilseni klasszisokkal nagyobb élmény.
Két nap alatt cirka 8 órát kutakodtam, s nem pár percet. De mivel gyengeelméjű vagyok, és gugli barátod is utál, és nem segít, gondoltam, inkább kérdezek.
..miért van olyan érzésem, hogy a kérdés nem neked szólt..?
Javíts ki, ha tévednék, mert én eddig azt hittem, ennek a fórumnak az az egyik célja, hogy segítse a "kóborló lelkeket", nem pedig, hogy szívassa őket.