Szerintem Magyarorszagon a BKV-nak biztosan baloldali a szurkolotabora.
Nagyon szinpatikusok, ahogy 10-20 punk meg a tobbi 20-30 ember elegge alkoholos allapotban vegigenekli, szurkolja a meccset. Egy kis Aurora meg satobbi...
Szoval nekem bejonnek.
"az aki magát a másikhoz képest definiálja, magát csak a másik gyülöletében találja meg, primitív"
ez így van, de szerintem rossz szót használtál, mert az ultrák tudomásom szerint nem ezt csinálják. Vannak olyanok is, akiket leírtál, de azokat máshogy hívják. Az ultra szót inkább egy olyan szurkolóra értem, akinél a szurkolás egy életforma, akik élőképet stb látványosságot csinálnak a stadionokban. Egyes ultracsoportok között vannak ellentétek, de normális esetben ezek az ellentétek kulturált körülmények között zajlanak, pl. zrikáló feliratok (nem gyülölködő). Szerintem a normális ultracsoportok kerülik a balhét, de ha belekerülnek, akkor nem futnak el, az általad felsoroltak viszont bűnözők, ezért ők éppen keresik azokat a lehetőségeket, ahol ütni lehet. Szóval egy ultra nem feltétlenül balhés tag, de ott is vannak keményebbek, meg bunkóbbak persze...
a szurkoló kijár a meccsekre, buzdítja csapatát, szurkol, elkiséri vidékre is a kedvenceit, tudja az összes meccs krónikáját stb.
az ultra, aki kopaszra borotváltan kigyúrva, háttal a pályának szídja az ellenfél hasonló mentalitású ultráit, azt hisz, hogy azért, mert a másikon más színű sál van, azért alacsonyabb rendű ezért pedig móresre kell tanítani, lehetőleg egy jó kis veréssel.
az aki magát a másikhoz képest definiálja, magát csak a másik gyülöletében találja meg, primitív. ha nem így van, gondolom meg tudod cáfolni.
Csatlakozok Fondistahoz, nem lehetne az eredeti temarol beszelni?
Mint pl.: Schalkerol en ugyan meg nem mondom hogy balos-e, de van egy "Schalke Fans gegen Faschisten" plakat vagy mi. Persze ettol meg nem balosak, mivel en se vagyok balos jollehet utalom a nacikat/fasisztakat/szelsojobbosokat.
A Schalkenal ez a vonulat azert erdekes, mert ugye a 7 bajnoki cimebol 6-ot az 1932-1944-es idoszakban szereztek, ami No.-ban nem eppen a baloldal eloretoresetol volt hangos. Finoman fogalmazva.
Ath !
Ha szerinted az "ultra" kifejezés csürhét takar, akkor azzal föleg saját primitívségedet vagy tájékozatlanságodat fitogtatod csak ....szánalmas, beszűkült gondolkodásra valló hozzászólást produkáltál ...
Egész szimpatikus a topik, erre, jön pár antitolerancia és belecsuláznak ebbe a tényleg érdekes témába.
Na most, ők nemzetünk büszke, építő és haladó tagjai ???
meséld már el nekem, hogy az ajax keménymagja miért lenne ellensége hollandiának!
és a hamburgi ultrák, mint a ker.-konz. értékek védelmezői! te komolyan gondolod ezeket a faszságokat? az ultrák egyformák mindenhol. primitívek, a politikáról az ég világon semmit nem tudnak, egyetlen dolog amit szeretnének az a botránykeltés. vörös csillaggal vagy horogkereszttel, az egyre megy. ők a csürhe.
Ja,mi gonosz baloldaliak,inkább bontsuk le a városokat és lakjanak skinheadek jurtában,és üldözzenek lóról,ijjal,feszülettel a nyakukban zsidókat,románokat és cigányokat,az igazán keresztény-nemzeti és ultrakonzervativ lenne,hm?
Mi az hogy baloldali?Ha baloldalinak nevezzük a hagyományos nemzeti-konzervatív értékeket romboló irányzatot vesszük,akkor ezek a csoportok pl az Ajaxosok a saját hazájuk ellenségei.Ezerszer inkább a Bayern vagy a Hamburg kemény magja...
Ami Angliát illeti, itt se lehet egyértelműen állást foglalni, már csak azért sem, mert legalábbis Londonban nagyon sok a Sharp, akik majd minden csapat szurkolói között megtalálhatóak (így pl a magyarországon valamiért jobbosnak tartott bushwackers-ben is) Az Arsenal egyébként szerintem egyértelműen balos (nem véletlenül volt F. Castro és Csou-en-laj Arsenal szurkoló). A Tottenham szurkolói elég érdekes képet mutatnak, mégiscsak London legpatinásabb klubja, szóval nem kénem összemosni a gyakorlatilag zsidó Ajaxszal vagy Mtk-val.A huligánjaik egyébként nevük ellenére nem éppen jiddisek, a West Ham és a Charlton fanatikusi elég jobbosak. Akárcsak az Everton szurkolók, de ez Liverpool sajátos helyzetét tekintve nem is meglepő.
Egyébiránt őszintén remélem, hogy soha nem fognak a balosok komoly erőt képviselni Magyarországon
Szerintem mi "balosok" vagyunk többségben.Még akkor is ha a bolsi klubvezetést rühelljük -de nekik -vagy pl. Katona Bélának az egész VASAS-hoz- baloldali hagyományokhoz éppúgy semmi közük,ahogyan a Kádár-rendszernek sem volt.HAJRÁ VASAS!
Magadnál vagy, Juan Pablo? Méghogy a diósgyőriek nácik!Nézz szét inkább a saját házatok táján!Mit összezsidózott,mocskolódott az újpesti tábor legutóbb is.Ezek után nyugodtan mondhatnám hogy nácik.Ráadásul a diósgyőri szurkolótábor olyan nagy,hogy nem lehet azonos mércével mérni,mint a párezres,párszáz fős pesti táborokat.Ennyi ember között akad mindenféle.Van itt az egyetemi tanártól,hallgatótól,főorvostól a köz.isk.-ás diákokon át a kétkezi munkásig,munkanélüliig,öreg nyugdíjas melósig sokféle ember.A nagy számok törvénye alapján akár még náci is lehet köztük,bár én még nem találkozam ilyennel.Ismerek viszont zsidó és cigány szurkolót is./Mellesleg a háború előtt, kereskedővárosnak megfelelően,Miskolc lakosságának kb 20 %-a zsidó volt/ A diósgyőri szurkolók nem politikai kötődésük,hanem Miskolchoz és a csapathoz való kötődésük alapján szerveződnek.
Szerintem a balos táborok nagy része az alsóbb osztályokban van, pl.: Ternana, Toro, Pisa, Livorno, stb. Olaszországban még a legalsóbb osztályokban is olyan ultracsoportok vannak, ami több körrel veri a legjobb magyar táborokat. :(
Ez az!
Nemkicsit igényes website!
Kár, hogy nem tudsz franciául, mert a szövegek is elég jók. Mindjárt küldöök a mélcímedre egy jó kis ebbe a témába vágó képet!
Ma voltam a Szoborparkban. A Lenin, Osztyapenko stb. szobrokat most nem tárgyalom, azaz, hogy csak annyit, hogy Lenin karja miért jobbra mutat? Balra kellene elvileg...
Az ajándékbolt eléggé megdöbbentett, főleg az árak. Bélyegblokk 1000 Ft, kitüntetések 3000 Ft, de olyanok, amikből otthon százszámra van. Micsoda üzlet. Láttam Che Guevara-s pólót is...
Nem a www.sw87.com-ról beszélsz?Igaz franciából csak annyit sikerült kivennem,hogy anti-fasiszták,ezért narancssárga a szinük,vagy vmi ilyesmi.Nameg a fanzinok is "árulkodnak":) :
JanusHu!
Egy kicsit gondolkozz logikusan, és akkor nem ragadtatod el magad feleslegesen.
1. a Hajduknak azért drukkolok, mert mindenkinek drukkolok, aki a fradi ellen játszik. Ugyanakkor pl. egy Dunaferr-Hajduk, vagy egy Kispest-MU meccsen nem kérdés, hogy a magyar csapatnak szurkolok.
2. Koko Pistát azért nem kedvelem, mert egyrészt fradista, másrészt van vele kapcsolatban egypár negatív személyes élményem.
Ezek után úgy gondolom semmi értelme bizonygatnom, hogy magyar vagyok-e vagy sem, ez ugyanis egyértelmű. Ja, és abban sem hiszek, hogy különbségek lennének magyar és magyar között. (Tehát egy magyar zsidó vagy cigány, illetve egy családfáját Árpád atyánkig visszavezető übermagyar között. A nemzeti identitást mindenkinek saját személyes joga megválasztani, mások nem szabhatják meg, hogy ki minek tartja magát.)