az utazásról: konkrétan nem tervezzük, a munkám sem engedi, inkább a jövőre nézve értettem a kérdést (ami ki tudja, mit hoz, gondolom pár évig elleszünk ezzel a dologgal)
a kislányról, aki homeopátiás kezelés kapott, én sem tudok sokat. leírni is csak azért írtam le, hogy növeljem a topik információ-anyagát, mert hát az igazsághoz ez is hozzátartozik - csakúgy, mint a ti (hál 'Istennek, eddig sikeres) kezelésetek
a kúpot nekünk gond nélkül felírták, de csak valóban indokolt esetben adjuk be, mert elnyomja a tüneteket, és emiatt néhány órával később jöhet egy újabb roham akár
bár volt olyan doki, aki azt mondta, roham esetén mindig adjuk be...
Hát nekünk csak akkor volt hajlandó odaadni a kúpot a dokinő, amikor megmondtuk, hogy külföldre kell mennünk rendszeresen.
Én azt ajánlanám, hogy télen, kruppos gyerekkel ne nagyon utazgassatok idegen helyre.
Ha nagyszülőkről van szó akkor el kell magyarázni nekik, hogy mi az ábra: szerezzenek be párologtatót, ne fűtsék túl a lakást és érdeklődjenek utána, hogy helyben kit kell hívni, vagy hova kell fordulni kruppos roham esetén.
Egyébként SZVSZ általában a mentőket kell hívni.
Homeopátia:
Nem merek igazán belemenni részletesen, mert amit leírtál abból semmi sem derül ki (elvileg a megfelelő szer néha egy ideig felerősíti a tüneteket, ha ez túl durva, akkor gyengébb változattal szoktak próbálkozni).
Tény, hogy mi az első köhögés után azonnal elvittük homeopatához, de párhuzamosan, azonnal vettünk párologtatót és sókamrába is jártunk. És nekünk soha nem volt több mint ugató köhögés, esetleg hörgő légzés. Fulladás, hála a jó égnek, sohasem volt.
tegnap hazajöhettünk
kicsit változtattunk, ablak nyitva, párologtató közvetlenül a feje irányába (eddig nem, mert azt gondoltam, nem jó, ha átnedvesedik a takaró, de most inkább cserélgettem)
érdekes, aludt is most vagy 12 órát, takaró végig rajta volt, és közben fel sem ébredt
pedig korábban 3-4 alkalommal felsírt, a takarót már 2 perc után lerúgta
reménykedünk, hogy nem lesz egy darabig roham
ti hogy oldjátok meg, ha elutaztok? gondolom kúpot visztek, meg ilyesmi, de pld hol lehet utánanézni, hogy vidéken hol fogadják roham esetén a gyerekeket?
homeopátia: nem tudom, az egyik kislány borzasztó állapotban került be a Lászlóba, egy hetes kúra után
gondolom mindenkinél más hat
Láttam, hogy újraindult a topik, hát idetévedtem. Tavaly ilyenkor sokat segítettetek a köhögős gyerekemmel kapcsolatban. Nálunk végül kiderült, hogy az orrmandulája okozta a bajt, tavaly októberben kivetettük, azóta gyakorlatilag egyet sem köhintett. Szóval nem krupp volt, de azért köszönöm a segítséget. Remélem minden topiklakó gyermeke jól van, lassan elmúlik a nátha-szezon is. Üdv mindenkinek!
Én viszont jó hírrel szolgálhatok, bár babonából csak tél végén akartam megírni:
Tél elején beszéltünk a homeopata orvossal, aki csodálkozva vette tudomásul, hogy még mindig van krupp (úgy másfél-két éve adott rá gyógyszert, csak nem jeleztünk vissza rendesen). Adott egy másik szert, amit hetente kell szedni, azóta nem volt még ugató köhögés sem. Mondjuk karácsonykor újlakásba költöztünk, ahol a falak száradása miatt párásabb a levegő.
sziasztok
kicsit ijesztően indul a topik, épp az imént jöttem haza a lászló kórházból, párom bennmaradt a gyerekkel (áron, 21 hónapos)
"szerencsére" nem ért váratlanul a roham - egyrészt volt a családban nem is egy hasonló eset (a topik is le volt mentve, hát most on-line fut), másrészt már tegnap délután elkezdődött az ugató köhögés. körzeti mondta, hogy krupp-szerű, de a tegnapi éjszakát megúsztuk iszonyú ronda köhögésekkel. ma viszont megjött a fulladás-szerű levegővétel, mentőket hívtuk, közben átszaladtam a másik szobába, ahol már jó előre kinyitottuk az összes ablakot (a másik 2 gyerek pont nagyszülőknél aludt, úgyhogy ez most jól jött)
érdekes módon abban a pillanatban elállt a roham, vissza is aludt, mire megjött az ügyelet
most várom, hogy hívjon a párom
(azért a szigor megvolt, anyuka reggel kilencig maradhat, én váltsam le, és ő be sem jöhet 4-ig, stb)
Szia Moncaberta
Kálciumot a doki nénink irta fel, ampulla formájában, 2*fél ampulla amikor tartok attól, hogy előjön a krupp.És szerintem sem árt nyáron ha ugy tünik, hogy allergiás a gyerek valamilyen csipésre.A pezsgőtabletta is jó, de az ampullásból hamarabb felszivódik a kellő mennyiség.
Mi is adtunk a gyermeknek kalciumot a köhögős időkben: orvosi javaslatra nap 2x fél pezsgőtablettát. (Eleinte rendkívül utálta, mert "szúr". 5 perc kevergetés után megissza. Jó kis türelemjáték, pláne reggel a rohanásban...)
Majahonez,
kalciumot hogyan, milyen formában adsz? Bocs, nem kruoppos téma, de egyszer próbáltam dokinotol megkérdezni, mert mentünk nyaralni és lelkiismeretes anya lévén, gondoltam nyáron (rovarcsipés-allergia stb esetére) legyen nálam idegenben kalcium, de a dokino majdnem elkuldott a francba az otletemmel. Pedig szerintem adott esetben akár a gyerek életét mentheti meg... Ampulla? Pezsgotabli? Azóta nem merem még a gyógyszertárban sem megkérdezni, mert gondoltam teljesen hülyeség lehet.. De ezek szerint más is ad.
Sziasztok, szia LTD!
Na hát mi kipróbáltuk/juk a citromolajat, ha más haszna nincs is a lakásban nagyon kellemes citrom illat áramlik ide-oda, ugyhogy nekünk már megérte.
Én ugy vagyok ezekkel a dolgokkal, hogy ha az orvosok nem tudnak semmi okosságot mondani, akkor mindent kipróbálok ami esetleg segíthet a gyerekemnek a kritikusabb időkben.Mi megint egy náthában vagyunk, első nap hallottam a húzos légzést, én azonnal kálciumozok, meg köptetőzök, és most már nem húz.Remélem ezt is letudtuk ennyivel.
Azért légy résen. Mint írtam, nekünk 1 évig volt szünet miután elkezdtünk párologtatni.
Persze nem kell rettegni, csak egy kis egészséges éberség nem árt.
Tudod az emberek nagy része erősen szkeptikus a természetgyógyászszerű tanácsok hitelességét, eredményességét, komolyságát illetően. Ezt én messzemenően tiszteletben szeretném tartani. Ezért én nem tanácsot szeretnék adni, csak elmeséltem, mit csinálok. Mellesleg arcüreggyulladásomat elmúlasztani nem képes kettő antibiotikum kúra után a citromolaj napi több alkalommmal való papírzsebkendőre csepegtetés-onnétvaló beszipákolása hozott gyógyulást.
Biztos hogy ez az ami használ? Mi is kipróbáltuk a citrom-eukaliptusz keveréket, de nem sokáig bírtuk és kb. fél napig szellőztettünk utána. Lehet viszont, hogy ez utóbbi hozta meg a kellő hatást ... :)
Immár fél év telt el az utolsó (második) kruppos roham óta. Azóta (kopp-kopp) nem volt roham, pedig 3 különböző vírus -vagy- vírusgyanús megfázáson, köhögős betegségen esett át a gyerek.
Egy dolgot teszünk csak, havonta kétszer (mikor nem beteg) és minden éjjel (mikor beteg) citromolajat szimatoltatunk vele. A következő módon.: Gyógyszertárban veszek citromolajat és este kislábaskába engedett forró vízhez 10-30 csepp citromolajat csepegtetek. Ezt fel a radiátorra és 2 perc múlva erős citromszagban fekhet le a gyerek. Szerintem érdemes kipróbálni.
Vélemény?
Ja és "Kedves....nextdoor" természetesen (pedig úgy koncentráltam, hogy ne felejtsek ki senkit, de úgy látszik túl késo volt).
Ma a védono is megnyugtatott, hogy ha kruppos a gyerek azt észre fogom venni, elég egyértelmu. azt mondta, mehet a C-vitamin ezerrel (én ampullásat adok 100 ml/nap) , hátha az immunrendszere kivédi az ilyen hajlamot. Hátha ez nektek is segít fourbaby.
A miénk szinte születése óta állandóan mindentől berekedt, de a krupp csak 1 éves kora után jelentkezett, aztán egy év szünet. Most meg szinte semmi rekedtség, de volt egy két, hál Istennek enyhe, kruppos tünet.
újkeletu ismeretim szerint a rekedtség egyik tünete a kruppnak. De itt a többiek többet tudnak, gondolom ok leirják a tapsztalataikat (mennyire gyakori stb).
Kedves Racer, szomi-szomi, majahoney,
köszönöm még 1X a tanácsokat meg a biztatást, az ajánlott neveket/telefonokat, infokat feljegyeztem, soha nem legyen rá szükségem :-))
Egyébként azért úgy gondolom, hogy azon az éjszakán valami kruppos beütésu dolog lehetett, csak vagy nem alakult ki teljesen, vagy id?ben jött az ablak. Másnapra jó erosen betaknyosodott a lány (bocsánat), a doki is pont azt mondta, hogy sokszor a roham után jön csak a nátha. SZV nem akart idegesíteni, mert ugye az csak árthat. Sajnos a legtöbb orvosnál ebbe futok, elég kíváncsi természetem van, szeretem tudni mi az és mitol/miért, ok meg nem akarnak ijesztgetni. Pedig az info még nem ártott senkinek, akkor is azért voltam megijedve, mert rájöttem, hogy szinte semmit nem tudok errol a betegségrol, most, hogy kicsit utánanéztem, meg elolvastalak benneteket , szinte megnyugodtam.. Nekem egyértelmuen azt mondta a doki, hogy ha épp nincs roham nem lehet kivizsgálni a kruppot (pedig én is azt gondoltam nextdoor, hogy az ödéma azért nem múlik el nyomtalanul másnapra), szóval erre azért még rákérdezek a saját orvosunknál is. Azóta mindenesetre nem volt olyan (csak a szokásos fogzásos felriadások, meg néha orrdugulás), ma már nem alszom vele, megtérek a hitvesi ágyba -bár az idot szemmel láthatóan húzom....
Na eldugulok, mielott regényt írok, minden jót nektek.
M
7 hónapos a kislányom, elég hurutosan köhög. Tegnap óta berekedt, az orvos megrémisztett, ebből krupp is lehet. Mennyire jellemző tünet a rekedtség?
Tud valaki segiteni?
Szerintem akkor egyenlőre nyugi de azért figyeld a babát, főleg éjszaka. Remélhetőleg tényleg "vaklárma" volt, de ez esetben valóban jobb félni mint megijedni.
Ps: Ne olvasd a topicot, mert csak rossz gondolataid támadnak :) (Bocs, most lehet hogy nem illik viccelődni, de nekem pl. úgy lett egy fóbiám, hogy tizenéves koromban olvastam róla egy újságban, komolyan.)
Többiek!
Van valakinek tapasztalata a Nők Lapja társalgóban említett vecsési sóbarlanggal kapcsolatban??
Én sem rémisztgetésből, de azért írom, hogy a kruppal nem lehet vacakolni. Mi a XI. kerületben lakunk és a háziorvosunk ( ha sürgős, hívd bátran: Dr. Magyar Vilmos, 06 30 9400477) naponta háromszor jött, amikor a gyerek kruppos volt. Ha vinni kell, az I.klinika jó, illetve a Heim Pál kórház Gégészete, Dr. Pataki a főorv. Tünetek enyhítésére bevált a hideg párásítás, Tavegyl,Calciphedrin, és sajnos többször valamilyen injekció, amit mára kiváltott egy kúp.Nem mindig "húz" jól hallhatóan, érdemes lenne vkinek belenéznie a gyerek torkába: krupp a légcső ödémája.
Minden jót, tudósíts majd.
Kedves moncaberta!
Szerintem egy anyuka azért nem túlaggódós, mert aggódik egy esetleges komolyabb betegség megjelenésétől.És én is ugy tudom, hogy addig nem beszélnek kruppról amig nem jön elő a fulladásos ugatásos balhé, mert ilyen rohamot az arra hajlamos gyerekeknél bármilyen virus, baktérium okozhat. MI is ha már kicsit folyik a gyerek orra párásitunk ezerrel, én kálciumot is szoktam adni, mert az allergiás gégeduzzanatot talán kicsit enyhiti, meg árgus fülekkel hallgatózom éjszaka.Nálunk is az első roham ilyen felriadással kezdődött, a lényeg hogy meg tudd nyugtatni a babádat ha ilyen előjön.Legalábbis nálunk az segített a legtöbbet.
Felhívtam a Gyermekklinika pulmonológiai (?) osztályát (krupp-ügyelet), egy nagyon kedves dokival beszéltem, aki nyilván azt gondolta, hogy egy túlaggódós hülye anyuka vagyok. Azt mondta, amíg nincs köhögés, húzó légzés addig nem krupp. ne is gondoljak ilyesmire. Na jó. Lehet hogy túlaggódós hülye vagyok, de a saját gyerekemmel kapcsolatban pontosan ez a dolgom, nem? Gyerek egyre náthásabb, meglátjuk milyen lesz az éjszaka. Köszi a tanácsokat és kruppmentes éjjeleket (meg nappalokat) kívánok nektek.
M
A melegpárásító állítólag azért nem igazán jó, mert felszaporítja a bacikat a lakásban.
A krupp tényleg váratlanul jön. Nálunk eddig a nátha első tünetei (enyhe orrfolyás) után este egyszer, aztán semmi. Durvulhat akármekkorára a betegség, semmi kruppos tünet az első alkalom után.
Kedves Racer,
nagyon köszönöm a gyors választ!!!!!!
A bizonytalanságom oka (egyébkéNt én sEm SZOKTAM TÖKÖLNI, HA BETEGSÉGGYANÚ VAN, IRÁNY AZ ORVOS-bocs ez a gyerek volt a CapsLockkal) , hogy igazából egyáltalán nem köhög, tegnap délután óta kicsit mintha taknyos lenne (de volt már rosszabb is), nem hörög, ilyesmi. Csak kicsit hangosabban szuszog és elég rekedt volt éjjel a sírása, meg ezek a felriadások.... Miután ablak+hideg vizes törölközöt bevetettem, aludt ötig, kaja után tovább nyolcig.
Háziorvost felhívom, nem fiatal, biztos látott már ilyet (lehet, hogy azért kaptunk Sumetrolimot a tünetmentes piros torokra, hogy megelozzuk a bajt?) Az I. sz. Gyermekklinika telefonját megtaláltam, esetleg dokit nem tudsz ajánlani? Vagy csak úgy vigyem be rendelési idoben? És ha tényleg krupp, azt látják akkor is amikor tünetmentes? Vagy ezért kell ottmaradni? Bocs ha túl sok a kérdés, tudom itt sokkal komolyabb esetek vannak, de ha belefér kérlek válaszolj /atok.
Köszi .
Moni
Veszek ma egy hidegpárásítót, nekünk csak meleg van, itt úgy vettem ki, az nem jó megelozésre.
Nem vagyok orvos, csak egyszer végigcsináltunk egy hosszantartó kruppos borzadályt, itt csak a tapasztalataimat írom le, dönteni és a diagnózist felállítani egy avatott orvosnak kell!
Szerintem NEM ÉRDEMES VACAKOLNI a dologgal, mert ha tényleg krupp, akkor elég veszélyes is lehet (nem ijesztegetni akarlak) de minél előbb kezdik kezelni, annál előbb gyógyul (=kerültök haza). Mi először megpróbáltuk otthon helyretenni a dolgot, aztán 12 napot volt a baba kórházban. A krupp esetünkben kb. úgy nézet ki, hogy nagyon száraz, "ugatós" köhögés mellett a légzése nagyon nehéz, munkás, szörcsögős volt. Magyarul alig kapott levegőt. Ez igazából a gége gyulladt, megdagadt állapota súlyosbítva a fel nem szakadó váladékkal ami a még egészen kicsi gégét "eltorlaszolja" és fulladásos tüneteket produkál. Ha kórházba viszed megmutatni, "hivatalból" legalább 48 órára benntartják a krupp legkisebb gyanúja esetén is. Egy ismerősöm esetében sima megfázásnak bizonyult a dolog mégis ott dekkolt a baba-mama két napig, de szerintem inkább ez, mint hogy befulladjon. Ha Budapesten laktok szerintem ne a Szent Lászlóba vidd (bár a közhiedelem szerint csak oda lehet), ott annak ellenére, hogy aránylag normálisak, a körülmények és a szabályzat sem igazán szülőbarát (így egyben bababarát sem) sőt ki lehet fogni elég barátságtalan személyzetet is. Tisztelet a kivételnek, azért ilyen is van. Nekünk az 1. sz. Klinikát ajánlották, ott pl. ott alhat a szülő (ez önmagában is nyomós érv), vihetsz be saját főzésű babaételt, stb. Tapasztalatom az utóbbiról nincs, de a Lászlóról van, és legközelebb biztos az előbbibe vinném. Szóval ha gyanús, mindenképpen mutasd meg olyan orvosnak aki már látott kruppot.
Bocs, hosszú leszek , de meg vagyok ijedve és segítséget kérnék.
Itt ülök teljes bizonytalanságban , mert nem tudom , hogy mi baja a gyerekemnek (lány 10,5 hó).
Volt a múlt hét közepén egy hányós - köhög?s éjszakánk, azt gondoltam, hogy a gyomra. Aztán jobban lett, aztán hasmenés, úgyhogy elvittem az orvoshoz hétfon, gondoltam elkapta ezt a gyomorbajos vírust (amit mi is a hétvégén). De a dokin? szerint ronda a torka, attól volt a hasmenés is (azóta már szerencsére elmúlt), úgyhogy most Sumetrolimot kap (meg hasfogót, de az már nem is nagyon kell). Láza nincs, tegnap óta egy kicsit taknyos, de nem vészes. Viszont már harmadik éjszaka jön el?, hogy felriad, ül az ágyában és nagyon sír, nagyon nyugtalan. (Máskor is szokott persze, de ez most valahogy más.) Ma hallottam, hogy néhány szárazat köhög, ezért gondoltam utánanézek már ennek a Krupp-dolognak. Az egyik (amerikai) babagondozási könyvemben olvastam, hogy a krupp nem mindig jár együtt eros megfázásos tünetekkel, az esetek nem kis részében teljesen váratlanul, rögtön a fulladásos roham jelentkezik.... Na ettol jol megrémültem!!! Gyerek ébredt, mentem vele az ablakhoz, azóta most alszik. Lehet, hogy ez kezdodo krupp? Volt másnak is ilyen? Eddig ezzel azért nem foglalkoztam, mert azt hittem a krupp mindig eros megfázásnál jelentkezik. Túlaggódom?
Gyerek nem beteges, két nátha volt eddig, de még gyógyszert sem kapott. Én az elso hat évemet végigfuldokoltam, nem tudják a szüleim mi volt az, ma nem vagyok sem asztmás, sem allergiás (igaz Vácon éltünk, ahol akkor még a levego nagy része cementporból állt...).
Szerintetek érdemes a lányomat ilyen irányban kivizsgáltatnom (lehet egyáltkán?) vagy csak hallucinálok.
Elore is köszi.
Moni