Keresés

Részletes keresés

zsorzs Creative Commons License 2001.04.11 0 0 15
Kedves ResetGomb!
Valóban, én az a értelemben vett információról próbálok faggatózni. Ezek szerint az igazság má' megint odaát van.
Előzmény: Törölt nick (12)
zsorzs Creative Commons License 2001.04.11 0 0 14
Kedves DcsabaS_ !
Köszönöm az információidat az információról.
Csak még egy kérdés: olvastad a nyitórészben említett Lem novellát?
Tényleg lehetetlen, hogy az információnak kritikus tömege van? (Donda-korlát)
Előzmény: DcsabaS_ (13)
DcsabaS_ Creative Commons License 2001.04.11 0 0 13
Kedves zsorzs!

Az általam adott definíció a természettudományos szempontból adható talán legáltalánosabb. Természetesen nincs szükség mindig ekkora általánosságra, ezért hasznosak lehetnek a szűkebb, "praktikus" definíciók is, csak emlékezni kell a szűkítésre.

Konkrét kérdésedre, hogy terjed-e az információ:
IGEN, terjed, térben és időben egyaránt. A fizikai (kölcsön)hatások révén, éppen ezért azok nélkül, vagy azoknál gyorsabban nem.

A kreacionisták szerint létezik ("isteni eredetű") információ anyagi hordozótól függetlenül is, amivel az a probléma, hogy ha az a fajta információ független az anyagtól, akkor mégis hogyan hathatna rá?

Előzmény: zsorzs (9)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.11 0 0 12
Azt hiszem két malomban örölünk! Sajna én sem tudok következetes lenni.

a., Van minden létezőben szinte korlátlan mennyiségű "eredendő információ". Erről beszélsz te.

b., Az előlények ezt megfigyelik és ebből "tudást" nyernek.

c., A tudásukat reprezentálják ( beszéd, jelek, írás stb). Ez az adat.

d., Az adatokat újra értelmezik, ezáltal új ismeretet szereznek. Sokan, köztük én, ezt nevezem információnak.

Mivel az a-t és d-t is szokás információnak nevezni, sokszor összekeverem.

Az a értelemben vett "információról" nincs véleményem. Egyszerűen adottnak veszem. Nem tudom honnan jön, mennyi, mérnöki értelemben nem tudok vele mit kezdeni.

Előzmény: zsorzs (11)
zsorzs Creative Commons License 2001.04.11 0 0 11
Tehát szerinted az információ az élőlények sajátossága, nélkülük nem létezik.
Akkor, ha összehordok annyi atomot amennyiből mondjuk az első élő szervezet állt, akkor mi kell ahhoz, hogy az élőlénnyé álljon össze, ne moslékká? Energia? Vagy inkább információ? De honnan, ha még nincs egyetlen élőlény se?
Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.11 0 0 10
Sőt utána sem. Egészen addig, amíg ez valamely élőlénynek fontos nem lett.

Pl.: Mi vagyunk három oroszlánok. Jobbról jön kettő balról jön kettő, többen vannak, nosza fussunk. (Hogy az oroszlánoknak van-e számfogalmuk, abba most ne menjünk bele.)

Előzmény: zsorzs (8)
zsorzs Creative Commons License 2001.04.11 0 0 9
Kedves DcsabaS_ !
Megnéztem a megjegyzéseidet, sok minent nem értek (pld az információ definicióját: "Az információ egy fizikai eseménynek azon tulajdonsága, amelynek révén következménye lehet. A következmény fizikai hatások révén jön létre. Információ csak akkor létezhet, ha létezhet következmény is, azaz létezik idő. Az információ terjedhet is, ha az anyag térben elterülő, azaz egymástól bizonyos mértékig elkülönült részei vannak. Az információ terjedési sebessége megegyezik a közvetítő fizikai hatás terjedési sebességével. Tapasztalataink szerint nem fizikai hatással információ nem terjed. Az információ mégsem azonos a kölcsönhatással.")
Az információ terjed?
Előzmény: DcsabaS_ (0)
zsorzs Creative Commons License 2001.04.11 0 0 8
ResetGomb:
Tehát a Big Bang előtt nem volt az hogy 2x2=4?
Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.11 0 0 7
DcsabaS_ Creative Commons License 2001.04.11 0 0 6
Nem tudom, hogy pontosan kitől indult el ez az újabb kori kreacionista szellemi irányzat, mindenesetre az egyik leggyakrabban hivatkozott név Prof. Werner Gitté, aki tudomásom szerint eredetileg szintén gépész volt, majd később adatfeldolgozóvá, illetve "informatikussá" avanzsált, és Braunschweigben azóta is szorgosan hirdeti a kreacionista igét. Werner Gittnek több könyve is olvasható magyarul, pl. "Teremtés + evolúció?", "Jelek a mindenségből - mi végre vannak a csillagok?", "Kezdetben volt az információ". Ezeket anno még a Tóth Tibor nézeteivel való találkozás után szereztem be, hogy megtudjam, milyen a "tudományosabb formája" a kreacionista információelméletnek, de aztán kiderült, hogy e könyvek még annyira sem jók ilyen szempontból, mint amit a Tibor által írt/mondott dolgok. Egy nagy rakás áltudományos ráfogás és hittérítés az egész.

Aki számára új a kreacionizmus, annyit mondanék röviden, hogy a kreacionisták alapvető célja az evolúció lehetetlenségének és az evolúciós tanok tudománytalanságának a bizonyítása. Módszerük nagyon hasonló ahhoz, ahogyan egyesek "bizonyítják" a holdraszállás lehetetlenségét is, vagyis, amit csak lehet, félremagyaráznak. Nem arra kíváncsiak, hogy hogyan kell érteni igazából egy-egy evolúcióval kapcsolatos dolgot, hanem ha lehet, akkor félremagyarázzák (hogy valamilyen ellentmondásra jussanak), majd annak alapján elutasítják (de nem ám a félremagyarázatot, hanem) az evolúciót.

Volt régebben néhány hasonló tárgyú topik, pl.:
A darwinizmus baromságai
Teremtés - Evolúció

Silan Creative Commons License 2001.04.11 0 0 5
Komoly.
Olyantól hallottam, aki ott volt egy ilyen előadáson.
Előzmény: Dr. Lecter (4)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.04.10 0 0 4
Ez komoly?
Előzmény: Silan (3)
Silan Creative Commons License 2001.04.10 0 0 3
De igen. A miskolci egyetem informatikai intézetének vezetője.
Ott szokott előadásokat tartani a hallgatóknak olyasmikről, hogy pl. szerinte a Föld 6000 éves.
Előzmény: szakbarbi (2)
szakbarbi Creative Commons License 2001.04.10 0 0 2
Toth Tibor veletlenul nem Miskolcon tanit?
Előzmény: DcsabaS_ (0)
ControlDenied Creative Commons License 2001.04.10 0 0 1
Az infromacio nemtom mi, az informaciorol lehetne vitazni. Van egy topic itten errol.
DcsabaS_ Creative Commons License 2001.04.10 0 0 0
Lásd a megjegyzéseimet Prof. Tóth Tibor, "Tudomány, hit, világmagyarázat" c. írására itt:
http://alag3.mfa.kfki.hu/dcsabas/velemeny/science/0001_001.htm

(Különösen az "Alternatív világmagyarázatok" c. részre vonatkozó megjegyzések lehetnek érdekesek.)

Előzmény: zsorzs (-)
zsorzs Creative Commons License 2001.04.10 0 0 topiknyitó
Kedvenc olvasmányaim Stanislaw Lem novellái. Az egyikben (Dr. Donda) egy érdekes gondolatot feszeget: Mi az infromáció? Anyag vagy energia? Egyik sem és mindegyik: az infromáció az energia és/vagy az anyag egy más megjelenési formája. Tehát E=imc2 ? (ahol i legyen az egységnyi információ jele, az I foglalt).
Fizikusok ehhez mit szóltok?
Tehát mi az információ anyag vagy energia, vagy más?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!