Keresés

Részletes keresés

immo Creative Commons License 2004.12.26 0 0 858

én például

Előzmény: Hóden (857)
Hóden Creative Commons License 2004.12.26 0 0 857
Olvasta valaki Cohen "A kedvenc játék" c. félig önéletrajzi ihletésű 1963-as regényét?
kábelbúvár Creative Commons License 2004.12.15 0 0 856

Amikor 2001 õszén, 67 évesen, kilencévnyi hallgatás (buddhista meditáció) után új lemezzel jelentkezett Leonard Cohen, mintha újjászületett volna. Egy mélyen depressziós idõszakot követõen állt neki ismét dalokat írni, nem kapkodva, csak olyan tempóban, ahogy kikívánkozott, majd ugyanilyen körültekintéssel öntötte formába õket a multiinstrumentalista Sharon Robinsonnal közösen.

Ten New Songs (Tíz új dal) - ez lett az album címe, és ugyanilyen egyszerű és lényegre törő lett hozzá a zene. A Cohentől megszokott visszafogott, melankolikus, érzelmekkel telt dallamok voltak hallhatók rajta, hozzájuk jól megforgatott szavak, költői mélységű szövegek. És ha a mai felpörgött, túlhajszolt világban ezt a rendkívül lelassult, már-már bágyasztó tempót csak kevesen tudják is felvenni, az a tíz dal mégiscsak szép, meghitt, őszinte, vagy legalábbis annak tökéletes illúzióját keltő volt.

Azóta eltelt három év, és itt a folytatás - Dear Heather (Sony) -, melyre mindez már csak részben igaz. Ráadásul azzal, hogy Cohen időközben betöltötte a hetedik ikszet, óhatatlanul változott a kontextus is: az újrakezdés mámorát inkább az emlékezés, a zenei és szerelmi életút felelevenítésének igénye váltotta fel.

Persze nem elsősorban az, ami a lexikonokból fellapozható - az inkább csak amolyan kötelező tiszteletkör egy ebben az életkorban született lemez esetében. Hogy a huszonévesen írói-költői babérokra törő, Elvisnél egy évvel öregebb Cohen csak meglepően későn, krisztusi korban, harminchárom évesen (1967-ben) adta ki első nagylemezét, akkor, amikor már régen a nála majd egy évtizeddel fiatalabbakból álló Beatles és Rolling Stones uralta a zenei életet. Akkor is csak mások (főként Suzanne című korai dalát a repertoárjára felvevő Judy Collins) ösztökélésére lépett a reflektorfénybe, igaz, aztán jó darabig ott is ragadt. A hetvenes évek végén kiadott lemezei, mindenekelőtt az 1977-es Death of A Ladies' Man zárták le első, csillogásban és keserűségben vegyes korszakát, ettől kezdve már csak kétszer tért komolyabban vissza: 1988-ban az I'm Your Mannel és 2001-ben a már említett Ten New Songsszal.

A fő mozgatórugó tehát alapvetően nem az újrakezdés, hanem az emlékezés az ezzel járó gyakori rezignáltsággal és melankóliával, a Dear Heather mégsem monoton, egyetlen hangulati szálra felfűzött anyag. Igaz, a legtöbb esetben nem éri el Cohen legjobb munkáinak színvonalát, de ennél fontosabb: még az is, akitől (beleértve e sorok íróját) amúgy távol áll ez az édes-bús, szentimentalizmusba hajló coheni világ, az is meglepően sok erőt, szépséget és hitet találhat időnként ezekben a dalokban.

NOL

Előzmény: potika (855)
potika Creative Commons License 2004.12.07 0 0 855
Új lemez van : Dear Heather. Nekem nagyon tetszik.
neofrix baszmacs Creative Commons License 2004.11.21 0 0 854

Angol nyelvismeret idült hiánya folytán csak most jöttem rá, hogy igazad lehet a pöttyös blúzokkal. Ok: egyszerűen nem ismertem a polka dotted = pöttyös mintájú anyag kifejezést. Bocs!

Előzmény: F. C. King Bastard (847)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2004.11.02 0 0 853

Úgy látom, nincs sok kedvetek a Cohan szövegelemzéshez. Sebaj! Találtam egy nagyon jól oldalt, a Closing Time szövegének kéziratával. Nem csak a végső változatot tartalmazza: az egész vers elkészítése nyomonkövethető, és egy rakás dolgot meg lehet belőle érteni, amit a végső változatból nem lehet (nekem men sikerült) megfejteni.

http://www.webheights.net/essential/notebook/indepth.htm

neofrix baszmacs Creative Commons License 2004.10.04 0 0 852

Igen, ez nekem is átjön. De a bajom ugyanaz vele, mint a Democracy-val: pont a lényeget nem értem.

When they say REPENT REPENT

I wonder what they meant

Kinek ajánlgatják a bűnbánatot? Cohennek, vagy maguknak?

Melyik a helyes?

a) "Mikor azt mondják: bánd meg a bűneidet, nem értem mire gondolnak" (Nem vagyok bűnös, mit bánjak meg?) vagy

b) "Mikor azt mondják: bánjuk a bűneinket,  nem értem, mire gondolnak" (A "they" már megtették a rosszat, a bűnbánat nem segít.)

Vagy valami harmadik, ami nem jutott eszembe.

Előzmény: Cuoresportivo (851)
Cuoresportivo Creative Commons License 2004.10.03 0 0 851
Mocskos jelen, sivár jövő, Sodoma és Gomora, térjetek meg. Nem?
Előzmény: neofrix baszmacs (850)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2004.10.03 0 0 850

Fogalmam sincs hogy a legjobb-e, csak azt tudom, hogy nem a Closing Time az egyetlen róla, amit nem értek.

Mi a macska az a REPENT a Future-ben? OK, ezt Cohen se érti. De én még a Democracy lényegét sem tudom felfogni, hogy vajon azért megy a Democracy az USA-be, mert ott sok van, vagy azért, mert még nincs elég?

Előzmény: Megatron (849)
Megatron Creative Commons License 2004.10.03 0 0 849
Sziasztok, egyetértetek avval, hogy a Future a legjobb Cohen-lemez? Ezt nem csak én állítom, hanem Fanni Glass is, aki a cimbora.blogol.hu blogot jegyzi
neofrix baszmacs Creative Commons License 2004.10.03 0 0 848

Halló!

Pöttyös blúzokon táncolni? Részemről rendben, de ha valakinek más ötlete is van, ne fogja vissza magát!

A fűtős hasonlat nekem is tetszik, bár én nem mertem volna leírni. Hogy a fantáziám beteg vagy a társadalmunk? It's something in between, I guess (Closing time).

Előzmény: F. C. King Bastard (847)
F. C. King Bastard Creative Commons License 2004.10.02 0 0 847

Hi! Az első kérdésedhez: nem lehet, hogy ama blúzok pöttyösek, és azokon folyik a tánc?

A topik címadójáról: jó ez az L.C., nekem mostanság a "Sisters of Mercy" a kedvencem. Egy régebbi kolléganő úgy jellemezte LC-t, hogy "fűteni lehet(ne) a hangjával" - ez jó szerintem... :-)
Előzmény: neofrix baszmacs (844)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2004.10.02 0 0 846
Az eszem megáll, így meg link lett belőle. OFF OFF
Előzmény: neofrix baszmacs (845)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2004.10.02 0 0 845
A link persze nem sikerült. Itt van gyalog: http://www.leonardcohenfiles.com/album10.html#77
Előzmény: neofrix baszmacs (844)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2004.10.02 0 0 844

Hogy leült a topik! Végigszaladtam a nyolcszázvalahány hozzászóláson, olyan mint egy több generáción átívelő családregény, virágzó és hanyatló időszakokkal, elvarratlan szálakkal, szóval érdekes.

Azért írok, mert beleakadtam a Closing time címűbe, és nem értek benne két dolgot:

all the women tear their blouses off
     and the men they dance on the polka-dots

A második sorban én valami olyasmit várnék, ami a férfiak szabados viselkedésére utal, de pöttyöntáncolást tudom ilyennek értelmezni (meg másmilyennek sem, végülis nem tánciskolában vagyunk).

The whole damn place goes crazy twice
     and it's once for the devil and once for Christ

Ezt sem értem, hogy miért kétszer, hacsak nem valami dualista izé, esetleg ennek a párja: looks like freedom but it feels like death.

Ha valaki érti, világosítsa meg az elmémet! Hogy ne kelljen keresgélni, megtalálod a szövegét .

=============================

Kedvencem a Hallelujah címűből:

You say I took the name in vain
I don't even know the name

Lefordítom arra az esetre, ha monserat mégis feltűnne:

Azt mondod, hiába vettem a nevét?

Nem is tudom az nevét!

deke Creative Commons License 2003.12.06 0 0 843
nem. sajnos.
Előzmény: Cuoresportivo (842)
Cuoresportivo Creative Commons License 2003.12.06 0 0 842
A Ten New Songsból nem lett koncertturné?
deke Creative Commons License 2003.12.06 0 0 841
ja, és nem tudom, honnan szedte a cikk írója, hogy LC "beteg" és ezért nem vállal fellépést. semmi baja és dalokat ír a következő lemezhez. nomind1.
deke Creative Commons License 2003.12.05 0 0 840
a mai népszabaccságmellékletben van cikk, elég béna, viszont a mellékelt kép az egyszerűen gyönyörűséges. ki is vágtam.

Előzmény: Tova Szilárd (839)
Tova Szilárd Creative Commons License 2003.11.27 0 0 839
http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=65241

Kultúra

Cohen "vendégei"
2003. november 27., csütörtök 16:48
A kanadai költő dalait többek között Koncz Zsuzsa, Hernádi Judit és Sztevanovity Zorán énekli.
A vendégek címmel jelent meg válogatás Leonard Cohen kanadai költő, író énekes-zeneszerző dalaiból, magyar nyelvre fordított szöveggel.

A 69 éves művész 12 szerzeménye Sztevanovity Zorán, Döme Zsolt, Hernádi Judit, Koncz
Zsuzsa, Majsai Gábor, Müller Péter Sziámi, Postásy Juli, Váczi Eszter, Kern András, Gallai Péter, valamint a Kispál és a Borz, illetve a Zanzibar együttes tolmácsolásában hallható.

deke Creative Commons License 2003.11.19 0 0 838
szívesen és hát a fordítás az tényleg eléggé hmmm... szabadon kezeli az eredetit, de mindegy, mert vsz úgysem tudta volna jobban megcsinálni Fábri Péter (? most nemlékszem pontosan) azáltal, hogy szöveghűbben fordít.

egy darabig hallgattam, de aztán elkezdett nagyon nem tetszeni a hangszerelés meg az ének is zavart... más meg nincs benne :)

Előzmény: Cuoresportivo (837)
Cuoresportivo Creative Commons License 2003.11.19 0 0 837
Köszi szépen, Deke, megérkeztek a cédék. Fura fordítás néha.
Cuoresportivo Creative Commons License 2003.09.18 0 0 836
Hozzá lehet írni a listához a David Gale élete c. filmet is
Előzmény: deke (832)
Cuoresportivo Creative Commons License 2003.09.11 0 0 835
Köszi
Előzmény: deke (834)
deke Creative Commons License 2003.09.11 0 0 834
nekem nem tűnt akkora megbeszélésnek, de ha oda, akkor oda.
Cuoresportivo Creative Commons License 2003.09.11 0 0 833
Megbeszéltük hová juttatod el
Előzmény: deke (828)
deke Creative Commons License 2003.08.29 0 0 832
exotica
Cuoresportivo Creative Commons License 2003.08.29 0 0 831
Oops, tévedés. Kék Iguána bár a film címe
Cuoresportivo Creative Commons License 2003.08.29 0 0 830
És ismét:)

Milyen filmekben van még Cohen betét?

Cuoresportivo Creative Commons License 2003.08.29 0 0 829
Most megy a Striptease az HBO-n. Pillanatra felhangzott benne pár taktus a Dance me to the end of love-ból:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!