Igazad van, tényleg az a jó, hogy minden ország máshogy ünnepel. És valószínüleg mi is feldíszítenénk a fát már korábban, ha lennének gyermekek, akik igazán élveznék, majd talán pár év múlva. De az ajándékokat biztosan nem raknám a fa alá, túl nagy lenne a kísértés..:)))
Egyébként szerintem az europai országok közül tényleg Anglia tartott meg a legtöbbet a hagyományok közül, talán azért is próbálják minél jobban elhatárolni magukat "Europától". De én egyébként is azon a véleményen vagyok, hogy minden ország egyéni, nem nagyon tetszik, hogy behozzák az eurót, és örülök neki, hogy itt legalább ellene vannak. El tudom képzelni, hogy mekkora káosz lesz azokban az országokban, ahol januártól egységes pénz lesz. Hát, nem nagyon szeretnék ott lenni.
EMurphy, ugy latszik ma veled levelezek. :-)
Szerintem ebben a karacsony meg tradiciok dologban pont az a buli, hogy elternek. En peldaul a leginkabb azt elvezem Angliaban, hogy nem a "kontinensen" van (nem csak foldrajzilag, hanem kulturalisan sem). Hogy minden maskepp mukodik, hogy egyeni az arculata. Ugyan nem ertek nemetul meg franciaul, ezert mas a hozzaallasom ezekhez meg a tobbi Eu orszaghoz, de nehezen tudom elkepzelni, hogy azokban az orszagokban is ugy "elveznem magam" mint itt. Szerintem pl. Bajoroszag tiszta Magyaro. (csak nem olyan lerobbant allapotban). Akkor mi az ertelme mashol elni (utazni) :-)?!
Itt angolhonban sok helyen már december elején feldíszítették a fákat, sőt, anyósomék már a becsomagolt ajándékokat is aláhalmozták. Hát mi 24-én fogunk fát díszíteni, megvenni már megvettük, de még kint levegőzik. Az ajándékokat meg megbeszéltük, hogy a családomtól kapottakat kibontjuk 24-én, a többit 25-én. Mert itt 24-e egyáltalán nem ünnep, rendes munkanap, 25-e a Karácsony, és mindenki akkor bont ajándékokat, a karácsonyi ebéd is akkor van. Általában pulyka, de mivel most én főzök, nálunk nem pulyka lesz, mivel senki sem szereti igazából. Sajna halászlé nem lesz, mivel nem tudok rendes halat beszerezni hozzá, úgyhogy átmenetként báránycomb lesz.
Már nem emlékszem, szerintem a mondat felét kihagytam, és így tényleg nincs sok értelme. Biztosan megzavartak közben, és nem olvastam el a szöveget, mielőtt elküldtem. Bocsi.
Vegulis talan nem olyan nagy ugy, csak allitolag meg kell varni amig valamennyire lehul a le, mielott a tojassargajat beleteszi az ember. A madarakhoz meg nem volt 'robot gepunk', es tul turelmetlen voltam sokaig kezzel verni a habot.
Nnna, most teljesen lehervadtam a madartejjel kapcsolatos irasodon ugyanis epp terveztem hogy keszitek es gondoltam az meg talan az itteni rokonoknak is izlene de ugy tunik nem olyan egyszeru mint gondoltam??!! A recept alapjan nem tunik annak, ezek szerint van azert buktatoja:(
Nem is tudom nekialljak-e...
Plusz a hetvegen keszitett porkolt nokedlivel sem lett az igazi sot meg a tejberizs allaga sem tetszett igy egyebkent is most kisert a kudarc fozes teren pedig eddig egesz jol ment.
Lehet karacsonyra inkabb maradunk a helyi szokasosnal es hagyjuk hogy meghivjon a csalad:)
O azok a regi jo solet konzervek... Mi is mennyi kempingezest oldottunk meg veluk, eloszor szulokkel, majd baratokkal! A 'kulfoldon elo magyarok' listan epp amult heten sikerult a fasirozott meg zoldborso fozelek receptjet kinyomozni, de meg nem alltam neki ilyen bonyolult muveletnek. De hat azert ezek a kajak megsem igazabol az unnepre valoak, nem? En a Gerbaud-ra gondoltam, elsosorban, sajat fozesu sargabarack lekvarral. De ez kilometerekre van a kepessegeimtol. Egyszer csinaltam darazsfeszket, de a kakaoscsiganal szarazabbra sikerul. E sikertelenseg ellenere egyszer madartejet probaltam kesziteni, de a tej resze a tojassargaja hozzaadasa utan tojasleves allaguva valt, amit csak azert nem lehetett eszrevenni, mert a madarak osszealltak egyetlen nem tul kemeny felhove... Azota nem is gondoltam edesseg keszitesere. A halaszle gondolataval neha eljatszom, de meg nem lattam itt hazai nagysagu friss pontyot.
A csokis kokuszos sutibol ketfelere emlekszem, az egyik egy szivacsszeru teszta, csokival teleitatva, majd kokuszreszelekben (vagy dio daraban) hengergetve. Na ez eleg jol hangzik. A masik a kokusz golyo, aminek a fo alapanyaga az Albert keksz ha jol emlekszem. Ez egy kicsit talan tul munkaigenyes. Meg a retes jutna az eszembe, ami megerne a faradsagot, de ez is elegge tulno a kepessegeimen. Raadasul ilyen mennyisegu makot meg nem lattam itt arulni, nem beszelve a daralasi problemarol.
Asszem egy kicsit egyiranyba huztam el beszelgetes fonalat, igy most atangedem a terepet.
A legegyszerubb es a legkevesebb idot a konzerv igenyli. Tudom, nem az otthoni iz, de hidd el eleg jok. En gyerekkent kulfoldi kempingezes es kajaktura kozben szoktam ra a konzervekre, de egesszen mostanaig hanyagoltam. Legutobb azonban ferjem az otthoni bolt polcarol leemelt egyet, hogy ez meg mi? Rogton mindet ki akarta probalni, igy hoztunk szekelykaposztat, soletet, sargaborsofozelekt, lencsefozeleket, szekelygulyast, es mar parat kiprobaltunk.
Az edesseg ugyet en a csokis kukoszos sutivel kezdtem -mar majdnem elfogyott egy dupla adag, es mar a mezeskalacs felet is kisutottem, de meg van vele munka: kidisziteni.
Ha erdekel ennek meg tudom adni a receptjet, es a gyerekek imadjak a formakat kiszaggatni.
En nokedlit porkolttel, rakott kelt mar tobbszor is csinaltam, a gorog joghurtot hasznalom tejfol helyett.
Engem elegge erdekel az unnepi vacsora temaja. Otthon ez altalaban halaszle-t mindenkepp magaba foglal, mivel Bajaiak az en Oseim, de itt mar evek ota toltott pulyka a karacsonyi vacsora fo tetele. Az itteni (angol) edessegektol sem vagyok tul elvarazsolva, egy kis makos bejglit elegge tudnek ertekelni. Szoval e miatt en szivesen fektetnem a hangsulyt a desszertekre, ha valakinek van kedve a terveirol irni. Abban sem vagyok elegge biztos, hogy a Szilveszteri kaposztaleves vagy legalabb toltottkaposzta veghezviheto-e itt.
Mellesleg, Ti mit visztek a csaldba a magyar karacsonybol? En szeretnem a 24et ugy megelni mint gyerekkent, azaz a fa-diszitest az anyuekra hagyni, es igy meglepi lesz. Nemugy mint itt, ahol mar 8an felallitjak a fat, 24en este meg nem lehet kibontani...
Az olasz szokasok kozul a panettone, amit hazaviszunk, halfelet sajnos technikailag nem lehet, meg nincsenek annyira oda erte az oseim.
Es ti?
Sziasztok!
BOLDOG KARACSONYT
Ne halljon meg a topic, vagy az egesz csak az eskuvo meg a papirok intezese miatt volt fontos?
Hova tuntek a regi 'arcok'?
Nekem a torok fiuval kapcsolatban a gorog exem jutott eszembe. Vele voltak hasonlo pillanataim, amikor legszivesebben hazarohantam volna, de a munka miatt nem tehettem. Kulonben is imadtam a munkamat, es ot is. Bar minden problema soran elobujt a kisordog belolem es azt mondta:
'Ugye hogy nem illetek ossze!
Ugye hogy az -5 ev sok korkulonbseg?
Ugye hogy mekkora elteresek vannak a 2 nemzet gondolkodasa kozott?
Ugye hogy a te anyukad nem csinalna ezt?...
A szivemmel szerettem, de az eszemmel tudtam mar az elso este, hogy nem o a nagy O, de meg kellett szenvednem a valasert. A harmadik nyarat sirassal es veszekedessel toltottuk, es mivel nem voltam eleg eros a hazamenetelhez. Teljesen meghalt bennem minden erzelem a vegere, de igy a jo, mert igy meg veletlenul sem fordul meg a fejemben, hogy rosszul dontottem, vagy mi lett volna ha...
Es megtalaltam a nagy ot, hamarabb mint vartam volna.
Sziasztok! Nálunk elég bonyolult a helyzet, mert jelenleg egy 3. országban élünk, de valószínűleg jövőre végleg Isztambulba költözünk.
Amúgy azt a megjegyzést nem komolyan gondoltam, vagyis nem olyan tragikus akkor sem a helyzet, amikor éppen veszekszünk (szerencsére elég ritkán). Üdv Mindenkinek és Boldog Karácsonyt!
"Minél tovább élsz együtt valakivel, annál jobban megismered, és ez nem mindig jó."
Szia EMurphy! Kifejtened ezt bovebben? Miert nem jo, ha minel jobban megismerunk valakit - ha jol ertelmeztem, a hazassag elott? Mert netan meg idoben eldonthetjuk, hogy jaj, dehogy is akarunk hozzamenni? Vagy akkor mar nem tartogat semmi ujat szamunkra a hazassag - remelhetoleg hosszu - evei alatt?
erdekes hogy tudtok ilyen gondolatokkal elni (pl:ha valaki a kezembe adna egy repülőjegyet Budapestre....").
nekem ha ilyen erzes bevillant, rogton tovabbleptem, es jol tettem! most menyasszony vagyok, es soha nem volt ilyen gondolatom es ha lesz, sajnos akkor is tovabb fogok lepni. ilyen gondolatokkal nem tudnek elni valakivel 1 percig sem. de tudom most nem lesz. a multban 7 ev utan jott ilyen gondolat, es rogton leptem, de akkor meg fiatal voltam es boho. :) szoval most remelem birom eletem vegeig. ezert is vagyok mennyasszony. :)
Sziasztok, most meglepodtem, hogy a topic meg el. En csak azert nyitottam meg, hogy ellenorizem milyen papirokra is van szuksegem az eskuvohoz. (milyen praktikus, nem?)
Jovo hetvegen megyek haza karacsonyra. Ti hol toltitek a karacsonyt?
Timcso, meg akarlak keresni egy E-mailben az egyhazi/polgari eskuvo reszleteivel kapcsolatban, hogy ne terheljem ezzel a forumot. El meg ez az email cim? Az enyem mar nem el, nem ferek hozza, amit hasznalok meg nem akarom kozzetenni. Szoval irok neked. Ha mas a cimed tudasd! Koszi.
Ezzel én is egyetértek, van úgy hogy elővesz a rosszkevd, és akkor minden rossz, és úgy érzem, hogy ha valaki a kezembe adna egy repülőjegyet Budapestre, minden gondolkodás nélkül repülnék. De aztán megint történik valami, és minden rendben van. De szerintem ehhez nem feltétlenül kell külföldön élni, együtt élni valakivel akkor sem sokkal egyszerűbb, ha magyar a párod, ugyan úgy kompromisszumokat kell kötni sok mindenben, azzal a különbséggel, hogy otthon közelebb van a család, barátok, stb, és talán jobban van valaki akire rá tudod zúdítani a dolgokat.
Én is hányszor eldöntöttem már egy esti vita után, hogy akkor reggel összepakolok és hazamegyek:)))) Aztán persze rájövök, hogy ez nekem nem olyan egyszerü, dehát ez is benne van a pakliban, ha az ember külföldre megy férjhez, hogy nem lehet anyucihoz rohanni minden apró-cseprő bajjal, legfeljebb telefonálni, de az meg azért nem jó, mert az ember nem akarja hogy a szülők feleslegesen aggódjanak. Igy aztán marad a jellemszilárditás, teher alatt nő a pálma, tudod aranyzizi??? Néha én is ezzel vigasztalom magam.
Ja tenyleg kar hogy meghalt a topic. Nekem majusban lesz az eskuvom Magyarorszagon. Mivel az en rokonaim nem tudnak USA-ba jonni, de a parom rokonai tudnak magyarorszagra jonni. Ennyit a penzbeli kulonbsegekrol. O beszel magyarul, masodik anyanyelve, bar eleg hibas, es akcentusa van, es sok szot rosszul mond, es mindig kirohogom amin neha megsertodik. En nem tudok angolul (csak kicsit), es nem tudom hianyzik e neki hogy nem beszelhet velem az anyanyelven. tenyleg. ezt miert nem kerdeztem meg eddig? de szerintem a valasza az lesz hogy nem, mivel a csaladjaval mindig magyarul beszelt, es csak kolegakkal, iskola, ovodatarsakkal, baratokkal beszelt angolul, es en ugye a csaladja vagyok. legalabbis ahogy ismerem ezt fogja valaszolni. :) remelem.
"Neha nem egyszeru a dolog, es ugy erzem, valami bunt kovettem el elozo eletemben, hogy igy kell megfizetnem."
ez azert eleg durva gondolat egy eskuvo elott. nem? mi a baj? megijednek ha ilyen gondolataim lennenek.
Hol éltek most? Megértem, hogy nem mindig egyszerű a dolog, de szerintem maga az a dolog, hogy együtt élni valakivel nem mindig egyszerű, ha egyszerű lenne, akkor a válási statisztika nem lenne ennyire magas. Minél tovább élsz együtt valakivel, annál jobban megismered, és ez nem mindig jó. Dehát végül is úgy kell megpróbálni egyensúlyozni a dolgokat, hogy mindkét félnek fel kell adnia bizonyos dolgokat, és ugyanakkor vannak olyan dolgok, amiket úgy kell elfogadni, ahogy vannak. De ha a társ egy másik országból van, akkor még nehezebb. És az még nehezíti, ha a vallás is különbözik. Már ha az utóbbi igaz.
Sziasztok! Igaz mi meg nem hazasodtunk ossze, de az idopont nagyon kozeleg. Vadhazassagban elek egy torok emberkevel. Neha nem egyszeru a dolog, es ugy erzem, valami bunt kovettem el elozo eletemben, hogy igy kell megfizetnem. Azert nem annyira veszes, sot! Az eskuvonk jovore lesz, valoszinuleg Isztambulban, mivel nekem kicsi a csaladom, ok konnyebben tudnak Torokorszagba utazni, mint az o vegtelen szamu rokonsaga. Udv. mindenkinek!
Teccik ez a topic, de ugy latom mar nagyon regen nem irtatok bele. Magamrol annyit, hogy en is vegyeshazassagban elek egy holland ferfiuval, aki egyenlore nem beszel magyarul, amit tud, azt meg legenykoraban szedte ossze a Balatonparton, es nem igazan szalonkepes, hehe. Jo lenne, ha megint felporogne ez a topic, mert bizonyara vannak meg dolgok, amiket szivesen megbeszelnenk egymassal.
Én úgy emlékszem olaszról magyar nyelvkönyv is volt a régi sorozatban amik még vászon-jellegű kötésben voltak Beszéljünk Magyarul! (persze lefordítva a megfelelő nyelvekre) címmel, úgy kb. 70-es években kiadva. Még az is rémlik, mintha az olasz szürke kötésben létezett volna.
Viszont az angol nyelv nem-tudása nem gond, mert pl. a Teach Yourself-sorozat Magyar kezdő kazettás nyelvkönyve nem igényel túl sok angoltudást (no meg te is ott vagy, ha valamilyen nyelvtani szerkezetet, vagy szót nem ért angolul :-) )., meg aztán legalább angolul is fejlődik közben, mint én amikor finnül tanultam, és ehhez angolról finn nyelvkönyvet is kellett használnom (mert a magyar-finn nagyon jó, de nem felel meg a nyelvtanulási szokásaimnak, finn-finn meg önmagában nem volt elegendő, meg szerezni is neház volt Magyarországon).
schgy
Csak most jottem ujra, mert kozben voltam otthon egy hetet, aztan az onnan hozott alapanyagaokbol kellett vacsit foznom ittteni ismeroseimnek -18fo...
Jol sikerult, csinaltam kolbaszos, szalamis es korozottes szendokat, rantott gombat tartarral - kulon keresre, majd porkolt volt nokedlival es vegul turogomboc tejfollel. Nagyon izlett mindenkinek.
Most meg lementunk Napolyba 2 napra a templomi eskuvo intezesehez. Alig sikerult talanunk valami helyet egy templomban, naponta 4 eskuvot csinalnak, de juniusban marcsak 4 szabad idopont volt! Az etterem nem sikerult, mert mar elore le vannak foglalva, raadasul az arak: 190.000 lira fejenkent, ami 60 vendeggel szamolva 11 millio felett van liraban, azaz masfel millio forint. Es ez csak a vacsi, ruha, viragok, templom, nekunk es sokaknak szalloda, szoval iszonyu - megeri?
Mi mindent lehetne csinalni ennyi penzbol - utazni, egy hazra az eloleget befizetni.
A nyelvtudasra visszaterve, a ferjem mostani ottletunk alatt megprobalt nehany szot ellesni, de nem talaltunk neki tankonyvet, csak angolrol es nemetrol magyarul tanuloknak- de annyira nem tud angolul. Szerinetm ha majd lesz egy gyerkocunk es en persze magyarul fogok otthon beszelni o is halja es valamennyire ragad majd.
na jo ejt
Gyermeknevelesben megint melyulve jo ha ertek, mit mond felesegem gyermeknek magyarul (mit megint "tagad" draga gyermektol :), ugyis a gyerek tolem fog kerdezni, kerni ugyanazt, ha a valasz nem tetszett. Ilyenkor jol erteni, mirol van szo, hogy nem lenne tul nagy szamu az osszekeveres.