Keresés

Részletes keresés

gorgo Creative Commons License 2000.11.03 0 0 35
Kb 15 eve meg ugy ismertem oket mint Zabranjeno Pusenje... angolositottak ok is ezexerint :)
Előzmény: babi (13)
Pusziga Molle Creative Commons License 2000.11.03 0 0 34
hasznalnak latin betuket is...
de pl egy t vagy egy s vagy egy p az mashogy nez ki, nemde?!
Előzmény: gorgo (32)
gorgo Creative Commons License 2000.11.03 0 0 33
Ehh... nemhogy a pikanteriaja, hanem az egyik alapveto erteke... szerencsere nem lattam szinkronizalva, de nem is akarom, semmi kedvem egy lemeszarolt filmet megnezni...
Előzmény: ha5nx (19)
gorgo Creative Commons License 2000.11.03 0 0 32
Ja, es meg valami, miert kene horvat atiratban kozolni, amikor a szerbek is hasznalnak latin betveket, szal az is szerbul lenne ... :)
Előzmény: Pusziga Molle (14)
gorgo Creative Commons License 2000.11.03 0 0 31
a jedem az valoban jedem lesz, a karam lesz a szexualis tevekenyseg kesobb :)
najo, leirom tovabb is :)

harmadik negyedik sor:
ja lajem, zsaram, sziszam, karam
u licu vosten, u dusi posten

valaki forditsa le, en most lusta vagyok :)

a refren masodik soraban pedig az ala az mala lesz, ami kb azt jelenti hogy "kicsim" :)

Előzmény: andry (27)
gorgo Creative Commons License 2000.11.03 0 0 30
Na epp leirtam a teljes szoveget, meg egy-ket szo kivetelevel a forditast, es mire elkuldtem volna, elszallt a netcapam :) Ugyhogy igy jartatok ;P

Előzmény: Pusziga Molle (20)
Pusziga Molle Creative Commons License 2000.11.03 0 0 29
öööööö, akkor talán ezért nem voltak benne a szerb kisszótárban ;-) ?

( A szerb szövegért nem vállalom a felelősséget, én az antikváriumban vett kisszótáram hátsó oldalán találtam meg - valószínűleg az előző tulajdonos firkanthatta bele könnyelműen... mindegy, Pusziga azért igencsak örült neki, amikor meglátta!!!)

Előzmény: andry (27)
andry Creative Commons License 2000.11.02 0 0 28
Nem Kusturica, de témába vág:
Látta vki a Portugált, amit magyartarka kocsmajajként reklámoznak, + a plakát designja is elég Macska-jaj-os. A zenéről nem is beszélve, amit bármennyire is jó zenészek nyomják (pl. David Yengibirian) 1szerűen erőtlen szar. A filmben is van utalás a Macska-jajra: tánc a holdvilágnál, kergetőzés az erdőben késsel stb. Méges jön be.
Kusturicat nem lehet koppintani, max. átvenni tőle dolgokat, de ha nincs mögötte átütő erő, ha nincs hozzátéve a saját világ, akkor mindez=Portugál=szar.
Sajnálom, mert szvsz, mi is tudnánk ilyen elementáris erejű filmet csinálni, elvégre, mi is itt élünk Kelet-Közép-Európában.
Mikor lesz nekünk egy Kusturicank?
andry Creative Commons License 2000.11.02 0 0 27
Csak ennyit tudok hozzátenni:
jedem=eszem, de szerintem valószínűbb a jebem=baszok, mivel utána jön a serem=szarok.
Pusziga jól írod: a stenjem=nyögök
A sisam=szopok
A többit meg kéne hallgatnom, plz tegyen be vki 1 linket, ahol MP3-ban lejön!UNZA-UNZA :)

Pusziga Molle Creative Commons License 2000.11.02 0 0 26
:-)))))))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: andry (24)
ha5nx Creative Commons License 2000.11.02 0 0 25
Wowwwwwwwwwww.

Most vettem meg a Macskajaj FELIRATOS változatát a Művész moziban!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aztat ítja rajta, hogy: jugoszláv-francia-német vígjáték.

Talán ez lehet a valós.

Előzmény: Pusziga Molle (23)
andry Creative Commons License 2000.11.02 0 0 24
YHDEPGPOUHD 4EBER!!! :))
Marko: Hajde kume, dolazim!!!
Crni: Majku ti fasisticku jebem je!!!
Pusziga Molle Creative Commons License 2000.11.02 0 0 23
Azt meg tudja vki mondani, hogy egész pontosan milyen kooprodukcióban készült az Underground???
(Már kb. 1000 féle dolgot olvastam)

Őszintén szólva én sem hiszem hogy csak az tudja értékelni a filmet, akinek ebben vagy valami hasonlóban volt része... , Emlékeztek arra, amikor az ENSZ-katona a maga nemes egyszerűségében kifejti Ivánnak, hogy "Ah, Jugoszlávia már nincsen" és erre Iván azt mondja -már magában- hogy " De igen, Jugoszlávia van"... nem tudom. szerintem nem kellett túl nagy empátiás készség ahhozhogy összeszoruljon az ember kicsiny szive. Jugoszlávia (bár szinte bármit behelyettesíthtsz) lehet, hogy egy rosszul összetákolt álom volt, egy ábránd vagy egy illúzió, de nagyon sok ember ebben az illúzióban élte le az életét. (kb-világ az óvópincében)
Nem akarok metaforákat keresni, de körülbelül ezekért a mozzanatokért találom az egyik legjobb filmnek, amit valaha láttam. Én nem hiszem, hogy ez kifejezetten délszláv, szerb vagy egyéb sajátosság lenne. Igaz, a történet maga szükségszerűen ezeket az aspektusokat hordozza magán, de azt hiszem, hogy nagyon könnyű ettől elvonatkoztatni. Különösen itt, Közép-Európában.

DJTomek Creative Commons License 2000.11.02 0 0 22
ha5nx:

"Azt hiszem az Undergroundod - és ezzel senkit sem akarok megsérteni - igazából csak az értheti meg, aki átélte valami hasonlót, mint ő."

Kicsit OFF:

Nem, nem sértesz meg.
Kusturica az Underground-ot a "külvilágnak" szánta. (Nekem is kedvencem.)
Az erdélyi magyarok se szívesen néznének Trianon-ról szóló filmet (asszem nem is létezik ilyen), ők is megélték rendesen. Ha elgázol egy ámokfutó + mindkét lábad levágják, te se szívesen néznél olyan vkiről szóló filmet, akit elgázolt egy ámokfutó + mindkét lábát levágták.
Szóval meg tudom érteni.

Előzmény: ha5nx (18)
Pusziga Molle Creative Commons License 2000.11.01 0 0 21
utolsó előtti sorban a klaram az szlaram, de így sem tudom mit jelent
Pusziga Molle Creative Commons License 2000.11.01 0 0 20
Íme: (saját beszerzés, P.M. gyűjtése. Voltak kérdéses részek, de örülnék ha valami vájtfülű szerbes kiegészítene, illetve kijavítana. Az utolsó sor enyhén szólva kérdéses)
Ja szam pit-bull, terrier
Ja szam ala pit-bull terrier
Ja grizam, zsderem, rezsim, derem
nyusim, sztenyem, jedem, szerem
Ja (?), klaram, sziszam, karam
? (p)ulicu (d)vosten u dusi posten.

Ez P.M igen kétes értékű magyar fordításban kábé annyit jelent, hogy
Pitbull vagyok terrier, (kb.) de még mennyire pitbull vagyok.
Harapdálok, zabálok, vicsorgok, ordítok
szimatolok nyögök, ???, mérges vagyok
????????????????????, kb. szidok(?)
?????????????????

Ha valaki tud pontosítani, vagy korrigálni, az kérem tegye meg......!!!!!!!! ( ööööö... lehetőleg a version 1 és személyem fikázása nélkül)

Más!

A Duna Tv tavaly a koszovói háború kitörésének közvetlen előestéjén adta le az Undergroundot. Hát nem mondom elég intuitívak voltak a fiúk....

P.M. (elkövetve a fenti borzalmakat)

ha5nx Creative Commons License 2000.11.01 0 0 19
Az, hogy leszinkronizálták a filmet, az meg őrület. Ennek a filmnek az volt az egyik pikkantériája, hogy keverék bolgár-román-cigány-szerb nyelven beszéltek benne. Ezt a bábeli nyelvzűrzavart lehetetlen egy nyelvre lefordítani!

Királyságomat egy eredeti szövegű videokazettáért! :))

ha5nx Creative Commons License 2000.11.01 0 0 18
Miért tetszik sokaknak a Macskajajj, azaz több embernek, mint pl. az Underground? (szerintem)

Míg a Macskajajjt megelőző filmek - talán leginkább az Underground - megértéséhez ismerni kell Kusturicát, azt ami benne lejátszódhatott az elmúlt tíz év balkáni tűzvészei alatt. Azt hiszem az Undergroundod - és ezzel senkit sem akarok megsérteni - igazából csak az értheti meg, aki átélte valami hasonlót, mint ő. Aki elveszítetett a hazáját, mert az egyszerűen megszűnt létezni, kutyák martalékává vált...
Ezek a filmek nem egy kerek történetet vittek filmre, nem lehett csak úgy, egy zacskó pattogatott kukorica mellett önfeledten végignézni őket.

A Macskajajj - mindamellett, hogy ugyanúgy tele van szimbólumokkal és mondanivalóval - egy szimpla, nevettető történetetnek is felfogható. Belefér a plázák műsorába, a Clint Eastwoodhoz és társaihoz szokott nézők is végignézik és jót röhögnek rajta, majd hazamennek anélkül, hogy kicsit is el kellene gondolkodniuk.

Nekem nagyon tetszik a Macskajajj, de nem ez a film áll hozzám legközelebb.

Gábor

ha5nx Creative Commons License 2000.11.01 0 0 17
Boban Markovicéknak egy jó reklám, hogy Kusta zenekaraként reklámozzák őket, de valójában nem azok. Csak ugyanazt a zenét játszák, mint sok más rezesbanda a román, szerb, bolgár hármashatár környékén. Persze az átlagnál igényesebben teszik és nem csak egyek az ottani Lagzi Lajcsik közül - mert hát végül is ezek a zenekarok arrafelé hasonló szerepet töltenek be - hanem eredetit is alkotnak azokon az alapokon.

Több oldalról hallottam, hogy BM panaszkodott, hogy Kusta kicsit átb*szta őket, mert elég sok motívumukat felhasználta kb. egy rekesz sör ára fejében, de azt sem tagadja, hogy a hírnevüket és népszerűségüket is (nagy)részben neki köszönhetik.

ha5nx Creative Commons License 2000.11.01 0 0 16
Papa szolgálati úton

Egyébként a Cigányok ideje eredeti címe Dom za vesanje, azaz lefordítva Ház az égben. Csak ha valaki nem tduta volna.

Előzmény: DJTomek (-)
DJTomek Creative Commons License 2000.11.01 0 0 15
Pusziga Molle:
Magyar fonetikusan, légyszi.

Mindenki:
E.K. & the No Smoking - itt sorakoznak a gépemen az MP3-ak! (128 kbit) Akit érdekelne - és korlátlan az email-je - írjon! Én sajnos nem tudok FTP-t használni (proxy).

Előzmény: Pusziga Molle (14)
Pusziga Molle Creative Commons License 2000.11.01 0 0 14
Pit-bull terrier szöveget bemásolom nemsokára. (ja, és döntést kérek hogy magyar vagy horvát átírásban próbáljam meg leközölni, merugye cirillt nem bírja a gép)

Én úgy tudom, hogy a Boban Markovity Orkesztarnak kevés közük van a Kusturica filmekhez, bár B.M. szerint Goran B. lenyúlta őket./a stábon nincsenek kiírva/ (MaNcs interjú kb. 3/4 éve) Koncerteken általában úgy harangozzák be őket, mint Kusturica-filmek zenekarát. Igazából a Messecinát - hupsz, lebuktam, nem is tudok rendesen szerbül - és a Kalasnyikovot szokták játszani ( én 4 db-n voltam eddig, messze a kapolcsi volt a legjobb) Egyébként Mo.-n az dobbantotta be őket a köztudatba, hogy a Lajkó Félixsszel dolgoztak együtt egy időben (erről is megjelent egy CD, kicsit kevésbé pörgős, de elég jó zene ) - sokat gondolkodtam rajta, hogy Lagzi Lajcsit vajon mennyire tudnánk ilyen alapon befuttatni egyéb KKEu országokban... ;-)

A No Smoking Band-nak nem tudom ehhez az egészhez mennyi köze van (talán a pit-bull???!!!!)

Ja volim te jos, bocs, ha hosszú voltam
P.M.

babi Creative Commons License 2000.10.31 0 0 13
Csak simán No Smoking Band, de hozzá szokták tenni, hogy E. K. is benne van (nyilván arra jön a nép). Én még nem hallottam őket, egyszer lett volna egy budapesti fellépésük, de valamiért lemondták. Ha jól emlékszem, most jelent meg CD-jük.

A Duna TV-s riportot nem láttam, de annak idején, 1993 körül, amikor láttam az Udergroundot (kb. hússzor :-)) sokat írt róla a Filmvilág, volt egy hosszú interjú is.
Olvasta valaki az akkori kritikákat? Amikor Sós B. Péter azt bírta írni a Népszabadságban, hogy az Underground Kusturica legrosszabb filmje... Az indoklás valami olyasmi volt, hogy túl sok benne a jó szerb, és akkoriban sikk volt őket utálni. Szerencsére, a topicot elnézve, ez a mélyenszántó vélemény nem általános.

Nálunk egyébként úgy néz ki egy átlagos délután, hogy hazajön a fiam az óvodából, bekapcsolja a Kalasnikovot vagy a Bubamarát, aztán táncol rá egy órácskát. Időnként az egész család csatlakozik (3 gyerek + anyuka). :-))

babi

Előzmény: DRT (12)
DRT Creative Commons License 2000.10.31 0 0 12
Ilyen jó banda ritka azért! Nem kifejezetten az ő zenészei, de gyakran fordulnak meg egy társaságban :-)))
Mi is a neve az idióta zenekaruknak? E. K. and the No Smoking ??? Vagy valami ilyesmi...
Előzmény: DJTomek (11)
DJTomek Creative Commons License 2000.10.31 0 0 11
Üdv mindenkinek!

Miért oly gyakori a liba-motívum?
(A Cigányok ideje esetében pulyka.)

Eszembe jut az Underground egy része, szerintem a film csúcsa:
kő-feszület, lecsattant Krisztus, körülötte a lángoló tolókocsi (Marko) nyomában Crni kering, kezében köpönyeg. (Háttérben szól az "ószerb-siralom"). Eközben Marko öccsének végre sikerül felakasztania magát a közeli barikád-kápolnában. Azt várnánk, hogy lelke fehér galamb képében távozik a kápolna tetejéről - ehelyett LIBA száll fel... Óriási!

Volt valamikor egy dokument-műsor Kusturicáról a DunaTV-n (riport, miegymás), látta valaki?

Hadd dicsexem! Voltam Boban Markovics és bandája koncertjén - állítólag Kusturica zenészei. Mi igaz ebből? Úgy hallottam, arrafelé se szeri se száma a hasonszőrű fúvós csapatoknak. A zene mindenesetre fergeteges volt.

unimone Creative Commons License 2000.10.31 0 0 10
Az H.B.O. november elején játssza a Macskajajt. Igaz, eleinte ott is szinkronizálva megy, de valamelyik hétfőn leadják feliratozva is. Egyébként szinkronizálva valóban nagyon ócska.
Előzmény: holdkölyök (1)
zolkiena mester Creative Commons License 2000.10.31 0 0 9
Ha leirod a szoveget szerbrol letudom forditani magyarra
kilgoretrout Creative Commons License 2000.10.30 0 0 8
Az andörgrandot kétszer láttam, mindkétszer a Duna TV adta le. Először az történt, hogy a feleségemmel úg döntöttünk, hogy megyünk aludni, mert másnap munka van... Szokás szerint végigkapcsolgattuk a csatornákat és láttunk a Dunán egy jó kis filmrészletet (ez negyed 11 felé lehetett). 3/4-kor a tévé közelébe húztunk két széket. 12-kor elaludtam. Másnap mondta a feleségem, hogy a vége meg nemcsak hogy jó volt, hanem zseniális. Azt mondtam, hogy kár, hogy nem láttam. Rá vagy egy hónapra megint kapcsolgattam (nem szoktunk műsorújságot venni), és már az elejét elkaptuk. Csoda volt végig.
Pusziga Molle Creative Commons License 2000.10.30 0 0 7
Kell a teljes szöveg szerbül? ( a fordításommal még gondok vannak, de 2-3 szó kivételével azt is mellékelni tudom) Egyébként a Művész moziban lehet kapni a teljes CD-t (5500 kb. :-( ), de ha rá tudod beszélni egy ismerősödet, hogy szerezze be, akkor érdemes átíratni. (persze az illegális, nekem meg sincs ;-) )

a zenei anyagokra visszatérve legjobban nekem az Arizonai álmodozóké jött be, pedig a 3 Kusturica film közül, amit láttam - M-J, Underground, Arizonai álmodozók, ez volt az egyetlen ami nem tetszett. A másik kettőé is igen-igen jó, de azt a két filmet amúgyis a kedvenceim (röviden: az Underground egyszerűen zseniális, a Macska-jajon meg betegre röhögtem magam) közé sorolom, és elfogult vagyok. Kalasnyikov rulezzzzzzzz!

P.M. (Kusturica igaz és őszinte híve)

Előzmény: DRT (6)
DRT Creative Commons License 2000.10.30 0 0 6
Az EstFm valamelyik este lenyomta a Pitbull terrier-t...Körülöttem nem sokan értették mitől kaptam infantilis röhögő- és gyomorgörcsöt :)

Az Underground-ban meg szvsz a partizánfilm készítése környéki epizódok tanáriak...

Előzmény: DJTomek (5)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!