Keresés

Részletes keresés

Popenka Creative Commons License 2023.03.11 -1 0 3871

Lehetett volna mindjárt Főnix a neve. :)

Serpenyős jól hangzik, mert szeretem a gyors, serpenyős kajákat.

Előzmény: nagypapi51 (3870)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.03.11 -1 0 3870

És máris "feltámadt hamvaiból" A Serpenyős néven, pénteken nyitottak,holnap teszteljük!

 

Előzmény: nagypapi51 (3868)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.03.05 0 0 3869
nagypapi51 Creative Commons License 2023.02.27 0 0 3868

Nagyon rossz hír, sajnos várható volt... :(

Kedvenc helyünk volt, mind az 'önki', mind az á'la carte rész.

Remélem 'lesznek még szép napjaik'/napjaink.

Amerigo61 Creative Commons License 2023.02.09 0 0 3867

Köszönöm az ötleteket, remélem, nyitva is lesznek :-)

nagypapi51 Creative Commons License 2023.02.06 0 0 3866

Ja, hogy április... :)

akkor már biztosan üzemel, főleg a medvehagyma okán

Előzmény: nagypapi51 (3865)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.02.06 0 0 3865

Nem néztem, Orfűn a Muskátli nyitva van-e, oda szoktunk betérni, elfogadható hely.

Előzmény: Amerigo61 (3863)
Csokis Creative Commons License 2023.02.06 0 0 3864

Régen a Rácz-tanya jó volt, de már évek óta nem jártam arra. https://racztanya.hu/etterem/#etlap

Előzmény: Amerigo61 (3863)
Amerigo61 Creative Commons License 2023.02.04 0 0 3863

Sziasztok! Abaligeten, vagy könyékén tudtok valami értelmes helyet? Most még minden zárva van ott, de április közepén megyünk. A neten semmi értékelhetőt nem találtam.

homerx Creative Commons License 2023.01.31 0 0 3862

hogy otthon egyek a tokhalat a volgabol :)

Előzmény: nagypapi51 (3861)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.01.31 0 0 3861

Pierre degusztált...

Ha annyira fine a füstölt tokhalas Cézár saláta, miért vonult volna ki 10 évvel korábban a szovjet hadsereg?

Nem értem :(

nagypapi51 Creative Commons License 2023.01.22 0 0 3860

Szeretjük a Bükköt, Jávorkúttól elkezdve, a Pisztrángoson át a Castrum Bolduáig, nem szólva 'Anyukámról' csak ne lenne ilyen messze... :(

Előzmény: 6174 (3859)
6174 Creative Commons License 2023.01.22 0 0 3859
szellemijáték Creative Commons License 2023.01.11 0 0 3858

én visszaküldtem volna de a feleségem utólag szólt, hogy a hal nem volt jó ;)

Előzmény: nagypapi51 (3857)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.01.11 0 0 3857

Reklamálj Anyósnál, aztán nézd meg magad! :) - amúgy igazad van.

 

Előzmény: szellemijáték (3856)
szellemijáték Creative Commons License 2023.01.11 0 0 3856

Egy hete voltunk Anyósnál a közeli Bobó Fun park miatt. 

A Libacomb mindig finom, a szűzérmék is, viszont a süllő a panír állaga miatt szinte ehetetlen volt, a petrezselymes burgonya főtlen.  

 

Alapjában véve jó hely csak hiányolom a szezonális étlapot. Pár kivételtöl eltekintve (Márton nap, Karácsony/Szilveszter) mindig ugyanaz az étlap. 

Előzmény: nagypapi51 (3837)
Csokis Creative Commons License 2023.01.11 0 1 3855

Az igazán rezsibarát étel a tatár bifsztek, csak a pár perces pirítóshoz kell energia. Kár, hogy az alapanyag rohadt drága. :-)

Hepci Creative Commons License 2023.01.10 0 0 3854

Jobb helyeken a szuvidolás után nem szokás mélyhűteni a cuccot...

Ez is csak egy technika, lehet jól és rosszul használni. Egyes szakácsok a kezdetekben (10+ éve) rettentő gyenge minőségű húsok fogyaszthatóvá abálására használták, ami kétségtelenül tévút(nak tűnt már akkor is). Viszont lehet ízléssel is használni, és jó húsból annyira szép színt-állagot tenni vele az asztalra kevésbé művész szakácsnak is, ami á la minute megsütve aligha sikerülne nagy biztonsággal és ilyen sebességgel.

Természetesen a nem mélyhűtött zacskós cuccot ki kell selejtezni, ha itt van az ideje, tehát ez sem kockázatmentes megoldás anyagilag.

Előzmény: Popenka (3850)
homerx Creative Commons License 2023.01.10 0 0 3853

szerintem itt mi egy oldalon allunk, en is inkabb a pacolos, frissensult partjan allok.

Előzmény: Popenka (3850)
Popenka Creative Commons License 2023.01.10 0 0 3852

.... én ezt mindig kicserélem....

 

ugyanez egy éttermi forgalomnál... legalábbis gond...

Előzmény: Popenka (3851)
Popenka Creative Commons License 2023.01.10 0 1 3851

Szoktál gondolom olajban sütni tűzhely tetején.

 

Mi történik, ha kisütöttél pár szelet húst, majd hagyod kihűlni az olajat?

Mi történik, ha ezt újra felmelegíted? A kihűlő olajban égett szemcsék halmozódnak fel, amik a második felmelegítésnél tovább égnek, a következő sütés már kormos ízű lesz.

A fritőzt pont ez ellen találták fel....

Előzmény: Mazsola0070 (3849)
Popenka Creative Commons License 2023.01.10 0 0 3850

"lehet egy napig is 65 fokon szuvidalni, de utana ugyis 2x5 percig fogod sutni, mintha frissen a pacbol kiveve ugyanigy megsutned. lehet az izeken vitatkozni, de a vegeredmeny ugyanaz. a fine dining draga."

 

Nem, nem.

Látom félig megvagy, ez jó.

Pontosítsunk.

 

Pácolsz vagy szuvidolsz, ha jól látom ez a kérdés.

 

1. Pácolsz. Be kell készítened, ha vendég jön kisütöd a 2x5 percig. Kockáztatod a tőkédet, erősen. Mi lesz, ha nem jön rá vendég?

 

2. Szuvidolsz. Mélyhűtöd. És ha vendég nem jön, akkor is megvagy. Vendég jön, szintén annyi sütés.

 

Sajnos ezért megkerülhetetlen.

A profit, a megtérülés miatt.

 

Az Ízek itt mit se számítanak.

Bocs, de én utálom ízileg a szuvidot. :(

 

Csak. Mi kell. Hogy nyitva legyen az étterem, vagy bezárjon a drága technológia miatt. Felőlem ugyan bezárhat mind, de mégis megértem őket.

 

A fine dining bezár: lásd Noma. !!!

 

Ízileg meg nekem a frissensült. Pont.

Előzmény: homerx (3848)
Mazsola0070 Creative Commons License 2023.01.10 0 0 3849

Oké, biztos van logika a fritőz kiiktatásában, és áramot is spórolnak vele, de azt továbbra sem értem, hogy emiatt miért kellett levenni az étlapról a rántott dolgok nagy többségét?

 

Ha tudnak a gáztűzhelyen valamilyen edényben zsírban rántotthúst sütni (mert ez most is fent van az étlapjukon), ugyanott miért nem tudnak más rántott dolgot készíteni olajban? 

Előzmény: Popenka (3847)
homerx Creative Commons License 2023.01.10 0 0 3848

anelkul, hogy a ciket olvastam volna. egy tarjat lehet egy napig is 65 fokon szuvidalni, de utana ugyis 2x5 percig fogod sutni, mintha frissen a pacbol kiveve ugyanigy megsutned. lehet az izeken vitatkozni, de a vegeredmeny ugyanaz. a fine dining draga.

keresztfiam .fr-ben dolgozott egy evig egy videki etteremben (hala a jo istennek, hogy ez megadatott  neki). amit elmeselt pocseklasrol, hogy mik folynak ott a konyhan, azon csodalkozom, hogy meg forog a fold.

Előzmény: Popenka (3847)
Popenka Creative Commons License 2023.01.10 0 1 3847

Nem akarok én fizika órát tartani. Akit annak idején nem érintett meg az univerzum nagyszerűsége, annak úgy sem tudom elmondani.

 

Mindenesetre gondolj bele, hogy egy fritőz olajtartalmát fel kell melegíteni majd a vendéglátás ideje alatt melegen tartani a betérő vendég számára. A szükséges energia jóval több, mint kisebb mennyiségű zsírt sütögetni a hús alatt, kizárólag megrendelés esetén.

A szuvid sajnos nem megkerülhető a minőségi, gyors kiszolgálásban, vendéglátásban.

Nem olyan nagy fogyasztás mittudomén 70 fokra melegíteni pár liter vizet, és egy jól szigetelt tartályban melegen tartani. Bár a víz fajhője sokszorosa az olajénak, mégsem akkora pocséklás, mint egy fritőz. Az olaj hulladékról nem is beszélve.

Ha ugyanazt a húst, amit szuvidolsz, sütőben próbálod nyersből készre sütni, megint csak pocséklás az energiával.

Meg a vendég idejével.

Előzmény: Mazsola0070 (3846)
Mazsola0070 Creative Commons License 2023.01.10 0 0 3846

Lehet, hogy én értek félre valamit, de az a forradalmi újítás, hogy nem használnak fritőzt és nem lesznek olajban sült rántott dolgok és hasábkrumpli?

 

De készítenek a tűzhelyen zsírban sült rántott húst, meg az étlapon vannak szuvidált ételek is.

 

No akkor ezek szerint a tulajdonos néni és a főszakács (illetve manapság inkább séf) még sosem hallott arról, hogy a tűzhelyen olajban is lehet sütni dolgokat (pont úgy készül, mint a zsírban sült rántott hús, csak a zsír helyett olajat kell tenni a sütőedénybe...:))), amiatt, mert offolták a fritőzt, még maradhatott volna a hasábkrumpli az étlapon.

 

A másik, amit nem értek, a szuvid gép az nem árammal megy? Illetve ha igen, akkor sokkal kevesebbet fogyaszt, mint egy fritőz? 

Előzmény: nagypapi51 (3844)
Popenka Creative Commons License 2023.01.10 0 0 3845

Támogatható kezdeményezés.

 

Én kb. 15 hónappal ezelőtt jártam Győrben. Pár nap. Nem volt időm éttermezni, viszont gyorskaját találtam.

 

A Kossuth-híd északi lábánál, a Kálóczy tér felőli oldalon kiváló gyros büfé van. Nagyjából újságos bódé méretű. Valódi forgó nyárson sül a csirke, marha, birka. Disznó nem!!!! Csak, hogy tudjuk: megérkeztünk Győrben Európába!

Jó, helyismeret nélkül akartam gyorsan falni valamit.

Aztán látom, hogy a szolgálatban lévő rendőrautó is oda állt, ott kajálnak.

Na, mármost.

Egy városban, ahol a járőrök kajálnak az a legjobb hely. :))))

 

Ezt az igazságot Olaszországban tanultam. Feltűnt egy jóféle grillezős étterem. És nem csalódtam, visszamentem másnap is. A helyi csendőrök (carabinieri) akkor ott ebédeltek. Naná. Ki is néztem az ablakon, nem látom-e Terence Hill-t valahol papi ruhában biciklivel... :)

 

 

Előzmény: nagypapi51 (3844)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.01.10 0 0 3844
nagypapi51 Creative Commons License 2022.12.16 0 0 3843

Tudnám sorolni az összetevőket... :) - persze, a retro is lehet jó, ha az alapanyag is az.

Előzmény: Popenka (3842)
Popenka Creative Commons License 2022.12.15 0 0 3842

Mifelénk egy kis vendéglátóhely kínál elvitelre hidegtálat. 4650 Ft/fő. Teljesen retro. 50+ éves stílusban. Nem mondom el mi van rajta, ebből ki is lehet találni.

Úgy látszik itt erre van igény.

Előzmény: nagypapi51 (3841)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!