Részemről hagynám a múltat, maradnék a jelennél. Ha úgy tetszik, a közelmúltnál.
Kezdeném két kiragadott példával.
1.)Tatabánya-Dunaferr TV-meccs. Az egyik hazai játékos nyilatkozik: "...ma a csoport két legjobb csapata találkozik. "A 90 percet megelőzően a hazaiak 17, a vendégek 33 alkalommal maradtak veretlenek a bajnokságban. A tavalyi 4. helyezett és bajnok meccséről van szó. Knézy elkezd röhögve filózni.
2.)FTC-Kispest, ugyancsak televíziós közvetítés /mint közvetett témaindító/. Egy öngóllal ment pontot a csapatnak távolról sem nevezhető, szóban forgó hazai klub. KJ ejakulál: fradiszííív!
Itt a média folyamatos és elviselhetetlen jelenlétét hangsúlyoznám ki. Részemről érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy az írott és elektronikus sajtó folyamatosan sokkal bővebb információkat, nagyobb képeket, nagyobb betűméretű főcímeket adományoz az ezt talány, ugyan az elmúlt esztendők során mivel kiérdemlő - továbbra is szóban forgó - egyesületnek! A Stoplitól kezdve a Csank folyik, hogy "majdnaajövőhéten, nemkelltemetniacsapatotkedvesfradisták." Közhangulatot, közízlést igyekeznek irányítani, ám aki benne él a valóságban, legyintve elhatárolja magát ezen lufiktól. Anélkül, hogy az itt felszólaló, magukat ,,kivételezettnek" érző zöldeket lehúznám - ugyebár az kiabál leghangosabban, akinek a háza ég -, a következő szókimondó tényekkel jönnék: aki látja, látta, mi áll valójában emögött a felpumpált egyesület mögött, az csak egy jót mosolyog az egészen! Valahol olyan ez, mint amikor egy labdát fél órája hasztalan pumpálnak, és csak nem veszik észre, hogy a bőr lukas. Esetünkben nem a ,,milyenjóegyetmostbelénkrúgni"-elv érvényesül, hiszen hellyel-közzel második éve csalja a focit a Ferencváros, mégis kinyitod a csapot, és ömlik a Fradi, Fradi, Fradi!
Közelítsük meg témánkat szurkolói oldalról. Gyönyörűen, már-már meghatóan hangzik, hogy meló, suli, család, távolság, pénz, ido, etc. Úgy gondolom, aki +18, magát zöldnek mondó fiatalember csak a tv-ből látta az Üllői utat, az nem több üres divatdrukkernél, olyannál, akit a zöldorientált média irányított tévútra! Talán a közelmúltban az volt a legnevetségesebb, mikor pályájukon, ha jól emlékszem, UEFA főtábla-odavágón, az AEK Athén volt az ellenfél, és megjelent, írd és mondd, 9000 fan! Akkor hogy is van az a 60%?... Ismételten leszögezném, mielőtt a "mitfoglalkoztoktivelünklátjátokkülönlegesklubvagyunk" elvet vágnátok a fejemhez, közlöm, ez a jórészt, márcsak tagjainak pályán tanúsított vissza-visszatérő durva és alattomos, nem mellesleg gyakorta megtorlatlan magatartása semmilyen szempontból sem szimpatikus klub - csak hogy lássátok, ezúttal milyen úriember vagyok; mégsem használhatom azt a szóösszetételt, hogy idővel közutálatnak örvendő -, hogy az égegyadta világon nem érdekelne egyre sanyarúbb sorsa, ha még mindig nem jönnének ilyen elkoptatott propagandadumákkal, hogy lám, a Fradi-szív! És talán nem fogadnák el azon állítólagos szimpatizánsaikat, aki a Kopunovicsot ismeri onnan a bal oldalról!
Végezetül kézisek, vízilabdások: tisztelem eredményeiket,de ugyan ezen két szakosztály mivel ,,előkelőbb" rangú az xxx város kosarasaitól, azoktól, akiket legyőzni otthonában óriási fegyvertény, még Európa élcsapatainak is?!
Nem, egyszerűen MA nem érzem a fogalom mikéntjét.
Kérdésem azokhoz, akik a divatdrukkerséget hozták fel. Aki életében mindvégig Fradista, akár még vidéken is, az miért divatdrukker?
A szememben az a divatdrukker, aki váltogatja a csapatait. Lásd: a szurkolók pálfordulását Sopronban.
Visszatérve az előző kérdésemhez: egy újpesti hozzászólástól eltekintve nem jött válasz arra, hogy saját(?) csapatotoknál mi jellemzi a kultúrát. Ezekután van egy gyanúm: Mivel a csapatotok kultúrája igen szegényes, ezért foglalkoztok mindig a Fradival.
Én nem is tudok belekötni egy dvsc-be, mivel azt értékeitekről nem nagyon hallottam.
A Fradi sziv biztos letezett...regen...
Most biztos hogy nincs.
Aki ezen vitatkozik, az nem normalis.
Akinek vallas a Fradi, az megint nem normalis.
Reszemrol mindig utaltam a Fradit, de rivalis volt, tehat ertheto miert.
Aki videki letere fradista, az a szememben arulo.
Nehez lenne bemagyaraznia, hogy nem divatszurkolo.
Egyebkent pedig nem foglalkozom ezzel a reteggel.
Szive pedig minden embernek van, es hogy mennyire
jatszik szivvel,azt nem a klub neve hatarozza meg.
Szerintem rossz megközelítésből nézitek a témát. Annak a bizonyos fradi szívnek nem a szurkolókban, hanem a JÁTÉKOSOKBAN kell(ene) dobogni! A szurkoló az valami miatt megszeret egy csapatot, és a klub létezéséig annak drukkol. Aki át tud pártolni más csapathoz, az "divatdrukker".
Fradi szívről újabban nincs sok értelme beszélni, mert ennek alapfeltétele szerintem a klubhűség. Amikor viszont (maradjunk most a focistáknál) évről évre kicserélik szinte a teljes csapatot, akkor hova tűnik a távozók fradi szíve? Odaadják az érkezőknek?
Amúgy meg nem érdemes emlékezetes meccsekről, meg nagy hajrákról, utolsó pillanatokban történt meccsmegfordításokról beszélni. Ilyenek minden csapattal előfordulnak oda-vissza. (Hova lett a fradi szív az ETO ellen a második félidőre? Vagy a Panathinaikos (Olimpiakos?) ellen az utolsó pár percben (4-0-ról 4-2).) Csak amikor a fradival történik ez, abból rögtön legenda születik, a másnapi NS-címlap 3/4-e erről szól.
Apropó, NS. Kezd a micsodám tele lenni azzal, hogy mekkora publicitást kap ott a fradi. Többet, mint az összes többi csapat együttvéve! Múltkor csak úgy poénból megnéztem 5 egymás utáni napon a Sport címlapját a tavaszi szezon idején. 4 esetben legalább féloldalas cikk volt a fradiról. Elnyomva ezzel pl. nagy nemzetközi sikereket más sportágakból. Tudom, hogy ilyen címlapokkal több példányt adnak el, de akkor is bosszant. (Bocs ezért az offtopic részért.)
Ha személyeskedni akarsz akkor csak tedd azt!
Ehhez értesz, máshoz sem!
Egyébként én már akkor láttam számítógépet amikor nálad még a lego volt az isten!
Hat a "volna"-kra nehez valaszt adni. Valszeg kevesebb Fradi-drukker lenne. De a ketto nem fuggettlen egymastol. Egy kicsit olyan ez mint a tyuk es a tojas esete. Azert nepszeru-e a Fradi mert voltak-vannak eredmenyek, vagy azert vannak-voltak eredmenyek mert nepszeru.
Valóban én tévedtem. Az ominózus 100%-os bajnokság valóban 32-ben volt, nem 33-ban.
Az általd felemlegetett dicsőséglistát mindenki ismeri, aki egy ici-picit is érdeklődik a magyar labdarúgás története (történelme) iránt. Mert sajna, már csak az van. Ezeket az eredményeket senki nem vitatja, de engedd meg nekem az alábbi kérdést: Ha ez a lista szerényebb lenne, mondjuk a dicsőségek felével, harmadával vagy akár 80%-ával, vajon akkor is ennyi fradista lenne? Bocs nem kötekedni akartam, csak kíváncsi vagyok a Te vagy mások véleményére.
Hogyhogy nem tudod?!
Indítassz egy topic-ot, és a végén kiderül, hogy még véleményed sincs a kérdésben?
Egyszerűen csak nem értem, bár ez nem a Te hibád.
Senki sem akar Téged meggyőzni arról, hogy hülyeség a Fradinak szurkolni.
Mindenkinek egyéni szuverén joga eldönteni,hogy kinek és miért szurkol.
A véleményekre voltam kíváncsi és nem arra, hogy Te biztos tudod...
Persze, hogy gyűlnek.
Ha én akarnám véresszájú Fradistaként elmagyaráztatni magamnak, hogy mondjuk mi a f...rt jó pl. az újpestnek szurkolni, valószínűleg semmivel sem tudna senki, még mondjuk Bene Feri bácsi sem meggyőzni.
Ellenben a lila érzelmű drukkerek nyilvánvalóan kikérnék maguknak már a kérdés feltevését is.
Szóval:
- vitatkozni olyan dolgokról szoktak emberek, amelyekkel kapcsolatban bár nem értenek egyet, ész érvekkel tudják védeni álláspontjukat a másikéval szemben.
A szurkolás viszont érzelmi kötődés, és ha én valamit szeretek, ha egy csapatnak azért drukkolok mert szeretem, akkor senki és semmi nem tud arról meggyőzni, hogy ez történetesen gyerekes, divatjamúlt, vagy tudomisén milyen hülye dolog.
- így hát egy érzelmi dologgal kapcsolatban ésszerű érveket elvárni nem túl szerencsés ötlet.
Egyébként kíváncsian várom érveidet, miszerint hülyeség a FRADInak szurkolni, valamint, hogy mi az a FRADI SZÍV.
Te biztos tudod...
- Egyetlen csapat aki az osszes elso osztalyu bajnoksagban reszt vett
- Egyetlen csapat aki 100%-os bajnoksagot nyert (1931-32). Ilyen Europaban is nagyon keves van
- Egyetlen scapat aki Aranylabdast adott az orszagnak
- Egyetlen csapat aki a 3 nagy europai kupabol megnyerte valamelyiket
- A nemzeti tizenegybe a legtobb jatekost ado klub
- Egyetlen BL-ba jutott csapat (eddig)
- Schlosser: 6-szor egymas utan golkiraly, egy valogatott meccsen 8 gol (ez is rekord)
Ilyen eredmenyeket csak mi ertunk el a magyar csapatok kozul.
Emellett van ezustciposunk (Nyilasi) es 3 vilagvalogatottunk (Albert, Novak, Szucs).
Az olimpiai pontokra mi sem panaszkodhatunk, ha annyi nincs is mint nektek.
Utanpotlasunk anno hires volt, az utobbi idoben sajnos betegeskedik de remeljuk feltamad.
Vizilabdaban talan 3 bajnoki cimmel maradunk le toletek. Jegkorongban toronymagasan vezetunk. Kezilabdaban sincs okunk szegyenkezni. Teke ugyebar egyeduralkodo. Tornaban is bajnokok vagyunk. Hogy ne csak a focit nezzuk.
Azt hiszem ezek tukreben kijelenthetjuk, mi vagyunk a legeredmenyesebb magyar klub.
Fradi-fanbol pedig sokkal tobb el kulfoldon mint lilabol. A Karpat-medenceben az orszaghatarokon tuli magyarsag donto tobbsege fradista.
Zolcsi
A hangsuly azon van, hogy nekunk vannak videken is szinte minden megyeben barati korunk, de meg a hatarokon tul is. Mas csapat ezt nemigen mondhatja el magarol, valamennyire az Ujpest de kozelsem annyira mint mi.
Amint Tomanak irtam, a 100%-os bajnoksagot nem 1933-ban, hanem 1932-ben nyertuk.
A hozzászolásodból és a többi topicba írt hozzászólásaidból kiderül hogy ki az igazi PARASZT!Vagy inkább írjam azt, hogy KÖCSÖG?
Minden topicba bepofátlankodsz és csak az anyázásodtól, és a Te szintedhez képest meglepően "magas" szinvonalú hozzászólásaidtól hangos a topic!
Te beszélsz nekem kultúráltságról?
Nem tudom ismered azt a bizonyos "szálka-gerenda"
effektust?
Zolcsi!
Komolyan gratulálok, ez egy valóban értelmes, higgadt hozzászólás volt; végre nem valami bunkó nyáltól fröcsögő, idióta vagdalkózását volt szerencsém olvasni.
Gratula!
A topic indításáról: elég gyenge felvetés volt...
A FRADI SZÍVRŐL: egy biztosan van az országban: az enyém!
Na csá!
Bill
Nem akartam hozzászólni a topichoz mivel semmi közöm nincs a Ferencvároshoz, bár semmivel sem únszimpatikusabb vagy szimaptikusabb mint a többi csapat. Az FTC-t nem ellenségnek hanem ellenfélnek tekintem, akiket a pályán tisztességes korrekt harcban szeretné(n)k legyőzni.
Elismerem létezett valamikor Fradi szív, de ennek ma már csak sporttörténelmi jelentősége van. Annak idején, kisebbfajta forradalom volt, amikor Schlosser átigazolt az MTK-ba. Vagy említhetném a fradi-szivet azzal kapcsolatosan is, amikor az ötvenes években a kiesés ellen küzdő Bp. Kinizsi, a sorsdöntő mérkőzésen 1-1-et ért el az akkor világhírű Honvéd ellen úgy, hogy Háda kivédte Bozsik tizenegyesét. Vagy lehetne a sort folytatni azzal, hogy a 63-ban bajnokságot nyert csapattal is, melyet az igazi sajátnevelésű utánpótlásra, a IX. kerületi srácokra építve csináltak meg. De azóta nagyot fordult a világ. Ma a zsoldosok, a percemberek világát éljük. Ma - tisztelet a kivételnek - a játékosok úgy váltják a klubokat mint gatyájukat. Az meg egyenesen nevetséges, hogy egy Torgyán József, egy Szabadi Béla, egy Havasi Mihály, egy Szívós doktor esetében fradiszívről beszéljünk. Némely játékost meg sem említem.
Lőrinc
A 60% szerintem is sok. El kell ismernem, fradista van az orzságban a legtöbb, de a jelenség visszaszorulóban van. 20-30 éve a televízió által sugárzott meccseken (kb. havonta volt egy) többnyire az FTC, a Dózsa, a Honvéd és a Vasas szerepelt. Értelemszerűen kizárásos alapon a vidéki emberek ezek közül a csapatok közül az FTC-t választották. Mára a helyzet azonban - hál' Istennek - gyökeresen megváltozott. Pl.: Hajdú-Biharban mára már elvétve lehet fradistákat találni, újpesti, vasasos, kispesti pedig egyszerűen nincs. És gondolom így van ez minden komolyabb stabilabb NB I-es csapat környékén. Tehát ez akárhogy is fáj a "fradi-ország" fogalom, ma már nem létezik.
delpedro
A DVSC mindössze három évvel azután alakult meg, hogy a Bakács téren egy Springer nevű pesti zsidó, megalakította az FTC-t. A komcsik előtt a debreceni labdarúgásnak nagyobb eredményei voltak mint a kommunista éra alatt. Pl.: 1931-ben Magyar Kupa győzelem, 1933-ban bronzérem az FTC és az UTE mögött. (Csak megjegyzem a te csapatod ebben a szezonban nyert 100%-os teljesítménnyel bajnokságot.) Látod ez a bajom a fradi-szívvel, hogy már lassan ti fradisták sem tudjátok a történetét, csak szajkózzátok hogy van.
Badhool
Tócsa egy szóval sem állította hogy a Loki népszerűb csapat a Fradinál, vagy azt sem hogy nem az FTC a legnépszerűbb klub Magyarországon.
Hogy mennyien utazunk idegenbe? Ebben a topicban korábban valamelyik fradista leírta, hogy a fradi-szív fogalmát mi nem éerthetjük meg. Én ezt elfogadom, de nektek is meg kel ezt értenetek, hogy az idegenbe való utazás esetében más a mi (ország keleti vagy nyugati szélén élő szurkolók) és a ti helyzetetek. Regélhetnék most itt a Budapest centrikus vonatközlekedésről, a szegénységről stb, de nem teszem. Arról nem is beszélve, hogy a fradi vidéki meccsein, a szurkolótáborotok nagyrészét olyan emberek alkotják, akik évente egyszer látják a csapatukat. Ezért van az, hogy nem tudtok csak Hajrá Fradit és Újpestet mocskoló dalokkal szurkolni, annak ellenére hogy nagy létszámmal vagytok ott.
A topic indításáról:
Fölösleges volt ezzel a témával foglalkozni.
Born in Debrecen, Live in Debrecen, Die in Debrecen
A templom Hévizen és a vidéki fradi sörözők csak üzleti fogások a sok divatfradistának.Az,hogy M.o.futballszerető lakosságának 60%-a fradista lehetséges ha azokat az embereket is szurkolóknak veszünk akik még életükben nem jártak fradi meccsen és csak divatból szurkolnak a ferencvárosnak,és még ott vannak a megyei szimpatizánsok például idén amikor itt debrecenben zakóztatok 3:0-ra egy csomó megyei szimpatizáns lejött a meccsre hozzáverődött a sok pesti paraszthoz és szétverték a villamost,randalíroztak,belekötöttek mindenkibe.Ha ezeket a kopasz,fülbevalós,kigyúrt állatokat(pl:ez a paraszt hipós) akik csak azért járnak meccsre,hogy verekedjenek és szidják a másik szurkolótábort ha ezeket is fradi-szívvel rendelkező SZURKOLÓKNAK nevezitek akkor megvan a 60% de ez már a ti szégyenetek.
Mondok párat:
alapítási év: 1885 A legöregebb klub.
1930 Bajnokok Tornája győzelem.
BEK elődöntő.
Szusza, Zsengellér: A legtöbb gólt lőtték az NB1-ben
Amíg nem jöttek a komcsik volt egy európai színvonalú stadionunk, amit ráadásul egy olimpiai bajnok tervezett!
Rengeteg olimpiai érmet nyertek a sportólóink, és több száz Világ- és Európa-bajnoki érmet.
A világ minden táján vannak UTE drukkerek, akiket az On-Lila szerencsére egyre közelebb hoz egymáshoz!
Büszkék lehetünk még az Ezüst-cípős labdarúgóinkra.
Sőt ha jól tudom, csak nekünk van 9-szeres bajnok labdarúgónk.
Jelenleg az országban nálunk folyik az egyik legprofibb butánpótlásképzés.
Nekünk van az egyik legjobb és leghűségesebb szurkolótáborunk.
És a csapatunkban sok lila vérű focista is van!
TEljes mértékben egyetértek Badhoolal és Bryannal.
És egyúttal megdöbbentő, hogy egyesek miket hordanak össze a Ferencvárosról. Pl. Tócsa. Mit képzelsz, miért vagyunk mi a legnépszerűbbek. Minket az ország minden szegletében ismernek, vidéken rengeteg Fradi-sörözöt látok, Hévízen templomunk van, az országhatárokon túl Fradi baráti társaságok vannak (Kassától Nagyváradon át egészen Torontóig). Ki mondhatja még el ezt magáról? Az itt a Fradi ellen megszólalokat csak egy dolog köti össze: a Fradi utálata. A saját csapatotokért nem tudtok ennyire összefogni.
Amivel még nem értek egyet, az az,hogy a Fradistákat a kommunizmussal való szembenállás köt össze. Csak lapozzuk fel a történelemkönyvet, s nézzük meg, hogy a komcsik előtt mennyien szurkoltak nekünk. Hol volt akkor még a Debrecen?
Az pedig nem volt véletlen, hogy a Fradisták utálták a komcsikat, hisz egy egész ország utálta őket.
Sőt ha már ezt hoztátok föl, elmondom, hogy Én büszke vagyok rá, hogy a Fradi még azt is felvállalta, hogy szembehelyezkedjen a rendszerrel. Melyik klub tette meg ezt akkoriban? A seggnyaló újpest? kispest? győr? diósgyőr?
Megnyugtatok mindenkit a Fradi volt, van és lesz. Amiben most vagyunk az egy hullámvölgy. Ahonnan az út felfele vezet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mégegy: a Fradi szív, a Zöld sas, az indulók, a stadion, az Aranylabda, a BL szereplés egy kultúra jelképei. Ezért most fordítsunk a kockán!
Soroljátok fel Ti a csapatotok szimbólumait, legendáit.
Azt hiszem a mérleg nyelve bőven felénk húz majd!
Szerinted nem a Ferencvaros a legnepszerubb?
Hat akkor melyik klub?A Lokika?
Ha mar a definiciokanal tartunk:szerinted mindenki aki debreceni szurkolonak vallja magat,az almabol felkeltve tudja az osszeallitast,eredmenyeket stb?
Mondok neked valamit!
Nezd meg,hogy ti mennyien jelentek meg egy idegenbeli merkozesen,es nezz meg minket.
Akkor most ki majomkodik?
Az,hogy most az ulloi oton mennyi nezo van az teljesen mas okokra vezetheto vissza,ezt mindenki tudja.A klubot kepviselo emberek miatt van ez a palfordulas,es nem az eszme miatt.
En sem lelkesedem mar ertuk annyira elhiheted,de a szivem akkor is a FERENCVAROSE!
A topik temajara visszaterve:
Fradi-sziv van,es kesz,megha sokatoknak ez nem is tetszik.A FERENCVAROS nem csak egy klub,hanem egy vallas is,szamunkra.ZOLD AZ ISTEN!///.
Ti ezt nem erthetitek,es ezert nincs is mirol beszelnunk.
Nem ismerem a lelenc szot.Surun emlegeted.Ha nem akarsz,ne beszelj rola.Ujra anyuddal vagy,mar nem tud elkuldeni,nem tud beadni sehova.Otthon vagy.ujra erzed az otthon meleget.Pedig a feleseged mellett lenne a helyed.
"Nem az a fontos az ember hany eves,
csak a szive(fradi)legyen fiatal......
Badhool!
Megertettem,hogy mi az a Fradi-sziv!Ott a Playright-ban.Bozso meselt rola....:-))))))))))
1. Aki élt a kommunizmusban és ellenállásként szurkolt a fradinak.
2. Elobbiek gyerekei akik apjuktól átvették a "fradistaságot" , de azt se tudják mi az.
3. A médiák által "gyártott" divatfradisták.
(ok a nagy tömeg)
4. Az igazi fradi szurkolók.
Na most, ha az elso 3 nem lenne , ugyanannyi fradista lenne mint újpesti,gyori stb.
Ha nem lett volna kommunizmus nem lenne csak a 4. kategória. Paradox nem?
Beke smegyeben kulon Barati Kore van a fradistaknak. Pedig Csaban utalnak minket talan a legjobban videken. Akkor milyen lehet a Fradi nepszerusege a tobbi helyen? Ezek tenyek, nem erdemes veluk vitatkozni.