Nekem van egy regi csaladon belul tovabborokitett kopasz oszibarackom. Dednagyszulokig tudom visszavezetni, pedig magam is 60 vagyok. Nem sokkal nagyobb a dional, maximum kisebb mandarin meret. Rettenetesen edes, de van egy enyhe kesernyes beutese. Magvavalo, isteni befott keszitheto belole. Sulthusokhoz kivalo, de onmagaban is. Magrol szaporitgatjuk tovabb, amire szukseg is van, mert sajnos a PPV- re erzekeny, szoval folyamatos ujratelepites kell. Jovore fordul termore sz utolso telepites. Mar 3 evesen terem a mag elultetesetol!
Mostanában az esetek 80%-ában zöldes színű zellergumót árulnak a boltokban és a piacon is. A piacon úgy fordítják a rohadék kofák, hogy ne látszódjon a zöldes rész. Azt hallottam ezeket megsütötte a nap és mérgezőek, ezért sosem veszek ilyet. Vagy nem veszélyesek?
Vettem most az egyik üzletben Vilmos körtét, de jó zöldek és kemények. Mikorra fognak ezek beérni?
Lekvár sűrítő szerintem pektin . A barack benne mi lehet ? A Champion őszibarackból szoktunk csinálni az finom lesz az annak való barack és félretten amikor már van pár értett barack a fán akkor kell leszedni . A puha nem jó befőttnek csak a kemény . A puhásakat le szoktuk fagyasztani mag nélkül 4 felé vágva azok a puha részek nem kerülnek a befőttbe .
Ha már bolti barack konzerv. Az valami isteni! A házi barackbefőtt nekem sosem sikerül.
Viszont nem értem a bolti befőtt szirupja mitől sűrű? Nem a cukortól, mert csak kevés van benne. Valami sűrítőanyag lehet, de az összetevőknél semmi ilyesmit nem sorolnak fel. Ha lenne benne, akkor kötelező lenne ráírni gondolom. Szóval rejtély.
Igazából nem tudom pl a bolti konzervekbe miféle barackot használnak az sárga husú . A befőttek nálunk a nyerők ,volt hogy a 96 liternyi nem volt elég és ez csak az őszibarack befőtt volt .
Nálam a június 5-10-ig érő cseresznyék kukacmentesek, a későbbieket mind permetezni kell. Viszont a felmelegedés miatt minden hamarabb kezdődik már, idén pl. 2-3 héttel. Lehet, hogy pár év múlva már csak május 31-ig lesz kukacmentes a cseresznye. (Permetezés nélkül.)
Néhány évvel ezelőtt vettem szomolyait, aminek 95%-a kukacos volt. Pedig ez a fajta nem szokott az lenni. De ha csak pár nappal tovább hagyják a fán, hogy jó feketére érjen, akkor már ebbe is belemehet.
Dixiredet vegyél erre a célra. Mi a maradékot félbevágva évek óta eltesszük a mélyhűtőbe. Megőrzi a rá jellemző ízeket. Ha oltani vagy szemezni akarsz, tudok vesszőt adni. Írjál privátba. Van még Genadix 4 és Napsugár, bár ezek is finomak, de csak rövid ideig tárolhatok, friss fogyasztásra valók.
A junius végeik már kukacosak lesznek . A bigerau a vízválasztó ,ezzel egy időben vagy ez előtt . De érdekes a régi fakó cseresznyék nem voltak kukacosak errefelé . Láttam az egyiknél olyat is üveg cseresznye néven talán . Az alanyokról viszont semmit sem irnak ez sokkalta nagyobb baj .
Azt azért sokan elfelejtik manapság, hogy régen egy-egy fajtának megvolt a felhasználási területe.
Friss fogyasztásra, télre Karácsonyra, télre újév utánra, rétesnek (jó ez inkább alma), befőzésre, pálinkának, stb.
És ami az egyik célra nem volt jó, az a másikra ideális, és fordítva.
Pl hiába akarsz jóízűt falatozni egy inkább pálinkának felhasznált fajtából, ha az nyersen fanyar, kemény, rostos, vagy más olyan "hibája" van, ami miatt nem jó enni.
A nyersen puha, illatos, omlós, meg nem megy át jó pálinkának.
Tűzre biztosan :) - nekem 1 van belőle azt sem akartam..... Mint látod termés akkora mint egy pingponglabda, az íze borzalmas és fanyar volt, (lehet nem is az) pedig addig fán hagytam még le nem esett. A xénia klapp vagy vilmos fényévekkel jobb tőle. Tavaszra csak egy ágat hagyok eredetinek (hátha) a többit átoltom xéniára és klappra, vilmosra, ha az sem működik megy tűzre, de lehet inkább veszek valamit helyette. Idén kitaláltuk azt hogy egy hűtőszekrényt körtének szentelünk mert a klapp és a vilmos 1-2 alatt leérik aug-szeptemberben), (pálinkát sem iszunk) és rekeszekben elpakoltuk, hetente kidobáltuk a "kakukktojásokat". Most fogytak el az utolsó szemek, mind szépen beérett és egész jól elállt. A xénia pár szem pedig az almára rakva beérett 2 hét alatt.
Tesco parkolóba hozta el több ember netes rendelésével együtt. Csak az a bajom hogy évek teltek el mire kiderült.....- Amúgy egy hitvány beteges fa lett. Az igazi xénia 3. éven már hozott termést és szép egészséges fa lett. Még annyi hogy 3500 volt a hamiskörte 2019 ben, az igazi pedig 4490 a csodakertésztől 2021-ben.
Hol lehetne biztonságosan vásárolni mert az életem sajnos véges és jelenleg 3 fát kéne vegyek de ha megint nem az a fajta lesz akkor semmi értelme nincs a vásárlásnak . Alanyom lenne már csak egy nemes fa kéne amiről tudnék oltani .