Alapjában véve két hasábosnak mondható mert gyakorlatilag az oldal egyik hasábját fotók adják. Viszont nem keretes képek, hanem főként olyan tárgyak amiknek a dimenziója nem négyzet hanem alaktalan, leginkább íves formák és a sorkizárt szövegtől optikailag hasábosodik az oldal de csak nyilván a szöveg résznél. Viszont ha balra zárt a szöveg akkor nem tűnik hosszában két részre osztottnak a lap hanem egységes marad.
A balra zárt kenyérszöveg ott lehet indokolt, ahol - többhasábos újságnál - annyira keskeny a szövegtükör, hogy csak nagyon sok elválasztással, vagy nagy sorközi hézagokkal lehetne sorkizárni.
Illetve ott tudom még elképzelni, ha - megintcsak - többhasábos, sok szövegköti illusztrációt tartalmazó szakkönyvnél a képek gyakran és folyamatosan megtörik a szöveget.
Van trend a tördelésben? Ezt azért kérdezem, mert újabban egyre több kiadványban látom, hogy nem sorkizártan tördelik a szöveget hanem balra igazítva. Azt értem, hogy a netes tartalmaknál ez szerencsésebb, viszont jónéhány nyomtatott kiadványban is visszaköszön. Itt most "komolynak" mondható kiadványokra gondolok.
Elvétve már könyveknél is látni.
Ez mennyire eretnekség? Nekem személy szerint jobban tetszik a balra igazított, bár ez szubjektív dolog de kicsit olyan modernebbnek hat.
Van olyan írott vagy íratlan szabály, hogy egy könyv kizárólag sorkizárt lehet?
Vélemény? Tapasztalat?
Sajnos most pont abba a cipőben járok, hogy balra zártan szerintem jobb lenne, viszont olyan falba ütköztem ahol az indok a sorkizárt mellett kimerül a "többi is ilyen"-ben... :(
1) Ugye alapvető dolog, hogy, ha 4 szín nyomó rotációs gépen lesz nyomva akkor ugrott a direkt színes mutatvány. Szerintem ebben az esetbe fel kell hívni a megrendelő figyelmét, hogy a Pantone->CMYK konverzió miatt színeltérés lehet. Vagy elfogadja vagy sorry.
2) Ha a nyomtatási technológia lehetővé teszi direkt szín nyomtatását (pl. 5 vagy több werkes gép) akkor annak meg plusz költsége van amit a megrendelő szintén vagy bevállal és akkor azzal lesz nyomva direktbe vagy nem és akkor ismét 1. pont...
A papír színe szintén befolyásolja a színt, de ez ugye nem csak a Pantone színekre van hatással , hanem a CMYK-ra is úgyhogy együtt változik a kettő a hordozótól függően.
Rotációs tekercsnyomó. Ez nagyon eltér a szokásos íves műnyomótól. Az AI és Corel tudná konvertálni, ez nem új, csak melyik módszer adja megfelelő minőséget? A használt program lényegtelen, bármelyik színkezelésre alkalmas előkészítő program lehetne.
A program színskálájából tudjuk a P300 Lab színét: 36 -10 -62
És a cmyk színét: 99 50 0 0 Ez gondolom íves műnyomóra van állítva, vagy mire?
Lehetséges megoldások:
1. Fogom a cmyk színt és változatlanul hagyva ez nyomódna újságpapírra. 99 50 0 0 kerül az újságpapírra.
2. Az Lab színt konvertálom a megfelelő cmyk színprofilba a megfelelő beállításokkal. 99 44 0 3 kerül az újságpapírra.
3. Az cmyk színt konvertálom a megfelelő cmyk színprofilba a megfelelő beállításokkal. Forrásszíntérként hozzárendelni a megfelelő profilt konvertálás előtt. 100 41 0 10 kerül az újságpapírra.
Én az első megoldást preferálnám. Egyedül a nagyon sötét színeknél lehet gond, amelyek már majdnem feketék, mert túl sok a festék.
Adott egy Pantone direktszín, most legyen Pantone 300C, a Lab színszámát is tudni. Hogy lehet ehhez leginkább hasonló színt varázsolni újságpapírra és csakis cmyk színek felhasználásával, direktszín használata kizárt?
Egy cég választotta magának ezt a színt valamikor. Az arculati kézikönyv ki tudja hol van, nincs idő előkeríteni és újságpapírra érvényes cmyk színszámok valószínűleg amúgy sincsenek leírva benne. Arculatban leírt cmyk színszám jó kiindulási alap lehetne, de azokat nem tudjuk. Ha lenne cmyk színszám gondolom célszerűbb azokat használni, minden konvertálás nélkül.
Szerintem nézz körül az oaziscomputer.hu háza táján, (nekem is DELL U2412M van) tőlük vettem és az volt a jó, hogy ki volt téve több monitor, vittem a saját tesztképemet és a kinyomtatott anyagot. Így mindjárt kiderült, hogy nem biztos hogy a drágább, nagyobb színterű monitor adja a legjobb képet. Korrekt kiszolgálás, korrekt árak. (Ez a saját véleményem és nem kapok jutalékot ;))
Sziasztok, itt is megpróbálom, talán van valakinek tanácsa: jelenleg egy DELL U2412M monitoron DTP-zem MacMinin, ennek a képével teljesen elégedett vagyok, nekem tökéletes. Gondolkodom azon, hogy 28-30 coll méretig lecseréljem valami épeszű árú (max 150E Ft) DTP-kompatibilis monitorra. Ez álom kategória, vagy létezik ilyen ársávban (vagy persze olcsóbban is lehet) DTP-kompatibilis monitor?
Tudom hogy amatőr kérdés, meg hogy sokszor elhangzott, de miért majd hatvan giga a win 7 egymaga, ha a frissítéseket se engedem rá nyakló nélkül, alig néhány van rajta, ötven mega sincs? Bármilyen progit futtatok rajta, takarítani, úgy értem tunup és a win saját takakrítója, 58 giga a rendszer. Minden program másik partícióra van telepítve, a c-n csak a win van, plus az eset smart security.
Ha a "másik marketinges" alatt a megrendelő emberét érted, ő nyilván a cége nevében járt el, tehát attól, hogy lecserélték, szerintem a megállapodás érvényes, mert azt jogilag a két cég kötötte. Szerintem.
kérdés, hátha valaki érdemben tud rá válaszolni nekem vagy tud valami hivatalos jogszabályt erre vonatkozóan: egy betördelt anyag/prospektus nyersanyaga (.indd, nyomdai felhasználásra előkészített fotók, stb.) jogilag kinek a tulajdona? A cégé (megbízóé) vagy a kiadványszerkesztőé? A nyomdakész pdf-et természetesen átadom, hiszen azért fizetnek, de köteles vagyok kiadni a nyersanyagokat, amivel dolgoztam? Csak mert szerintem nem vagyok köteles kiadni, és egyébként is csak a grafikai órabérben állapodtunk meg. Szerintetek?
Sziasztok. A következő dolog érdekelne: meg lehet azt csinálni InDesignban, hogy egy több száz nevet tartalmazó Excel táblázatból "automatikusan" készítsen egy olyan dokumentumot, ami nevenként egy oldal (azaz több száz oldal), és az összes oldalon ugyanaz a grafika + szövegstílus lesz? Címkéket csinálok, és nem lenne kellemes kézzel, egyenként másolgatni. Köszi!
Nincs sok időm sajnos és a problémám nem a munkával kapcsolatos. After effect fájlból, hogy lehet a legegyszerűbben mov vagy más médiaformátumot előállítani?