Jaj, persze hogy megfoghatatkan dolog. De mindketten tudjuk, hogy nem erről van szó. És mindenki tudja, hogy a baráti körben nem lehet megfogni a másolgatást. A kiadók ezért kénytelenek ott gátat szabi a másolásnak, ahol tudnak. Ja, ez nem egy vidám dolog annak, aki CD-rom-on hallgattja a zenét. (Bár ha jól tudom, pl. az új Björk válogatást Windows rendszerben lehet gépen is hallgatni.)
Mert a büdös életben másolásvédett cédét nem fogok venni többet.
Majd néhány éven belül kiderül, hogy megéri-e a kiadóknak, ha néhányan bojkottálják az ilyen cédéket.
De őszintén szólva nem értem, miért lenne az alap jogom, hogy akár magamnak is másolgassak a cédéből. Csak azért mert megszoktam, hogy eddig lehetett?
Nem tudom, na. Nekem az egész probléma olyen BKV-szerű: nem veszek jegyet, mert sáros az ablak. Ebben is hol a logika?
pl. a cédéről másolsz egy cd-t/kazit, mert a kocsiban szeretnéd tartani az egyik példányt Lemásolom, kocsiban tartom. Haveromnak megtetszik, elkéri. Kölcsön. Most akkor legálisan van nála? Ha igen, mennyi ideig? 3 napig? Egy hétig? Ha nem, miért nem? A feleségemnek adom, akkor az legális? Ha a testvéremnek, de nem egy háztartásban élünk?
Te nem érzed úgy, hogy ez meghatározhatatlan, megfoghatatlan?
Mert azt nem azért teszik, mert ki akarnak baszni veled, hanem mert a kedves közönség él vissza copyright-tal. Az visszaélés a copyrighttal, hogy a baromi drága aranyozott special edition cédémet (megvettem, mert rajongó vagyok) lemásolom, hogy ne az eredetit törjem-zúzzam a kocsiban? Márpedig nem tudom lemásolni, mert másolásvédett. Most akkor kivel is basztak ki? Saját magukkal. Mert a büdös életben másolásvédett cédét nem fogok venni többet.
Én _átlagos_ minőségű mp3-ról beszéltem. Mert a netről elsősorban ilyeneket lehet beszerezni. De az mp3 akármilyen jól van kódolva ront az eredeti minőségen. És akkor most megint nem azt mondtam, hogy a CD-nél nincs jobb.
Sznobság? Nézd, ha neked nincs füled, vagy neked tök mindegy, hogy a kínai picról beszerzett hangfalaidon vagy egy high-end cuccon hallgatod a zenét, az nem az én sznobságomról ad tanúbizonyságot. Egyszerűen arról van szó, hogy valószínűleg mások a zenehallgatási szokásaink... Szóval nem kell ilyen nagy szavakat használni, hogy "szánalom" meg "snob"... ami melleleg sznob.
Saját használat:
pl. a cédéről másolsz egy cd-t/kazit, mert a kocsiban szeretnéd tartani az egyik példányt, satöbbi.
Nézd, csak azután tették bele azt a 30-valahány forintot a cédékbe... anno a kazikba..., miután az emberek elkezdtek copyrightos dolgokat másolni. Nem fordítva történt a dolog.
És ezért gondolom azt, hogy teljesen OK, ha másolásvédett cédéket dobnak a piacra. Mert azt nem azért teszik, mert ki akarnak baszni veled, hanem mert a kedves közönség él vissza copyright-tal.
miért vársz el fair bánásmódot, ha te komolyan gondolod, hogy a CDR-ben benne lévő harminc valahány forint jogdíj kompenzáció fair összeg egy akár évekig készített lemezért. OFF
A két dolognak semmi, de semmi köze egymáshoz. Egy törvénynek fairnek (tisztességesnek, igazságosnak) kell lennie. Különben nem törvény. Nekem egyiknek sem kell lennem. Ez nem úgy müködik, hogy "ja, ha az állampolgár geci, akkor majd mi is jó geci törvényeket hozunk, aztán befoghatja a pofáját".
ON
Mit jelent a "saját használat"?
Azt én sem értem, hogy minek fizeted a jogdíjat, de miért vársz el fair bánásmódot, ha te komolyan gondolod, hogy a CDR-ben benne lévő harminc valahány forint jogdíj kompenzáció fair összeg egy akár évekig készített lemezért.
Ha saját cuccot saját használatra másolsz át, az természetesen OK... De gondolom nem erről vasn szó.
Én azt vallom, hogy lehetőleg csak annyi zenét lopjak, amennyi feltétlenül "szükséges" :o) Tehát nekem is vannak audio cd-re másolt dolgaim netről, mert egyelőre' nem tudom megvenni a japán kiadású ltd. edition valamit.
De tegnap is megvettem egy maxit, ami ugyan át van másolva mp3-ból, na de az nálam nem kafa :o)
mp3? Mondjuk egy átlagos minőségű mp3 fejhallgatón hallgatva nálam már az "élvezhetetlen" kategóriába tartozik. De akit nem zavar a "kockás" hangzás, hallgasson csak mp3-at, és ilyen minőségű zenéket adjanak olcsóbban.
Én egy CD-albumért 3-4000 forintot tartok elfogadhatónak. Persze ilyen árnál le kell mondani a marketingkampányról és a videoklipekről. És lehet, hogy a fiú/lánycsapatok rajongóinak ez fájna :o)
SZVSZ: az a lemezkiadó lesz a háború nyertese, amelyik
1. racionalizálja az árait
2. letölthetővé teszi az általa birtokolt összes anyagot digitalizálva
Persze a fogyasztóknak is változni kell valamelyest, de ők addig biztos nem fognak, amíg számukra irreális a hordozók ára.
Vagy pl az egyik kedves ismerősömnek letöltöttem és audió cd-be varázsoltam a The Rubettes 74-es Wear it's at albumát. Több hétbe telt nekem is, ő viszon már 10 éve keresi mindenhol, még Ausztriát is végigturkászta. Semmi. Megnéztem a neten sem elérhető. Szerencsétlen meg a jó régi bakelit példányát szarrá halgatta... Mondanom sem kell, hogy bármennyit megadott volna nekem, ha megszerzem cd-n. Megkapta. Persze ingyen. Jó karácsonya volt.
Jól van, itt most nem azt mondom, hogy halál az mp3-ra meg a CD-R-re. És nem is a kiadatlan cuccok meg a 30 éve is ritkaságnak számító dolgokról beszélek.
De nehogy má a Yonderboit ne lehessen megkapni, most tudok 3 helyet mondani, ahol megvan... És egyik maga a kiadó, én is tőlük rendeltem ezt-azt.
Különben ettől függetlenül is rengeteg olyan anyagom van letöltve, amit még interneten sem lehet megvenni sehol, és a fizetős letöltő oldalakon sincs meg... Persze ott is csak az épp divatos előadók és zenék vannak meg...
Az meg nem pálya, ha mondjuk a Taste of honey 80-as albuma egy jersey-i bolt hátsó raktárában esetleg még ott porosodik egy példányban. Ráadásul az is bakeliten...
Vagy mert NEM LEHET KAPNI!!! Nem mindenki a divatos tuc-tuc meg slágerzenéket szereti. Ezeken kívül többszáz olyan előadót tudnék felsorolni, akiről a fél ország még csak soha nem is hallott... De a CD boltok sem. Persze az, hogy valamelyik ilyen előadó mondjuk Svédországban ismert és kedvelt, az nem jelenti nekik azt, hogy a boltokban tartani kell, mert egy véletlen beeső kuncsaft miatt nem vesznek CD-t a raktárba... Ez logisztikailag még oké is. De ezek után ne nevezzen senki tolvajnak, ha nem utazok el a világ végére egy cd-ért, hanem inkább letöltöm...
Ha valakinek nem tetszik egy CD, akkor minek írja át magának? Mert mondjuk annyira nem tetszik neki, hogy 5000 forintot adjon érte, de háromszázért már jó. Vagy mert a 12-böl két jó szám van csak rajta. Pl.
Nézd, át lett rágva ez ezerszer. Szerintem ez lopás. Én 3/4 leálltam a CD-írással. Kölcsön kérem, ha tetszik megveszem, ha meg nem... Ez ilyen egyszerű. Ha valakinek nem tetszik egy CD, akkor minek írja át magának? Ha meg tetszik neki, akkor meg vegye meg legalább second-hand...
Nézd, onnan lehet tudni, hogy az ismerettségi körömben mindenkinek megvan a Yonderboi albuma... csak nem eredetiben. Egyébként ezt az UCMG-től mondta valaki még az EstFM-ben. És ez a helyzet az Amorf Ördögökkel. Baráti körben mindenkinek megvan, egyedül nekem eredetiben.
Nézd, ha a Coca-Cola automatából két kólát sikerül kicsalnom 100 forintért, nem lesz lelkiismeret-furdalásom. De én speciel nem fogom meglopni az UCMG-t, mert jó dolgokat adnak ki.
Yonderboit meg nem az mp3-nak köszönhetően ismerik külföldön, hanem mert kint is kiadták a "Listening Pearls" sorozatban. Kicsit is igényesebb dídzsé nem mp3-ból zenél.
Szerintem ha kapható lett volna az albuma abban a 10 hétben, amíg kerestem, nem töltöttem volna le... Amúgy meg talán pont azért mentem el a koncertjére, mert meg tudtam végre hallgatni az albumot, és megtetszett.
De Yonderboinak & az UCMG-nek már komoly gondjai voltak, amiért az albumot mindenki letöltötte a netről. Azt honnan lehet tudni, hogy azért vannak komoly gondjaik, mert mindenki letöltötte az albumaikat?
A jelenlegi rendszerben a kis kiadók és a mainstream-en kívüli előadók járnak rosszul a letöltések miatt.
Robbie Williams has faced being criticised after he said he thought music piracy was great. "I think it's great, really I do. There is nothing anyone can do about it. I am sure that my record label would hate me for saying it, and my manager and my accountants."
Persze, mert ő megteheti, hogy ilyeneket mondjon. De Yonderboinak & az UCMG-nek már komoly gondjai voltak, amiért az albumot mindenki letöltötte a netről.
mtve.com:
CD PRICES COULD FALL??
It could be great news for music fans - CD prices could fall if a campaign launched by the European music industry is successful.
The "Give us a break" campaign has the backing of musicians, publishers and major record labels and comes after CD sales across Europe have fallen in the past few years.
Lower CD sales have been blamed on music piracy and illegal internet music download sites, and the music industry sees the removal of 17.3 % VAT as the way to reverse the trend and boost sales.
Húha, most nagy európai összefogást hírdettek a nagymennyiségű zeneletöltő ellen... Mert ugye 600 000 zenész fogja elveszteni az állását... Hogy fáj értük a szívem... Hulljon a férgese... A zeneipar javarésze amúgy is csak a nagy lóvéra hajt. Hát majd visszafogják magukat, ha nem jön a nagy lóvé... Az igazi tehetségek meg majd megélnek a koncertjeikből és bármi másból is. Még ha az ő zenéiket is letöltik ingyen...