Nem kell megnyugtatnod, es igazad sincs, mar ne haragudj - keredkedj fel Botswanaba, Malawiba, Zambiaba... en meg Harareben is elvagyok.. feher nokent... akar egyedul is... Persze meg kell tanulni, hogy hogy oltozz, hogy viselkedj, hogy beszelj... de azt atlag intelligenciaval nem nehez. Nem azt mondom hogy problemak nincsenek, de hogy ilyen szinten, aaaa...
Lagosban mar nem mernek az utcan setalni...
Abban teljesen igazad van, hogy sub saharan afrika nepessegenek elenyeszo szazaleka a varosi afrikai... es hogy a varosik kolduskolyok nem reprezentativ.
Korrupt es egoista allamapparatus magyarorszagon is van. Talan nem olyan mertekben, egeszen biztosan nem olyan nyiltan... de ott van...
lol... azert a gyogyszer nem csak big4 olvtarsnal gurult el... hogyne DRC, foleg az a gomai resz ott csupa moka es kacagas:)
hat pedig megnyugtatlak del afrika az egyetlen olyan helyen egesz afrikaban ahol mondjuk egy ÁTLAGOS feher nő még talál maganak egy olyan zónat , ahol nem erzi magat teljesen hulyen... (persze ha csak sok penze van).. bar a problemak korantsem olyan jelentektelenek , mint ahogy nehanyan beallitani probaljak
termeszetesen a falusi afrikait meg mindenki letojja... de ha eppen nem vagy valami segelyszervezetes szamaritanus akkor nem is kerulsz veluk soha kapcsolatba... tehat ilyen szempontbol jelentektelen a varosi slum kolduskolyoktömeg szamit...meg a akiket nem lehet levakarni ha 100x mondod hogy nem akkor sem ja meg a teljesen korrupt egoista allamaparatus..
Néhány Durban- tapasztalat: Mi 2004 januárjában jártunk ott. Annyira rossz volt a közbiztonság, hogy csak kisérővel (Zulu főiskolásokkal) lehetett kimenni a szállodából. Mi nagyon szeretjük magunk felfedezni uticéljainkat, de itt a közös szervezett programokon kívül nem igazán mertünk elcsászkálni. Így viszont szinte semmit nem láttunk. :-(( Esténként azért elindultunk magunkban vacsorázni. Minden zsebbe egy kis pénz+a zokniba, hogy ha megtámadnak akkor se vigyenek mindent. Szerencsére minket nem bántottak, de a csoportunkból szinte csak mi maradtunk ki. Mindennap volt akit páran körbevettek, kést szorítottak Neki és ami volt nála vittek. Fényképeink is csak a szálloda szobából, illetve a szervezett programokról vannak, máshová nem mertük vinni. És mindezt nappal. Ami még félelmetes volt, délutánonként a rengeteg csavargó, szipuzó, betépett gyerek. Teljesen kifordulva önmagukból, páran összeverődve randalíroztak, és kötötte be minden arra járóba. Az Óceán fantasztikus, de oda is csak úgy tudtunk bemenni, hogy felváltva, a másikunk vigyázott a papucsra, meg a törülközőre, és semmi mást nem vittünk le. Voltak akik többen összeálltak, és 4-5 ember ruhájára csak egy valaki vigyázott. Nna az sem működött, mivel Öket is kipakolták. Elterelték annak az egynek a figyelmét, és ami mozdítható volt, vittek. Ja este teraszos étteremben várták a szegények, hogy ott hagyjuk a csontokat, és már vitték is, mielőtt a pincér elvitte a tányérokat. Amúgy fantasztikusan gyönyörű ország, -és amíg működött az apartheid- biztosan jó hely is lehetett a fehéreknek, de én vissza nem mennék. Se dolgozni, se turistának.
Lehet, hogy az elmúlt öt évben javult a helyzet,- az jó lenne, mert tényleg kár azért a gyönyörű kiépített tengerpartért.
Afrikában szerintem másféle bűnözés jellemző sajnos, úgyis fogalmazhatnánk: köznapi erőszak. S mint írtam, a három kenyai esetet... amiket személyes ismerősök éltek-élnek át, továbbá jó néhány esetet ismerek, leginkább nigériait, de ez a hír járja (hogy bulvár-e vagy sem, sem én, sem te nem döntheted el), hogy bizony egész fekete Afrika amblokk olyan hely, ahol csak azért meghalhatsz bárhol-bármikor, mert fehér a bőröd.
Nana, azert ne altalanositsunk. Kezdjuk azzal, hogy nem fekete afrika, hanem "sub saharan africa", a politikailag korrekt elnevezes. Aztan folytassuk azzal, hogy Kenya es Nigeria es Del Afrika nem az egesz sub saharan afrika. Kenyaban is csak Nairobi az, ahol a nigeriai viszonyok dulnak bunozes tekinteteben. Egy nagyon pici kisebbsegrol beszelsz (akiknek sajnos az impaktjuk eleg nagy, foleg szamukhoz kepest). A nagy (hatalmas!!) tobbseg bekes, eszmeletlenul szegeny afrikai akiknek eszuk agaban sincs bantaniuk teged azert mert feher vagy.
Csak europaba/amerikaba csakis azok a hirek jutnak el, ahol bantottak feheret, csak ezt latjak-halljak az emberek. Attol meg nem csak az van, sot. Vegyuk peldaul zambiat, ha eljossz egy hetre turistanak, az orszag felso 0.05 szazalekaval kerulsz csak kapcsolatba. A turavezetod azon 3%ba tartozik (igen, harom szazalekba) akinek normalisan fizeto munkaja van, azon 30%ba akinek AKARMILYEN munkaja van. A hotelportasod azon 0.5%ba tartozik, akinek nem foldeken vegezendo/fizikai munkaja van. Gondolkodj el ezen.... az afrikaiak hatalmas reszerol a nyugati embernek fogalma sincs. Nem csak a varosi afrikai letezik.
Hadurak, diktátorok világa szinte egész fekete Afrika.
Baromsag. Voltal mar Malawiban? Zambiaban? Botswanaban?
Mélyebben fekete Afrikában úgy tudom, az utcán sehol nem jár idegen fehér ember
Baromsag. Megismetlem elozo kerdesemet.
Ennek minimális az esélye ott, afrikai országokban azonban igen sokkal nagyobb, persze nyilván Dél-Afrikában kevésbé, hiszen még jelen állapotában is a legjobb helyek közé számít Afrikában.
Baromsag. Ismet legismetelnem elozo kerdesemet. Del Afrika messze nem a legjobb hely afrikaban. A DRC vagy Gambia ezerszer jobb hely elni, hogy ne csak olyan orszagot emlitsek, amivel szemben elfogult vagyok.
hali! en angliaban elek 4 eve,most szeretnek del-afrikaba koltozni (durban)...egyenlore csak azt tudom,h 30 napig vizummentes vagyok es csak akkor kapok work permitet ha mar van melom... barmilyen info jol jonne ha tud vki segiteni! pl: durbanban merre erdemes szallast-lakast nezni,mennyire gazos melot talalni, mennyi penz kell egy honapra ugy mindenre...stb. elore is koszonom a valaszt!
Érdemes olvasgatni az ajánlott topikban az ott élő magyar írásait és esetleg akik álomvilágban élnek is, talán rájöhetnek Afrika másik arcának realitására...
Látom keményen bulvarofób búvár (hol merültél amúgy?) vagy... :) Persze magam is irtózom a bulvártól. (szal nemvok egy bulvár búvár) :) Azonban gondolom, nem vagy afrika-szakértő sem. (ha igen, megkövetlek) Ha gondolod, kerítek egyet, hogy eldöntse ezt a vitát. Neki hinnél?
pedig én cápákkal is úszkáltam, nem keveset, mégis élek. ismét csak azt tudom írni, hogy "elővigyázatosság", "felkészültség", stb.
a többire nem térnék ki, tele van ferdítésekkel, túlzásokkal, félinformációkkal és bulvárból szedegetett rémhírekkel.
egyiptom meg csak földrajzilag afrika, kb annyi köze van fekete afrikához, mint ausztráliának pápua új guineához, izlandnak pedig albániához. az egyiptomi élményeidből bmilyen kozekvenciát is levonni afrikával kapcsolatban, kissé fura.
1 évet töltöttem az életemből Spanyolban... Van bűnözés persze. Hol nincs? Azonban "klasszikus" bűnözés van. Rám még csak nem is néztek csúnyán sehol, pedig mondhatom: az ország déli részén sokfelé jártam.
Afrikában szerintem másféle bűnözés jellemző sajnos, úgyis fogalmazhatnánk: köznapi erőszak. S mint írtam, a három kenyai esetet... amiket személyes ismerősök éltek-élnek át, továbbá jó néhány esetet ismerek, leginkább nigériait, de ez a hír járja (hogy bulvár-e vagy sem, sem én, sem te nem döntheted el), hogy bizony egész fekete Afrika amblokk olyan hely, ahol csak azért meghalhatsz bárhol-bármikor, mert fehér a bőröd. Részben fajgyűlölet (melyet teljesen megértek - mi kezdtük...) részben az elképesztő nyomor okán.
Nem söpörhetjük szőnyeg alá a következőket. Afrikában kb minden második országban vagy polgárháború van, vagy nincs is közigazgatás, kormány, hanem gyakorlatilag anarchikus káosz. Hadurak, diktátorok világa szinte egész fekete Afrika. Bárhol, bármikor lőhetnek és lőnek is. Napi százezrek halnak meg vagy éhen, vagy erőszaktól és betegségektől, járványoktól. A legtöbb országba be sem jutsz, mint európai és ha valahogy (kenőpénzzel ismeretségekkel trükkökkel - ahogy újságírók, kalandorok szokták) be is jutsz, ha meglát egyedül kódorogni egy rendőr, azonnal letartóztat, a saját érdekedben és hazaküldenek (legalábbis a követségre ha van), mert nem vagy biztonságban. (már csak Egyiptomban is ez van, ami Afrika egyik legnyugisabb helye - magam átéltem!!! gondoltam bejárom Kairót és hazakisért a szállásomra két zsaru, mondván nem tanácsos fehér turistának egyedül kódorogni Kairóban... Érted? Még Kairóban sem..!!!) Mélyebben fekete Afrikában úgy tudom, az utcán sehol nem jár idegen fehér ember (több arab országban is voltam amúgy és azokban sem láttam soha sehol, kizárólag szervezet csoportokban, és ha egyedül kószáltam, mindig éreztem, hogy mint egy ufoanautára, úgy néztek rám), pláne turista - az országok zömében, csak esetleg erre fenntartott, védett turista zónákban.
Nyilván a helyzet Dél-Afrikában kissé más, enyhébb - persze, hiszen jó ideig, az egyetlen elit feketeafrikai ország volt, azonban a híradásokból hallani: már nem annyira az. Ott is komoly gondok vannak, fokozódott az erőszak, a szegénység és a faji ellentét. Ami mellesleg csupán pár évtizedre enyhült, az ország virágkora alatt. Azonban ennek mára nagyjából - tudtommal - vége.
Spanyolországban nem számíthatsz arra, hogy valaki csak azért, mert fehér a bőröd vagy mert szerencsétlen éhes és nyomorog, megtámadjon és ha nincs szerencséd, belehalj. Ennek minimális az esélye ott, afrikai országokban azonban igen sokkal nagyobb, persze nyilván Dél-Afrikában kevésbé, hiszen még jelen állapotában is a legjobb helyek közé számít Afrikában.
Ezzel együtt, biztos hogy gyönyörű, érdekes ország és van sok hely ahol jól el lehet lenni. Mint írtam én is szívesen "felfedezném". (ha nem érdekelne, nem nézném ezt a topikot) Ám lássuk be, oda elindulni egy igencsak rizikós kaland és helyette célpontnak sok kellemes, nyugodt ország jöhet szóba a világban, ahol sokkal kisebb a rizikó.
Persze - mint írtam az imént - speciel magam is vagyok olyan őrült, hogy vállaljam ezt a rizikót és nekivágnék saját felelősségre.
De továbbra is mindenkit óva intek és lebeszélek róla. Ha tetszik, ha nem...
Nehogymár azt híreszteljük, hogy cápákkal úszkálni teljesen biztonságos - ugyanis, az hazugság...
Igazából felesleges ilyen dolgokon vitatkozni, mert míg az egyik fél véleménye saját tapasztalatokon alapul, addig a másik csak "beszerzett" infókból alkot képet.
A világon mindig is voltak bonyolult, veszélyes helyek, csak max kevesebb rosszat hallani róla. Soha nem írták le hogy évente hány külföldi turista tűnik el Miami-ban, Little Havanna-ban, pedig elsőre elég rémisztő számokat közölnek. Viszont megismerve a világ egyéb statisztikáit, egészen viselhetővé szürkülnek az adatok.
A statisztikáknak viszont már nem hiszek annyira, hisz jómagam is sokat közlekedtem arrafelé, mégsem ettek vagy lőttek le. Úgy gondolom hogy ilyen kérdésekben a legjobb a saját tapasztalat. Ha esetleg nincs rá lehetőség, akkor viszont érdemes meghallgatni azok véleményét akik már megtapasztalták az adott területeten uralkodó viszonyokat.