Keresés

Részletes keresés

klogg Creative Commons License 2024.12.01 0 0 221253

A gép roppantul aktuális.

NAR Creative Commons License 2024.11.30 -1 0 221252

Lynyrd Skynyrd - (Pronounced ’Lĕh-’Nérd ’Skin-’Nérd)

Ők már elsőre meglépték, amihez JK Rowlingnak négy könyvet kellett írni, hogy elmagyarázzák, hogy is kell kiejteni a furcsa nevet :-) A múltkori Lynyrd Skynyrd albumhoz hasonlóan itt is volt "aha, ezt ismerem" élmény - a Metallica innen vette a dalt ahhoz akusztikus haverizáláshoz a Garange Inc albumon. Utána is jönnek a slágerek, a B oldal kicsit leül, de a zárás zseniális. A GTA San Andreas rockrádiójában Axl Rose azzal konferálja le a Free Bird-et, hogy erre a dalra tette el a feleségét láb alól - érdekes módon a Tankcsapda-féle Lopott könyvek dal (ami szintén a szeretett nő múlt időbe tételéről szól) hasonló szerkezetű, gitárszólós outro-ja van...

agymosott09 Creative Commons License 2024.11.29 -2 8 221251

AOTD on

The Cure - Disintegration

Először is egy tévedést szeretnék tisztázni, nem én vagyok A Cure rajongó a topicban, ez egészen biztos. A korai lemezeket ismerem és szeretem, a Disintegrationt a RYM-átlag miatt hallgattam először végig, és tetszett is, de nem mélyedtem el benne, aztán a listázáskor újra elővettem, és még jobban tetszett, ezért is raktam listára. Rendesen elmélyedni viszont még ekkor sem sikerült. Most igen, szóval tényleg tök jó ez a mi kis játékunk. Ugyanakkor a köztes lemezekre továbbra sem kerítettem még sort, szóval a véleményemet is ennek fényében kell értékelni.

A Disintegration számomra ott folytatja, ahol Ian Curtis abbahagyta, amikor a ruhaszárító kötelet választotta a '80-as évek végigélése helyett. Konkrétan a posztumusz megjelent és nagyon híres Atmosphere című Joy Division számra gondolok, ez a túlvilági, gyászos megkönnyebbülés jellemzi a nyitó Plainsongot, a Pictures of You-t és a Closedownt is. Utána változik a tájkép, a Love Song egészen más stílus, újra a hagyományosabb értelemben vett rockzene határain belülre kerül a fókusz, húzós ritmusok, gothic rock akkordozások és persze pulzáló basszusok jönnek, aztán az átmeneti visszadermedés (Last Dance) után a Lullaby játékossága és a Fascination Street sodró lendülete fokozza a lemez változatosságát. Személyes kedvencem viszont a Prayers for Rain, ami egy kemény ellenpontozás a Fascination Streethez képest, itt kicsit a Dead Can Dance hatását vélem felfedezni, nem is annyira túlvilági a hangulat, itt Robert inkább egy vallásos látomást átélő próféta szigorával csap le a hallgatóra, szinte átkozódva könyörög az esőért. Hogy pontosan mire gondol, azt nem tudom, sokféleképp értelmezhető a szám, és akkor itt visszatérhetünk az új lemezre: ott nem hagyja meg ezeket a szabad értelmezési kereteket. A The Same Deep Water As You már nem ennyire feszült, inkább az erotika dominál benne, az a borongós erotika, amikor bár úgy vagy jelen szex közben, ahogy jelen kell lenni, de mégis átüt az agyadon, hogy ez az, amire halálod pillanatában is fogsz emlékezni, mert annyira meghitt és szent állapotban vagy(tok), hogy az már nem csak egy jópofa játék felnőtteknek, hanem az a bizonyos egyesülés, a misztikus fajta. Apropó erotika: az egész lemeznek, az első perctől az utolsóig van egy erős erotikus kisugárzása, ami - bár érthető okokból - de szinte teljesen hiányzik az új lemezből. A címadó aztán megint visszatér kicsit a Lullaby és a Love Song relatív játékosságához, meg a posztpunkos pulzálásokhoz, a zenekar nem kívánja a fájdalom fokozásával borzolni a hallgatók idegeit, inkább a konklúzióját prezentálja az addig elhangzottaknak - méltón egy címadóhoz. A Homesick megint egy új árnyalat a palettán, ez szerintem arról szól, amikor a vágy nem ahhoz köt, akihez kötődnöd kéne. Nem olyan élesen drámai, mint a lemez számos másik dala, elmélázós, inkább alternatív, mint gótikus. Afféle rejtett gyöngyszem a lemezen, aminek nekem a második fele inkább nyerő, mint az első fele. A záró Untitled hangulatilag a Homesick vonalán jut el az album harmonikás zárásáig, még ha a zongora hiányában eléggé más alkotóelemekből és más szerkezettel is épül fel.

Összességében hajlok affelé, hogy sem a korábbi hozzászólók, sem a RYM közönsége nem téved, ez egy csúcsalkotás a rockzene történetében. Annyira változatos, sokoldalú, és mégis egységes, ami párját ritkítja. Pontszám? Egyelőre 96/100, de van még munkám vele bőven. Örömmel fogom elvégezni. Aztán majd egyszer újra bevizsgálom az ideit is, most nem erőltetem inkább.

AOTD off

UI: Azt egyelőre fenntartom, hogy az ideiben van valamennyi kortárs posztrock hatás, nem ennek a lemeznek a vonalára lett újraírva, még akkor sem, ha adódnak valóban párhuzamok is.

RogerBodger Creative Commons License 2024.11.29 -7 1 221250

"Buzik voltunk mostanáig, buzik voltak ősapáink", hiába szavalta el ezt magyarul olvasva Robert Smith 1987 fagyos telén a RÁKOSI MÁTYÁS által építtetett Népstadionban, az igaz metalosokat ezzel nem lehetett megtéveszteni. Ők továbbra is a Pokolgép, a Tormentor és a Koszlidérc koncertjeire jártak.

Előzmény: nyuzga1 (221247)
nyuzga1 Creative Commons License 2024.11.29 -4 0 221249

Nézőpont.

Előzmény: Törölt nick (221248)
Törölt nick Creative Commons License 2024.11.29 -5 2 221248

Nem.

A The Cure szar.

Előzmény: nyuzga1 (221247)
nyuzga1 Creative Commons License 2024.11.29 -4 0 221247

Azért teso kaptál 4 mínuszt, de a The Cure azért is kimondja azt amit akar és ami neked fáj. (És a zene is fasza)

Előzmény: The Voice Imitator (221246)
The Voice Imitator Creative Commons License 2024.11.29 -10 0 221246

Szájer Jóska, Alföldi Roberta és Robert Smith sétálnak a Faszcibáló utcában. Szembe jön velük a medve.
- Something wicked this way comes... - mondja Robert Smith.
- HEIL HITLER! - ordítja a medve.
- PUTLER! - sikítja Alföldi Roberta.
- Cak ne olyan heveszen - nyávogja Szájer Jóska, és felmászik egy ereszcsatornán.

Pontosan ennyit ér a THE Cure.

Előzmény: nyuzga1 (221245)
nyuzga1 Creative Commons License 2024.11.29 -5 1 221245

A The Cure nagyon is fasza.

5 perc gitártépésem.https://drive.google.com/file/d/1DlN999hjClCzBFvrJsh0swJH0eWROI_Y/view?usp=sharing

Tenebres Creative Commons License 2024.11.29 -2 3 221244

AOTD-k On

Ash Ra Tempel – Ash Ra Tempel

Hah, agymosi listázta be és mivel vele – rosszindulat nélkül, csak tény – általában kevés közös kedvencünk van, így némiképp félve indítottam el, pláne elolvasva a leírást is, hogy német space/krautrock debüt ’71-ből. Van mit bepótolnom ezen a téren, mert csak az utóbbi 6-8 évben szippantott be ez a világ, ez pedig tipikusan az a cucc, amit nem lehet bármikor meghallgatni, de egy jól elbaszott melós péntek délelőtti irodai munkához kiváló társ volt. Zajos, tekervényes, instrumentális kalandozás – két szám 46 percben, még néhány funeral doom csapat is ölne ezért –, elég erősen megküldve pszichedelikus víziókkal (mondjuk az akut fejfájás miatt bevett két szem Dolgit még biztosan rá is tett erre), de ez most telibe talált. Köszi! 10/9

Ozzy Osbourne – The Ultimate Sin

Ambivalens érzéseim vannak ezzel a lemezzel, mert hát a korai éra egyik gyöngyszeme közmegegyezéses alapon, engem mégse kapott el annyira. Vannak rajta kiváló dalok, meg olyanok is, amikből egy hangot sem tudnék felidézni már, ráadásul hangszeres szempontból sem érheti panasz, mégsem ehhez nyúlok a polcon, ha Ozzy papa szólómunkásságának első évtizedéből vágyok valami hallgatnivalóra. 10/8

AOTD-k Off

divaoni01 Creative Commons License 2024.11.29 0 1 221243

goldilox Creative Commons License 2024.11.28 -1 1 221242

A gitárosok meg tulképp végigszólózzák a dalokat neoklasszikus Malmsteen/Turilli stílusban.  Eszement zene, de van benne valami plusz.

Előzmény: Alternative Thor (221240)
gr657 Creative Commons License 2024.11.28 0 0 221241

koszi, tenyleg hasznalhato mar mobilon is.

mondjuk 'Index Fdzrum' lett az oldal cime/neve a tabon, de mindennek ara van

Előzmény: Magic Horse (221231)
Alternative Thor Creative Commons License 2024.11.28 -2 1 221240

Micsoda csapkodást rendeznek rögtön az első dalban! Ez tetszik. Természetesen az énekhang is, teljesen a valóságtól elrugaszkodott.

Előzmény: goldilox (221236)
Alternative Thor Creative Commons License 2024.11.28 -1 0 221239

Nálam semmi sem változott.

goldilox Creative Commons License 2024.11.28 0 1 221238

Még egy EFB

The Watcher: Out Of The Dark

Kitesz magáért az eheti megjelenésekkel a Cruz Del Sur kiadó. Első lemeze ennek a bostoni triónak, doomos heavy metal a játék neve, néhol Trouble módra zakatolnak, de van benne NWOBHM hatás is.  Az énekben Glen Danzig is felsejlik, a dalok is jók.  Akinek az utóbbi időkben bejött pl. a Sanhedrin az bátran nyúljon hozzájuk.

9/10

goldilox Creative Commons License 2024.11.28 0 0 221237

Ja és 4.00/5 az átlaga a sokat emlegetett RYM-on.  Tényleg jó!

Előzmény: goldilox (221236)
goldilox Creative Commons License 2024.11.28 -1 1 221236

EFB

Demon Bitch: Master Of The Games (holnapi megjelenés)

Igazi kult metal Detroitból, 8 év után második album. King Diamond, és különösen a korai Fates Warning rajongóknak ajándék lesz.  Nem titkolják a hatásaikat, van egy Into The ARCHway c. daluk is-haha. Az énekhang megosztó mint a régi FW esetében, a zene hibátlan.  

9,5/10

Kátai Tamás Creative Commons License 2024.11.28 0 2 221235

Az a maximum, amit kívánni lehet, hogy egy-két év múlva még meglegyen ez a felület. Kész csoda, hogy idáig eljutott.

Előzmény: Magic Horse (221234)
Magic Horse Creative Commons License 2024.11.28 0 1 221234

Ne kívánj lehetetlent, 25 éve dolgozok az IT-ban, tudom, hogy kell 2 napos munkára 1 éves effortot becsülni :)) Majd talán 1-2 év múlva, ha egyáltalán...

Előzmény: divaoni01 (221232)
Magic Horse Creative Commons License 2024.11.28 -1 3 221233

AOTD on

Nyilván 100/100, nem kell magyarázni. Nálam egyébként a linkelt koncert lemezt tette fel a csillagot az ötösre, szerintem ez élőben még jobb, a hangzás például egyértelműen ott az erősebb. Franc gondolta volna, hogy Smith lehozza a "sértett tini" énekhangot 65 évesen is. Amúgy gondolta bárki 90 környékén, hogy a The Cure időtálló lesz? Annak idején nyilván volt egy kultikus státusza, de eléggé átbillent az akkoriban is eléggé túljátszott mainstream-be, lásd a rongyosra játszott pókos videoklipet pl. Bevallom nekem kissé tingli-tangli zenének tűnt a The Cure 30 évvel ezelőtt, pedig hát milyen mélységei vannak. 

AOTD off

divaoni01 Creative Commons License 2024.11.28 0 2 221232

Egyszer talán majd még szerkeszteni is lehet a hozzászólásokat.

Magic Horse Creative Commons License 2024.11.28 0 1 221231

Jéé, mobilon is egész kulturáltan jelenik meg a fórum. Welcome to 2024!

Magic Horse Creative Commons License 2024.11.28 0 1 221230

egylambos Creative Commons License 2024.11.28 -1 0 221229

És hasítson a Run to you is:

https://www.youtube.com/watch?v=nCBASt507WA 

A dalhoz illő lemezborító kép ez lenne (szerénységem riói fotója):

egylambos Creative Commons License 2024.11.28 -1 0 221228

Ha már volt az ac/dc ez mekkora szám, istenem:

https://www.youtube.com/watch?v=eVlRQn6AMYs

A Dirty Deeds meg rock 'n roll metál. :-)

Dwarf McDougal Creative Commons License 2024.11.27 -1 3 221227

A Fascination Street a világ egyik legjobb dala a világ egyik legjobb basszustémájával. <3

Előzmény: bakocsa. (221226)
bakocsa. Creative Commons License 2024.11.27 -1 8 221226

AOTD on

A 90-es évek elejének, tehát a középsulis időszakomnak egyik meghatározó lemeze. Egy csodálatos utazás, egy gyönyörű hangfolyam az első másodperctől az utolsóig. Megszámlálhatatlanul sok emlék és érzés köt hozzá. Egy dalt tudok csak kiemelni, mert ez meg különösen fontos nekem, a Fascination Street. 

Abszolút 10/10

AOTD off

dinsdale_ Creative Commons License 2024.11.27 0 8 221225

AOTD on

Lehetetlen erről nosztalgia nélkül írni. Pár évvel a megjelenés után volt szerencsém hozzá. 13-14 éves lehettem. Onnantól életem része lett, mivel nem sok olyan nap volt, amikor nem ment le legalább egyszer. Mindent elmond, hogy ez műsoros kazettán is megvolt (meg aztán a következő kettő is). Ez 90-es évek elején azért nem kis szó volt. Középsulisként pénz semmi, de a szüleimtől, nagyszüleimtől kaptam pénzt születésnapra, névnapra. Na ezt mind kazettákra költöttem. Ez ugye évi két alkalom, egy születés-, névnap egy kazetta. Disintegration, Mixed Up, Wish, Seventeen Seconds, Boys Don't Cry, Standing on the Beach. Az unokabátyám vette a Head on the Doort, a Kiss me, Kiss me, Kiss me-t. Évekkel később után mindkettő nálam landolt. 

Ezért a Disintegration volt a "felelős". Noha mai aggyal a Kiss Me már előtte van (meg az egész diszkográfia tetején) a sorban, gyerekfejjel nem értettem és nem is szerettem annyira azt az albumot.  

Utána jött a New Jersey majd az Appetite for Destruction majd a John Corabi féle Motley Crue és onnantól egy időre eltávolodtunk egymástól. Nagyon. A barátság ma közel sem szoros, az akkori lemezeket is máshogy hallom mai fejjel a korai lemezek ma már nem nekem szólnak, de ez a lemez akkor is örökké része marad az embernek. Az utolsó hangig ismerem. 10/100 

AOTD off

Előzmény: divaoni01 (221215)
divaoni01 Creative Commons License 2024.11.27 0 0 221224

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!