Tudja valaki, melyek azok a részek amik, csak Mulder és Scully sztorijáról szólnak. Tehát nem egyéb ügyek, hanem csak az ő harcuk a titkos összeesküvőkkel. Amiről az 5-10 nagyfilm is szó + az első mozi (vagy ezeket a filmeket vágták csak szét azokban a részekben?). Van erről valami lista?
azért ez is azok közé a nyomorék filmek közé tartozik ahol képes kialakulni teljesen irreális párbeszéd,néha olyan dolgokat hallgatnak el egymás elől,amit a normál életben üvöltve közölnél,bmeg most láttam 3db földönkívülit!!a bokorban átfutott a Yeti 4 feje volt....ehelyett mély kuss mintha titkolóznának még egymás előtt is, rengeteg ilyen helyzet van
Viszont kompenzálandó megtörténnek a normális hétköznapi emberi beszélgetések,pl amíg sétálnak egy ügyfél házáig ilyesmin agyalnak hogy te ki lennél Scully ha bárkinek felvehetnéd az alakját? :)
legalább annyira ötletes mint a múltkori amiben az elnök elkezdett zenélni a 3. tipusú találkozások űrlénykontaktja közben a kommunikációs szintetizátoron.
"Az értelem, a gondolkodó, az a szellemtest" írod.
Én nem ezt írtam.
A lélek a gondolkodó ezt írtam,a lélek teste a szellemtest is és a fizikai test is.És talán a lélek része az Istennek vagy nem de erre már nincs rálátásunk.
Egész jól eltopikoltunk,a végére is értünk,viszonylagos egyetértésben.
Csak amíg te inkább nem hiszel benne én igen ennyi az eltérés.Illetve volt pár érthetetlen évem amikor nálam kifelejtették azt a palmatexet :)
Akkor úgy mondom, hogy a maga részéről meg van győződve arról, hogy léteznek. Avagy a saját maga számára nem kell bizonyíték. Scully és a világ orcájába akarja beletolni, hogy: ni, itt van, megmondtam :-)
tudok erről a hármas felállásról de szándékosan nem használom a szellem szót mert az mégjobban bonyolítja a dolgokat én egybeveszem a szellemet a lélekkel. Szellem a szellemtest és a lélek vagy te magad a gondolkodó.
Na, ez a gond, mert akkor már nem azt állítod, amit ezek a filozófiák. Pont itt a lényeg!!!!
Nagyon fontos ezt a két dolgot különválasztani. A szellemtest anyagból van ezen tanítások szerint is. Talán valamiféle hullám, vagy fény, vagy jóég tudja mi, mondják ők, de anyagi!! A durvatest és a szellemtest alkotják együttesen a TESTET.
De a lélek - ami állításuk szerint az istennel egynemű és nem anyagi - az teljesen más.
Az értelem, a gondolkodó, az a szellemtest. Ez még oké is lehet (bár én ebben sem hiszek ilyen formában) De ez a bennem lévő nem anyagi, tehát megfoghatatlan, megmérhetetlen, definiálhatatlan és az istennel egynemű akármicsoda teljesen más kérdés.
Én is sokat olvastam a témában, tanultam komoly vallástörténetet, de baromira nem győzött meg.
A balesetemről hadd ne beszéljek, emlékezni sem szeretnék rá....
Szerintem egy ilyen erős gyermekkori trauma hatására még bőven egészséges a hozzáállása. Persze hogy kapálódzik valamilyen szinten, te nem tennéd a helyében? Azonban közben törekszik a racionális, objektivitásra is. Látta a kis emberkéket, a huga elrablását, mégis csak hinni akar és nem hisz... Ez lehetne kétségtelen bizonyság, de nem az. Minden létező ember szinte, egy ilyen élmény hatására, betonbiztosan, haláláig hinne a földön kívüliekben, még ha minden tudományos akadémia megcáfolná végérvényesen, vitathatatlanul a létezésüket,akkor is szemben az árral. Ezzel szemben Mulder csak hinni akar, mert agnosztikus, mert intelligens, gondolkodó ember.
Továbbra sem látom az önámítást, csak az elkeseredett keresést. És bár nyilván természetesen fantázia az egész (mármint a sztori), de van is bőven oka, hogy ne hagyja abba, hiszen folyamatosan tapasztalja a megmagyarázhatatlan, rejtélyes eseményeket és a kormányösszeesküvés csinálja a show-t neki. Hát már akkor pont inkább akkor lenne önámító, ha ennyi jel, ennyi nyom, ennyi rejtély láttán sem kutatna tovább, hanem feladná... Nemde?
"vagy legalábbis valamikor az lesz, kütyüink érzékenységétől függően"
az a kütyü ami milliomod másodpercekig létrehozza a protonnál kisebb részecskéket az vagy 50km átmérőjű.
Minnél mélyebbre ásnak annál jobban nő a beléfektetett energia ,soha nem lesz olyan gépünk.Majd amikor bolygóközi ütköztetéseket idézünk elő akkor lehet pár percig komplett szellemeket filmeznek majd a kutatók. :)
-Én rengeteget olvastam e témában amikor aktuális volt,a leggagyibb new-age-es bulvár szerzőktől a Tibeti halottaskönyvig, tudok erről a hármas felállásról de szándékosan nem használom a szellem szót mert az mégjobban bonyolítja a dolgokat én egybeveszem a szellemet a lélekkel.
Szellem a szellemtest és a lélek vagy te magad a gondolkodó.
"egyszerűen nincs is odaát semmi" hol van az az odaát? :D (jajaj megfogtak.....Scully segíííts.....)
"Egy vízbefulladt milyen állapotban van?" Egy majdnem vízbefulladt.Hol történt? mesélnél róla,te vagy a második majdnem vízben odavesző ember akit "ismerek".
"Ezeket a dolgokat te minősíted szupernek, a te életed így kerek" Legbelül nyugodt vagyok de nem kerek sajnos.
"Viszont asszem sikerült teljesen szétoffolni a topikot"
A sorozat is ilyen témákkal van tele,éppenhogy sodrásirányban vagyunk.
Elvesztette a húgát, aki az egyetlen normális, őt szerető és vele törődő családtagja volt. Nincs magyarázat, nincs semmi. Kapaszkodik minden szalmaszálba, bármibe, hogy megtudja, mi történt vele, és visszakapja. Mindez kicsit emlékeztet a halálos betegek kétségbeesett próbálkozására, amikor mindent bevesznek, minden kezelést megpróbálnak, hogy meggyógyuljanak. Afféle "csodavárás". Ilyen értelemben értem én, hogy önámító.
A kapcsolódó filozófiák az embert test-szellem-lélek együtteseként írják le.
Ugyanezen filozófiák állítják, hogy a szellem és a test anyagi. A lélek valami tök más. Nem definiálja, hogy akkor mi a fene, hanem csak közli, hogy nem anyagi.
NEM vitatom, hogy az anyagnak lehetnek olyan szerveződési formái, amelyet az öt érzékszervünk nem közvetít, de ettől ez még anyagi, és műszereinkkel mérhető.
De a műszereink csak anyagi világot látják, mérik, a nem anyagi természetűt hogy fogod meg? Sehogy, nincs rá eszközünk.
Nézd, nem kell ezzel egyetérteni, tudod, kinek a pap, kinek a paplan :-)
Nem tudhatjuk, melyikünknek van igaza, ettől hit kérdése az egész.
Az élménytelenségemnek lehet egy sokkal egyszerűbb magyarázata: egyszerűen nincs is odaát semmi. (Egy vízbefulladt milyen állapotban van?)
Ezeket a dolgokat te minősíted szupernek, a te életed így kerek. Az enyém pedig a magam hitével és kétségeivel van rendben.
Viszont asszem sikerült teljesen szétoffolni a topikot, úgyhogy a magam részéről lezártnak tekintem a kérdést. Foglalkozzunk inkább Mulder ügynökkel.:-)
-Te nem figyeltél kisokos,mondom akkoriban amikor azt a kijelentést tették eszükbe sem juthatott elektronmikroszkópok híjján hogy az élet hogyan szerveződik a molekulák atomok qvarkok(?ez nem agy faj a csillagkapuból) szintjén,annyit tudtak az anyagról amit érzékeltek.
-Miért ne hívhatnánk finomanyagnak azt ami testbe zárva érzékelhetetlen finomságú.
-De simán elképzelhetőnek tartom az elképzelhetetlent is.
A világban annyi mindennek megvan a totális véglete miért ne lehetne a "valami"-nek az érzékelhetőnek a valós létező megélhető ellentéte az a gondolati közeg amit hívhatunk lelki világnak,túlvilágnak,menyorszgnak,asztrálsíknak,anyámkínjának...
-A te élménytelenségednek az oka a Palmatex.
Amivel beleragasztottak a testedbe :) Erősen kötődsz hozzá talán.Esetleg nem voltál eléggé végletes nyomorúságos állapotban.
Úgy sajnálom hogy szuper dolgokat hagysz ki,hogy a méltán híres zenészek és mozifilmek relytett utalásait nem veszed,nem veheted észre mert nemtudod mire kell figyelni,mikt kell keresni.Én bármerre nézek igazolva látom magam nap mint nap.Igazoljuk egymást erősítjük egymás hitét ha megszólalunk vagy "kiművészkedjük" magunkból.
"Azért, mert elfogult és vak minden más lehetőségre. A földhözragadt magyarázatokat elvből elveti, ha ufók, szellemek, mittudoménmik is szóbajöhetnek. És ez veszélyes. Mert mi van, ha ezek *nem léteznek?"
Akkor tartok tőle, nem figyelted meg vagy nem értetted meg a Mulder-koncepciót.
Mulder tökéletesen agnosztikus, pártatlan ill. arra törekszik. Hinni akar és nem hisz. Akiről te írsz, az hisz. Mulder sosem hisz. Racionálisan vizsgál mindent. Azonban a valódi, pragmatikus, agnosztikus, racionalizmus, egy ateista, materialista számára hivő szemléletnek tűnik. Egy hivő számára pedig materialista felfogásnak. És ez érthető is, mivel a kettő között áll. Számos ilyen jelenet van az X-aktákban, amikor Mulder hívőktől megkapja, hogy hogy lehet ilyen hitetlen fafej, vaskalapos materialistáktól pedig, hogy hogy lehet ilyen naiv álmodozó, fantaszta, idealista...
Az agnosztikus racionalizmus "hátránya" ez, hogy szinte senki sem érti meg, hiszen az emberek többsége vagy hívő, valamiben hisz, vagy erős racionalista, materialista, ateista, az igazán agnosztikus ritka, bár sokan annak vallják magukat (pl magam is holott tudom, egy sor dologban hiszek, csak hihetek...)
Mindannak ellenére, hogy a tudomány lényegében többek közt Einstein, Schrödinger, Heisenberg kvantummechanikai megalapozott elméletei miatt, rég agnosztikus, ill annak kéne lennie.. Mivel e kisérletek igazolták a "semmi sem biztos", a "minden mindennel összefügg (nemlokalitás)", a "bármi lehet illúzió" és a gondolat "teremtő ereje", azaz a gondolat mérhető hatását minden létező részecskére...
Tehát a valódi igazság keresés csakis agnosztikus lehet. Agnosztikus, azaz nemtudó, pártatlan, neutrális és objektív. Egyetlen olyan esetben sem foglalhat állást, melyben nincs kétségtelen, cáfolhatatlan, empirikus bizonyíték, de továbbmenve absztrakt filozófiai magaslatokba, gyakorlatilag még ekkor is fenntartva egy apró kérdőjelet (ahogy a jin-jang jelben is ott a fehérben a fekete pötty), mivel nem tudjuk, nem tudhatjuk, hogy nem illúzió-e minden és éppen az adott kézzelfoghatónak tapasztalt bizonyíték is akár..
Fox ezt a filozófiát, személetet gyakorolja és ezzel különc csodabogár az átlagemberek szemében, elviselhetetlen alak. Hiszen érthetetlen számukra, egyfelől kíméletlen szkeptikus, mindent megkérdőjelez, könyörtelenül megköveteli a kétségtelen bizonyítékokat, másfelől mégis mindenre nyitott, a bizalmat megelőlegezi: hinni akar, de nem hisz! Emiatt kifinomultabbak az érzékei és ezért zseniális nyomozó, észrevesz olyat is, amit az átlag ember, pontosan a hitvilága miatt (hiszen a materializmus is csak hit) az agya egyszerűen "kiretusál", ahogy ezt Scully meg is tette gyakran. Klasszikus példa erre a létező mentális jelenségre az megtörtént eset, amikor az indián nem látta az orra előtt levő hajót a tengeren, mert egyszerűen nem bírta felfogni mi az, a hitvilágában, a valóságában nem létezett ilyen dolog, ezért a tudata kiretusálta a képből...
Mulder sosem hitt a sorozatban a földön kívüliekben, csak erősen valószínűsítette. Azt viszont nem hitte, tudta - mivel megtapasztalta (pl a húga elrablása) - hogy vannak fura jelenségek, melyeket akár földön kívüliek is okozhatnak, hiszen e lehetőség nem kizárt nyilvánvalóan. Agnosztikusként azonban mindig is gyanakodott hogy valami nem stimmel, s miután megbizonyosodott róla hogy összeesküvés, már hallani sem akart a földön kívüliekről.
Elméletekkel és valószínűségekkel operált, gyakran a bizonyított dolgot sem gondolta vitathatatlan ténynek, mitöbb még a saját emlékét, tapasztalatát is megkérdőjelezte...
Könyörgöm, hogy lenne már szemellenzős és elfogult..? Pontosan azért tűnik annak mert extrémen szélsőséges, paradox, agnosztikus szemlélete miatt egyfelől túl nyitott, másfelől pedig túl szkeptikus egyszerre!
Nahh most kissé jobban kifejtettem, miért tömény filozófia szerintem e karakter... öö bocsi.... :)
Nem tényeket, hanem hipotéziseket közölsz, ami nagy különbség. És ez igaz a "túlvilági megtapasztalásokra", és a magyar nyelv ősiségére egyaránt.
Lehet, hogy alulinformált vagyok, de amit ebben a tárgyban olvastam, az nagyon erős kétkedést váltott ki bennem.
A túlvilági hit általános emberi jellemző, minden nyelvben megvan a kifejezésvilága. Mint ahogy a mesevilág szereplőinek is.... De ugye ez még nem bizonyíték a létezésükre?
Az öngyilkosok egy kietlen iszonyatos helyen találják magukat ezt is olvastam sőt egy munkatársam elmesélte mi történt vele amikor végezni akart magával,csak később világosítottam fel hogy ez ismert következmény lehet
Most tényket fogok közölni és krvára nemérdekel mit hiszel ,röhögj ki,az sem érdekel :)
-A halálközeli élmények minden esetben egyformák,csak a lefolyásuk mélysége határozza meg hogy ki mennyit él meg belőle,vannak főbb fázisai ezeken megy végig mindenki kivétel nélkül.
-Te magad a gondolkodó a testben, megszakítás nélkül éled meg éber gondolkodóként folyamatában nincs semmiféle emlékezetkiesés ájulás stb...
-Testen kívül is lehet látni hallani mozogni stb....
-Emberek százai mondják el ugyanazt,orvosok százai hallgatják meg pácienseiket akik később részletekbemenően visszaigazolhatóan elmesélik hol jártak mit láttak műtét közben,illetve balesetük,testi/lelki nyomoruk mélypontján amikor történni szokott a lényegében majdnem "halál".
-Sok sok sajátossága egyedisége van,amit aki tudja mit keressen az észreveszi az ősi civilizációk hagyatékától a vallások ábrázolásain túl az élet minden területén egészen a művészetek forrásáig. Mindíg is jelen volt az emberiség történetében. Jelenkorunk életmentő gépeinek hála mégtöbben mesélhetik el mint korábban.
Szimbolumait a reklámipar és a kimondottan gonosz eszmék is igyekeznek gátlástalanul kihasználni a megtévesztésre apellálva.
-Dr.R.A.Moody:Élet az élet után c bestseller-e a legjobb könyv amit olvastam e témában,egy összegző jellegű intejúkötet
-Magyar nyelvünk egyediségének ősiségének is nézz utána mert alulinformált vagy
-Rengeteg utalás van a nyelvünkben a lélekre a túlvilágra