Lehet hogy én tudom rosszúl, de szerintem egyik mechanikus dátumost sem szabad olyan mutatóállásnál állítgatni, mert nem tesz neki jót. Le kell vinni a mutatókat alúlra, mielött álítasz dátumot. Én így tudom.
törölgesd ki az elemtartó részt. tedd be az elemet.pillanatforrasztó oldalára tedd rá,az órát,majd kapcsold be. a mágneses tér miatt elkezdenek forogni rendes irányba a mutatók.pár másodperc,utána menni fog.
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Vettem egy swatch irony órát egy ismerőstől. Elem lemerülve. Elemcsere után kattog de a másodperc mutató nem mozog vagy csak megindul majd megáll. Találtam az elem alatt elszineződést sztem egy korábbi elem kifolyhatott, de nem biztos. Életre kelthető? Ha igen sokba kerülne?
"Ne módosítsa a dátumot, ha az óra 10 óra és hajnali 2 óraközötti időt mutat. Az automatikus dátumváltoztatási mechanizmus ezalatt bekapcsol, és a mozgás megsérülhet"
Megnyugodtam hogy ezt írtad, mert féltem, hogy azért ilyen olcsó mert van valami gyíkja. Nem értek az órákhoz úgy mint Ti. Csak egy sima, a mechanikus szerkezeteket kedvelő felhasználó vagyok. És ez megtetszett. Igen 339000-5% kedvezményért vettem. De ahogy mondtad is ez már mindegy. Legközelebb először kérdezek, aztán cselekszek.
Az árát nem minősíteném, ha a neten látható 3xx ezres árakon vetted - hát, lett volna jobb ötletem is, de szerintem csalódást nem fog okozni, és utólag ezzel akkor már kár foglalkozni.
Vettem egy ROAMER PREMIER automatát, hirtelen felindulásból pár napja. Soprod P024 (ETA2824-2 clon) szerkezet van benne, kerámia lünettás, zafír üveges. Egy submariner homage. Eddig nagyon elégedett vagyok vele, jó kidolgozású minőségi darabnak tűnik. Tudom, hogy nem egy patek, vagy egy rolex de az ára is csak a töredéke. A teszteket ami elérhető megnéztem róla, ott azt mondják, hogy ár-teljesítmény viszonylatban nagyon jó vétel. Mindennapi használatra vettem, nem lesz kímélve. Van valakinek tapasztalata ezzel az órával? Többet ígér mint amit ad? Fontos volt a 200m vízállóság, a zafír, meg a kerámia, a küklopsz és a búváróra vonal. Nem találtam mást hasonló árfekvésben ami ezeket tudná. Nyugtassatok meg, hogy nem nyúltam mellé.
A 2016-ban indult projekt eredetileg nukleáris meghajtású akkumulátorok gyártására irányult. A Southwest Nuclear Hub igazgatója, Tom Scott csapatának végül sikerült radioaktív anyagokat gyémántba kapszuláznia a szén-14 felületének hevítésével nyert gáz megszilárdításával. Ezután lehetőség nyílt a gyémánt előállítására elektromos áram.
A kutatók szerint ez a gyémánt akkumulátor nagyon hosszú ideig képes lenne energiát termelni anélkül, hogy szennyezőanyag-kibocsátást okozna. Tom Scott részleteket közöl erről a témáról: „ Egy ilyen típusú akkumulátor, amely 1 gramm C14-et (14 szénatomot) tartalmaz, napi 15 joule-t képes leadni, és 5730 évig fenntartani ezt a termelési szintet .
A jelenleg prototípus formájában kapható akkumulátor tehát azzal az előnnyel járna, hogy tiszta és fenntartható (és biztonságos!) energiát állít elő, miközben lehetővé teszi a nukleáris hulladék egy részének újrahasznosítását. A nagy mennyiségben jelen lévő és az első generációs atomerőművek lezárására használt grafit 14-es szenet tartalmaz.
Elméletileg egy ilyen típusú akkumulátor lehetővé teheti, hogy egy eszköz, legyen az okostelefon, szívritmus-szabályozó vagy elektromos autó, újratöltés nélkül működjön.
Nem szennyez - hanem sugároz. Az űrkutatásban az USA által elterjedten használt radioizotópos generátoroknál bőven veszélyes szintű a sugárzás - a súly miatt nincs érdemi árnyékolás. Viszont mindig egy kiálló szerelvényen, árbocon-nyúlványon helyezik el őket, és egyrészt eleve olyan a kialakításuk, hogy a szórt sugárzás zömét hengeresen, nem a tengelyek irányába szórják, és az eszköz felé néző oldalon van árnyékolás, hogy a műszereket ne zavarja meg túlzottan. Ilyen generátor volt már a Pioneer-Voyager szondákon is, a Viking Mars-szondákon, és általában jellemzően a külső bolygók felé indított szondákon (ahol napelemmel már sokra nem mentek volna), mint legutóbb a Plútót megnéző Deep Horizonton is.
Az oroszok viszont valóban sarkvidéki automata jelzőállomásokhoz alkalmaztak nagyobb számban ilyen generátorokat, amelyek a SZU összeomlása után bizony itt-ott ellopkodásra, széthordásra kerültek, "vasgyűjtés" áldozataivá váltak, és bizony durva halálos baleseteket okoztak nem is egyszer, szóval ez nem játék...
Mivel itt érdemi teljesítményre, nem milliwattokra, de legalább pár száz wattra van szükség, így a termoelemek hatásfokát is figyelembe véve kilowattos nagyságrendű hőt termelő bomló izotópokra van szükség, itt jellemzően valami gyorsabb lebomlású plutónium-izotópot használnak (emiatt 10-15 évente feleződik is a generátor teljesítménye, a már lassan 50 éve úton lévő Voyagerek esetében most kezd arra a határra lecsökkenni, amikor már semmi sem lesz velük működtethető - a Pioneerek már korábban "megnémultak", bár valójában még több száz év múlva is veszélyes szintű lesz a generátorok sugárzása).
Bárhogy is, hétköznapi használati eszközben igen kevéssé szeretne az ember ilyeneket látni...
Valamikor még tanultuk, hogy a Szovjetunióban sok, nagyobb teljesítményű rádióizotópos áramforrást gyártottak a távoli, áram nélküli területeken való használatra.
Kérdés, mára mi lett velük...
Ha jól emlékszem a Voyager meg más űrszondákba is ilyen "elemeket" építettek be.
Mondjuk a világűrben nem annyira lényeges a környezet esetleges szennyezése, inkább az érzékenyebb műszerek védelme lehetett kérdés.
Azt hiszem nem volt jo otlet hogy lekapargatta az oràk mutatojàrol a ràdiumos festéket:-) Elég rossz borbe volt mikor elkaptàk. Csoda hogy 39 évig élt...
Na...tényleg csak ràdioaktiv teszt forràsnak hasznàlom a szàmlàlokhoz....teljesen veszélytelen.
Vannak régi urànium uvegeim is (uranil)...a 30-as években divat volt és egész gyengén ràdioaktivak ultraviola fényben nagyon szépek. Sokan gyujtik oket az utobbi idoben.
Szerintem ma már nem kapsz ilyet sem, csak használtan, régen betiltották ezeket a füstérzékelőket az USA-ban is (máshol talán nem is voltak engedélyezve), és ha jól tudom, most van is valami program a visszagyűjtésükre...
Nem veszélytelen hobbi ezeket gyűjtögetni, azért bocsika, de a sztorid picikét "gyanús", volt valami fiatal gyerek még a 80/90-es években, aki nekiállt otthon atomreaktort építeni, ő gyűjtött be hozzá ilyeneket, míg az FBI le nem kapcsolta - de már addigra is valós sugárfertőzést szedett össze, és a közelmúltban talán meg is halt emiatt...
Amúgy pont azért vettem én is GM detektort (azon túl, hogy "jó az a ház körül"), hogy a rádiumos órákat ki tudjam vele szűrni, és azokat megfelelő óvatossággal kezeljem, de ritkán futottam bele ilyenekbe szerencsére.
"Ez a Betavolt-izét sem tudod megvenni, ezek szabad kereskedelmi forgalomba soha nem kerülhetnek."
Milyen kàr....Vettem azonban régebben amerikium fustérzékeloket vagy 30 darabot...kiszereltem a pici americium kapszullàt belolluk. Volt a youtubon olyan is aki ezeket a kapszullàkat kombinàlta napelemmel egy kis dobozban ami igy gyenge de àllando àramot adott.
Ilyen izotópos-termoelemes áramforrásokat már a 70-es években is kínáltak egy ideig, közvetlenül áramkörbe, NYÁK-ba szerelhető kivitelben.
Akkor is biztonsági problémák miatt hagytak fel végül a használatukkal - és gyanítom, most is így lesz.
Egyszerű fizika - eleve a termoelemek hatásfoka sosem túl jó, az izotópok bomlása-hőtermelése folyamatos, magyarán ha kell, ha nem, azok bomlanak és melegednek, tehát szerényke de állandó-kiszámítható fogyasztásra van eleve értelme ilyeneket alkalmazni, és komoly gond, hogy még viszonylag kis teljesítményekhez is a TEG-ek szerény hatásfoka miatt 8-10-szer akkora bomlási hőteljesítményű izotóptöltet kell, ami még egy pár tíz milliwattos ilyen kis elemke mellett is bőven halálos veszélyt jelentő nagyságú izotóptöltetet feltételez - ami aztán ki tudja, hogyan végzi...
Pont emiatt eleve csak szigorú felügyelet alatt álló rendszerekbe engedélyezték a beépítésüket, olyanokba, amelyekkel nem fordulhat elő, hogy mondjuk végül a szemétben végzik. Speciális laboratóriumi, orvosi eszközökbe, amelyeket hivatalosan is rendszeresen ellenőriznek, és az életciklusuk végén ipari körülmények között kell őket hatástalanítani. Egy eldobható órába kizárt, hogy ilyet valaha a világon bárhol engedjenek beépíteni.
Ez a Betavolt-izét sem tudod megvenni, ezek szabad kereskedelmi forgalomba soha nem kerülhetnek.
E beam sterilization equipment, also known as e beam machines, is a revolutionary technology that has transformed the way medical products are sterilized. This innovative technology utilizes high-energy electron beams to effectively destroy microorganisms, offering significant advantages over traditional methods.
With faster processing times, reduced costs, and a more environmentally friendly approach, e beam machines are widely adopted in industries such as pharmaceuticals, biotechnology, and medical device manufacturing. However, like any technology, they have their limitations, including the need for specialized equipment and the potential for radiation damage to certain materials.
Pont azért vettem meg mert ràdioaktiv :-) Van egy régi ébresztooràm is (Bayard) ami még joval erosebb ràdioaktivitàst mutat. Sajnos az sem vilàgit màr. A 70-80 éves sugàrzàs valoszinuleg tonkretette a cinkszulfidot a festékben. Tudom kiprobàlni veluk a geiger muller szàmlàlot.