Írod:
"mint vajdasagi magyar, hosszutavon 1-2 megoldast latok a magyarok problemajara.
1. elszakadas, Magyaro.-hoz csatolas.
2. a meg tobbsegeben magyarok lakta teruletek fuggetlensege, es meglatjuk."
Ez a te személyes véleményed, vagy a vajdasági magyarok jelentős része is így gondolja?
Hát ha ettől a Milo nem sz*rja össze magát a félelemtől, akkor semmitől. Nem elég neki az USA, akkor még ez is...
Nem csodálnám, ha feltartott kezekkel, lassan kijönne Jugoszláviából...
-Arról oszt nem szólva, hogy az ilyen szövegek csak arra jók, hogy tovább rontsák a már úgysem felhőtlen viszonyt a két nép között. Ugyanis ők meg vannak győződve, hogy a Balkánon szükséges létezni egy független szerb államnak.
Mindenesetre ,- ha javasolhatom - ne akarj diplomáciai pályára menni.
gavrilo válasz erre | adatok | e-mail 1999-04-30 14:51:51
"...Szerencsére sikerült megváltoztatni a hozzászólások jellegét, remélem ez így is marad. Mert erre van szükség, a beszélgetésekre ép elméjű emberek között. Nem pedig acsarkodásra."
Szerinted az acsarkodás, ha valaki megkülönböztetett felelősséggel viseltetik a honfitársai iránt?
Mivel az erőforrások korlátozottak, sorrendet kell felállítani (a rászorultság mellett), ha segítségről van szó: család, barátok, nemzet, emberiség.
Arról már nem is beszélve, hogy érdekellentét esetén ki kell állnunk azok mellett, akik hozzánk tartoznak! Ez erkölcsi kötelességünk.
levente.torkoly válasz erre | adatok | e-mail 1999-04-30 13:55:37
"... addig, amig a jozan gondolkodasu emberek is vonalat huznak a SZERBEK meg a MAGYAROK kozee, amig van MI meg OOK, addig mindig is lesznek haboruk."
Mivel a MI meg az ŐK abból fakad, hogy mi magyarok vagyunk ők meg szerbek, ennek a "problémának" - mármint a vonaléra - a feloldására csak két lehetőség kinálkozik: vagy mi nem leszünk magyarok, vayg ők nem lesznek szerbek. Ez utóbbit nehezen tudom elképzelni...
Akkor most mit javasolsz józan barátom?
Nem inkább a más esetekben oly sokat propagált _toleranciát_ kéne hangoztatni liberális gondolkodású barátom?
Hogy a vajdasági magyarok nyugodtan vállalhassák "másságukat"?
levente.torkoly válasz erre | adatok | e-mail 1999-04-30 13:34:52
"Figyelj, Szilas! En vajdasagi magyar vagyok. Kerlek, ne szeress Te engem jobban, mint a szomszedodat, en se szeretem jobban a magyar szomszedomat, vagy Teged, csak azert mert magyarok vagytok. Ki nem szarja mar vegul le, hogy magyarok vagyunk-e, vagy gruzok, esetleg szerbek!"
Figyelj öreg!
Én jobban szeretem a vajdasági magyarokat, mint a szerbeket csak azért, mert én is magyar vagyok. Ugyanúgy, ahogy jobban szeretem a testvéremet a szomszédomnál, csak azért, mert a testvérem. Tudod ez olyan dolog, hogy az ember a testvérétől nagyobb segítségre számíthat a bajban, mint egy idegentől.
Keszi válasz erre | adatok | e-mail 1999-04-24 13:55:30
"Tisztelt uraim! Jó lenne már észrevenni, hogy a magyarság gyűlölete a határainkon túl élő honfitársaink védelmére tett lépéseinktől független. Még jó hogy egyáltalán meg mer valaki szólalni. "
Attól tartok ez pontosan így van. A szomszédos országokban élő magyar kisebbségek _pusztán létükkel "provokálják"_ a többségi nemzetet.
Kedves gavrilo!
Meg elolvastam a leveld, de sajnos mar nem volt idom valaszolni ra. Szoval szerintem igenis szukseges es jo ez a topic, es jobb lett volna ha az elso hozzaszolasodban nem fikazva megemlited a Vajdasagi Szerb, Nemet es egyeb nemzetisegek ugyanúgy artatlanul szenvednek mint a Magyarok. Ezzel szerintem mindenki egyetertett volna, de az anyanemzetnek akkor is kotelessege gondoskodni a kulfoldon elo kisebbsegekrol.
A Magyarorszagi es altalaban a Magyar nacionalizmusrol meg annyit, bar lehet, hogy ez off topic, hogy Magyarorszagon nincs etnikai tisztogatas es eroszakos betelepites a nemzetisegi regiokban, Szerbiaban es Romaniaban van, Magyarorszagon nincs Nagy-Magyarorszag part Romaniaban van Nagy-Romania, felleos Magyar politikus meg reszegen sem mondta, hogy tankkal megyunk Pozsonyt lerombolni, viszont Szlovak mar emlitette Budapestet ilyen ertelemben! Szoval jo lenne ha mas nemzetek is komolyan vennek ezt a minden ember egyenlo dolgot es nem torekednenek az ott elo Magyarok eltuntetesere. En a Trianon altal letrehozott es gerjesztett nemzetisegi problemakra a kovetkezo harom lehetseges megoldast latom :nepszavas utjan autonomia, fuggetlenseg esetleg Magyarorszaghoz valo csatlakozas. Kulonben el fog tunni az osszes hatarontuli Magyar kisebbseg.
Bocs ha hosszu voltam
Kedves délvidéki magyarok!
Valaki, aki tud szerbül, kérem fordítsa már le szerb nyelvre a következőt:
"Isten őrizze meg a szerbeket - úgy azokat, akik itt Magyarországon laknak kissebbségként, valamint azokat is, akik ott Vajdaságban laknak, hogy bántalmazni merjék a vajdasági magyarokat. A megtorlás nem fog elmaradni, és nagyon kemény lesz. Szerintem nem muszáj, hogy a Balkánon létezzen egy önálló szerb állam, legalábbis a következő 50 évben. Sokkal jobb lenne, ha egész Szerbia ENSZ protektorátus lenne."
Ismet egy linket ajanlok a figyelmetekbe ... http://www.magyarszo.com
Erdmes megnezni! Az archivumot is! Es kulonosen az 'Amirol a Politika nem dalol' c. iras erdekes, megfontolando ...
(a Politika, belgradi ujsag, Milosevic szocsove volt, bombazasaig)
A zentarol szolo level tartalmat en is megtudom erositeni ... zentai vagyok.
gavrilo & co. : ne nevettess mar a liberalis, vagy mittom en milyen hozzaallasoddal ...
ertsd mar meg! addig nem lehet egyuttelesrol beszelni, amig a szomszedod egyik kezeben puska, a masikban meg granat van!!!
mint vajdasagi magyar, hosszutavon 1-2 megoldast latok a magyarok problemajara.
1. elszakadas, Magyaro.-hoz csatolas.
2. a meg tobbsegeben magyarok lakta teruletek fuggetlensege, es meglatjuk.
Ha a meg magyar telepulesek Szerbiaban maradnak, akkor annyi ...350.000 ember el fog tunni ... lassan vagy gyorsan, egyre megy!
Vajdasag elcsatolasarol valoban felesleges beszelni.En is ertelmetlennek tartom ... Csak szabdalni kellene, nem mast!
Zentan, a vajdasagi kis magyar varosban a halal csendje uralkodik.
Pedig ott meg nem bombazott senki.
Illuzio immar magyar varosrol beszelni, hiszen Milosevics hatalomrajutasa ota
folyamatos a betelepites. Egyre tobb a szerb, egyre kevesebb a magyar. A
boszniai haboru utan mindez felgyorsult. Ha egy magyar haz megurul, mert
lakoi elmennek vagy meghalnak, azonnal szerbek koltoznek bele. A
csernagoracokkal (montenegroikakal) vannak a legrosszabb tapasztalatai a
zentai magyaroknak.
A korhaz ures. Beteg nincs. Csak orvosok vannak bent, a legsulyosabb
szivbetegeket is kiraktak, hogy legyen hely az esetleges haborus
sebesulteknek.
Ha egy orvos elhagyja Zentat, azonnal kezebe kapja a munkakonyvet, es egy
szerbet hoznak helyette. Ha egy magyarnak felmondanak, azonnal szerbet,
vagy szerbeket vesznek fel a helyere. Gyogyszer nincs, vagy alig.
Amikor a koszvoi menekulteknek gyujtunk, gondoljunk arra, hogy a vajdasagi
magyaroknak is szukseguk lenne elsosorban gyogyszerekre,
szivgyogyszerekre. Mert a haboru miatt nem tudjak beszerezni. Nincs.
Amerikai magyarok, mi hatarmenti magyarorsagi magyarok kerunk Benneteket,
segitsetek. A buszke zentaiak nem fognak konyorogni meg gyogyszert sem,
osszeszoritjak a fogukat es szenvednek.
Pedig szukseguk van gyogyszerre! Szegedrol magan magangepkocsival el lehet
juttatni a gyogyszert Zentara. Meg talan az en 16 eves oreg Skodammal is,
amivel mar Pestre nem mernek elindulni. Adott esetben szivesen segitek, s
bizonyara sok szegdei baratom vallakozna erre. Orvosok, biologusok,
nalunk tnulo diakok. Persze csak a lanyok, mert a fiukat otthontartanak.
A legsulyosabb gyerekbetegeket olykor vallalkozo szellemu, onzetlen
emberek athozzak Zentarol Szegedre, kezelesre. Persze nem orvosok, hiszen
az orvosok nem hagyhatjak el Zentat.
Kozlekedes nincs. A roszkei hataratkelo ures. Akinek esetleg benzinje van,
a menekukles idejere raktarozza. A magyarok felkeszultek arra, hogy a
koszovoiak sorsaban kell osztozniuk, ha Milosevits marad. Csak ido kerdese.
Rettegnek ugyanakkor a haboru fokozodasatol, mert ha a szerbek lezarjak a
magyar hatart, menekulni sem lehet sehova.
Mar nem mennek le a pincebe. Ha meg kell halniuk, a sajat hazukban akarnak
meghalni.
Szomoru lesz az erettsegizok ballagasa. Rokonok, baratok nem johetnek el.
Ki tudja: talan utoljara eneklik Zentan, hogy "ballag mar a ven diak..."
Magyarok, Liptak Bela es a tobbiek, akik szot emeltek szegeny tibetiekert,
koszovoiakert, mas uldozottekert - kerlek, a humanatarius segitseg kapcsan
ne feledkezzetek meg vajdasagi magyar honfitarsaitokrol sem! Nemcsak akkor
kell a segitseg, ha mar kibombaztak oket, hanem most is. csask ilyen
aprosag, mint a szivgyogyszer, meg az inzulin.
A "Bánsági, Vaskapui és a világ más tájain élő románok ASTRA ROMANA Szövetség" Temesvári szervezete felhívással fordult Románia elnökéhez, a parlament két házának elnökeihez, a miniszterelnökhöz, és a külügyminiszterhez, és levelében aggodalmát fejezi ki a kelet-szerbiai Timok völgyében élő románok helyzete miatt, a jelenlegi jugoszláviai konfliktus kapcsán.
A levelet, amelyet Nicolae Corneanu, Bánság ortodox mitropolitája, mint tiszteletbeli elnök, és Cristea Sandu Timoc, mint a szövetség főtitkára és a szerbiai fiókszervezet tiszteletbeli elnöke, ír alá a következőket tartalmazza:
A Timok völgyében élő románok, Dimitrie Craciunovici ASTRA tagszervezeti elnök révén aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a román sajtó, ahelyett, hogy az ők jövőbeni sorsával is foglalkozna, paradox módon jobban törődik a szerb üggyel, mint a románság helyzetével.
A szövetség a "Srpska Rec" c. statisztikai évkönyv 1996 májusi kiadására hivatkozik, amely szerint Kelet-Szerbiában 1.100.000 vlah (oláh, azaz román), él, tehát ők képezik a Vajdaság második legnagyobb lélekszámú etnikai közösségét a szerbek után.
A felhívás többek között a következőket írja:
"Az az embertelen és erkölcstelen bánásmód, amelynek ki vagyunk téve, súlyosabb még annál is, amelyet a Koszovo-Metohijaban élő albán kisebbségnek kell elszenvednie, ha figyelembe vesszük, hogy ellenünk másfél évszázada folyik, olyan gyűlölettel és kitartással, amelyhez hasonló nem volt még a földkerekségen. Kár lenne, ha a román parlament, kormány és államelnök nem használnák ki a jelenlegi egyedülálló, történelmi lehetőséget, és nem fejeznék ki határozottan, egy nyilvános nyilatkozatban, azt a világos szándékukat, hogy a kelet-szerbiai román testvéreknek - akiket eddig kissebbségként nem ismertek el, és soha nem látott genocídiumnak és etnocídiumnak vannak kitéve, és jelenleg a front első vonalába küldik őket harcolni - erkölcsi védelmet nyújtanak."
A vajdasági románok kérése: "legalább az anyaország nyújtson felénk testvéri jobbot, bátorítson és áldjon meg minket, azért, hogy ne érezzük magunkat egyedül, elfelejtve, és ne legyen cinkosa azoknak, akik vesztünket akarják".
"Ha nem fogunk következetes, komoly és határozott lépéseket tenni, eme elsőrendű nemzeti ügy érdekében, amelytől a [vajdasági] románságot megillető igazság, a román kisebbség túlélése függ, rabszolgaságban fogunk meghalni és a jog, az igazság világa helyett ránk nézve a jogtalanság és törvénytelenség világa fog következni."
Forrás: Ziua napilap (Bukarest, 1999. április 30).
Szevasz, gavrilo, majd a joevooe heetre gyuuejtoek hiireket, esettanulmaany ereje lesz!!!
Pihenek egyet, oerueloek, hogy a dolgok szinte 100 szaazaleekaaban egyeteertettuenk, dumaalhatnaank maaskor is!
Szevasz!
Remélem ezt a levelet még elcsíped. Most már láthatod, én nem a vajdasági magyaroakt fekáztam le akkor, amikor bejelentkeztem, hanem azt a stílust, ami a beszélgetést jellemezte. Szerencsére sikerült megváltoztatni a hozzászólások jellegét, remélem ez így is marad. Mert erre van szükség, a beszélgetésekre ép elméjű emberek között. Nem pedig acsarkodásra.
Na, Szilas, gavrilo, keerek paar napot, gyuuejtoek nektek egy csokorravaloo hiirt a szerb aallami raadioobool, oessze fogjaatok magatokat szarni!!!
Een maar megszoktam, iszonyuuan sok informaacioot gyuuejtoek oessze mindenhonnan (CNN, Sky News, oesszes magyar tv adoo, belgraadi szerb raadioo, Voice Of America, Szabad Euroopa Raadioo stb), majd mindenbooel elhiszek egy grammnyit, ehhez hozzaateszem a magam veelemeenyeet, ees ebbooel lesz a SZRPSZKA CSORBA!!!
Koszi a valaszt! Remelem nagyon sok ilyen van es hogy meg sokaig lesznek Magyarok a Vajdasagban, mert ez Nekik/Nektek is szulofold!
Sajnos lassan mennem kell, mert itt Finnorszagban kezdodik a Vappu! De nagyon elveztem a vitat, koszi. En szerencsere szigoruan csak gazdasagi okbol dolgozom itt!
Nem csak magyarok joettek el `91-ben Vajdasaagbool.Emleekszem, voltak idooek, amikor a Keleti pu. peronjain szinte csak szerb szoot lehetett hallani, toebbszaaz szerb anya jaart aat ide az emigraaciooban leevooe fiukat meglaatogatni! Nem szeretneem, ha azokat a jeleneteket laattaatok volna. Na, ja, azt tud a szerb asszony: keservesen, iszonyuuan keservesen siirni!!! Mert ooe is csak egy ANYA!!! Nem szerb anya, hanem egeeszen egyszeruuen: ANYA.
Nem. Legalabbis nem szeretnem, de ami most Jugoszlaviaban tortenik az elgondolkodtatott. De nagyon boldog lennek ha valaszolna Levente(vagy valaki a Vajdasagbol) a feltett kerdeseimre, mert akkor meggyozodhetnek ismet, hogy a kollektiv felellosseg egy baromsag!
A háború nem köthető emberekhez, főleg nem nemzetiségekhez. A háború nem a szerbeké, hanem azoké, akiknek be kellett vonulniuk, mert ez volt a KÖTELESSÉGÜK. nyilván, akikek ez nem tetszett, inkább elhagyta az országot. De nem azért mert magyar volt, hanem azért, mert nem értett egyet az öldökléssel. Nagyon sok szerb is ugyanígy tett.
Szuleim szerb szomszeedai beszeelik a magyar nyelvet, lehetooeseeguek van magyar csatornaakat neezni, ees egeeszen egyszeruuen nem akarjaak elhinni azt, ami Koszovoon toerteenik. Nem tudjaak elkeepzelni, hogy baarki, de fooeleg a sajaat veeruekbooel valook ilyesmiket tehetnek. Amilosevicsi -goebbelsi propaganda pedig szinte csodaalatos!!! Hooesi dalokat (egyeebkeent igazaan fuelbemaaszoo dallamokkal!), sugaaroz eejjel-nappal a TV meg a raadioo, ha eeppen nem bombaazzaak, ha meg nincs noota, megy a szoeveg. Ha lenne idooem, tuerelmem, meg tudnaam az e-mail-eteket, eskueszoem, oesszegyuuejteneek egy csokorravaloo szerbrooel lefordiitott hiirt. Ha egy embernek egy hazugsaagot igazsaagkeent aalliitanak be, oetoedszoerre el fogja hinni! - asszem, Goebbels mondta ezt.
En veled is egyetertek. Szerinted Levente most kivel el egyutt? Magyarorszagon van. Valamiert o is eljott! Mert nem akart egy hulye haboruban meghalni, teljesen termeszetes modon. Ez nem az o es a tobbi Vajdasagi Magyar haboruja.
Szerintem en is a megkulonboztetes ellen harcolok, de ugy, hogy az kolcsonos legyen. Ne csak mindig a Magyarok harcoljanak ellene!
Mondatod egyik részével a másikat ütöd. A kollektív felelősségre vonás elítéléséről beszélsz (gondolom itt a szenvedő magyarokra gondolsz valamelyik történelmi példában), utána meg rögtön találsz egy kibúvót az előbbi elvre (itt pedig már nyiltan a szerbekre gondolsz) . Akkor ezek szerint mégis elismered a kollektív felelősségre vonást?
Igazad van, politikuosk nelkul sokkal jobb lenne a vilag!:))))
A kollektiv bunosseg is baromsag, de szerinted ha az orszag nem allna Milo mogott kepes lett volna mindezt vegig vinni? Szuleid Szerb szomszedai (ha vannak) elitelik a Koszovoi verengzeseket is?
Levente valóban minta magyar, de nem azért, amiért te gondolod. Azért, mert ő képes együttélni, képes harcolni a megkülönböztetés ellen, és nem úgy, mint te. A sérelemért sérelem elv nem működik, hiszen csak újabb sérelmekt szül. Nem tudom, én az ő helyzetében hogyan gondolkodnék, remélem, nem is fogom megtudni, de az mindenesetre elismerésre méltó, ahogy a szerbekről és általában mindenkiről beszél. Speaker, csoro és társai - lehet tanulni!
A legjobb az, hogy a kollektív felelősségrevonást mindig mindenhol, mint rossz példát emlegetik , mint elkerülendőt, mégis minden háborúban ez az elv kerül előtérbe. (Irak, Szerbia)