Keresés

Részletes keresés

silles Creative Commons License 1998.11.24 0 0 11
heraldikus!

Ezt miért mondod?

heraldikus Creative Commons License 1998.11.24 0 0 10
Úristen!

Valaki nyitva feledte a zárt osztály ajtaját.

silles Creative Commons License 1998.11.24 0 0 9
Üdv mindenkinek!

Én eddig úgy tudtam, hogy a himnusz egy irodalmi műfaj is, megvannak a formai, tartalmi szabályai. Meg azt is úgy tudtam, hogy a Himnusz könyörgés Istenhez, legalább ő segítsem, ha már olyan barmok vagyunk, hogy egymást is képesek vagyunk ölni, képesek vagyunk az értékeinet és multunkat elfelejteni, nem becsülni, amiben helytálltunk, kiálltunk. Védtük mi már régen Európát, mert ilyen süket természetünk van. A gatyánkat is oda adjuk, ha más bajban van. Egy kicsit erről is szól a Himnusz. Le lehet cserélni, de akkor a multat is ki kell dobni, felköphetünk és alá állhatunk. Saccom szerint, akik a Himnusz-szerü gondolkozásformát félreteszik, már nem képesek se kitartani, se forradalmat csinálni, se semmit. Tartás, becsület nélkül mit ér az egész cécó?
Ez is egy álláspont.

eMM Creative Commons License 1998.11.24 0 0 8
Szerintem ez a Himmnusz a mai nyomor alatt éppoly aktuális mint Mátyás Király alatt.

MI van, a Himmnusz mondjon le??
Nem biztos hogy ezen kéne változtatni/nem ez a legnagyobb gondunk!

vomit Creative Commons License 1998.11.23 0 0 7
égről=régről
vomit Creative Commons License 1998.11.23 0 0 6
Cute, elég égről származhatnak az infóid.
A dojcsland, dojcsland über alles a führer alatt volt a himnusz. most ugyanarra a dallamra "einigkeit und recht und freiheit" megy, ami a második vagy hanyadik versszak ugyanabban a nótában.
Cute Creative Commons License 1998.11.23 0 0 5
1. A világon két országnak van szomorú himnusza, M.o.-nak és Uruguay-nak. Tehát fel a fejjel, nem vagyunk egyedül. Mindenki másnak lelkesítő, dicsőítő stb. dallamai vannak. (ld. Deutschland, Deutschland über alles, God save the Queen stb.)
2. Már megszoktuk.
3. A dallam nagyon szép és szívbemarkoló, ha aranyérem osztáson hangzik el, az jut eszembe, hogy milyen sokat szenvedett a sportoló, amíg idáig jutott, és elérte nagy kemény küzdelmek árán, hogy ő a legjobb.
4. Mi ilyenek vagyunk, panaszkodósak, öncsigázók, nihilisták, pesszimisták.
5. De nekünk van a legjobb humorérzékünk és a legjobb vicceink.

Ezek a gondolataim. Uff.

noway Creative Commons License 1998.11.23 0 0 4
Javaslat (a jelenlegi helyzetet figyelembe véve):
Márai: Halotti beszéd
:-(
foti Creative Commons License 1998.11.23 0 0 3
vigas = vigad
foti Creative Commons License 1998.11.23 0 0 2
Csak óvatosan.
Nem hiszem, hogy a Himnuszunktól vigas sírva a magyar.

A Gellért-hegyet sem kell áttenni a túloldalra, csak mert már olyan régóta ott van.

Én nem örülnék egy diszkósított változatnak.

FehérI Creative Commons License 1998.11.23 0 0 1
Van abban valami, amit medwe ír. Igen, cseréljük le a Himnuszt! Nekem nagyon megfelelne a Szózat, mert a lelkesítésben erősebbnek tűnik. És tényleg eleget sírtunk már. Olyanok vagyunk mint a balsors a himnuszból, elég már ebből!
Taffy Creative Commons License 1998.11.23 0 0 0
Hmm... ez mar nekem is megfordult a fejembe,
asszem pont egy aranyerem kapcsan, hogy mintha gyaszindulo szolna, de asszem mar belem neveltek azt hogy ez a Himnusz es ezt enekeld az unnepsegen...
Furcsa lenne egy vidam pattogos himnusz...
Ha kiirnanak egy palyazatot uj himnuszra a tied mirol szolna?????
Taffy

Medwe Creative Commons License 1998.11.23 0 0 topiknyitó
érintőlegesen szó esett a Himnuszról, de nem sokan fejtették ki a véleményüket. Akik igen, azokat a mai napig (néha jószándékú félreértéssel, néha rosszindulatú ferdítéssel felemlegetik.

Ezért feltenném a kérdést.
Elismerve Kölcsey és az adott költeményének értékeit, továbbá Franz Erkl csodálatosan szívbemarkoló zenéjét,
vajon jó-e, hogy minden ünnepélyes alkalmat (Újév hajnala, olimpiai aranyérem, sátoros ünnepi istentisztelet, vagy nagymise, válogatott mérkőzés, kormány eskütétele, stb.) egy megzenésített panaszkönyv kesergése kísér.
Emléxem, milyen felhördülés volt, amikor a hetvenes évek elején a 68-as változások ellensúlyozó baloldali fordulat idején új Himnusz került szóba,
és a régi Himnusz "leváltása" nyilván ugyanúgy nem jöhet szóba, mint mondjuk Erdély visszacsatolása.
Mégis, számomra valami különös anakronizmus, hogy egy önsorsrontásban élenjáró nép a mai ünnepein is folyamatosan a zivataros századait emlegeti.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!