Hát ha nem tudott beérni, akkor azért nem lehetett annyira kedvező az az év :)) A legtöbb füge, vagy talán majdnem mind beérik másodszor is, kivéve, ha árnyékos helyen van és nem kap elég napfényt.
Ha majd csendesedik ez a nagy szél és eső, csinálunk pár fényképet és felteszem. Előre is köszönöm a segítséget. A korábbi években nagyon nagy termése volt, előfordult, hogy kedvezőbb években másodszor is elkezdett termést hozni, csak azok nem tudtak beérni.
Készíthetnél róluk fényképeket! Valószínű ha csak idább-odább hajt, akkor megfagyott, és ezért amik nem hajtanak, azok elfagytak vagy visszafagytak, amelyik ágak túlélték, azok pedig megkéstek a fagyás miatt. Lehet, annyira határon volt a hőmérséklet, hogy a Tiétek távolabb van az épülettől, míg a másik három közelebb, így azok nem fagytak meg. Vagy a Tiétek kevésbé jó fagytűrő, mint a másik három. Néhány fénykép sokat segít.
SOS segítségeteket kérem! Kb. 30 éve áll a társasházunk kertjében, Budán, védett helyen egy nagy, három vastag törzsű, magasra növő (kb 4 m), nagy koronájú fügefa. Az elmúlt években bőséges termést hozott. Az idén viszont csak néhány vékonyabb ág végén látunk leveleket. A környékünkön három fügebokor/fa van, össze tudom hasonlítani a fejlődésüket, azokon már fejlett termés is látható. Mi lehet az oka, hogy a fejlődésben jelentősen visszamaradt (kifagyott? kiszáradt?). Hogy lehetne megmenteni és mi lenne a teendő????
A közelemben van egy elég nagy, arról kértem gyökeres hajtást. Megígértem, hogy ezentúl összekötöm, és letakarom. Az újak is, és a régiek is hajtanak, bár az újak elég kókattak.
Én nyár végén vettem, kis dugvány volt, kb. 45 cm, dézsásként bevittem télre, 0-2 fok közé. Jól van, nagyon szépen megindult, hatalmas levelei vannak, gondolkodom, hogy nem sokári kiviszem és kiültetem, télre időm és energiám is szokott lenni a növényekkel, így tuti be tudom építeni valami módon.
Jelenleg a növény kb. 70 cm magas, tőből is hozott egy hajtást.
Idén azt hiszem veszek majd még egyett, a kertben a régi tűzifa kupac helyére fogom kiültetni, ez pedig jön a déli fűtött épület elé.
igen,mert tulképp azok a szempontok,melyeket kiemeltem,egyben meg is határozzák a füge gondozását házikerti szinten,és mivel akár más gyümölcstermő fajokra is igaz lehet egy részük,nem tartom fontosnak ezt hosszan szétírni.ráadásul ebben a három topikban,ami itt az indexen a fügével foglalkozik,már le lett írva valamennyi,illetve volt róluk szó konkrétan is,érintőlegesen is,sok újdonság nem lenne a mondókámban.a lényeg,hogy meg lehet védeni a fügét,ha az ember úgy áll hozzá,hogy nem hagyja magára.nem feltétele a túlélő bokroknak,hogy síkságból kiemelkedő dombon legyenek,kivéve akkor,ha évente max szüretkor akar hozzányúlni a gazda.
Tavaly rendeltem 2 starkl-os fügét.Mindjárt ki is ültettem szabadföldbe.Most hajt tőröl mind a kettő.Nem takartam télen és a másik 3 fajta fügével együtt elfagytak.Végül is tőröl kihajtott az összes.
Csakhogy nekünk mindössze 6 vagy 7 éve van fügénk és amíg kicsi volt teljesen be tudtuk takarni télire és nem fagyott el. Krumplishálót kötöztünk köré, hogy ne vigye el a szél és kitömtük falevéllel. De most már 2 m magasra nőtt, csak a tövét takartuk.
Igen, tulajdonképpen arról van szó, hogy a mi földrajzi szélességünkön Európában éppen a telek többségében előforduló hőmérsékleti mélypontok tartományányában képez határozott "vízválasztót" a dombokon tapasztalható inverziós légköri jelenség. Csűrhetjük, csavarhatjuk, ahogy akarjuk, a lényeg ezzel az egy mondattal kifejezhető.
A 2000-2010-ig terjedő időszakban talán a 2006/2007, 2007/2008 és a 2008/2009 tél volt enyhe, a többi mind fügefagyasztós volt, legalábbis a völgyi és sík fekvésekben. A dombokon csak 2005 telén volt némi fagykár nálunk Zalában, a többi 9 évben semmi. A 2001/2002, a 2002/2003, a 2004/2005 és a 2005/2006-os télen is voltak -15-20, sőt, -20 fok alatti hőmérsékletek országszerte. A 2002/2003-as és a 2004/2005-ös télen -20-25 fokok sokfelé voltak, sőt, Dél-Magyarországon, Baján -26,6 fok is volt. Tehát azért nem volt annyira rendkívüli vagy váratlan ez a hideg tél, azt meg hogy ezután nem lesz hideg tél, vagy a 3 enyhe tél után azt gondolni, hogy nem lesz hideg tél, nem szabad. Az a -15 fokos határ nagyon könnyen átlépődik sík és völgyi fekvésekben. Pont olyan éghajlati térségben vagyunk, ahol a dombok 70-80-100 méteres fagylefolyása elegendő ahhoz, hogy akár 10-15 évig se lépje túl a -15 fokot a hőmérséklet.
Régi könyvben olvastam, valamikor a rózsánál csinálták úgy, hogy egy árkot ástak a rózsatő mellett, télre beledöntötték a rózsát és leföldelték. Talán a fügénél is meg lehetne csinálni, de kinek van kedve ennyit kubikolni?
Azt viszont meg lehetne csinálni, hogy a fügét összekötni karcsúra, körülvenni egy papírhengerrel pl hullámpapírból és teledobálni falevéllel. Némi ügyességgel és akarással meg lehet csinálni ilyen módon akár 3 m magasságig is. Ha előre tudtam volna, hogy ilyen kemény tél lesz meg is csináltam volna. Csak már elszoktunk a kemény telektől.
úgyvan.nem engeded,hogy a fagy elérjen a vesszőkig.ez a lényege a takarásna.persze az,amit én forszírozok,csak háztájiban esik nagyobb százalékkal latba,nyilvánvalóan egy ültetvényben gondolkodónak a Nino által elképzelt 99%-hoz közelítő természetes folyamatok befolyása,és a tenyészterület megválasztása dönt,bár a fajtaválasztás,a tápanyagutánpótlás,a helyes fitotechnika,a meteorológiai viszonyok mérséklése ott is latba esik.a 218-ban pontokbaszettem,hogy nekem mi a tapasztalatom,és miként tartok fenntarthatónak fügebokrot anélkül,hogy sikságból kiemelkedő dombra telepíteném mindenfajta emberi beavatkozás nélkül nevelve.ha csak így tudnám elképzelni néhány füge nevelését,valőszínű,hogy én is 99%-ban a veszélyes hőmérsékleti minimum hiányára fognám a siker zálogát.
nem értünk egyet,és szerintem ez abból fakad,hogy nem Neked kell -17 fokos hidegek előfordulása esetén fügebokrot megtartani.ha így lenne,és a füge sikeresen vészelné ezeket az alacsony hőmérsékleteket át,szerintem mindjárt felértékelnéd az általam írottakat.természetesen abban egyetértünk,hogy a téli minimumhőmérséklet a legsarkallatosabb pontja a füge sikerének,én csupán ennek arányát vitatom a többi tényező függvényében.
Valóban úgy lehet. Ha ez a fügéd egy viszonylag kényes fajta, akkor lehet, hogy egy ellenállóbb nagyobb épségben maradt volna. Vagy fordítva: ha ez egy viszonylag téltűrőbb fajta, akkor emellett mondjuk az ujjas óriás teljesen elfagyott volna. Így lehet érzékeltetni a viszonylatokat.
Sajnos, igen. A faj téli tűrőképessége nagyon makacs dolog. Leginkább a gyümölcsfák virágzási fagytűréséhez hasonlítható. Annak a határa is csekély mértékben tolható csak ki.
Akkor nálunk épp az élet-halál küszöb hideg volt, mert a fügebokor 20 vesszejéből 2 maradt meg takarás nélkül és 2 kicsi ami takarva volt. Ezek most hajtanak ezerrel, hiszen ott van alatta az egész bokor gyökere.