Szia! Ez tényleg érdekes! Még nem hallottam róla. Pedig ilyen baleseteknél az ember óhatatlanul nyúl a fertőtlenítőszerekhez. Azt nem írták, hogy mit javasolnak helyettük fertőtlenítőként? Majd most figyelek egy kicsit erre, hátha...... ?
Na szóval nem volt könnyű, de megtaláltam egy másik kuttyos topikban a következőt:
A lakásban "szétszórt" kutyagumi és pisi feltakarításánál ne használjunk klórtartalmú vagy ammóniát tartalmazó tisztítószereket, (java része ilyen pl. domestos), hanem citrom vagy narancs illatú mosó- ill. mosogatószert. Annak illata ugyanis nem ingerli a kutyát arra, hogy ismét odapisiljen.
Tényleg vannak olyan tisztítószerek (vegyszerek) amelyek ingerlik a kutyát arra hogy oda pisiljen?
Nem tudom, hogy ebben a topikban olvastam-e vagy másikban erről. Ha tudtok ilyenről, légyszi tájékoztassatok, nem szeretném hogy ész nélkül takarítom fel a pisit őkelme meg utána direkt oda csurog újra.
Nálunk a középuszik nem olyan sértődékenyek. A bepisilés inkább megfázásnál vagy, ha tüzelő szuka van a közelben, akkor fordul elő.
Aztán, ahogy csökken a méretük, egyre idegesebb alkatuak, megbizhatatlanabbul szobatiszták. A toy a legérzékenyebb, minden felidegesíti, pl. ha a széket valaki nem tolja vissza a helyére, vagy valami más kerül a megszokott dolgok mellé.... teljesen stresszes, és biztosan bepisil. Toy kant mégegyszer nem választanék :))
Más: Nálunk sem okozott soha gondot, ha kölyök került a családba. Mindig nagyon elnézőek az idősebbek.
Ha bírod anyagilag, energiával és szeretettel akkor miért ne...
A felnőtt kutyák nem bántják a kölyköket, később pedig el fogják intézni maguk között a "vitás kérdéseket", nevezetesen, hogy ki lesz a falkavezér stb... Meg méretbeli különbségek is lesznek, az uszid nem hiszem, hogy komolyan veszi majd a kicsit. Nálunk is így van. A kis "hárpia" neki-nekiugrik az óriásnak, de ő nem is vesz róla tudomást. Szinte látom, hogy legyint, hogy jól van, csak csináld.
Örülök, hogy tényleg csak sértődés áll a bepisilés mögött, nincs semmi baja.
Egyébként szerintem egy éjszakát ki kell nekik bírni. Mi úgy szoktuk, hogy 10 körül még kiküldjük őket (hmm, ha ki lehet őket robbantani ;), és úgy reggel 7-8-ig kibírják. Mondjuk a törpi gyakran bepisil, de szerintem direkt, mert ő amúgy is elég megpukkadós fajta. Öcsi soha nem piszkol be, 2x fordult elő mindösszesen, amióta nálunk lakik. Egyszer későn keltünk fel, gondolom már nem bírta tartani, a másik alkalom pedig az volt, hogy kutyagumiba léptem, kint hagytam a teraszon a papucsomat, és hát arra rá kellett pisilinie gondolom az ösztön.
Valószínűleg jó a megérzésed, és tényleg sértődés állhat a bepisilések hátterében. Azóta próbálok rá jobban figyelni, figyelem a reakcióit, 1x volt gond azóta.
Nem tudom azt meg lehet-e határozni, hogy mennyi időt kellene normál esetben kibírnia.
Hetek óta gondolkodom viszont a következő dolgon: a szomszédba születtek (nemkívánt) kiskutyák mégpedig a mama törpe tacsi, a papa havanese. Elég rossz soruk van a szülőknek is, sajnálom mi lesz a kicsikkel. Most 7 hetesek, tündériek, 3 kan.
Be szabadna-e vállalni a 2,5 éves közép kan uszi mellé egy ilyen pici kuttyot?
Bár most hogy Zeuszkával is "kínlódok" azt hiszem nem vállalom be.
Szia! Köszönik a simit, gyógyulgatnak. Valószínüleg valamelyik versenyen szedhették össze a bacit, mert más városokban, más versenyzőknél is ilyen gondok vannak (most hallottuk). Ki érti ezt? Gondolom a védőoltások náluk is úgy működnek, mint az embereknél, jön egy új tipusú influenza vírus, aztán hiába az oltás, max. nem annyira sulyos tünetek lesznek.
Szia! Végre idejutottam a géphez! Köszi az érdeklődést, szegény egész éjjel hányt, ment a hasa, nem állt lábra. Másnap délben felugrott, és mintha semmi sem történt volna, virgonc lett. A doki szerint vírusos bélfertőzése lehet, kapott szurikat és rizs-diétán van. Egy kicsit megnyugodtunk! Most attól félek, hogy a többi ne kapja el.
Tényleg olyanok, mint a gyerekek, az embernek mindig van miért izgulnia (és ők sem tudják elárulni mi bajuk :(( ).
Most a Béta is itthon maradt, nem mertük edzésre vinni, mert úgy néz ki legutóbb felfázott. Éjjel is 2-3-szor ki kell vinni, mindig pisilni kell neki.
Tényleg nagyon sértődékenyek, ezt már én is megfigyeltem. Alfa és Tau, ha valami nem úgy történik, ahogy szeretnék (pl. nem jöhetnek velünk valahová), mire hazaérünk, biztosan bepisilnek. Látszik, hogy mérgükben csinálják, hisz máskor nincs ilyen baleset.
Jaj, Alfa, mindenképp számolj be este, hogy mit mondott a doki!!
Nekem már előfordult többször, hogy a törpi ilyet csinált. Csak lerogyik, néz, nem tud felugrani stb. Miután áttapogatom, átmasszírozom utána jobb szokott lenni. Volt már úgy, hogy görcsöt éreztem a combjában az lehetett a baj. De fájni nemigen fájt neki soha, mert nem nyüszített, harapott stb.
Lehet az is, hogy besértődött, besokkolt vmi miatt. Egyszer a kicsit elvittük a dokihoz, mert nagyon köhögött. Miután hazavittük, egyszerűen mintha görcsöt kapott volna a kutya, csak eldőlt, nem bírt menni, szédelgett. Azonnal hívtuk a dokit, hogy gond van. Ő mondta, hogy valószínű besokkolt, várjunk egy kicsit és ha nem javul vigyük vissza. És negyedóra-20 perc múlva tényleg semmi baja nem volt.
Remélem, hogy Fi-fi is javult tegnap este óta!!
Stefi:
nem tudom, hogy mi lehet a gond. Ha nincs semmi szervi baj, akkor szerintem valószínűleg hiszti vmi miatt. Az uszik érzékeny, megsértődős fajták.
Szerintetek miért van az hogy a 2,5 éves közép kan uszink újabban éjjel bepisil?
Már rettentően dühít a dolog, nem tudom mi tévő legyek. A lakásban az előtérben alszik éjjel, több réteg szőnyegen. Szerintem nem fázhat. Van úgy hogy egy hétig semmi, aztán 2-3 éjjel egymás után probléma van reggelre. Az időpont ugyan az, tehát minden reggel fél hatkor engedem ki.
Ma nagyon megijesztett bennünket Fi-Fi kutyánk. Ő törpe szuka. Úgy tűnik, mintha a két hátsó lába nem bírná el. Nem tud felállni, pisilni is úgy kellett levinni. Már csak holnap este tudunk elmenni állatorvoshoz. Van valami ötletetek, mi lehet ez? Előfordult már valamelyik kutyátokkal? Borzasztó nézni, milyen letört szegény, csak néz bánatosan. 7 éves, és már egyik szemére vak is. Áttapogatva, maszírozgatva, sehol sem mutat fájdalmat, de felállni nem tud. Ja, és nem dundi, inkább picit sovány.
Szia! 36? Akkor már nagy gond nem lehet! (Nekem a legidősebb 32-re született, de szerencsére nem volt baj.)
Versenyen nem lehet semmi a gazdinál (kizárnák), de betanításnál ill. a futam végén a Béta kedvence a főtt máj! Ő nem nagyon játékos. Általában az usziknál a máj, a virsli, a sajt jön be, ill. néhánynál a kedvenc játék.
Igen, úgy tűnik, hogy már nagy gond nem lehet :) Szombaton töltjük a 36. hetet!
Öcsi nagyon szép lett (szerintem), olyan virgonc, úgy ugrál mindig örömében, nagyon aranyos! Már teljesen megszokott itt nálunk és hálistennek teljesen egészséges.
Béta tényleg olyan ügyi! Mivel jutalmazzátok őket, hogy ilyen szépen csinálja a gyakorlatokat? Kutyacsemege? Vagy a kedvenc játékát viszitek előtte?
végre meg tudtam nézni Béta-kutyust! Otthon sajnos csak 54k-val jön az internet, csak itt a munkahelyen tudom a videókat megnézni!
Olyan szépen csinálta végig! Nagyon édi! Jól simizzétek meg helyettem is!!
Öcsi nagyon szép már, hétfőn volt állatorvosnál 22,5 kg. És minden rendben van vele. Adós vagyok még róla új képekkel, de egyszerűen NEM hagyja magát lefényképezni, elbújik! Szerintem besértődött meg megfésültem és láttam a fején, hogy baromira utálja. De azért engedte.
Majd vmelyik már tényleg "elkapjuk" mind a két majmot és csinálok róluk egy közös képet is :)
Sziasztok! Sehol, senki? Nincs újság? Béta futama az OB-n a www.asb.lapja.hu oldal - videók fül - MIDI jumping alatt letölthető, megnézhető. Ügyi volt, bár összetettben csak a 3. helyet tudta megszerezni. Hiába, öregszik és picit lassul. :((
Öcsi pénteken volt az első oltáson, nagyon szépen viselkedett és szót fogadott. Megmérte a doki a rendelői mérlegen, most 22 kg. Sokkal szebb a bundája is, tömöttebb, fényesebb a szőre. És én tényleg úgy látom, hogy igazán jól érzi magát nálunk.
Még egyben :) és szerencsére itthon. (7 hetünk van még hátra)
Öcsi már teljesen magáénak tekinti a területet (a kicsivel egymás ellen pisilnek az udvaron :)) Ma du. becsengettek, hú csak úgy ugatott! Eleinte nem ugatérozott, csak kocogott mellettem. És már szépen kigömbölyödött. A héten majd teszek fel új képet róla.