Keresés

Részletes keresés

Bagaméri' Creative Commons License 2019.09.21 0 0 749

Azért hogy tiszta legyen.

Előzmény: granov (748)
granov Creative Commons License 2019.09.21 0 0 748

Had kérdezzem meg: 50 liter rozét mi a búbánatért akarsz leszűrni?

Én soha nem szűrök nem derítek. 

Igen van a palack aljába üledék. És akkor mi van?

Szerintem a szűretlen bor jobb, izesebb.

Előzmény: Bagaméri' (746)
trefaserik Creative Commons License 2019.09.20 0 0 747

csináltam ribizli bort pirosbol, de csak 10 litert,de savanyu lett meg savas , cukorral elmegy,de szerintem inkább cefrének kellene lefözetni,

vagy van valakinek jobb ötlete?

köszönöm elöre is,

 

Bagaméri' Creative Commons License 2019.09.20 0 0 746

Üdv,

50 liter rozét szeretnék leszűrni a palackozás elött mert nem lesz idő deríteni, viszont 50+ ezerért nem vennék lapszűrőt. Létezik olcsóbb megoldás?

Köszönöm!

zsorsz Creative Commons License 2019.09.20 0 0 745

Ma egy ilyen hasonló adag le lett darálva,előzőhöz hozzákeverve,a kén így fel lett hivitva.

Előzmény: zsorsz (706)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.19 0 0 744

A magára hagyás nem egy jó ötlet, főleg ilyen nagy adagokkal beoltva. Hirtelen felszaporodás esetén nagy lesz a hőtermelés, túlhevülhet a must. Nem tud rá valaki figyelni, beavatkozni, ha kell?

Előzmény: gombászok (743)
gombászok Creative Commons License 2019.09.19 0 0 743

Rövid helyzetkép a túlkénezett mustomról:

- a Zweigelt a héján már szépen, de nem túl zajosan erjed.

- a rozé és a fehér must továbbra is hallgat, bár egy vödörből merítettem fokolni, mintha kis gázbuborékok már mozogtak volna benne.

- a nem nagyon kicsavart fehér törköly-sütőélesztővel szépen forrdogál

- a pincében és a feldolgozó előterében már határozott "pinceszag" van, megjelent a záptojás szag is(gondolom, bomlik a kén)

- vettem még szőlőket, annyit, hogy legalább felére hígítani tudjam a túlkénezetteket

- kék szőlő feldolgozva tegnap du. 5 óráig, rozénak való színmust és a kénezetlen törkölye is ma reggelre spontán indulás jeleit mutatja

- kicseréltem a túlkénezett vörös törkölyből két préssel(kb 1/4-ét) friss törkölyre(hígítottam), leve ment vissza, már édes murci  Valami hihetetlen sötét leve van máris(szombaton készült).

Lett kb. 35-50 liter vörös törkölyöm, kapott 5 liter erjedő mustot, kap még majd fehér, friss beoltott mustot is, hogy jó leves legyen. Számítok még kb. kétszer ennyi törkölyre a bor levétele után.

- a Zenitet este 10 ó körül lezúztam, héjon áll, kezdeti spontán erjedés indult, 1 óra múlva préselem

- az új élesztővel (Mycoferm CRU 05, 100 g 1757 Ft, Mycoferm Pro Champagne 100g 1118 Ft)) csináltam teszt erjesztést tegnap du. 3 órakor 1-1 liter musttal, arányosan adva hozzá élesztőt:

  • kénezetlen friss must: ma reggelre már forr, a barna trutyi a tetején van, hihetetlen gyors
  • 25% túlkénezett-75% kénezetlen must: megmozdult, kezdeti erjedés jelei vannak, ez biztató, ezt a kombinációt meg merem nagyban csinálni.
  • 50% túlkénezet-50% kénezetlen must: még hallgat, néhány gázbuborék már van, még aludni kell rá egyet

Tervem:

  • a zúzott friss kék törkölyt(kb 40 liter) beoltom tripla adag élesztővel, majd késő este öntöm hozzá a régi, már forrongó tételhez(ami kb. 100 liter),
  • a rozé friss mustot(32 liter) beoltom dupla adag élesztővel, késő este megkap még 8 liter túlkénezettet
  • a fehér musttal ugyanezt csinálom, törkölye megy az előző tételhez, a korábbi tétel(kb. 70) liter túlkénezett, lesz még kb. 40 liter friss, oltott must is jut bele.
  • aztán keresztet vetek rájuk
  • a vörösbor cefre tetejére eszkábálok leszorítót, hogy a lé alatt tartsa a héjat, ugyanis holnap reggel elutazunk négy napra, ma estig ennyit tudok tenni, ha visszajöttem, folytatom, úgy gondolom akkor mehet majd még beléjük a fojtott, túlkénezett mustból.

 

 

Előzmény: gombászok (703)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.18 0 0 661

Ez se olcsó,de amiket elsőre kidobott az 2x ennyi volt. Köszi!

Előzmény: Jocó0423 (660)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.18 0 0 660
Előzmény: zsorsz (659)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.18 0 0 659

Borteszteket csak úgy kutyafuttaban néztem,de ha ennyi,lehet hogy Neked van igazad.

Előzmény: Jocó0423 (657)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.18 0 0 658

iső=idő :)

Előzmény: Jocó0423 (657)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.18 0 0 657

Igazad van de ha viszed akkor 2 minta 1200 Ft. Ha többször kell mérni, ahogy múlik az iső, akkor jobban megéri a 4200 Ft-os teszt, ami kb 20-30 mérésre elég.

Előzmény: zsorsz (656)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.18 0 0 656

Ezek a bortesztek az Én mennyiségemhez mérten nem olcsók. Szőlőszomszédom szerint van nem messze(24km)egy borászati bolt,ahol a vitt mintából megnéznek mindent 600ft-ért.

Előzmény: Jocó0423 (655)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.18 0 0 655

Ezért érdemes valamelyik bortesztet megvenned, mert azzal tudod ellenőrizni a szabad kénessav szintet. Ez a legfontosabb az eltarthatóság szempontjából.

Előzmény: zsorsz (733)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.17 0 0 735

Köszönöm!

Előzmény: Maci_P (734)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.17 0 0 734

Az ilyenkor beleadott kén lekötődik, nem lesz, vagy nagyon alacsony lesz a szabad kéned a borban. Szóval rendesen kell kénezni.

Előzmény: zsorsz (733)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.17 0 0 733

Ha már így sikerült jól bekénezni,mi a helyzet fejtés után?

Előzmény: Maci_P (707)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.17 0 0 732

Rendben,köszi!

Előzmény: Maci_P (731)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.17 0 0 731

A házasítási próbákból, ami tetszik, tegyél el egy üveget 1-2 hónapra, és akkor is nézd meg, ne érjen meglepetés a teljes mennyiség bekeverése után.

Előzmény: zsorsz (729)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.17 0 0 730

Idén kóstoltam egyet, nagyon illatos, de jó értelemben. Sajnos savhiányos volt, jót tett volna egy semleges, savasabb fajta beházasítása. De tavaly sok fajta volt savhiányos.

Előzmény: szervezkedő (727)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.17 0 0 729

"Szerintem mindent külön külön kell borrá erjeszteni és ha kész, azután lehet esetleg házasítgatni. Ha így kialakul valami finom, esetleg következő évben játszani."

 

Ez jól hangzik.Kicsiben megfelelő arányban lehet kipróbálom.

 

Előzmény: szervezkedő (727)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.17 0 0 728

Ja,most olvastam a wikin:

 

"A siller bor sötét rózsaszín. Több száz éves múltra tekint vissza. Eredetileg vegyesen szüretelték, egy puttonyba rakva a vörös és a fehér fürtöket. A mai bortörvény ezt a megoldást tiltja: siller bor már csak kékszőlőből készíthető"

 

Nálunk(svábfalu)is ezt csinálták,egyszerűen összekeverték,elterjedt volt vmi "peknipús" hangzású(nem tudok svábúl) igénytelen festőszőlő és finom siller borok voltak.

Előzmény: Jocó0423 (725)
szervezkedő Creative Commons License 2019.09.17 0 0 727

Ismerős mesélte, szőlőt hirdetett a neten. Pesti érdeklődő faggatta a fajtákról és az érési időkről. A végén rákérdezett, rozéja van? Az is kellene neki, majd ha érik!

:-D)))))

 

Tehát sokféle elképzelés van a borászkodasról. :-))))

 

Szerintem mindent külön külön kell borrá erjeszteni és ha kész, azután lehet esetleg házasítgatni. Ha így kialakul valami finom, esetleg következő évben játszani.

 

(Beindult a pölöskei. Valami mennyei az illata. Van valakinek tapasztalata? Csinált itt valaki bort belőle?)

Előzmény: Maci_P (726)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.17 0 0 726

A siller - legalábbis az a fajta, amit kástélyosnak is hívtak - nem keveréssel készül, hanem rosénál hosszabb, de max. pár napos áztatással. Tehát nincsenek benne azok az aromák, amik egy vörösbor erjesztésekor keletkeznek, valamint a sava is kicsit magasabb a vörösnél szokásosnál (de rosénál érettebben, alacsonyabb savval kell szüretelni). Szerezz kékfrankost, hagyd rajta a cefrén fél-háromnegyed napot, és gyönyörű sillered lesz.
Tartályból sosem elég ;-)

Előzmény: zsorsz (723)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 725

Ügye azt tudod, hogy ilyen Siller nem megengedett. :))

Előzmény: zsorsz (723)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.17 0 0 724

A bogarat most jól betettétek,most vehetek valami tartályt vagy ballont.🥴

Előzmény: Jocó0423 (719)
zsorsz Creative Commons License 2019.09.17 0 0 723

Siller bort gondoltam,de ha ennyire ellenzitek... Az a helyzet hogy egy darálón,120l-es úszófedelesen

kívül egyebem sincs.

Előzmény: Maci_P (718)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 722

Így igaz, a legfontosabb egy borteszt, meg esetleg valamelyik derítőanyag.

Előzmény: Maci_P (721)
Maci_P Creative Commons License 2019.09.17 0 0 721

Aktív szén van szagra, színre, így azt akkor kell venni, ha tudod, mire kell. És utána szűrés is illdomos, pl. lapszűrővel. Egy házi borlabor (Bakonyi féle pl.) hasznos lehet, mert akkor a kénszintet folyamatosan megfelelően tudod tartani, nem lesz szükség borvirágosodás elleni tablettára sem ;-)

Előzmény: KeineAhnung (720)
KeineAhnung Creative Commons License 2019.09.17 0 0 720

Azért is kérdeztem mert most úgyis rendelek ballont akkor rendelek pár borászati kiegészitőt is.  Amin gondolkozom pl borvirágosodás elleni tabletta,folyékony kén,aktív szén.Mondjuk ezek ilyen pár száz forintos dolgok..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!