A magára hagyás nem egy jó ötlet, főleg ilyen nagy adagokkal beoltva. Hirtelen felszaporodás esetén nagy lesz a hőtermelés, túlhevülhet a must. Nem tud rá valaki figyelni, beavatkozni, ha kell?
- a Zweigelt a héján már szépen, de nem túl zajosan erjed.
- a rozé és a fehér must továbbra is hallgat, bár egy vödörből merítettem fokolni, mintha kis gázbuborékok már mozogtak volna benne.
- a nem nagyon kicsavart fehér törköly-sütőélesztővel szépen forrdogál
- a pincében és a feldolgozó előterében már határozott "pinceszag" van, megjelent a záptojás szag is(gondolom, bomlik a kén)
- vettem még szőlőket, annyit, hogy legalább felére hígítani tudjam a túlkénezetteket
- kék szőlő feldolgozva tegnap du. 5 óráig, rozénak való színmust és a kénezetlen törkölye is ma reggelre spontán indulás jeleit mutatja
- kicseréltem a túlkénezett vörös törkölyből két préssel(kb 1/4-ét) friss törkölyre(hígítottam), leve ment vissza, már édes murci Valami hihetetlen sötét leve van máris(szombaton készült).
Lett kb. 35-50 liter vörös törkölyöm, kapott 5 liter erjedő mustot, kap még majd fehér, friss beoltott mustot is, hogy jó leves legyen. Számítok még kb. kétszer ennyi törkölyre a bor levétele után.
- a Zenitet este 10 ó körül lezúztam, héjon áll, kezdeti spontán erjedés indult, 1 óra múlva préselem
- az új élesztővel (Mycoferm CRU 05, 100 g 1757 Ft, Mycoferm Pro Champagne 100g 1118 Ft)) csináltam teszt erjesztést tegnap du. 3 órakor 1-1 liter musttal, arányosan adva hozzá élesztőt:
kénezetlen friss must: ma reggelre már forr, a barna trutyi a tetején van, hihetetlen gyors
25% túlkénezett-75% kénezetlen must: megmozdult, kezdeti erjedés jelei vannak, ez biztató, ezt a kombinációt meg merem nagyban csinálni.
50% túlkénezet-50% kénezetlen must: még hallgat, néhány gázbuborék már van, még aludni kell rá egyet
Tervem:
a zúzott friss kék törkölyt(kb 40 liter) beoltom tripla adag élesztővel, majd késő este öntöm hozzá a régi, már forrongó tételhez(ami kb. 100 liter),
a rozé friss mustot(32 liter) beoltom dupla adag élesztővel, késő este megkap még 8 liter túlkénezettet
a fehér musttal ugyanezt csinálom, törkölye megy az előző tételhez, a korábbi tétel(kb. 70) liter túlkénezett, lesz még kb. 40 liter friss, oltott must is jut bele.
aztán keresztet vetek rájuk
a vörösbor cefre tetejére eszkábálok leszorítót, hogy a lé alatt tartsa a héjat, ugyanis holnap reggel elutazunk négy napra, ma estig ennyit tudok tenni, ha visszajöttem, folytatom, úgy gondolom akkor mehet majd még beléjük a fojtott, túlkénezett mustból.
Igazad van de ha viszed akkor 2 minta 1200 Ft. Ha többször kell mérni, ahogy múlik az iső, akkor jobban megéri a 4200 Ft-os teszt, ami kb 20-30 mérésre elég.
Ezek a bortesztek az Én mennyiségemhez mérten nem olcsók. Szőlőszomszédom szerint van nem messze(24km)egy borászati bolt,ahol a vitt mintából megnéznek mindent 600ft-ért.
Ezért érdemes valamelyik bortesztet megvenned, mert azzal tudod ellenőrizni a szabad kénessav szintet. Ez a legfontosabb az eltarthatóság szempontjából.
Idén kóstoltam egyet, nagyon illatos, de jó értelemben. Sajnos savhiányos volt, jót tett volna egy semleges, savasabb fajta beházasítása. De tavaly sok fajta volt savhiányos.
"Szerintem mindent külön külön kell borrá erjeszteni és ha kész, azután lehet esetleg házasítgatni. Ha így kialakul valami finom, esetleg következő évben játszani."
Ez jól hangzik.Kicsiben megfelelő arányban lehet kipróbálom.
"A siller bor sötét rózsaszín. Több száz éves múltra tekint vissza. Eredetileg vegyesen szüretelték, egy puttonyba rakva a vörös és a fehér fürtöket. A mai bortörvény ezt a megoldást tiltja: siller bor már csak kékszőlőből készíthető"
Nálunk(svábfalu)is ezt csinálták,egyszerűen összekeverték,elterjedt volt vmi "peknipús" hangzású(nem tudok svábúl) igénytelen festőszőlő és finom siller borok voltak.
Ismerős mesélte, szőlőt hirdetett a neten. Pesti érdeklődő faggatta a fajtákról és az érési időkről. A végén rákérdezett, rozéja van? Az is kellene neki, majd ha érik!
:-D)))))
Tehát sokféle elképzelés van a borászkodasról. :-))))
Szerintem mindent külön külön kell borrá erjeszteni és ha kész, azután lehet esetleg házasítgatni. Ha így kialakul valami finom, esetleg következő évben játszani.
(Beindult a pölöskei. Valami mennyei az illata. Van valakinek tapasztalata? Csinált itt valaki bort belőle?)
A siller - legalábbis az a fajta, amit kástélyosnak is hívtak - nem keveréssel készül, hanem rosénál hosszabb, de max. pár napos áztatással. Tehát nincsenek benne azok az aromák, amik egy vörösbor erjesztésekor keletkeznek, valamint a sava is kicsit magasabb a vörösnél szokásosnál (de rosénál érettebben, alacsonyabb savval kell szüretelni). Szerezz kékfrankost, hagyd rajta a cefrén fél-háromnegyed napot, és gyönyörű sillered lesz. Tartályból sosem elég ;-)
Aktív szén van szagra, színre, így azt akkor kell venni, ha tudod, mire kell. És utána szűrés is illdomos, pl. lapszűrővel. Egy házi borlabor (Bakonyi féle pl.) hasznos lehet, mert akkor a kénszintet folyamatosan megfelelően tudod tartani, nem lesz szükség borvirágosodás elleni tablettára sem ;-)
Azért is kérdeztem mert most úgyis rendelek ballont akkor rendelek pár borászati kiegészitőt is. Amin gondolkozom pl borvirágosodás elleni tabletta,folyékony kén,aktív szén.Mondjuk ezek ilyen pár száz forintos dolgok..