Szóval, ha esetelg tényleg a fejedre húzod azt a halacskát, akkor kérlek hogy csinálja egy fotót és ASAP tedd be ide, hogy hal(l)hassunk erről.... illetve láthassuk azt!
Ez nem egy pörgős topic, ide van, hogy egy hétig se néz be senki.
Én a halat natúr kisütöttem volna, hozzá sült krumpli és hollandi mártás. Nagyot nem hibázhatsz és megismered a hal saját ízét. Legközelebb már tudod, hogy mivel harmonizál.
Szép kis segítség! A fejemre is húzhattam volna a tőkehalfilét.
Szóval megcsináltam mindmegettés recept alapján, ami nem volt rossz, de különösen jó sem:
2 nagy fej hagyma karikára vágva a kivajazott tepsi aljára, majd rá a megborsozott tőkehalfilé. 2 dl tejszint összekevertem egy doboz ringlivel és annak az olajával és azzal kenegettem meg a halat, még kb. 3 dkg vajat is rámorzsoltam, majd alufólia alatt sütöttem 30 percig. Aztán alufólia le, ( és a hagyma és a hal közben engedett levét leöntöttem) és megsütöttem még kb. 15 percig. Leveles spenót és rumlipüré volt hozzá. Mindenkinek izlett, kivéve engem.
Van vagy másfél kg tőkehalfilém, amit holnapra, egy haltál keretében szeretnék megcsinálni. Lesegettem innen-onnan és azt mondják az okosok, hogy tejszinben keverjek bele ringlit, meg hagyma kell, meg bacon és ilyesmi és ne olajban süssem, hanem jénaiban és vajban. Van valami ötletetek?
Azt hiszem, a kulonbseg halszag es halszag kozott, a friss halnak a szaga meg az allotte - no es a bolte. Ha a bolt nincs rendesen takaritva, ott a szag forrasa.
Szeretem a halat nyersen. Regebben nem tudtam elkepzelni, hogy nyers halat egyek - de a megfelelo minosegu hal nagyon finom tud lenni am!
Ezek a képek pedig.....önmagukért beszélnek! Azon viszont otvábbra is csodálkozok, hogy magában adta a húst kóstolásra, se olaj se só nem volt? Ez érdekes. Bár -ha megfordítom a dolgot- lehet, hogy egyszer nekem kellene a'la nature megpróbálnom? ;)
Ertem, hogy a halhoz hozzatartozik a halszag - de a tul sok az tul sok. Jobb nelkule.
Nem adott semmit sem hozza. Beszelgettunk halrol, receptrol, kozos ismerosrol - es kozben egyszeruen felvett egy scallop-ot, vekony szeletet vagott rola, es odanyujtotta :)) - en meg elvettem es megettem :))!
Szombat estére rácpontyot szervíroztam nekik, vasárnap meg egy jó bajai halászlét. Hétfőn a barátaimtól kaptam két kissebb csukát meg temérdek tenyeres kárászt, természetesen muszáj volt a friss halból is sütni, úgyhogy elég halas hétvége sikeredett.
Nalunk a sea bass volt az eloetel szombaton (3:2 arany szereti-nem szereti). A cilantro (coriander zoldje, hasonlo a levele a petrezselyem zoldhoz, de az ize nagyon mas).
Nagyon jo volt a hal, selymes texturaju, fuszeres-csipos - a paradicsom kellemesen egeszitette ki a savanykassagaval.
Most jottem meg eletem egyik elso elmenyebol: halbolt, halszag nelkul. . .micsoda halak! Kostoltam egy "sea scalop"-t, frisset, nyersen. . .micsoda iz! Keresek egy receptet ra, mert ezt az elmenyt nem lehet kihagyni.
Igazad van, nem minden hal alkalmas ra - van amelyiket meg nem lehet izesites nelkul megenni, mert semmi ize van (pl tilapia) - a tunanak meg a sea bass-nak van, a lazacnak is.
Olvasom amit irsz. Hat a sutes is elfedi az igazi izt rendesen - finom, szeretem, de elfedi. Szeretem a nyers halat - no annal igazan elojon az igazi iz, de hat ritkan eszek sashimi-t. En sem szeretem az agyonfuszerezettet! Bar a halaszlre nem lehet mondani, hogy nincs fuszerezve! Megis jo.
Nagyon szeretem a halat. . .de vasarolni utalom. Akarmilyen tiszta is egy halbolt, halszaga van, de nagyon!
:-)))
Nekem már a halbolt szagától is beindul a nyálelválasztásom.
Más. A fekesügeret a lehető legsnasszabb módon, paprikás, borsosm lisztben megforgatva szoktam sütni. Annyira ízletes a husa, hogy kár lenne elfedni mindenféle agyonfűszerezéssel.
Nagyon szeretem a halat. . .de vasarolni utalom. Akarmilyen tiszta is egy halbolt, halszaga van, de nagyon!
Van egy azsiai "Food Market" a kozelben, ahol rengeteg fele halat (elo halat is) lehet kapni, olcson, es tisztitjak, daraboljak keresre, ingyen. Node az a szag. . .
Most egy masik halast probalok, a kornyeken mindenkinek az a velemenye, hogy a legjobban ellatott halbolt - kivancsi vagyok az araira. Sea bass nem olcso hal sehol sem, felek itt meg egyenesen draga lesz.
Kaviar. . .evek ota nem ettem. Nagyon sos. Sajnos.
Igen, igen, erről a kaviárról beszéltem, egyszerűen isteni! Amikor először jártam arrafelé én is ugyanígy voltam vele, mint Te: csak néztem, hogy hogyhogy ennyi féle van ekkora mennyiségben minden boltban:) Magyarországon még a Balaton parton sem nagyon kapni a tóbol fogott halat (tisztelet a kivételnek), nemhogy más helyen :((
Arrol a nagy, rozsaszin-piros kaviarrol beszelsz? Jajj de szeretem! Regen ettem. Amikor Kievben voltam elallt a szememszam, hogy a legegyszerubb boltban is mennyi fele hal van fustlve, szaritva, konzerv. . .jajj de finomakat ettem beloluk!
Holnapra valami finomat keszitek - tengeri halbol, amit eredetileg lazacbol szoktak csinalni az eszakiak. Gravlax a neve, es eredtileg a lazacot "pacoltak" igy. Most is csinaljak, alig varom, hogy kiprobaljam ezt is.
De mindenképpen az a legcélravezetőbb, ha megeszed.... egy egész csomó problémát megoldasz vele...
Például, jól laksz te is, meg azok is akik veled esznek... továbbá, nem kell tárolni a halat ami tudjuk, hogy a fejétől büdös, valamint nem kell gondoskodni arról, hogy hogyan tartósítsd (fagyasztás) mert nem lesz rá szükséged.....
Amúgy csak bohóckodom itt... ne vegyél komolyan.....
Átadlak olyanoknak akik receptet is tudnak adni neked....
Van közöttetek horgász, vagy egyszerűen csak olyan ember, aki szereti a halat. A kérdésem ugyanis a következő lenne. Fekete sügeret szeretnék készíteni, de nem tudom, hogyan lenne a legcélravezetőbb. Aki csinált már ebből a halból valamit, kérem írja meg a receptet, ha jól sikerült.