Ha visszaolvasol,több fórumozónak is ugyanolyan problémája van,mint Neked.Ez pedig a reggeli első indításnál jelentkező pár másodperces csörgés,ami a váltó nyelestengelyéből jön.Elméletben és talán a gyakorlatban is,ennek semmilyen negatív következménye nincs,csak hát zavaró.Amit pedig a szervíz állít,hogy ez normális, finoman fogalmazva is hülyeség.Inkább konstrukciós hiba,vagy bizonyos szériára jellemző: pl. nekem is márciusi 1.4/8 a Kalosom.Arra pedig igen kíváncsi lennék,hogy mitől múlna ez el 10.000km után magától.
Az enyém még csak 1 hetes, "bejáratós". Legutóbb 2/3 ill. 1/3 arányban országút ill. Bp. (összesen 480 km) végig klímával pontosan 7 liter jött ki. Igaz, egy csöppet szégyenlem magam, mert bejáratós létére egy "picit" megpörgettem (2-es úton, 155 km/h). Többet nem csinálok ilyet. Amíg bejáratós...
Szerintem nagyon megy, s ha beleszámítom a klímát, meg azt, hogy többek szerint a bejáratás után még csökken a fogyi, akkor a 7 liter nem is sok. Szerintem.
Itt a pesti forgalomban meg különösen élvezem, hogy a hasonló kategóriájú (sőt)autókhoz képest rendkívül fürgének tűnik.
Aki 1,2-es Kalózt nyúz, érdekelne, hogy mennyit bír enni a félszemű? És milyen tapasztalatok vannak az autóval kapcsolatban? Matiz után ő az egyik esélyes, még gondolkodunk...
Sajnos pénteken reggel nekem is elkezte a rángatózást a motor.Tanácsaitokra hagyatkozva kapott 2 leszabályozásig tartó padlógázt-azóta újból tuti a vas!!
A hétvégén jártam Debrecenben,és felkerestem az ottani autószalont.Meglepődve tapasztaltam,hogy az "üzletbe" lépve jobbra az autószalon balra elektronikai cuccokat (tv,videó,hütő,mikró) árultak.Végre itt kaptam kapaszkodót is!!(de itt is csak kettőt,égen-földön nem lehet kapni) Okulásként említeném,hogy itt az alkatrész shopban a polcra volt kitéve a pótkesztyűtartó 6800-huf-os áron!!!
A fogyasztásról csak annyit,hogy Bp-Debrecen (a 30-ason majd a 33-ason) oda-vissza, 3személy, tele csomagtartó, lakotton kívül 130-cal---6,3-lett................!
Nincs összefüggés aközött, hogy mit gyártottak és mit tanítottak. Ha lett volna, nem lettek volna (és nem lennének) keresettek a magyar mérnökök a vcilágban.
Sárkány!
1,3 millió autó évente az opelnél !
Mi az a jobb gyártás technológia? Az OPEL is hónol például lézer technológiával a németországi gyárába.Az sem jobb motor.Ott az olajnak a hónkép mellé még eltoltan a lézerrel kis "zsákocskákat" tesznek a hengerfalra.
Egyébként a BMV vagy a MERCI sem különb ennél a technológiánál.Csak nem azt akarod mondani,hogy a Magyarok megint valami szupert tanítanak és a füstöst IKARUS-t gyátoták? :) Tényleg csúcstechnológia volt ,mert ezt mondták nekünk ,ugye!?
Na mindegy, lényeg,hogy a mi autónk sokáig jó legyen akárhogy is csinálták!
Nagyonrossz a hasonlat: "Gondoljatok csak a dízel motorok fordulatára!! Lassan forog és sokkal több kilómétert kibir."
Ugyan is a benzinesne pörögni kell mert az csak akkor adja le a megfelelő teljesítményt.Alacsony fordulaton nincs nyomaték.A diesel sokkal alacsonyabb fordulaton adja a max.teljesítményt.
Alacsony fordulaton magasabb seb.fokozatban erőlködik a benzinmotor míg ezen a fordulaton a diesel simán megy.De hiszen ezt neked is tudni kell.
Ha-hó!!!!!!!!
Miről beszéltek itt?? Milyen vállas kopás ,meg ilyesmik??
SÁRKÁNY ,Nos tényleg évente kb 400000db-motort gyártunk mégpedig a következő képpen készül a hengerfurat. Az öntvényt kifúrják az x literes motornak megfelelően -1mm-es ráhagyással majd finomfurják -0.1mm-es ráhagyással ezt követően hónolják.első ütem gyémánttal 0.02 ráhagyással és jön a simítás. a lényeg a hónkép amibe majd a motorolaj ül bele és ezért nem kopik azonnal a hengerfurat.Én láttam 50000Km-t futott motor hónképét ,tökéletesen megvolt,pedig az csak pár mikron.De láttam a DÁCIA-ét vállas kopással.Nrem a lassú fordulattól kopott el :) Gondoljatok csak a dízel motorok fordulatára!! Lassan forog és sokkal több kilómétert kibir.
Na mindegy csak érdekesség képpen írtam le.
Mi márciusban vettünk egy Kalos Sedant 1.4-es 8 szelepest. Lekopogom eddig nem volt vele semmi gond - több mint 5.000 km mentünk már vele. Egyetlen egy furcsaságot tapasztalok az első naptól mégpedig azt, hogy hidegindításnál kopog a váltó. Legalábbis a szervízben azt mondták, hogy a váltó adja ezt a hangot, és ez teljesen természetes, és kb 10.000 km-nél megszűnik. Számomra, biztos azért szokatlan, mert az eddigi autóinknál - Suzuki, C. Saxo - nem tapasztaltam hasonlókat. Nektek ebben biztos nagyobb tapasztalatotok van, szerintetek ez normális dolog?
Sziasztok! A fórumon új, de '03. karácsonya óta BOLDOG Kalos sx tulajdonos vagyok. Eddig teljesen hiba nélkül üzemelt a megtett 9000 km alatt. Számomra ismeretlenek a rángatások, lámpa kigyulladások. Csak ilyet kívánok minden márkatársnak!!!:))
Sajnos nem tudtam a táblázatodat olvashatóvá tenni.Ha kinagyítottam olvashatatlaná vált.
A lényeg úgysem az adatokban volt, hanem hogy mit meg nem teszek autós ügyekben:)
nem értem hogy hoszú lejtőn miért kell 50-el 5.be menni.ÁLLANDÓAN A FÉKET KELL NYOMNOD HOGY TUDD TARTANI AZ 50-ET /LAK.TER.BELÜL./Országúton pedig letolnak az útról ha 50-el totyogsz.Mi az oka hogy csak 50-el haladsz 5.ben?A szituáció az érdekes.
Bizony, ez lakott terület, és az út jellege (lejtő nagysága plusz néhány kanyar) szinte adja, hogy ötvennel, ötödikben csorogjak be a városba. A lejtés miatt csak a kanyar előtt kell fékezni - kábé negyvenre - így senki sem tol le, másrészt a traffipax miatt is nyugodt vagyok. Szinte adja magát a terep (és nem csak ez, hanem még van egy-két ilyen), hogy az ember nyugiban, motorfékkel és néhány fékezéssel haladjon.
Hidd el, van olyan lejtő az országban, aminek a lejtése miatt sem a gázt, sem a féket nem kell állandóan nyomni az "ötödikben-ötvennel" haladáshoz.
(Egyébként érdekes a dolog, mert ez csak a Kalosnál van így. Előtte Corsám volt, abban olyan erős volt a motorfék, hogy néha még gázt is kellett adnom.)
Sajnos nem tudtam a táblázatodat olvashatóvá tenni.Ha kinagyítottam olvashatatlaná vált.
Valóban nem te írtad a "rövid pesti utcát",de ettől függetlenűl nem értem hogy hoszú lejtőn miért kell 50-el 5.be menni.ÁLLANDÓAN A FÉKET KELL NYOMNOD HOGY TUDD TARTANI AZ 50-ET /LAK.TER.BELÜL./Országúton pedig letolnak az útról ha 50-el totyogsz.Mi az oka hogy csak 50-el haladsz 5.ben?A szituáció az érdekes.
A fogyit már régen mértem. Utolsó mérések 6.2, 6,8, 7,2 körül voltak.Nem vagyok elégedetlen.Tovább azért nem mentem mert a nejem már ütötte a fejemet./ki lehet olvasni az írásaimból?/
Nálam is próbálkozott a nejem, de rájött, hogy autó-kérdésben nem ismerek tréfát.:)
Íme a bizonyíték. (A felső táblázat a havonta megtett út hossza, az alsó a fogyasztás. Elég volt egyszer megcsinálni a megfelelő képletekkel az Excel-táblát.)
a nem igazán kellő mértékű odafigyelésed betudom a hétvégi lazításnak:))
"Nord: "Hát 50-nél én is csak egy esetben használom 5-ben az autót: lejtőn lefelé guruláskor..."
Nemtudom hogy a pár méteres pesti lejtőkön miért kell 5.-et használni.fölfelé talán 5.-el tudsz menni?Nem jobb volna a motorféket használni lefelé?"
Szóval: én nem írtam, olyat, hogy pár méteres pesti lejtőkön használom az autót 5-ben.
Csak annyit írtam, hogy lejtőn lefelé guruláskor használom így a kocsit. Ezen a néhány lejtőn (ami nem pár méteres és nem pesti!) ötödikben a motor 1200-1300 fordulatszám környékén jár (pontosan nem emlékszem) és ezt bizony motorfékes "üzemmódban" produkálja a kocsi - tehát lejtőn lefelé 50-nél sem nyomom neki 5-ben a gázt - de ezt nem is írtam sehol...
Nem tudom, hogy hogy Te másképp használnád-e a kocsit ebben a helyzetben - gyanítom nem, ugyanis e topic alapján úgy tűnik, hogy hasonló a vezetési stílusunk. :)))
Ezeknek a kis motorokoknak nincs olyan erő tartaléka hogy a legnagyobb seb.fokozatban a leszabályzás vessen véget.Talán 4.ben? Ezt nem próbáltam.
A fogyit már régen mértem. Utolsó mérések 6.2, 6,8, 7,2 körül voltak.Nem vagyok elégedetlen.Tovább azért nem mentem mert a nejem már ütötte a fejemet./ki lehet olvasni az írásaimból?/
Tudom már párszor elhangzott a cím, de nem vagyok képes újra megtalálni, hogy hol volt róla szó.. Hol rendeltétek a "pánikvasakat" ? (kapaszkodó). Mert most már rendelnék én is, plusz még kéne egy hátsó ablak leolvasztó gomb. Azt is lehet ugyan ezen a helyen rendelni? Itthon Baján még csak most épül a Daewoo és nincs semmi hozzá, de majd megnézem Sexárdon.
Ha valaki hülyén néz, hogy minek kell nekem olyan gomb, akkor azért mert : Ajándékba kazettás magnót kaptam, és hozzá szeretném kötni az mp3 lejátszómat. Adapter kazetta magában nem vált be, mert iszonyat hangosan tekeri. Apám megcsináná, hogy ne pörgesse, hanem lehessen egy gomb segítségével váltogatni hogy mp3-at hallgassak, vagy kazit. Hogy pontosan hogy lesz, azt nemtom, mert nem értek annyira hozzá, lényeg hogy kéne még egy olyan gomb, mint a hátsó ablak leolvasztó, mert azzal nézne ki jól. Egy mezei kis kapcsoló eléggé érdekesen ficegne ott... Ugye lehet rendelni azt is pluszban??
azért gondolom sejted, hogy a nap mint nap történő használat nálam sajnos nem Svájc kies vidékein történik. :)) Azzal ugyanis én is tisztában vagyok ott kissé máshogy kell menni.
A Kalost azért lehet 5.be ilyen lassan vezetni,mert ennél a típusnál hosszúra hagyták az 5.et.
Ööööö, lehet, hogy én tudok valamit rosszul?
Szerintem a "hosszúra hagyott" sebességfokozat pont az ellenkezőjét jelenti.
Vagyis minél hosszabb egy fokozat, annál alacsonyabb fordulatszámon dolgozik felfelé (mondjuk 130-nál nem 4ezret, hanem csak 3,5ezret pörög a motor).
Ez a kisebb fogyasztás, alacsonyabb zaj miatt optimális, de ennek az az ára, hogy az 5. fokozat alacsonyabb sebességen (pl 50-nél) kevésbé használható.
Ezért is "vezették be" először a dízeleknél, majd mostanság már néhány benzinesnél is a 6-at, hogy egy rövidebb ötödik városban is használható legyen, de azért autópályára is maradjon egy hosszú fokozat. (Persze ezt azoknak ajánlják elsősorban, akik imádnak váltogatni, mert így logikusan meg tudták rövidíteni a 6. alatti fokozatokat - ez viszont azzal jár, hogy a használható fordulatszám-tartományban egy-egy fokozat kevesebbet használható.)
Nord!
Ha majd igazi lejtővel találkozol,akkor ne tedd ezt.(pl. Svájc hegyeiben)Lejtőn lefelé olyan a sebesség fokozat mint felfelé!!Persze ez nem vonatkozik a pesti pár méteres lejtőkre :)
Tudom,hogy néha ki kell huzatni a motort,hogy rendesen kiégjen,de a motor hangjáról felismered ha kinlódik.A Kalost azért lehet 5.be ilyen lassan vezetni,mert ennél a típusnál hosszúra hagyták az 5.et. :) Na meg ha jó a nyomatékja akkor . Persze mindenki úgy vezesse ahogy jónak gondlja. :) Párszor vezettem egy bizonyos fajta Alfát,ott nem is használtam más fokozatot mint 1.-3.-és az 5.-et :)
Nem kívánt mást az autó.
Na üdv! Azért ma én is kihúzatom a motort ;)
Hát 50-nél én is csak egy esetben használom 5-ben az autót: lejtőn lefelé guruláskor...
Amúgy azt vettem észre, hogy már vízszintes úton is 1500 fordulat alatt kínlódik a motor, ezért aztán nagy átlagban 60 alatt 4-est, 40 alatt hármast használok.