Találkozó 15:30-kor (vagy inkább kicsit előbb) a Hadtörténeti Múzeum közelében lévő Magdolna-toronynál, ahol ingyen könyvek kválogatására lesz lehetőség. Onnan sétálunk át a Dísz térre.
Aki kocsival jön, célszerűen a Bécsi kapu előtt, vagy a Vár másik végén, a Lovas út déli végén parkoljon. Mindkét hely szombaton ingyenes. A Várban fél órán belül is ingyenes a parkolás, de azután már az első félórát is fizetni kell csillagászati áron. A fél órán túli parkolás csak a Dísz téren lehetséges. A Vár belsejéből pedig fél órán túl pedig esetleg csak 5 ezerért lehet kijönni! Szóval senki ne jöjjön be kocsival, esetleg csak rokikártyával.
Remélhetőleg átérünk 16:30-ra a Dísz térre, a Korona cukrászdába.
Pedig a tűzeset után szóltam ennek a nagycsaládos összekötőnek, hogy valószínűleg a csömöri tragédia után sok olyan adomány fog ott összegyűlni, amire nem lesz szüksége a tragédiát átélt négygyerekes családnak. Mondta is, hogy odafigyel és segít majd jó helyre juttatni mindent. Persze ami nem is került oda, azt nem tudhatta továbbítani...
Szombat délután egyeztetünk az általad – és a mások által – felajánlott holmik elszállításáról. Nem baj, ha végül több lesz egy fuvarnál, ami összegyűlik, mert Fót nincs messze, oda többször is tudunk fordulni.
Van nálam három vagy négy banánosdoboznyi konyhai kellék: bögrék, tányérok, használt fritőz, már nem is emlékszem pontosan. Tavaly gyűlt össze, egy bajba jutott olvtárs megsegítésére, de nekik végül ezekre nem lett szükségük (elvesztették a házukat és még sok ennél is fontosabbat, de ahova költöztek, ott van fölszerelt konyha). Megkérdezem a többieknél, akikkel gyűjtöttünk, de pont ez volt a tervünk: hogy odaadjuk más rászorulóknak. Ez ahhoz sok, hogy elvigyem, de ha el tudnátok érte jönni, azt nagyon megköszönnénk.
Gyerekkönyvön kívül minden témakör: szépirodalom, vers, irodalomtörténet, építészet, Budapest, vidéki helytörténet, muzeológia, történelem, politika, vallás, környezetvédelem, közgazdaság, pedagógia. Ezek mind vadonatújak. Ezeken kívül régi vegyes könyvek is vannak, köztük német, angol, francia és román nyelvűek.
Nem baj, ha hoztok otthon feleslegessé vált köteteket, mert azok közül még akár e társaság is talál magának érdekeset.
Rákérdeztem a kiszemelt kávéház tulajdonosánál, hogy mi újság a Könyv elvitelre ötletünkkel? Mert ha nála nem aktuális, akkor keresünk másik helyet, de még nem válaszolt.
Más:
Szerdán viszünk Fótra a Nagycsaládos Egyesületnek mindenfélét, ahonnan továbbviszik a szegény északi megyékbe. Ha tudtok most hozni odaszánt akármit (gyerek-felnőtt ruha, edény, írószer stb.) akkor továbbítjuk, de megbeszélhetjük, hogy hétfőn-kedden érte megyünk. Még most is hálálkodtak, hogy a múltkor egy lakásfelújításnál kibontott és itt már teljesen értéktelen kapcsolókat, konnektorokat és már a fővárosban elavultnak számító kapcsolódobozokat küldtem nekik.
A kapcsolat úgy jött létre velük, hogy tavaly írtam az országos központba, hogy sok ötliteres, fémkupakos befőttes üvegre nincs-e valahol szükség. Most is viszünk abból kb. 60 darabot, mert annak is nagyon örültek, hiszen ezeket darabonként kb. 600 Ft-ért lehet kapni.
Még az jutott eszembe, hogy lehet, hogy kevés lesz ez az idő a könyvek átnézésére, ezért kicsit előbb is jöhet, aki nem akar kapkodni. Te pedig tudod, hogy hol vannak jelenleg a könyvek, nyiss be oda nyugodtan.
Javaslom, hogy Te is gyere 15:30-ra, mert biztosan fogsz találni Téged érdeklő könyveket, ugyanis ezek most polcon vannak, sokkal áttekinthetőbbek, mint ahogyan az irodádban hegyén-hátán voltak. És vannak további, igaz, hogy régebbi kötetek is.
Mivel lehet, hogy lesz, aki 16:30-ra egyenest a Koronába megy, illik elindulnunk 16 óra után nem sokkal.
Nem akarom bonyolítani a programot, csak mivel elég jól ismerem a könyvanyagot, érdeklődnék, hogy a második Magdolna-tornyos indulást körülbelül mikorra tervezed? Ha ez nem okoz gondot, ott bevárnálak titeket, és akkor csatlakoznék. Bocsánat és köszönöm!
A Magdolna-toronytól – a könyvválogatás után – végigmegyünk az Úri utcán, a végén a Dísz téren benézünk néhány udvarba, majd a Korona Cukrászdában ülünk le. Ha súlyos könyvcsomagot válogattok, akkor azt nem kell végigcipelni, mert otthagyhatjátok és én később átviszem kocsival a Dísz térre. Szóval kisebb-nagyobb szatyrot, táskát érdemes hoznotok, bár én is viszek oda számotokra.
Pont erre gondoltam, például hogy pendrive-on vigyek-e képeket. Sajnos azonban úgy tűnik, nincs semmi olyan képi vagy írásos anyagom, amit érdemes lenne vinnem.
Ahogy VEE mondja - nem bál ez, hanem teljesen informális, baráti találkozó, szóval az égvilágon semmivel nem kell készülni.
Viszont - ezt már mindenkinek mondom - ha tényleg a megfejtetlen képekről is akarunk beszélni, akkor nem ártana hozzá egy laptop, esetleg mobilnettel. Ha lenne, akkor mindenki elhozhatná a saját képeit egy pendrive-on.