napok óta gondom van a magloop magas swr értékeivel. 1.5 alá nem tudom lehozni a rezonancia frekin se. A belső hurkot próbáltam állítgatni, végül vissza is cseréltem egy koaxra, mivel annak a köpenyének az átmérője jóval nagyobb mint a 4mm-es rézdróté ami előtte volt, gondoltam hátha ez a baj, de sajnos nem. A külső hurok 12mm átmérőjű lágyrézscső.
Mi más okozhatja még a jelenséget? Miket érdemes leelenőrizni?
De most amire vágyok az egy szimpla cucc, 1-2 analóg műszerrel meg potival-kondival, amivel skáláról leolvashatóak lennének az értékek. Sima impedanciára egy híd az egész, de én látni akarom a képzetest is.
A vájtfülűek azt mondják, hogy jobb ha nem lóg keresztbe a hurok belsejében elektromos vezető, azért szokás egy műanyag pálcával forgatni a kondit. Amúgy szerintem sajszegál.
Nu... akkor majd mérek rajta olyan impotenciát, tudod, amitől bele lehet tolni az adást az anténába.:-)
Juteszembe... összeraknék egy kis nagyfrekis hidat impedancia mérésre, de olyat, amivel a képzetes tagot is ki lehet mérni. Találtam 1-2 rajzot, ötletet rá, de neked van valami megoldásod erre?
A csévetestek anyaga 50mm. pvc lefolyócső. Mivel a padláson van, nincs vízszigetelése. A huzal szabványos „villanyszerelő vezeték”. A tekercstest belsejében van a rezgőkör kondenzátora (kV nagyságrendű kell). A kapacitás értékeket sajnos elmulasztottam feljegyezni, 20 - 68 pF között vannak. A túllógó koax.kábel csonkok a trimmerek, a menetek széthúzásával-összenyomásával finoman lehet utánhangolni. A tető kúpcserepei alatt van minden, eléggé cikk-cakkban vezetgetve. Balun és antennatuner nincs. A vizes cserép 50-100KHz-el lefelé hangolja a rezonanciát. Ez az antenna, 20W és PSK üzemmód elég volt (olykor elég lehet, hi) Japán, Ausztrál, Új-Zélandi összeköttetésekhez. Másodantennaként használom.
Megmértem a tyúklétrát és 133 mm a huzaltávolság, ez pedig 6-700 Ohmra adja ki a hullámellenállást, attól függően, hogy milyen átmérőt saccolok a belsejére. Mennyi ez valójában és miért annyi?