Keresés

Részletes keresés

nofRETRO Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2586

Nekem nem tűnt fel, de igen i-vel írták az y helyett. 1951-es. Még nem tudom, hogy ki fordította, de talán ez az első magyar kiadás. Külön helyen van az olcsó könyvtáram, lehet hogy ott szorong a többi közt, mert ebben a sorozatban is megjelent.

A Bögyöly c. filmet sem találom, Sosztakovics írta a zenét.

Találtam viszont egy 1959-es diafilmet ..

http://dia.osaarchivum.org/public/index.php?fs=95

Előzmény: Archimédesz (2584)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2585

Elképesztően érdekes, amit Takács két részben a szerzőről és a könyvről írt. Majd pár hét múlva, amikor lekerül a lakat a Narancs-cikkekről, belinkelem ide mindkettőt.

A Voynich-kézirat is langyos, ő a férj.

Archimédesz Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2584

Most nézem csak, hogy rosszul írták a nevét a borítón?

Előzmény: nofRETRO (2581)
Archimédesz Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2583

Én csak a Voynich-kéziratot ismerem, de azt hiszem, hogy azt az utóbbi legalább száz évben senki nem olvasta.

Előzmény: Goldman Emma (2577)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2582

Hát ez az.

De akkor sem emlékszem.

Sajnos.

Előzmény: nofRETRO (2579)
nofRETRO Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2581

na most hátha:

nofRETRO Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2580

hova lett a kép?

nofRETRO Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2579

halvány, de ez nem kézfeltartás :)

Többször kiadták nálunk, talán ez az első?
Bögöly Voinich Ifjúsági Könyvkiadó, 1951

részlet:

"Romantikus regény megkímélt állapotban!

"Szerettem magát, Gemma, már akkor, amikor maga még nyápic kislány volt, és két varkocsban hordta a haját. És szeretem ma is" - így búcsúzik szerelmétől egy nagyszerű ember, egy lenyűgözően érdekes egyéniség, romantikus regényhős: a múlt századi olasz forradalmár.
Gemma és Arthur szerelmének történetében két, közös eszmékért lelkesedő ember megrázó kapcsolata bontakozik ki. Arthur, aki Bögöly álnevet használ szatirikus cikkeiben, annak a Marseille-ben alakult titkos forradalmi társaságnak a tagja, mely az Ifjú Itália néven került be a független olasz köztársaságét folyó harc történetébe. Jelszavuk volt: Istennel a népért!
Ez a múlt századi történet nemzedékek - a mai tinédzserek szüleinek és az ő szüleiknek - kedvenc története s filmvásznon felejthetetlen élménye volt, a feledés pora valahogy sosem tudja belepni."
innen http://www.eztolvasdel.hu/bookinfo.php?id=6152

és a szerzőről, ha már megtaláltam
, nem mellesleg érdekes oldal!

http://www.britishpathe.com/video/ethel-lilian-voynich-is-95-years-old

Alexander Demeter Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2578

Például én. Olvastam is, de még zsenge gyermekkoromban, tetszett is, de most már fogalmam sincs miről szól.

Goldman Emma Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2577

Épp most olvastam a Narancsban, Takács tanár úr tollából, hogy a XX. század tán legnagyobb példányszámban eladott regénye E(thel). L(ilian). Voynich Bögöly című könyve volt. (Vihar Itália felett címmel is lehet ismerni.) Fel a kezekkel, ki hallott róla?

Előzmény: nofRETRO (2576)
nofRETRO Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2576

Könyvekről: tegnap találkoztam ezzel a bloggal, ahol a szerző az elmúlt száz év könyvsikereit veszi számba. Érdekes, izgalmas , és szerintem fontos megközelítés. A magyar könyvsikerek, (ami nem értékmérő ugyan, hanem a  népszerűséget, olvasottságot jelenti) hasonló listázása is nagyon érdekes lenne.

http://kahnscorner.blogspot.hu/2013/02/100-years-94-books.html

2fillér Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2575

Kedves VEE!

Azt hiszem utolsóként, de én is köszönöm szépen a tegnapi találkozót: a szervezést és lebonyolítást, a szíves vendéglátást, és a sok-sok könyvet-folyóiratot!

Mindenkit üdvözlök, örülök, hogy megismerkedhettem Veletek!

Előzmény: VEE (2555)
nofRETRO Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2574

Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a könyves "próbarepülés", és valami ilyesmire számítottam. Az ember nem lehet egyszerre két helyen, de jó érzés olvasni, tudni róla. Köszönöm.  De a tökfőzelék már hab a tortán, hogy ezzel a szép képzavarral éljek :)
Sok hasonlót kívánok!

lafal Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2573

Nagyon kellemes találkozó volt. Köszönöm a könyveket és az együtt töltött kellemes órákat. Emlékezetes élmény volt.

Előzmény: manhattani (2572)
manhattani Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2572

Magam is köszönöm ezeket mind, és még a tökfőzeléket is! :-)

>volt időtök belenézni a könyvekbe ...

A nagy vastagot és a kis füzetet ma hajnalra kiolvastam.

Előzmény: scsabi (2566)
VEE Creative Commons License 2013.03.10 0 0 2571

Éppen ezen gondolkodom. Mármint, hogy e könyveket már milyen számosan – Te (vagy inkább te?) tudod, hogy hányan – átnézték és otthagyták mint számukra érdektelent, majd mégis milyen soknak lett tegnap új gazdája. Szóval sokkal szélesebb körben lehetne ilyent (vagy ilyet?) megszervezni az országban mindenhol. Erről esetleg egy kulturális újságíró tudna írni, hogy ezt olvasva máshol is kedvet kapjanak hasonló szervezésére, hiszen ennek nincs költsége.

Ez persze azt is igazolja, hogy a nemrégi ötletnek, a kávéházi könyvespolcnak, a Könyv elvitelre módszernek is van létjogosultsága, tehát meg kell valósítani mielőbb.

Erről még az jut eszembe, hogy több mint harminc éve is csináltunk olyant, amire addig sehol sem volt példa, azóta pedig eléggé elterjedt. Meghírdettünk a Vérmezőn egy gyerekbicikli-börzét. A Bizományi Áruház egy teherautónyi kerékpárral jelent meg és a családok is hozták a feleslegessé vált járműveiket, játékaikat. A napos vasárnap délelőtt sok gyerekes család eljött, és nem mentek haza üres kézzel, mindenki talált magának biciklit, rollert. Mivel eljött a sajtó is (pl. Forró Evelyn), belekerült a TV-híradóba is, nagy visszhangja lett a semmibe sem kerülő rendezvénynek.

Előzmény: Goldman Emma (2567)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2570

Nem csuklottál? Emlegettünk ám: hogy majd ha hazajössz, akkor lesz tavasz, és lesz topikséta is.

Előzmény: Boszorka (2569)
Boszorka Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2569

Bánatba vagyok borulva, hogy a sok minden jóból kimaradtam. A nagy sikerre való tekintettel, talán lesz ismétlés.

Archimédesz Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2568

Szeretnék cstlakozni a köszönetnyilvánítók sorához, pompásan éreztem magamat

Énisénis!

De tényleg nagyon jó volt, köszönöm!

Előzmény: scsabi (2566)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2567

Khm. Mint mondám, az irodámban az akció kezdetén kábé ötszáz könyv volt. Aztán, hogy elvittek a népek néhány százat, de hoztak is, a végére lett úgy ezer. A helyedben most kezdenék vigyázni.

Előzmény: VEE (2561)
scsabi Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2566

Szeretnék cstlakozni a köszönetnyilvánítók sorához, pompásan éreztem magamat, külön köszönöm a

- szervezést,

- a könyveket,

- az idegenvezetést,

- a pogácsát,

- a szilvateát,

- a beszélgetést és a jó társaságot.

VEE Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2565

Hagyjátok már ezt a tökfőzeléket, mert nem vacsorának, hanem kóstolónak szántam, mivel ez téma volt itt nemrégen. Csak meg szerettem volna mutatni, hogy nekem milyet van szerencsém enni sok évtizede.

Csak azt kívánom mindnyájatoknak, hogy legyen időtök kinyitni az elcipelt könyveket.

Előzmény: Divrotcé (2563)
gybind Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2564

Dicsér, dicser, dicsér.

Előzmény: Goldman Emma (2557)
Divrotcé Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2563

Sok mindent ettem már kávéskanállal, de tökfőzeléket, desszertként még nem. Köszönöm szépen a szíves vendéglátást.

Előzmény: VEE (2561)
gybind Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2562

Kedves VEE!

Igazán nagyon jól éreztem magam. A tökfözelék nagyon finom volt, a könyvek - köszönet Emmának és neked - nagy örömet okoznak.

Örülök, hogy megismerkedhettem veletek.

VEE Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2561

Majd megnézem a könyvek mennyiségét, de mivel hoztatok is otthonról, lehet, hogy nem nagyon csökkent a mennyiség.

Mivel mindannyian vittetek magatokkal – ki kevesebbet, ki többet –, és talán örültök is neki, érdemes lenne ezen elgondolkodni és akár szélesebb körben terjeszteni e módszert.

_Nyuszi Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2560

A magam nevében is nagyon köszönöm a szervezést, a vezetést, és mindent, amit most kihagyok.

Köszönöm!

2ly Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2559

Kedves VEE,

nagyon köszönöm a tartalmas estét!

Előzmény: Goldman Emma (2558)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2558

Az ördögbe, hát nem elfelejtettem a tökfőzeléket?! Azt is köszönöm! :-)

Előzmény: Goldman Emma (2557)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.03.09 0 0 2557

Dísz tér - Klauzál tér: 33 perc, és még csak nem is futottam. Dicsérjetek meg. :)

Kedves VEE,

nagyon köszönöm a szervezést, az idegenvezetést, a vendéglátást, valamint a pompás helyet a könyvek nevében. Remekül éreztem magam, hála érte!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!