A száraz ágakat távolítsd csak el! Ezt a műveletet jobb lett volna akkor megtenni, amikor már világosan látszott, hogy mi fagyott el, de az új hajtások nem voltak még ilyen nagyok és a most végzett művelettel könnyen károsíthatók. Ha túl nagy kártétellel járna, hagyd meg most a száraz ágakat az újak között és távolítsd el őket ősszel, lombhullás után.
Sziasztok megszeretném kérdezni hogy a fügebokrommal mi a teendő ilyenkor.Vágjam vissza az egészet és az új hajtásokat hagyjam felnőni vagy pedig csak a száraz ágakat vágjam ki belőle???
Van egy-kettő a környéken, a Balaton északi partján meg egymás hegyén-hátán vannak. Bárcsak itt is inkább az terjedt el felénk, Zalában, mert itt sajna csak a két hagyományos magyar fajta van, amik a legrosszabbak, mind fagytűrését, mind a gyümölcsét illetőleg is.
Én egy-két hónapja kaptam az egyik topictárstól, kis rügyekkel. Először azon is elszáradt a rügy, de pár hete lassan növekednek, az egyiken már három új levél van.
Sziasztok most az esős idő előtt hoztam a környékről kis fügét gyökereset, de amint szárazabb idő lett a leveleit eldobta alul maradt meg egy kisebb levele, a rügyei még zöldnek tűnnek, de összementek. Lehetséges, hogy megmarad, gyökérről kihajt?
szép napot floo2 egy óriási kérésem lenne kifagyott a fügém a télel de végleg nem tudnál 1-2 hajtést küldeni mindegy milyen fügéről csak egyszer teremjen a postaköltséget természetesen állom előre is köszönöm kérlek irj az im c ferenc.kalocsai@citromail.hu
Az egyel korábbi képek ott készültek, azokról a fügékről, amiket ezen a képen pirossal bekarikáztam. A fényképezés helyén -21 fokos érték volt a leghidegebb éjszakán a most elmúlt télen. A bekarikázott helyen lévő fügék mellé kihelyezett hitelesített hőmérő -12,5 fokos legalacsonyabb értéket rögzített. Ennek köszönhető a fügék teljes sértetlensége abban a pozícióban. Megfordítva: az a pozíció elég ahhoz, hogy egy ilyen tél után a fügéknek a haja szála se görbüljön.
Lent elfagyott 1 fiatal gyenge bokor az úttest és a járda között. Lent hajt 1 termetes erős bokor az úttest és a járda között. Lent hajt 1 erős, fa nagyságú 1 ház védelmében. Én visszavágtam, D-i domboldal, 5 éves erős bokrok, tőből szép hajtásokat hoznak. (Én fent vagyok, felettem 100 méterre az erdő.) Sövényemben is kibírta 1 bokor, tőben hajt (nem vágtam vissza). Fent 3 fiatal fának nevelt elfagyott É-i oldalon, semmi életjel.
Nagyon szépen köszönöm az infót! Hát, a fal tövéhez való ültetést semmiképp sem tudom megoldani. Inkább próbálok olyat szerezni, amit javasolsz, azt hiszem, csak kipróbálom:)))) Még egyszer köszönöm a segítséget!
Túl jó fekvésben nem laksz, de átlag teleken nem fog elfagyni. Lehetőleg törekedj arra, hogy minél közelebb ültessed a házfalhoz, szinte az a legjobb, ha a fal tövéből nő ki a törzs. Nem tudom, honnan szeretnél beszerezni, de próbálj ne ujjas óriást vagy a hagyományos magyar barna fajtát beszerezni, hanem valami jobb fajtát venni, mint pl. jégfüge (györöki lapos). Ezt a fajtát, ha van ismerősöd a Balaton északi partján, onnan be tudod szerezni, Vonyarcvashegy, Balatongyörök környékén sok van belőle. Fontos a fajta, mert az általam említett két fajta nem is szép, a gyümölcse sem az igazi, van velük baj, és azok vannak leginkább elterjedve. Érdemes kicsit utánajárni, honnan tudsz beszerezni jó fajtát.
Reméljük a mi fügefánk is túléli az elmúlt telet, nagyon lassan, de jönnek rajta a levelek, ahogy írtátok,majd szeptember körül meglátjuk mely ágak igazán halottak.
Nem tudom megmondani, a piacon vettem egy bácsitól, nagyon szép sárgás-pirosasra érik, volt 4-5 cm-es is, de volt ami 8-10 cm-t is elérte. Nagyon fini édes. Júl.-ban kezdett érni a tavaszi gyümi, volt egy pici szünet, de alig észrevehetően, mig a későbbiek is el kezdtek érni, --volt, hogy nov. végén szedtem le az utolsókat. Gyönyörü volt a bokor maga is. Nem fért be a képbe 2007-ben sem, és akkor volt 3-4 éves. É és Ny-ról épület védte.leginkább a d.e.-i napot kapta, és sok-sok vizet. Persze, nem lehet januári :D:D dátumozású, de 2007-es, az tuti. .
Csak abban az esetben ültetheted át másik helyre, amennyiben elég nagy földlabdával ki tudod venni, úgy, hogy a gyökerei ne sérüljenek. Ha ez nem megoldható, akkor most semmiképpen nem szabad átültetni, mert vegetációban van, ilyenkor nagyon megsínyli. Milyen fajta egyébként?
szervusztok! már egy ideje olvasgatlak benneteket, hogy okosodjam. Tavaly költöztem erre a helyre, a régi háztól hoztam 3 bujtatott hajtást ( az 5 éves bokorról, 25-30 kg fügét szedtem le, júl-nov között folyamatosan, saját leveleivel takartam csak be, nem volt az 5 év alatt gondom vele), nos ez a 3 is gyönyörüen nőtt, termést is hozott, de már csak 1 szem tudott beérni. Én is azt hittem most tavasszal, hogy vége, de mégis mind hozott hajtásokat, most már szép leveleket.( Itt, az uj helyén jobban fogom takarni!, legalább addig, mig meg nem erősödik) Azt szeretném kérdezni, hogy most, átültethetem-e másik helyre az egyiket, postázhatom-e a másikat károsodás nélkül, vagy várjam meg az őszt? Mit tanácsoltok? Köszönöm előre is válaszotokat.
A visszavágás nem függ össze azzal, hogy megmenthető-e vagy sem. Illetve de, ha túl korán vágják vissza, akkor elkövethetik azt a hibát, hogy ép ágakat is levágnak, mert még nem hajtanak. Ha nem vágják vissza, csak augusztusban vágják le a száraz, elfagyott ágakat, azzal sem követnek el hibát. Ha kihajt valahonnan a törzsről, akkor nyár végére már szép koronája lesz. Egy 5-10 éves bokor vagy fa már elég nagy gyökérzettel rendelkezik ahhoz, hogy 1-2 nyár alatt ismét szép nagy koronát fejlesszen. Látom, hogy Kismarosnak vannak mély, völgyi fekvései és vannak magas, dombi részei, amik a Duna szinte fölé magasodnak 50-80 méterrel is. Megtennéd, hogy összehasonlítod a falud alsóbb fekvéseinek fügéi és a magasabb fekvések fügéinek állapotát? Ugye a kisugárzási inverzió miatt a derült éjszakákon a völgyek, sík területek és a dombok között 5-10 fokos különbségek is kialakulnak. Tehát amikor december 21-ére virradó éjjel a völgyben felétek -22-24 fokok voltak, a dombokon, 60-80-100 méteres fagylefolyással akár a -15 fokos halálos küszöbön belül is maradhatott a hőmérséklet. Ha lesz időd és kedved, nézz körül lent és fent.