" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
én egy kicsit később fordultam elő arra.... de B/C -ben főleg BTKsok és a jobb kapcsolatokkal rendelkezők voltak, oké meg a felsőbb évesek... A-ban meg a slepp. és valahogy a habitusban is különböztek. Jó mondjuk én laktam mindenhol. De gólyaként elfogadtam volna a narancsot. :) Talán 'kiművelt' sokadik évesként már derogált volna elfogadjam. :) ( nem)
Mert ott gondolom van annyi eszük, hogy Edith Bogue-t vagy BB Blanchard-ot ültetnek, nem pedig a magyar kertészetekben általánosan kapható Gallionensist.
a nagy new york-i fagy utan meglatogattam egy magnolifa grandiflora-t a kozelben.
-16 volt errefele a leghidegebb, -25-s hoerzettel[ ami gondolom a novenyekre nem hat]. otthon ettol a fagytol mar befeketetnek a levelek de itt nem lattam semmifele fagykart a novenyen, pedig ez az idojaras igen igen ritka errefele.
Azt hiszem ebben a dologban is arról a lélektanról van szó, amit korábban egy saját tapasztalati példámmal leírtam:
"Bizonyos szituációkban mások számára talán furcsának tűnő asszociációim vannak. Életem egyes epizódjai jutnak eszembe. Amikor például általam többszörösen bizonyított, nyilvánvaló dolgokat nem akarnak nekem elhinni, gyakran felidéződik bennem egy egyetemista kori élményem.
Hallgató koromban egyszer egy huzamosabb tolmácsolási munkáért akkor mesésnek számító összeg ütötte a markomat. A Móricz Zsigmond körtéren a zöldségesnél vettem annyi narancsot, amennyit éppencsak elbírtam. Elhatároztam, hogy a buszon a Budaörsi kollégiumig minden akkor ott utazó kollégista társamat megajándékozom egy naranccsal. (Tudni kell hozzá, hogy akkor a narancs szinte a jólét szimbólumának számított, nem véletlenül pattant ki az agyamból ez az ötlet.)
Aztán a buszon általam a gesztus kiötlésekor fel nem tételezett meglepetés ért: a megajándékozandók többsége(!) nem fogadta el ezt a spontán ajándékot.
Mindenesetre tanulságos volt. Életem során gyakran visszatér ez a "déjá vu".
Nálunk ma reggel még nem fagyott, pedig este tartottam tőle, hogy csúcskálva fogok hazaérni. Meglepve tapasztaltam, hogy plusz 4 fok van. Nekem minden fagymentes nap ajándék.
A füves közterek, parkok kezdik az elhanyagoltság benyomását kelteni, azáltal, hogy magasra nött, nyári típusú fedi őket. A végén a parkok gondozói arra kényszerülnek, hogy a tél kellős közepén füvet nyírjanak.
Azt nem árt tudnod, hogy bármely növény hivatalos behozatalához növényegeszsegügyi tanúsítvány is szükséges. Ezt viszonylag könnyű beszerezni, de a kiállításához általában egy hét szükséges kint, es nem hátrany, ha van ismerősöd...
Hali!
Feltételezem Thaiföld szubtrópusi területeit fogod meglátogatni, onnan nem tudsz olyan növényt hozni, ami nalunk kibirna az itteni teleket. Meg a hegyvidéki Chiang Mai reszen is ismeretlenek a fagyok, tehat ezzel nem éri meg kiserletezni. Tudsz hozni mindenfele egzotikumot, duriant, rambutant, licsit, mangusztint, longant es meg hosszasan sorolhatnám. Ezek itthon nem bírják a klímát viszont a szabadban telen. Pawpaw nincs náluk. Üdv, jo pihenést.
No ennel azert kicsit pontosabban, ha lehetne.....:D Szivesen hozok barmit ami nem illegalis, csak otleteket kerek!!!!!! Engem foleg a gyumolcs vonal erdekel (bor, palinka, ecet, lekvar, savanyusag, sor eloallitasa/izesitese lenne a celom)....:D Lassan lejar az ejszakas muszak, mentem aludni, 8 ora mulva remelem jopar otletet talalok itt. Szep napot.
Hello mindenkinek! Orulok, hogy nem tul zord a tel odahaza sem....remeljuk kesobb sem lesz ebbol galiba. Februarban Tajfoldre utazunk, valakinek valamilyen tippje van, hogy milyen magokat-hajtasokat lenne erdemes hoznom? Valakinek esetleg valamire faj a foga onnan? Eddig csak egyet neztem ki: Prunus mume, japan szilva. Bort, s savanyusagot keszitenek a gyumolcsebol. A tobbi, amit neztem mind kevesse turi a fagyot. (guava, custard apple, mountain apple), igy nincs ertelme probalkozni veluk. Varom az otleteket. :)