Keresés

Részletes keresés

Altamir Creative Commons License 2010.07.16 0 0 337
Gondolom, rossz érzés lehetett számotokra ez a letarolás, hiszen kötődtetek a meglévő növényzethez. Valójában nem értem, hogy miért kell egyből mindent letarolni, hiszen, ha az új tulajdonos nem ismeri a helyet, akkor nyugodtan várhat még legalább 1 évet, hogy megnézze, hogy a meglévő flóra mire képes. Persze, ehhez már egy kis lelki érettség is szükséges. (a hely miliőjének elfogadása, az előző lakókra, illetve hozzátartozóira való tekintet, és a növények szeretete.)
Sík vidéken lakok, ezért kérdezem, hogy a fagylefolyás azt jelenti, hogy a hideg levegő, tekintve, hogy nehezebb, ezért leereszkedik a mélyebben fekvő részekre ? Általában egy 50-80 m-es dombon télen mennyivel magasabb a hőmérséklet, mint lent a domb alján ?
Nyáron, ez az eltérés hogyan alakul ? Azért kérdezem, mert elvileg a meleg levegő felfele száll, ezért melegebbnek kellene lenni, de ugyanakkor a magasabban fekvő részeken jelentősebb a légmozgás, ami hűthet.
Előzmény: ninovarga (334)
marci81 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 336
Sziasztok!

Az én embermagasságú fügefám a déli forróságban (dél házfal előtt, közötte betonnal) konyul, hiába locsolom. Estére helyrejön. Normális ez? Azt hittem a füge az ilyen időt szeretni...
ninovarga Creative Commons License 2010.07.16 0 0 335
Tavasszal szabadföldbe dugványozható, őszre szép kis csemeték vannak. Ezeket célszerű télen nagyobb fagytól mentes helyen tárolni és tavasszal kiültetni a végleges helyükre.
A dugványnak valót okos dolog a kritikus téli hidegek előtt letermelni és föld alatt vermelve tartani és tavasszal kidugványozni.
Előzmény: Altamir (333)
ninovarga Creative Commons License 2010.07.16 0 0 334
A jónép hajmeresztő dolgokat művel. Különösen jól érzékelhető a magyar népességnél a környezeti kultúra teljes hiánya.
Amikor apám meghalt a 80-as évek elején, anyám úgy döntött, hogy a dombon (kitűnő fagylefolyási pozícióban lévő) vidéki vállalati szolgálati lakását a vállalat egyik közeli városban lévő szolgálati lakására cseréli, ahol a nővérem közelében lakhat. A lakáscsere még le sem bonyolódott végérvényesen, miközben anyám átmenetileg a nővéremhez költözött, mi pedig időközönként jártunk szellőztetni, kertet öntözni. Az egyik ilyen alkalommal a kertben álló gyönyörű fügefának hűlt helyét találtuk. Az a lakójelölt, aki úgy tudta, hogy a lakást neki fogják kiutalni, idejében hozzáfogott a "kert saját ízlése szerinti átrendezéséhez", ami egyenlő volt az ott lévő növényzet teljes letarolásával. Nincs mit hozzáfűzni, az eset magáért beszél...
Előzmény: Altamir (332)
Altamir Creative Commons License 2010.07.15 0 0 333
Mikor érdemes a fügét dugványozni ? Tavasszal, vagy inkább nyár végén, kora ősszel?
A szavaidból a tavasz jön le.
Előzmény: ninovarga (330)
Altamir Creative Commons License 2010.07.15 0 0 332
Hááát, a fajlagos fűtőértékét jelentősen csökkentette.:-)))
Szerintem aki lefűrészelte, annak gőze sem lehetett arról, hogy mit vág le, vagy nagyon nem szeretheti a fügét, hiszen már fotókülönlegességnek sem utolsó.
Azért nem mindennapi dolog lehet egy akácfáról fügét szüretelni.:-))
Előzmény: ninovarga (331)
ninovarga Creative Commons License 2010.07.15 0 0 331
Érthető. Súlyos károkat okozott egy értékes akácban.:))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: Altamir (329)
ninovarga Creative Commons License 2010.07.15 0 0 330
Szaporítás alatt vannak, jó pár dugvány szépen fejlődik. Ősz, de még inkább a tavasz lesz az ideje.
Előzmény: kalocsai ferenc (326)
Altamir Creative Commons License 2010.07.15 0 0 329
Ez egy másik fában nőtt ki ??? Tényleg bámulatos. Úgy látom, hogy korábban már próbálták likvidálni szegényt.
Előzmény: gumikacsa1984 (328)
gumikacsa1984 Creative Commons License 2010.07.15 0 0 328
mikor megláttam először nem hittem a szememnek:
Altamir Creative Commons License 2010.07.14 0 0 327
Csak a szívemet fájdítod. Az én kis hajtásom (tavaly kaptam és azt hittem, hogy az idén ki sem fog hajtani, pedig be volt takarva) csak 80 cm-es. Pár pici terméskezdemény már látszik rajta, de, hogy mikorra fog beérni, azt nem tudom. Görcsölök szegénykémmel, ősszel takargattam, tavasszal próbáltam megtalálni benne az életet, most meg locsolgatom, szeretettel gondolok rá, neked meg semmit sem kell a fáiddal csinálnod, és már júliusban jól belakmározhatsz a terméséből. Persze, egy dolgot neked is kell tenni, megpróbálni a hangyákat és a madarakat megelőzni a szüreteléssel.:-)
Tényleg, mit tudsz csinálni ilyen sok fügével ? Bort készítesz belőle, vagy esetleg aszalással próbálkozol ? A képeket elnézve, szép nagyot terem, és sokat. Gratu hozzá.:-))
Előzmény: Floo2 (325)
kalocsai ferenc Creative Commons License 2010.07.12 0 0 326
szia ninovarga gyönyörű fügéid vannak nekem is volt csak elfagyott hajtást vagy egy fügét hogy elültesem nem e kérhetnék tőled persze nem ingyen kérlek irj az im c ferenc.kalocsai@citromail.hu előre is köszi
Előzmény: ninovarga (316)
Floo2 Creative Commons License 2010.07.11 0 0 325
Csak sajna a madarak és a hangyák előbb érkeztek.
Ráadásul őrszemet is állítottak(első kép) :))
Floo2 Creative Commons License 2010.07.10 0 0 324
Benne vagyunk a fügeszezonban.
Ma ettem először tele magam.
zümkobold Creative Commons License 2010.07.10 0 0 323
Szia!

Nekem szaporítanál? ; nagyon örülnék neki.
Köszi. z.k.
ninovarga Creative Commons License 2010.07.10 0 0 322
Igen, az enyémről lehet szaporítani minden további nélkül.
zümkobold Creative Commons License 2010.07.10 0 0 321
Szia!

Esetleg tudsz arról, hogy értékesíti-e valamilyen kertészetben?
Esetleg a Te növényednek van oldal hajtása, amit lehetne szaporítani.?
Üdv.
Előzmény: ninovarga (319)
ninovarga Creative Commons License 2010.07.10 0 0 320
Egyébként az első képen balról a második présház sarkánál lévő ilyen fajta, illetve a nagy fügefák sorában a legalsó.
Előzmény: ninovarga (319)
ninovarga Creative Commons License 2010.07.10 0 0 319
Ez egy olasz fajta Treviso környékéről.
Előzmény: zümkobold (317)
janijani Creative Commons License 2010.07.09 0 0 318
Nekem az idén az első termés elmaradt a fügén fagykár miatt, de most hozza a másodtermést. Már vannak cseresznyenagyságúak is, remélem szép hosszú ősz lesz és be tudja érlelni. 
zümkobold Creative Commons License 2010.07.09 0 0 317
Nagyon jól néz ki a növényed, a termése hatalmas. Hol vetted a sarjat, vagy a kis fácskát?
ninovarga Creative Commons License 2010.07.09 0 0 316
ninovarga Creative Commons License 2010.06.30 0 0 315
A különböző levélalakok különböző fajtákhoz tartoznak. Fajtánként természetesen eltérő a termőképesség és a téltűrés, még ha azt mondhatjuk is, hogy a fajták 90%-ánál -15 fok a tűréshatár.
Előzmény: Matyi-Rex (312)
peter513 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 314
Több mint egy hónapja ültettem kettőt. Alig értem a kicsi hajtáshoz, azonnal letört. Nem száradt ki, mégis pár csak napja láttam, hogy valami lesz.
Ha nem földlabdás, inkább várd meg az őszt.
Előzmény: tavisellő (311)
Matyi-Rex Creative Commons License 2010.06.22 0 0 313
Helló Tavisellő!
Szerintem ha gyökereset ültetsz ki akkor most is érdemes lehet kiültetni, bőven kell locsolni, de ősszel nagyobb valószínűséggel megfogan.
Előzmény: tavisellő (311)
Matyi-Rex Creative Commons License 2010.06.20 0 0 312
kössz a válaszaitokat, valóban 4 napja arra lettem figyelmes, hogy az egyik kis rügy megduzzadt, azóta már látszanak a kicsi levelek...
Azt valamelyikőtök nem tudja, hogy számít a fügén, hogy milyenek a levelei? nekem a kertben is van fügém, az idén 3. éves kb a csípőmig ér, nem hagyom az oldalhajtásait kifejlődni, fát akarok belőle, annak 5 karéjosak a levelei, amit most ültettem az utcára és elkezdett rügyezni, az pedig 3 karéjú. Ez befolyásolhatja a termőképességet, vagy a fagytűrést?
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (297)
tavisellő Creative Commons License 2010.06.19 0 0 311

Na jó nem ilyen nagyot:))

Egyépként mikor érdemes ültetni tvasszal vagy ősszel???

Előzmény: tavisellő (310)
tavisellő Creative Commons License 2010.06.18 0 0 310
Ezek eszméletlen jó képek az a fügefa meg hatalmas gratulálok!

Azt hiszem, egy ilyen fügefát megpróbálok ősszel én is ültetni!

Előzmény: ninovarga (308)
tavisellő Creative Commons License 2010.06.18 0 0 309
Nagyon szépen köszönöm a gyors segítségedet megfogadom,és mindent úgy csinálok ahogy tanácsoltad!

Előzmény: ninovarga (307)
ninovarga Creative Commons License 2010.06.18 0 0 308

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!