"Csak és kizárólag? Semmi Ca elvonás a csontokból, fogakból? "
Én nem tudok ilyenről (de mindig szivesen tanulok).
Bővebben ? Forrás ?
"Vagy keverem most a fehér cukrot a fehér J-vel?"
A fehér J nem látszik fehér háttérnél.
(mi az a fehér J ?)
" Például egy vegán, 50% nyers táplálkozáson levő ember, normális bélflórával valóban annyit veszít-e és annyit kell pótolnia, mint egy mai vegyes és nagyrészt műanyag (sajna a mai nyugati átlag), illetve odafigyelően vegyes (mint mondjuk te) étrenden levőnek?"
A kiürülésben nincs különbség, a vitaminszükségletben már lehet: a szennyerzett levegő, elfogyasztott kemikáliák, stb. okozhatnak megnövekedett vitaminigényt.
Szerinem a nagy difi az odafigyelés / nem odafigyelés között van, de ha valaki odafigyel, akkor azon belül mindegy, hogy vega, nyersevő, vagy mindenevő.
(No cigi, pia, szennyezett levegő, stresz, cukor, elégetett olaj, stb.)
"(Egyébként gondolom, te sem a kalciumbevitel-problémát tekinted a legnagyobbnak a vegán étrenden levőknél...)"
Kálcium, vas, B12, aminósavak: ezeket tartom agályosnak, a hús ÉS tejtermék, tojás nélküli táplálkozásnál..
Nekem tavaly kellett szakdolgozati témát választani, de nem rémlik, hogy konkrétan a vegetáriánus étkezésre kihegyezve láttam volna javaslatokat, inkább általánosságban szerepelt a táplákozás témaként. Szerintem dietetikuséknál, és a hasonló szakterületeken nagyobb valószínűséggel bukkan fel ilyesmi.
Lengyel oldalakon olvasom: nagyon megnőtt Lengyelországban a vegetarianizmus iránt érdeklődők száma, amit az is bizonyít, hogy egyre többen írják ebből a szakdolgozatukat, doktori disszertációjukat, stb. és egyre több összehasonlító vizsgálatot végeznek a szakemberek. :)))