Keresés

Részletes keresés

tehtube Creative Commons License 2025.01.26 0 0 25703

Örülök hogy már bőven túl vagy rajta. Sokan fordulnak hozzám fejlődési szándékkal, akiknek még ennél is egyszerűbb megfejtéseket kell először elsajátítaniuk. nekik ajánlottam kedvcsinálónak. 

Már is hiányolta a Legend ONE-ból a Yamahára, Nordra hajazó akusztikus zongorahangot. Számukra a benne lévő túl zárt. Önmagában tetszetős, de ahogy korábban írtam, különböző hangszínek intenzívebb zenei környezetben másként hatnak. Állítólag állítható azért. De biztos reszelni fognak rajta. Egy ilyen megmutatás inkább szonda az utolsó simítások előtt. 

A NAMM utolsó napjaira megjelentek videók a Hammond kiállításáról is. Jim Alfredson házigazda Ronnie Fostert is meghívta. Leginkább az XK-5 volt előtérben. Lesz egy bivalyerős kis lezlijük, 3500-as. Sokakat érdekelhet.

Előzmény: djuice (25701)
Old Vic Creative Commons License 2025.01.24 0 0 25702

... !!! ...

..https://youtu.be/zppfjeculUs?t=2687       .de megéri az egészet (már akinek...?) végigkűzdeni, ha lehet forditattni...

-V.

djuice Creative Commons License 2025.01.24 0 0 25701

Valahogy nekem ilyen ismétlős, kvintváltós, felülről előkézett sablon bass patternnek tűnik. Leon Kuijperst nem helyettesíti. :) 

Előzmény: tehtube (25700)
tehtube Creative Commons License 2025.01.24 0 0 25700

Alaposan telepakolták és hát mindig az a fránya határidő :-) 

Addig is, érdekes ez a Legend ONE bemutató. Amíg magyaráz, állítgat, addig is jár szépen a balkeze. Egyben egy oktatóvideónak is elmegy ezáltal a basszusmenetre vonatkozóan. Meg jól érzékelteti a klasszikus alap hangzásokat: https://www.youtube.com/watch?v=uq8agdz8CZo

Előzmény: djuice (25699)
djuice Creative Commons License 2025.01.23 0 0 25699

Abban a V-stageben érdekes mód a V-piano hangkeltés sokkal újabb, mint a VK tonewheel modellezés, mégis csak az effektekben érezték rajta a változtatás szükségét. A perka hangja a legrosszabb számomra, az maradt a régi bántó, szúrós hatás. Az egyik promo videójukban meg jól látszik, ahogy a néger nőci ráfekszik a felső állványon lévő 76 billentősre, hogy elérje a jó oldalra, felső sarokba helyezett hajlító kerekeket. Maradt még rajta mit átgondolni az mkll változatra is majd.

Előzmény: tehtube (25697)
tehtube Creative Commons License 2025.01.23 0 0 25698

Egy jópofa Hammond trió. Itt most basszusgitárral, az orgonista nem bőgős. 

https://www.youtube.com/watch?v=kuTzjms5_Fk

tehtube Creative Commons License 2025.01.23 0 0 25697

A zongorákban valóban lehetnek eltérések, de nagyon régi már a velocity görbe, vagy annak kiegyenesítése. Orgona esetében meg a drawbarok, perka, vibrátó és lezlivezérlés közös kontollr utasításokká rendezése. Szinte tökéletesen működött a VB3m-nél is, meg a HX3.5-nél. Talán még ott sikerült a legközelebb hoznom a két hangszert hangi összehasonlításban. Az a kevés idő alatt egyet nem sikerült, a lezlivezérlés. A HX-nál fordítva volt a stop és tremoló. 

Csakúgy özönlenek az új hangszerekről a friss videók. Elsősorban a Rolandról. Igazából tetszik. Ok, az orgonája csak szódával. :-)

Előzmény: djuice (25696)
djuice Creative Commons License 2025.01.22 0 0 25696

Zongorára vagy 20 éve létezik egy összehasonlító oldal midi fileal, de az vele a probléma, hogy a feljátszás adott hangszeren adott velocity tartományban történt és minden hangszernek más a válasza ugyanazon velocity értekekre. Mert ugye a billentésminőség kontra dinamikagörbe beállítások mindenhol teljesen másak. Valahol már nagyon csattogott adott dinamikán, volt ahol épp csak piszmogott valami. A mindenféle effekt beállítások is adott hangszíneken sokat csaltak, pl. kisebb compressor beállítás, stb.

Marad a puding próbája…

Előzmény: tehtube (25695)
tehtube Creative Commons License 2025.01.22 0 0 25695

Klassz hangszer ez a Roland V-Stage is. A 76-os inkább. Jók a Sound Cloud felvételek. Orgonailag nem érzek változást az ezredfordulós hangzáshoz képest. Sír-e már a c3 vibrátója? Változott-e a lezliszimuláció? Alapvetően egy jó hangszer, de elsősorban általános célokra, nem azoknak akiknek Hammondra van kihegyezve a repertoár. 

https://www.youtube.com/watch?v=xD36GSqd0L8&t=394s

Egész komoly választék lett ezekből a Hammonddal megtámogatott zongora-szinti kombókból. Nyilván mindenkinek más súllyal szerepelnek egyes összetevők, de legalább van miből válogatni. Néha azonban az indokok érdekesek is lehetnek, nem feltétlenül zeneiek. Pl. márkahűség vagy súly. Szívesen kipróbálnám mind, tök jó lenne egymás után. Vagy kéne kreálni egy midiállományt amiben van orgona, zongora, rhodes, mono, multi szinti és egyformány meghajtani ezeket a hangszereket. 

Előzmény: djuice (25691)
djuice Creative Commons License 2025.01.21 0 0 25694

Egy hosszabb bemutató, de már az orgona résztől taglalva…

https://www.youtube.com/watch?v=UEQEDyKGl8g&t=6m30s

Előzmény: szekcsi123 (25693)
szekcsi123 Creative Commons License 2025.01.21 0 0 25693

Fantom platform leegyszerűsitett változata hozzáadott új minimális fejlesztésekkel.

V-piano, új EP, és ahogy "djuice" írta némi piszkálás az orgonán.

Az orgona motor a Fantomhoz képest tudja a 2 manuált és a lábbasszust és maradt

a 4 fajta beállítási lehetőség. (Vintage 1, Vintage2 stb..)

A leslie elvileg új bár így első hallásra nem sokat fejlődött a zászlóshajóhoz képest.

Új opció a rotor stop pozíció beállításának lehetősége. 

A reverb ha jól láttam "pre" pozícióba helyezhető....talán ennyi.

Mélyebb demók talán többet mutatnak majd később.

Kis kitérő, hardveresen plusz dedikalt cpu-t kapott a V-piano h a "seamless transition"  ott is menjen. 

Előzmény: djuice (25691)
Old Vic Creative Commons License 2025.01.21 0 0 25692

."..az erős indulatos elfogultság tükröződése is sokat elárul a szakmai megítélésről. Mindegy! Csak mutatni akartam valamit, nem sikerült…"....HIGGADTAN elmondom, hogy a két felvételt szoros egymásután hallgattam és hasonlítottam többször össze, (a tiedet onnan ahol megjelent, az eredetit a YT-ról) -azonos müszaki körülmények között...és nem hatott át erös szekmei elfogultság -inkább jóindulatból akartam az ilyen kelepcékre utalni, s nem akartam a lelkedbe taposni, sem szakmailag, sem emberileg... amúgy ha nagyritkán irok valamit indulatosan, (elöfordulhat..)- akkor kétszer úgy vigyázok, hogy ne vakítson el szakmailag,és ne lehessen amiatt belekötni...de ismétlam itt ez nem aktuális, így nem is mentegetözöm..  "Csak mutatni akartam valamit, nem sikerült…" -lehet hogy valami ismeretlen kekepce merült fel a hangmintád (ismételt!) lehallgatásánál...viszont ha a hangmintád az eredetit kell hogy tükrözze, és te olyannak hallottad nálad, akkor nagyonis egyetértek hogy tetszik a az kérdéses Rhodes -sound.!..      -V.

Előzmény: djuice (25690)
djuice Creative Commons License 2025.01.21 0 0 25691

Újdonságként elérhető a V-stage információja https://www.roland.com/hu/promos/v-stage_series/

A virtual organ szerintem maradt a régi benne, ahhoz nem sokat piszkáltak sajnos. (Érdemes a soundcloud demókba belenézni az oldalon!)

Előzmény: tehtube (25681)
djuice Creative Commons License 2025.01.21 0 0 25690

az általad proponált HANGFELVÉTEL egyszerüen TORZ, nemccsak a Rhodes, de az egész!”

Na, pont ilyen szakmai észrevételt nem vártam volna, hogy kvázi úgy szar ahogy van mindenestől, mert egyrészt egy audiofill kiállításról való cd-ről van berippelve egy az egyben, úgyhogy gyanakodnék ezen a ponton, a hiba más készülékében lehet, meg aztán az erős indulatos elfogultság tükröződése is sokat elárul a szakmai megítélésről. Mindegy! Csak mutatni akartam valamit, nem sikerült…

Előzmény: Old Vic (25689)
Old Vic Creative Commons License 2025.01.21 0 0 25689

..ne találgassunk! az eredetit nem csak YT videon hallottam, láttam a filmet is, moziban is, TV is, megmaradt az élmény mert teteszett -az általad proponált HANGFELVÉTEL egyszerüen TORZ, nemccsak a Rhodes, de az egész!  -ebből csak tozitott következtetéseket lehet levonni -és továbbadni mint "autentikát! -ennek a veszélyire bátorkodtam felhívni a figyelmet...    -V.

Előzmény: djuice (25685)
tehtube Creative Commons License 2025.01.21 0 0 25688

Szépen játszik. Nem idegenkedik egy kis sebességváltástól bal kézzel. Pedig nincs könnyű dolga. A kétállású gitárkapcsolón nincs a műanyag kupak, a pusztán kiálló fémet lökdösi jobbra, balra.

Előzmény: djuice (25687)
djuice Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25687
Old Vic Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25686

..."Pedig pont erre lennék kíváncsi, hogy mennyire lehet "játszani" a kezelőfelülettel. .." -szeríntem is itt van a kutya elásva -megvannak a minimális drawbárok - a ONE legalább itt nem spórol!- a többi, apró forgatógombok, babszem-kapcsolók és ledek tömege, már ránézni is fárasztó...annak idején az európaiak rájöttek, hogy DRAWBÁROKAT nemcsak a sinus-hangok kezelésére, hanem sok más szabályzandóra is lehet kitünöen használni! (ha elég számban jelen vannak!) -ez sajnos kiment a divatból...(anno a WLM-klónomon egyetlen kapcsoló volt: a hálózeti! (hál'isten elöl, elérhetöen!)-más gomb, etc. egy darab sem, viszont fent mindent centit kitöltö drowbárok sorakoztak elönézetben, nem fenti fedélzeten -ahová akár egy Rhodest is fel lehetet még tenni... ahh... nosztalgia4)    -V.

Előzmény: Sycsa (25680)
djuice Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25685

megkerestem az eredeti videot”

Jó példa rá, hogy az eredeti nem biztos hogy jobb is! :) 

Előzmény: Old Vic (25682)
djuice Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25684
Old Vic Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25683

..."A Rolandot említve, na neki sem tetszenek a Rhodesokról alkotott elképzelései" - na igen, a sztorihoz hozzátartozik, hogy anno (sok éve már) a Roland vegvette Rhodestöl a nevét, és mindjárt ki is hozott egy(akkoriban szinte szenzációnak számító) DP-EP modellt digitális alapon - deaztán Rhodes úrnak nem tetszettek a fejlemények, vissza is harcolta tölük a nevét...

-V.

Előzmény: djuice (25672)
Old Vic Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25682

....nolám,a demók problematikája ! -meghallgattam az általad "elfogadhatónak" titulált Rhodest az ajánlott felvételen (pillanatnyilag csak gyér fülhallgató-laptop kombináción, az egyébbként is rossz füleimmel...) , szerény vélemény: nolám, djuice az ilyenféle torzitott (rockos??..) EP-ra hajaz (joga van hozzá..! -s készpénznek, megtélhetönek vettem az itt hallottakat)..- én magam a tisztább eredeti soundra hajazok (jogom van...) -DEAZTÁN: a kisördög nem hagyott nyugton, megkerestem az eredeti videot, s lám helyreállt számomra világ! (nem csak a Rhodes -soundnál...)

https://www.youtube.com/watch?v=qdbrIrFxas0       !!!

- de általában, RE közvélemény: már a Hammond-klónoknál megfigyelhetö. a népek szerint az ALAPHANGzÁS többnyire megoldott dolog manapság -soft és hardware-kon egyaránt, ott szokás az ítészeknek is hajbakapni a kínálat felett, ha a kívánt torzitás területére érünk!!  ...ez szerintem a Rhodes-soundoknál is így lehet...

-V.

Előzmény: djuice (25673)
tehtube Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25681

Szerintem még úgyis várni kell az újdonságok valódi megjelenésére, a kereskedelmi forgalmazásuk még hátravan.

A ONE esetében azt tudjuk észrevételezni ami egyáltalán van. A többiről még ennyi sincs.

És már feltettek valóban jó minőségű részleteket:

https://soundcloud.com/viscountinstrument/slow-blues-legend-one-demo-pat-bianchi?in=viscountinstrument/sets/legend-one

Nagyon örülnék, ha más gyártó is feltenne ilyet mert 1, csak van valami felvevőjük, 2, csak ismernek olyan zenészt aki eljátszana ugyanígy motívumokat.

Ha mégsem, annak mi oka lehet...

Előzmény: djuice (25679)
Sycsa Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25680

Mindezek mellett pedig nagyon idejétmúlt ez a stílus (korai 2000-es éveket juttatja eszembe), hogy végigmegy néhány preseten, minimális modulációval, azzal pá. Szintinél semmi filter nyitogatás, semmi ADSR, de orgonánál se nagyon variál a lezlikapcsolgatáson túl. Pedig pont erre lennék kíváncsi, hogy mennyire lehet "játszani" a kezelőfelülettel. Amikor az első hírek felröppentek, nagyon megjött a kedvem, hogy talán ideje lenne új hangszerbe fektetni, de mostanra kicsit alábbhagyott a lelkesedés. Várni kell egy becsületes demora. 

Előzmény: djuice (25678)
djuice Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25679

Nos, olvasatomban annyiért drágának érzem én is, ha főként az orgonáját használná az ember a One-nak. Ha a Nord mintájára szabadon válogatható volna az egyéb hangszínek sora bele, némileg javítana a megítélésemen. A nagy kérdés még a billentyűzet fajtája benne.

Előzmény: tehtube (25677)
djuice Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25678

Amúgy ez gáz szerintem is, és annyit dumál feleslegesen, hogy a videók jó részét csak az teszi ki. Az meg egy másik momentum, hogy adott hangszerek úgy szólnak a videón, amik a valóságban nem! Tehát bőven lehet studiós makeup és effektek, hangzásjavítók a vágás/utómunka során. Jól fizet a youtube a nézettségért, így kicsit olaszosan simlisnek vélem! Maffioso! :) 

Előzmény: bazookabill2 (25676)
tehtube Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25677

Fontos észrevételek, de ez műfajfüggő is. A mellékelt Rhodes felvételen a Blues Br tényleg jó, de nem tűnik megugorhatatlan lépésnek. 15 éve az Esi samplerembe is levettem ezt a MK1 hangzást 3 rétegben, nem volt téma, inkább koncepció kérdése a fejlesztőknél. Viszont a műfajfüggőség és a Hammond fórum jellegzetessége szerintem, hogy legfontosabb mégiscsak az orgonahangzás, meg talán azt a legnehezebb reprodukálni. Mindenkinek más súllyal számítanak ezek a tényezők, de szerintem ha választani kéne, jelenleg talán ennél kötnék ki az YC, NE, SK helyett. (átgondoltam, nem fogok. Évi néhány kis volumenű koncertért nem szerezhetek be új hangszert a Micró, a Soul és az Esi/LesterK mellé)

A kipróbálás érdekes dolog. Egy boltban egymagunk valami fülessel, alig több mint videóról visszanézni. Hogy otthon hogy fog szólni a szobánkban a saját cuccunkon, vagy próbateremben, koncerten, arra leginkább a képzelőerőnkre leszünk hagyatkozva ha közben erősen be van kapcsolva a hibajavító áramkörünk. Mindig nagy kaland egy új hangszer. Lehet hogy bizonyos dolgai a vártnál is jobban beválnak, máshol meg az elvártnál erősebb kompromisszumra késztet. 

Kis adalék, a Soul orgonája van a ONE-ban és a lezliszimulációja egy továbbfejlesztett változat. Tájékoztattak két jó hírről, 1, várható további OS frissítés a Soulhoz, 2, benne lesz ez az új rotorka. 

Előzmény: djuice (25672)
bazookabill2 Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25676

MeX online karriert csinált abból a 2 perces zenei betétből, amelyiket mindegyik videójában mindegyik hangszeren játszik : D

(Amúgy állandóan nézem a hangszerbemutatóit, mert jók. De, hogy mindig ugyanazt a 8-10 patternt játssza... : ) )

Előzmény: jazzo (25665)
djuice Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25675

The Jimmy Smith Documentary ⭐

https://m.youtube.com/watch?v=eUHXfPkWIbs

djuice Creative Commons License 2025.01.20 0 0 25674

mindjárt kitöltötte egy estémet az ottani böngészkedés, kössz!”

Nincs mit! Már volt 1-2 éve szó róla…

https://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9083742&aq_ext=1&aq_text=sandsoftwaresound

Én folyamatosan figyelem Paul Drongowski írásait. Régi műszaki motoros hadver szinten is (szervizelés) + fórumokon aktív házigazda. Jó információs gyűjtőhely és kiindulópont. (Mondjuk nem célirányosan csak orgonákra.)

Előzmény: Old Vic (25660)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!