Annyira buta vitakultúrád van, mint pl. ez a példa: Az autónak azért vannak kerekei, hogy azon guruljon. Van olyan, hogy felborul egy autó és átfordul néhányszor. Akkor az autónak nem azért vannak a kerekei, hogy guruljon.
Várom szeretettel a buta könyveidet lehetőleg a következő 3-4 évtizedben...
" ...mennyire kéne lapulnia, idomulnia a forgáshoz, ha egy forgás 28 nap alatt történik? Azért nem szemkápráztató pörgésről beszélünk, ugye?"
Nyilvánvaló, hogy a lassabb forgás miatt kisebb mértékben kellene kidudorodni a Hold egyenlítőjének, mit a Földének. De alakra ugyanolyannak kellene lennie, vagyis forgási ellipszoidnak.
A Hold alakja forgási ellipszoid? Nem. Enyhe körte alak. Ebből következik, hogy a Hold alakját nem a forgás alakította ki. Tehát ez az érved is elvérzett.
Én meg megkérdezem még egyszer, mert elegánsan átugrottad: mennyire kéne lapulnia, idomulnia a forgáshoz, ha egy forgás 28 nap alatt történik? Azért nem szemkápráztató pörgésről beszélünk, ugye?
Szerinted minden nyilvánvalóan forgó tárgyon elvégzik az általad felsorolt teszteket, hogy tényleg forog-e? Az összes körhintán? Az összes óra összes mutatóján? stb... :-)
Ez a mondatod nagyon hűen tükrözi a gondolkodásodat, pontosan úgy, ahogy leírtam.
"Nem szól ellene semmi."
De igen. Már ezt is leírtam. A Holdnak nem dudorodik ki az egyenlítője és nincs dipól jellegű mágneses mezeje sem. Ezek a forgás jelei lennének, ha lennének. De nincsenek. Ezen minimum el kellene gondolkodnod.
"Pszichológia könyvet is írsz esetleg?"
Nem. Azt meghagyom a pszihomókusoknak. Nem gondolom azt, hogy ha valaki úgy érzi, hogy ért valamihez, akkor már mindenhez (is) értenie kellene.
"Másodszor, te elsősorban nem azért mondod, hogy a Föld nem lapos, mert megértetted, hogy melyek azok a bizonyítékok, amelyek egyértelműen eldöntik a kérdést."
Ó igen? Pszichológia könyvet is írsz esetleg? :-D
"Te nem észérvek alapján állítod, hogy a Hold forog, hanem azért, mert ezt írja a Wikipedia, ez van minden szakirodalomban, ezt tanultad. De igazából sohasem gondoltad át az észérveket, amelyek mellette, vagy ellene szólnak."
Igen, ezt írja, ezt tanultam, és ez is van. Nem szól ellene semmi.
dezsőke, rájöttem, hogy mi a te bajod. Az, hogy nem vagy képes önálló gondolkodásra.
Ezt jól mutatja a pirinyócsipával folytatott vitád is a Föld alakjáról.
Először is, értelmes ember ma nem vitatkozik ezen.
Másodszor, te elsősorban nem azért mondod, hogy a Föld nem lapos, mert megértetted, hogy melyek azok a bizonyítékok, amelyek egyértelműen eldöntik a kérdést.
Azért mondod, hogy a Föld nem lapos, mert ezt írja a Wikipedia, ezt tanultad az iskolában, ezt mondja mindenki körülötted.
Ugyanez a helyzet a Hold forgásával kapcsolatos vitával is. Te nem észérvek alapján állítod, hogy a Hold forog, hanem azért, mert ezt írja a Wikipedia, ez van minden szakirodalomban, ezt tanultad. De igazából sohasem gondoltad át az észérveket, amelyek mellette, vagy ellene szólnak.
Mert vagy lusta vagy önállóan gondolkodni, vagy nem is vagy képes erre.
Pedig az eszedet azért kaptad a természettől (vagy a jóistenől), hogy használd.
Így van. Az is igaz, hogy amit te magyarázol, hogy egy keringéssel egyet fordul is a Hold, az valóban ovis szintű magyarázat. Ezért ragaszkodsz hozzá. Ennyit vagy képes megérteni.
Az a magyarázat, amit én mondok, hogy miért nem forog, az valóban bonyolultabb (egy kicsit) az ovis szinttől, ezért ezt már nem vagy képes felfogni.
De szerintem sokan lesznek, akik megértik, ha majd a könyvemben olvassák. ;)
Az előbb magyaráztam el. Tudjuk, hogy kering, és tudjuk, hogy mindig ugyanazt az oldalát látjuk, tehát egy keringéssel egyet fordul is. Ugyanott vagyunk, ahol hetekkel ezelőtt, hogy egy ovis szintű dolgot tagadsz.
Nem hibás. Csak ő nem olyan ovis módon gondolkodik, mint ebben az esetben te.
Van két égitestünk, semmi más támpont. Ezeknek a gravitációja hat egymásra. Ha egyik sem mozogna semmilyen keringési pályán, szépen egymásba cuppannának nagyon hamar. A tapasztalatunk az, hogy minimum évitizedek óta (amióta az eszedet tudod) nem közeledtek egymáshoz és nem ütköztek össze, tehát három eset van:
1. a Hold kering a Föld körül
2. a Föld kering a Hold körül
3. együtt keringenek
A Holdról azt látjuk, hogy a Föld forog, és mindig ugyanott látszik.
A Földről azt látjuk, hogy a Hold mindig ugyanazon oldalával néz felénk, viszont körbejár egy látszólagos pályán.
Ha az 1. pont igaz, akkor egy keringéssel a Hold megtesz egy fordulatot, tehát forog.
Ha a 2. pont igaz, akkor ugyanez a helyzet, tehát a Hold forog.