Mit ajánlanátok egy olyan júzernek, aki egy olyan gépet keres, ami: - csendes! - elnyűhetetlen, azaz nem valószínű, hogy vásárlás után egyből javíttatnom kellene (vagy ha igen, akkor ezügyben nem kell átutazni a fél országot...) - igen jó rajzolatú alapobival rendelkezik, és nagy látószögű objektív is relative könnyen beszerezhető - relative olcsó (max 30e HUF)
Ezek a fonatok, sodratok nekem nem szimpatikusak, azért is vetettem el.
Még a szilikongumi cső amin gondolkodtam, de az meg nincs itthon pont olyan mérteben ami kellett volna. Tömítsen, zárjon, de ne feszüljön a fedél - ez volt a feltétel. Most ilyen.
GSN-hez szívesen adok ebből az anyagból. A gyapjúszál, filc, klf. zsinór megoldás nem jó, sőt még saját használatra sem felelne meg. Ha már csinálsz valamit, legyen olyan mint az eredeti, vagy jobb. Ez szerintem jobb. Képet az alkalmazás helyéről sajnos nem tudok mutatni, a film...
(Ja, gondoltam még az elején én is a régi, vékony fajta fekete cipőfűzőre megoldásként. Szerencsére nem kell ezek után.)
Technikai jellegű hír következik: befűztem a GSN-be az első(nálam) filmet a gépbe.
Ez eddig nem nagy ügy, de a tömítést kellett fölújítanom előbb.
Hosszas kapirgálás után rátaláltam a megoldásra, ezt teszem közhírré.
Az O_IBAN vettem egy doboz öntapadós csúszásgátlót fekete színben.
kb. 1,5 mm vastag, nem kimondottan szivacs jellegű, de laza szerkezetű, könnyen vágható a törhető pengés késsel. Előbb az öntapadós réteget benzinnel és valami textillel el kell távolítani(5 perc). Utána szépen tizednyi ráhagyással vékony szeleteket vágva belőle gyári kinézetű javítást lehet elérni.
A ráhagyás miatti "szorulás" kiválóan rögzíti a helyén és több nem is kell, hiszen tömege elhanyagolható. Nagyon elégedett vagyok ezzel az anyaggal, ajánlom mindenkinek ilyen célra(is).
Ott látsz egy tárcsát 2 furattal, azt kell pl. Seeger-gyűrű szerelő hegyes végű fogóval, vagy más alkalmas eszközzel balmenettel kicsavarni (ha jól emlékszem), van még egy kis furat, oda én 1,2 mm átmérőjű fúrót (lehet bármilyen huzal, drót darab is) dugok bele, hogy a rugó ne ugorjon szét. A többi már megy magától.
Eltér a sima Zorkij-4-től, bonyolultabb. Sok sikert! (A neten is elérhető hasonló utasítás, nem magyarul.)
Ez az Argus nagyon ütős ebben a krokodilmintás ruciban! A Kékgolyó u-ban kotortam a nyesedékek közül ezt a vajszínű bőrt. Talán marhabőr lehet. Azt hogy oldod meg, hogy mikor ragasztod a bőrt ne nyúljon ki? Nekem ez okozta a legnagyobb gondot. Azon gondolkozom, hogy legközelebb a hátuljára jó lenne valami vékony szövetet ragasztani előbb, ami egyben tartaná. Én egy régi harmónikás Kodakot akarok teljesen bebőrözni, csak meg kell várnom míg összegyűlik megfelelő mennyiségű anyag hozzá.
Pontosan mire gondolsz? Odáig eljutottam, hogy a számláló tárcsa közepén lévő csavart kicsavarva a tárcsa az alatta lévő alátéttel együtt levehető. De hogyan tovább?
Sziasztok! Hozzájutottam egy Zorki 4K tipusú fényképezőgéphez. Sajnos működésképtelen. Szeretném "szakszerűen" szétszerelni, mert érdekel a felépítése. A felhúzókar leszerelésénél elakadtam, ehhez szeretnék segítséget kérni. Előre is köszönöm!
Visszaolvasva az egész topicot maradt bennem pár kérdés a FED 2-vel kapcsolatban. 1. Az obijektív mondjuk egy FED 5-ről leszedve mindenféle átalakító nélkül is rámegy? 2. Redőnycsere és jusztírozás után elviekben minden optikával jól kellene működnie, vagy csak azzal az optikával amivel a beállítást végezték? 3. Mennyire bukkan fel a 135-ös obijektív, mik azok az obik amikre ha rátalál az ember akkor feltétlen le kell csapni? 4. Tudom, hogy ezeket az obikat betű és számjelzés kombinációval különböztetitek meg de ezt valaki dekodólhatná nekem.
Én akkor adtam fel amikor a Yashicánál beletenyereltem (a vízszint-függőleges állításnál) abba a hibába, hogy elállítottam a nagytükőr közel-távoli korrekcióját.
Egyébbként a Kiev 4 tűrhetően állapítja meg a távolságot alaptól 3-4 méterig
a Yashicával összehasonlítva, de alapnak mindíg a Zorki 6-ost használom.
Ez igen szépen, értékelhetően láttat mondjuk két méternél, három centi mélységet is.