A húst szoktuk zsírjára lesütni. Ez nem ugyanaz, mint megsütni. A pörköltnél pl., miután a pirospaprikával felforralt hagymás zsiradékban átforgatom a húst, fehéredésig, hogy a felszínén záródjanak a pórusok, kevés vízzel felöntve, szükség esetén azt időnként pótolva félpuhára főzöm, akkor le kell venni a fedőt, és zsírjára sütni, akkor a víz elpárolog, de keletkezik rajta valami pörzsanyag, amitől a jellegzetes ízt kapja. De ilyenkor állandóan kavargatni kell. Ezután lehet még aláönteni vizet, és puhára főzni, lassan, kis tűzön.
Az almakompótnak nincs zsírja, nyilván nem írhattam azt, hogy lesütöttem zsírjára . Azt meg nem akartam írni, hogy odaégett. Pedig de. Bármilyen nonszensz :)
Nem akartam hosszú lével, nem tettem rá fedőt, és sajnos magára hagytam. Mindig tanul az ember. Sünökről is, meg az almakompót lesütéséről is. Az alsó egy mm fekete, felette puha. Írhattam volna karamellizálást is, de nem igazán olyan az eredmény. Egy kb. 25 éves, sokat használt edény, a zománca már nem olyan mint újkorában.
A sütőben sült alma egyébként nagyon finom csemege, mondhatnám szezonja is van, főleg dióval töltve, de nem azt akartam az egy szem almából.
Az, hogy a sün szúr, másodlagos dolog. Amúgyis kesztyűvel fogja meg az ember, ha kell. Ha nincs összegömbölyödve (ha ismerős fogja meg, akkor nem szokott), akkor nem is szúr nagyon, de a karmai élesek.
Köszönöm, hogy írtad a fajta nevét, én csak azt néztem, hogy hány helyen vannak még ezek a képek. Nagyon sok. A wiki szerint ez a füles Közép-Ázsiában és a Kaukázusban él. (tény, hogy sok cirillbetűs találat volt:)
Videót is találtam, sokat, egészen belemerültem, még az almakompótot is sikerült lesütnöm.
A kerti sündisznók a csigák pusztítása végett vannak tartva. Tökéletes munkát végeznek. Mindegyik sündisznó talált állat, a kertiek teljesen önfenntartók. A teraszon lakó sün őszi ivadék, a sövényben találtam októberben 220 gramm súlyú volt akkor. Ekkora sün nem éli túl a telet, ezért került a teraszra, de ketrecbe kellett zárni, mert terrorizálta a kutyát. Áprilisban elengedem, kíváncsi vagyok, hogy a kétféle sünfajta hogyan fog együttélni a kertben.
Ez igaz lehet, mert nem sok kisgyerekkori emlékem között bújik meg egy győri kiürített szomszéd lakás konyhájának képe, ahol nyüzsögtek a svábbogarak és a konyhapadlón a sündisznó csak úgy habzsolta őket.
A sündisznó az optimális háziállat: zajos, büdös, undok és harap. Bár lehet, hogy a macskás képen látott füles sünök (Hemiechinus auritus) kedvesebb, és összeférhetőbb állat mint akár a kertben lakó két keleti sün, illetve a télire befogadott Erinaceus concolor egyed.