Keresés

Részletes keresés

László67 Creative Commons License 2010.06.25 0 0 59
Szia!
Szeretném folytatni, mind a tizenegynéhányról tennék fel a fotóimól, ahol az idén megfordultunk...
Vasárnap, vagy a jövő héten... :-)
Előzmény: Jesper Olsen (58)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.06.25 0 0 58

Nagyon örülök, hogy írtál. Nekem a fotók alapján úgy tűnik, hogy az árpási templom kívülről szebb, mint belülről - de valószínűleg ezt "élőben" is meg kell nézni.

Várható a folytatás? :-))

Előzmény: László67 (57)
László67 Creative Commons License 2010.06.25 0 0 57
Árpás, Plébániatemplom

Az egykori premontreti apátsági templom a XIII. század első felében román, illetve gótikus stílusban épült, majd 1750 körül a barokk ízlés szerint átalakították.
A prépostság temploma 1251 előtt már minden valószínűség szerint állhatott. Nyugati homlokzatát két torony őrzi, a sima falsíkból a dísztelen oszlopok alkotta bélletes kapubejárat előreugrik. A déli és az északi sima homlokzatot támpillérek tagolják, és íves ablakok törik át. Az egyenes záródású szentélyt középkori, hosszú, keskeny ablakok tagolják.

A román stílusú templom a XVIII. században a klarisszák tulajdonába került, akik barokk stílusban átépítették. Az 1992-es helyreállítás során kiemelték a középkori elemeket, és megszabadították a századok során rárakott vakolattól is. Ma éppen ez a dísztelen téglafelület lett a dísze. A templombelsőben a legértékesebb rész a szentély, ahol azonnal felismerhető a gótikus stílus. Az áldozó kezet mintázó zárókőben összefutó bordás ívek, a csúcsívben találkozó diadalív jellegzetes gótikus elem.

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.06.24 0 0 56

A könyvet - hála C SanMarcos "súgásának" - sikerült megvásárolnom. (Köszönöm!)

Ugyancsak ő világított rá, hogy még mennyi érdekes, a témába vágó irodalomról nem tudtam eddig...

Előzmény: Jesper Olsen (55)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.06.17 0 0 55

A téma iránt feltámadó érdeklődésemmel egyidőben elkezdtem gyűjteni a témába vágó szakirodalmat. A gyűjtemény gyarapszik, de van egy nagy hiányzó: Valter Ilona: Árpád-kori téglatemplomok Nyugat-Dunántúlon c., 2003-ban megjelent könyve.

Ha tudtok ennek a dokumentumnak a beszerezhetőségéről valami biztatót, akkor írjatok. Köszönöm, előre is!

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.06.16 0 0 54

Erről az egyházasdengelegi templomról külön oldalt találtam (szöveg+képek):

http://www.templomaink.hu/index.php?muv=telepules&telep=Egyh%E1zasdengeleg

Előzmény: Törölt nick (10)
pesza91 Creative Commons License 2010.06.15 0 0 53
Nagyon jó:)). Köszi szépen!
Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.15 0 0 52
végre, egy értelmes, jó topik! : )
HEV Creative Commons License 2010.06.15 0 0 51
sJz.hr Creative Commons License 2010.06.14 0 0 50
Nem találom ki! :-)
Csak mióta létrehoztál a témában egy felületet, így ha én is beleakadok egy-egy ilyen műemlékbe, akkor ide teszem.
Előzmény: Jesper Olsen (49)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.06.14 0 0 49
Nem tudom, hogyan találtad ki, de ide is készülök a nyáron! :-))
Elég látványos a változás a régi és az új állapot között.
Előzmény: sJz.hr (48)
sJz.hr Creative Commons License 2010.06.14 0 0 48
Mesteri település (Vas megye) temploma:

a templom felújítás után

A templom felújítás előtt

"A Ságtól pár kilométert autózunk pillantást vetve a Benedek István Aranyketrecére (intaházi pszichiátriai intézet, korában Batthyány-kastély), és egyszerre Mesteriben vagyunk, ahol a legnagyobb meglepetésünkre a falu szélén egy Árpád-kori templom fogad miket. Mire körbejárjuk az épületet a szemközti téesz-udvar egyik házából egy kedves hölgy is odaér egy kulccsal. (Ide kell bekopogni, ha be akarunk jutni).

Kalauzunk röviden és nagyon készségesen szól a templom történetéről, amely a 13. században épült vaskori halomsírokra. Nemrégiben tárták fel, hozták rendbe, ásták ki a torony alapját, amely leomlott, helyette egy évszázados, fából ácsolt torony ad fészket a harangoknak. A templombelsőt egy aprócska barokk oltár szent Mihály képpel, és egy, a 17. századból származó falazott szószék ékíti, melyen sajnos már csak nagyon töredékesen látszik egy festmény, szűz Máriát ábrázolhatta. Felette viszont egy igen szép régi fekete Madonna ikon lóg a falon. A falunak volt annyi belátása, hogy miután a műemlékvédelem kivitette az összes gipsz szentet, nem hozták suttyomban vissza, így teljes pompájában, illetve puritánságában gyönyörködtet a kicsit már átépített késő román belső tér."
Forrás: cikk
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.06.04 0 0 47
Komlói rom: információim szerint a buszpu. közelében, egy másik templom mögött van.

Mánfa: némi gyaloglástól nem ijedek meg. Van egy olyan változat is, hogy Mánfától Komlóig átgyalogolni (van turistaút).
Előzmény: sJz.hr (46)
sJz.hr Creative Commons License 2010.06.04 0 0 46
Mánfánál készülj gyaloglásra, mert a falutól jócskán kiesik. Talán beszéld meg a távolsági buszsofőrrel, esetleg megáll egy pillanatra. A komlói templomot meg látod elfeledtem, igaz azt sem tudom, hogy merre van.
Előzmény: Jesper Olsen (45)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.06.04 0 0 45
Egy jó hír: úgy tűnik, hogy Mánfa és Komló felkeresése is bekerül a pécsi utazásunk programjába! :-))) [Elég zsúfolt lesz...]
Előzmény: sJz.hr (39)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.06.01 0 0 44

Ha az ember kissé "fanatikusan" kezd el foglalkozni a románkori templomokkal, akkor ilyen kis gyöngyszemekre bukkanhat. Mi egy borongós őszi napon jártunk ott.

Szent Péter templom a baji erdőben

Tájékoztató tábla

A szentély

Ha valakinek ilyen jellegű emlékei vannak, szívesen veszem, ha ezeket is megosztja a topik olvasóival - mindannyiunk örömére.

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.26 0 0 43
Megkaptam és nagyon köszönöm!
Előzmény: sJz.hr (42)
sJz.hr Creative Commons License 2010.05.26 0 0 42
Láttam, 1 GB. Átküldtem, az anyagot.
Előzmény: sJz.hr (41)
sJz.hr Creative Commons License 2010.05.26 0 0 41
Mennyit bír a free?
Előzmény: Jesper Olsen (40)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.26 0 0 40

Gyors voltál! :-)

Levélcímem az adatlapomon nyilvános. (Sajnos freemail-es, ami esetleg terjedelmi korlátokat jelenthet.)

Előzmény: sJz.hr (39)
sJz.hr Creative Commons License 2010.05.26 0 0 39
Most (08:45-10:30-ig) jártam le Málom, Patacs, Cserkút, Kővágószőlős, Kővágótöttös és Bakonya templomait. Ha érdekelnek a fényképek, meg az infók, kérlek tudass egy email címet, melyre elküldhetem az anyagot. Augusztusig kibírod velük. :-)
Előzmény: Jesper Olsen (37)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.26 0 0 38
Ezt még nem fejtette meg senki. Csempeszkopács közelében található.
Előzmény: Jesper Olsen (15)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.25 0 0 37
Köszönöm az információkat. (Már nagyon várom az augusztust.)
Előzmény: sJz.hr (36)
sJz.hr Creative Commons License 2010.05.25 0 0 36
Pécs belvárosából a legegyszerűbben úgy juthatsz Málomba, hogy mondjuk a Széchenyi térről leballagsz a Konzum áruházzal (Kossuth tér) szembeni Árkád üzletházhoz, azon keresztül mész, majd a 6/A úton átkelve bemész a távolsági buszpályaudvarba. Ott megkeresed a Pécs-Kökény távolsági buszt ( http://www.menetrendek.hu/cgi-bin/menetrend/html.cgi ), ami keresztül megy Málomon, majd Málomban leszállsz a buszról (kb. 14 perc a menetidő) és elmész a régi temetőbe, s ott megtalálod a templomot. Hogy Málomban melyik megállónál (Málom, Felső 64. vagy Málom Tejcsarnok) kell leszállnod, azt nem tudom, de a sofőr biztos, hogy megmondja. Visszafelé a belvárosba, már egyszerűbb, mert szinte minden Kertváros-i busz, a belvárosba megy! Igaz, az első városi járathoz kb. 10 percet kell gyalogolnod. A buszjegy Pécsett újságosnál 220 ft/db; buszon 300 ft/db.
Előzmény: Jesper Olsen (35)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.25 0 0 35
Csak közösségi közlekedés jöhet szóba (vagy gyalog?).
Előzmény: sJz.hr (34)
sJz.hr Creative Commons License 2010.05.25 0 0 34
Mi a közlekedési eszköz?
Előzmény: Jesper Olsen (31)
sJz.hr Creative Commons License 2010.05.25 0 0 33
Igaz! :-)
Bár én most a kiadványra gondoltam.
Előzmény: PETYUS (32)
PETYUS Creative Commons License 2010.05.25 0 0 32
Mánfa
Előzmény: sJz.hr (30)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.05.25 0 0 31

Bármennyire is fáj a szívem, az összes baranyai RKT nem fog beleférni az augusztusi programunkba. A málomi még tervben van és megyünk Siklósra is (bár a vár zárva).

De mivel Pécs egy olyan hely, ahová időről-időre visszatérünk, van még remény...

Apropó: Pécs belvárosából mivel jutunk ki Málomba?

sJz.hr Creative Commons License 2010.05.25 0 0 30
Ezt, ismered?

Előzmény: Andorkal (28)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!