Nagyon örülök, hogy írtál. Nekem a fotók alapján úgy tűnik, hogy az árpási templom kívülről szebb, mint belülről - de valószínűleg ezt "élőben" is meg kell nézni.
Árpás, Plébániatemplom
Az egykori premontreti apátsági templom a XIII. század első felében román, illetve gótikus stílusban épült, majd 1750 körül a barokk ízlés szerint átalakították. A prépostság temploma 1251 előtt már minden valószínűség szerint állhatott. Nyugati homlokzatát két torony őrzi, a sima falsíkból a dísztelen oszlopok alkotta bélletes kapubejárat előreugrik. A déli és az északi sima homlokzatot támpillérek tagolják, és íves ablakok törik át. Az egyenes záródású szentélyt középkori, hosszú, keskeny ablakok tagolják.
A román stílusú templom a XVIII. században a klarisszák tulajdonába került, akik barokk stílusban átépítették. Az 1992-es helyreállítás során kiemelték a középkori elemeket, és megszabadították a századok során rárakott vakolattól is. Ma éppen ez a dísztelen téglafelület lett a dísze. A templombelsőben a legértékesebb rész a szentély, ahol azonnal felismerhető a gótikus stílus. Az áldozó kezet mintázó zárókőben összefutó bordás ívek, a csúcsívben találkozó diadalív jellegzetes gótikus elem.
A téma iránt feltámadó érdeklődésemmel egyidőben elkezdtem gyűjteni a témába vágó szakirodalmat. A gyűjtemény gyarapszik, de van egy nagy hiányzó: Valter Ilona: Árpád-kori téglatemplomok Nyugat-Dunántúlon c., 2003-ban megjelent könyve.
Ha tudtok ennek a dokumentumnak a beszerezhetőségéről valami biztatót, akkor írjatok. Köszönöm, előre is!
"A Ságtól pár kilométert autózunk pillantást vetve a Benedek István Aranyketrecére (intaházi pszichiátriai intézet, korában Batthyány-kastély), és egyszerre Mesteriben vagyunk, ahol a legnagyobb meglepetésünkre a falu szélén egy Árpád-kori templom fogad miket. Mire körbejárjuk az épületet a szemközti téesz-udvar egyik házából egy kedves hölgy is odaér egy kulccsal. (Ide kell bekopogni, ha be akarunk jutni).
Kalauzunk röviden és nagyon készségesen szól a templom történetéről, amely a 13. században épült vaskori halomsírokra. Nemrégiben tárták fel, hozták rendbe, ásták ki a torony alapját, amely leomlott, helyette egy évszázados, fából ácsolt torony ad fészket a harangoknak. A templombelsőt egy aprócska barokk oltár szent Mihály képpel, és egy, a 17. századból származó falazott szószék ékíti, melyen sajnos már csak nagyon töredékesen látszik egy festmény, szűz Máriát ábrázolhatta. Felette viszont egy igen szép régi fekete Madonna ikon lóg a falon. A falunak volt annyi belátása, hogy miután a műemlékvédelem kivitette az összes gipsz szentet, nem hozták suttyomban vissza, így teljes pompájában, illetve puritánságában gyönyörködtet a kicsit már átépített késő román belső tér." Forrás: cikk
Mánfánál készülj gyaloglásra, mert a falutól jócskán kiesik. Talán beszéld meg a távolsági buszsofőrrel, esetleg megáll egy pillanatra. A komlói templomot meg látod elfeledtem, igaz azt sem tudom, hogy merre van.
Ha az ember kissé "fanatikusan" kezd el foglalkozni a románkori templomokkal, akkor ilyen kis gyöngyszemekre bukkanhat. Mi egy borongós őszi napon jártunk ott.
Ha valakinek ilyen jellegű emlékei vannak, szívesen veszem, ha ezeket is megosztja a topik olvasóival - mindannyiunk örömére.
Most (08:45-10:30-ig) jártam le Málom, Patacs, Cserkút, Kővágószőlős, Kővágótöttös és Bakonya templomait. Ha érdekelnek a fényképek, meg az infók, kérlek tudass egy email címet, melyre elküldhetem az anyagot. Augusztusig kibírod velük. :-)
Pécs belvárosából a legegyszerűbben úgy juthatsz Málomba, hogy mondjuk a Széchenyi térről leballagsz a Konzum áruházzal (Kossuth tér) szembeni Árkád üzletházhoz, azon keresztül mész, majd a 6/A úton átkelve bemész a távolsági buszpályaudvarba. Ott megkeresed a Pécs-Kökény távolsági buszt ( http://www.menetrendek.hu/cgi-bin/menetrend/html.cgi ), ami keresztül megy Málomon, majd Málomban leszállsz a buszról (kb. 14 perc a menetidő) és elmész a régi temetőbe, s ott megtalálod a templomot. Hogy Málomban melyik megállónál (Málom, Felső 64. vagy Málom Tejcsarnok) kell leszállnod, azt nem tudom, de a sofőr biztos, hogy megmondja. Visszafelé a belvárosba, már egyszerűbb, mert szinte minden Kertváros-i busz, a belvárosba megy! Igaz, az első városi járathoz kb. 10 percet kell gyalogolnod. A buszjegy Pécsett újságosnál 220 ft/db; buszon 300 ft/db.
Bármennyire is fáj a szívem, az összes baranyai RKT nem fog beleférni az augusztusi programunkba. A málomi még tervben van és megyünk Siklósra is (bár a vár zárva).
De mivel Pécs egy olyan hely, ahová időről-időre visszatérünk, van még remény...
Apropó: Pécs belvárosából mivel jutunk ki Málomba?