"A kutatás során az is kiderült, hogy valójában fogalmuk sincs róla, milyen volt az élet a Rákosi- vagy a Horthy-rendszerben. Véleményük tehát nem tudáson alapul, hanem a tudatlanságukat kihasználó manipuláción."
Olvashato a topicnyitoban levo linken. Ez a megallapitas kitunoen jellemzi nemcsak a megkerdezetteket, de bizony sok olvtarsunkat is itt az Indexen.
He-he.... a két db gyönyörű, szemünkfénye kölöknek multiban vesz dzsemet a jó édes mamája....annnyi meggyet szedtek csak le nálunk, amennyit ebéd után elcsipegettek.
azt hiszem egyedul a bort es palinkat ha sajat fogyasztasra akarod csak.
Meg ha van gyumolcsfa olyan amivel nem sokat kell torodni. Nekunk volt 3 kajszibarackfank valami genbankba valo fajta sosem latott permetezoszert,igaz csak minden 3.-4, evben hoztt rendesen termest de akkor annyit,hogy diznooleses konderban foztem be a lekvart, ugyanigy cseresznyebol is.Meg volt dio es gesztenye,de a gesztenye az kipusztult sajnos.
Ugyanez nálunk is Derek. ha beérett a cseresznye,megérte elosztogatni az ember. Akkor meg minek annyit dolgozni vel. A sasláta is felmagosodik hamar,ha nem akartam a tikoknak dobni,akkor inkább elajándékoztam.
,,Azért éri meg, mert tudod, hogy mit eszel." Innen nézve igaz. Mi szinte teljesen felhagytunk a kert művelésével. Van 10 idióta tyúk 1 kakassal,meg nagyjából 3-4 ágyás paprika,paradicsom,züldfűszerek,zöldségek. De jövőre már sárgarépát sem vetünk,ahogy a burgonya is felesleges . Hosszú a sor,hogy mit nem érdemes már termeszteni.
Ekkora terület a család ellátására sok, mezőgazdálkodni meg kevés. Többe lenne a szüks. felszerelések megvásárlása, a talajj trágyázása, mint amit ki lehetne hozni ekkora földből.
Hobbinak jo, csak aztan amikor terem az uborka vagy a tok csak tudjad kire rasozni a haverok kozul.
Mi ha felet leszedtuk a cseresznyenek ,igy is tele volt a haz cseresznyebefottel a tobbivel meg nem tudtunk mit csinalni,leszedtuk amig elertuk a fan. A tobbi ment a seregelyeknek.
Zalaban pl szinte minden parasztnak volt hegye is . Ez tobbnyire a falu mellett levo dombok egyiken volt ,ahol volt meg neki akar tobbszaz negyszogoles vagy akar tobb mint holdnyi telke a dombteton lenyulva a volgy fele ahol volt preshaza es szolleje ,meg gyumolcsose es sokszor itt konyhakertje is .Ezeket a foldeket se vittek be a teeszekbe ,mert nagyuzemi muvelesre alkalmatlanok. De ilyen telkeket a varosi nepek is vettek ahol megvolt a boruk, gyumolcsuk es volt aki nyaron ki is koltozott oda ha ideje engedte. Es nem csak a cucilizmusban hanem mar 19. szazad vegetol amikor ezeken a dombokon kivagtak az erdok jo reszet.
"Persze vadkenderrel nyilván nem, de ezt nem támogatnám. :-)"
Rizikós volna, hisz ez már ipari mennyiségnek számít. Nem tudom, hogy hány év dutyi jár érte, ha valakit beköpnek a szomszédok. Szarok a drogtörvények.
A mienk már csak ilyen.... a történelmi múlt a szembeszomszéd kerítésének lábazatába van beépítve, ti. a Déli Pu leselejtezett köveiből épült, valamikor 68-ban...))
Hát ezé mondtam,hogy 3 millióért 10 hektárt mostanában csak nagy szerencsével lehet csak venni. 500-1.000.000 között már nagyobb az esély hektáronként. Csak azt akartam a 3 millióval,hogy a ,,gyors megtérülés,, az önfentartásra egy álom. Lehet számolni,ha megvan a föld,mennyi az utólagos művelési költség.
Nagybátyám - városiként - vett ilyen házat egykori szülőföldjén, ami mögött naív városi szemmel jelentős földterület van, nem kevés gyümölcsfával. Viszont úgy tudom, az a városi szemmel jelentős terület max. 1 hektár. Laikusként azt mondom, hogy ekkorát lehet gépesítés nélkül kezelni, de önellátáson kívül érdemi jövedelemszerzésre szerintem kevés. Persze vadkenderrel nyilván nem, de ezt nem támogatnám. :-)
Mert lehet,.hogy a haztaji foldjuket nem is muveltek, hanem megmuveltettek a teesszel . Perswze ha a parasztnak a hatso udvara mogott kezdodott a foldje akkor tudtak ugy parcellazni haztajit,hogy oda essen az ove eppen. Vagy ha tanyan lakott akkor a tanya koruli foldbol . De aki benn lakott mondjuk Dorozsma kozepen annak a foldje nem a kert vegenel kezdodott,hanem valahol a falun kivul.Ahova ugye szepen kiszekerezett a regi szep idokben
Én is így tippeltem. Ehhez képest manapság az a trendi, hogy mindent befüvesítenek a ház körül, holott értelmesebben is lehetne hasznosítani a területet.