Blog íráskor szoktam a helyesírás ellenőrzőt végig futtatni a szövegen. Nekem az tűnik fel, hogy amint hosszabb egy szó, azonnal két szónak akarja írni. Persze fütyülök rá, szerencsére nem kell nekem hivatalosan helyesen írni, inkább az elütési hibákat akarom ilymódon megtalálni.
Persze az is lehet, hogy a helyesírás ellenőrző se tudja a hivatalos változatot.:-)
Nem szerintem, hanem a jelenleg érvényes Akadémiai Helyesírás szerint egybe írjuk: félméteres (AkH 119.).
(Itt ragadom meg az alkalmat jelezni a privát véleményemet: szerintem majdnem mindent külön kéne írni. Tudom, hogy nagyon radikális változás lenne, de másképp rendet rakni a helyesírási szabályzatnak csúfolt kuplerájban nem lehetne. Sajnos a rendrakás a 12. kiadással is elmarad.)
Az első kerületi önkormányzat éves, színes beszámoló füzete ismét hemzseg a hibáktól. Ők már évek óta elébe mentek a majdani új szabályzatnak, mert a Képviselőtestületet és minden hasonlót nagy betűvel írtak. Ezek nélkül is 270 hiba van a legújabb füzetben.
Ezt régóta írásban, személyesen és közmeghallgatáson már számtalanszor szóvá tettem a polgármesternek, de semmi hatása. Illetve annyi mégis, hogy tavaly elküldték a kézíratot, ám a javításunk után mégis bennehagytak 240 (!) hibát.
Most azt követeltem írásban a polgármestertől, hogy a sok őt támogató és a magyarságára oly büszke tudós közül néhánnyal üljünk le és vegyük sorra a kifogásainkat. Egyelőre nem válaszolt, de nem fogom békén hagyni.
Vagy mindent külön lehet írni. Az újban nekem a dátumok írása furcsa, pl. a "dikén". Ez már volt régen, a régi újságokat olvasva találkozom vele gyakran.
Ez az, amikor szétesnek a szavak egy mondatban, a közlésre szánt gondolatmenet szakadozottá, ugrálóssá válik. Olyan, mint egy szögletes kerék gurulása :)
De most komolyan, a "félméteres hó" "fél méteres hó" lenne? Nem találtam rá szabályt, de most reggel, frissen, fiatalosan ébredve a "félméteres hó" tűnik helyesnek, akár kivételként is.
Nem a hóvirágokra, hanem voltak ott mindenféle - ha jól emlékszem - gumós szaktársak, zsenge zöld hajtásokkal. Ha azok ezt kibírják, megemelem előttük Yogi kalapját.